dolar bozdur kampanyasi yapsalarda toplasak.
Printable View
anladım üstad.. çocukça değilmiş, kusura bakma.. ben de bundan sonra dümdüz 'dolar düşecek' yazmayacaam, onun yerine şöyle diyecem:
-uzun vadede dolar mutlaka ama mutlaka yükselecek, lakin kısa vadede acaba biraz geri çekilme yapabilir mi diye korkuyorum, teknik analiz olarak.. TL'nin bu hadsizliğini de sert biçimde kınayacak bir kaç cümle ekleyeceem- sen kimsin de dolara karşı değer kazanıyorsun, ne zannediyosun kendini ??
Herkese Merhaba,
Portföyünün yarısı dolarda olan biri olarak kurdaki düşüş olasılığı ve bunun burada bazı üyeler tarafından kuvvetle iddia edilmesi benim de tadımı kaçırıyor.
Biz küçük yatırımcılar olarak doların fiyatını kontrol edemediğimize göre yapacak bir şey yok, fiyata uyum sağlamak zorundayız.
Benim bu başlıkta daha önce de ifade ettiğim şekilde beklentim ve görüşüm hala doların 3.50 nin altına inmeyeceğidir (nokta atışı değil, önceki dibi olan 3.47 gibi biraz hata payı veya hızlı bir iniş çıkış olabilir, 3.50 nin altının uzun süreli olmayacağını kastediyorum).
Buna gerekçelerim de şunlar:
1) Dolardaki düşüşün ülkeye pek bir faydası yok, enflasyon düşmez, işsizlik düşmez, büyüme artmaz (şu an bunlar önemli göstergeler o nedenle bunları yazdım, yoksa dış borcumuz azalmış olur, göreceli zenginleriz vb gibi faydaları var), dolayısıyla MB ve hükümetin doları düşürme amacı/motivasyonu yok. En büyük güç bunlar, yabancı ve yerli yatırımcı sonradan gelir o nedenle ben bu şekilde yorum ve tahmin yapıyorum.
2) Merkez bankası kurdan memnun, faizleri artırmıyor, daha düşürmek istese artırırdı.
3) Merkez bankası rezervleri düşük, kurun düşmesini rezervleri artırmak için alım fırsatı olarak değerlendirebilir. Cumhurbaşkanının rezervler artması lazım sözü ve hedefi var ortada.
4) DTH'ler kurun düşmesiyle çözülmüyor (tarihi kur-DTH grafiğini inceleyin) aksine artıyor, kısaca doların düşmesi halktan daha çok talebi getirir, hem de milyarlarca dolar, bu kadar dolar arzı olabilecek mi fiyatı düşürmek için? 3,30'a düşürmek için belki 10-15 milyar dolar giriş lazım, piyasayı belirleyen bir spekülatör var ise bu kadar parayı bulabilecek/riske edebilecek mi?. Tam aksine DTH'leri çözdürmek istiyorlarsa (her kim istiyorsa) bir on kuruş falan kuru artırmak lazım (grafiklere göre geçmişte böyle olmuşi kur arttı mı bizim halk satıyor).
5) Doların düşmesi sıcak paranın kaçışını kolaylaştırır tetikleyebilir. 3,90lardan beri giren para bistte ve faizde kaymağı yedi, kurdan da katmerli karda zaten, kuru daha da düşürüp al biraz daha kazan yetmedi sana dersek çıkacağı yoksa bile dayanamayıp karını realize edebilir, bu riske değer mi? (Bunu MB ve hükümet düşünüyordur ve kurun çok düşmesine izin vermeyecektir diye düşünüyorum)
6) Doların zirve veya dip haberleri ana akım medyada yer bulunca ilgiyi dolara çekiyor. Hükümet sanırım düşüş haberi bile olsa doların gündeme gelmesini istemez. Önceki panik çıkışları hatırlayın, düşüşü/çıkışı ayırdedemeyecek insanlar çok var bu ülkede ve dolar haberleri istikrarsızlığı/çalkantıyı/krizi vb çağrıştırıyor, hiç haber olmasın, yani dolar rekor kırmasın daha iyi. Kısaca 3.50 altı toplum algısı bakımından da iyi değil.
7) Dolar kurunun çıkamaması ABD kaynaklı, dolar endeksi yamuldu o nedenle bizde de kur çıkamadı, halbuki örneğin Euro tarihi rekorlarında, Ocak zirvesini yakaladı çoktan, yani dolar endeksi ocaktaki gibi kalsa dolar kuru bizde de 3,90'larda olacaktı. Bugünkü 3.50 altına sarkış da yine dış sebep kaynaklı, dolar endeksi düşüyor. Kısacası bizim para değer kazanmadı, sadece dolar zayıfladı bunu da not düşelim.
8) Ülkede her an olabilecek korkunç bir olayda (ne olduğunu tahmin etmeye çalışmak anlamsız, son yıllara bakın arada oluyor bir şeyler işte) dolar aniden fırlayacaktır, düşmeyecektir. Yok öyle ani bir olay olmaz derseniz siz bilirsiniz de, bence dolar bu şekilde piyango bileti gibi de bir işlev oluyor. Tesadüfen birikimi dolarda bulunan bir tanıdığım böyle bir ani sıçramada araba almıştı havadan bulduğu parayla, sizlerin de benzer tecrübeleriniz vardır. Böyle bir olay ayların-yılların zararını birkaç günde silebilir.
Son olarak sanırım piyasalar hakkındaki en geniş katılımlı forum burası, lütfen kavga dövüş yapmadan yazalım. Doları olanlar zararda ve sinirli (örneğin ben) doları olmayanlar üzerlerine gitmesin. Bizim yapımız bunu kaldırmıyor.
Kendi oyun planımı da yazayım merak edenlere, düşecek olursa 3.40'a düşene kadar her kuruştan ek alım yaparak ortalama maliyetimi düşüreceğim, daha da düşerse benden pes, faize yatırıp beklemeye geçeceğim (dolarımı faize yatıracağım yanlış anlaşılmasın bozmayacağım). Artacak olursa 3.60'tan önce sent satmam, üzerinde azar azar vererek iniş çıkışlardan faydalanmaya çalışacağım. Şahsi beklentim ve inancım dolar zor tutuluyor ve bu seviyeler gerçekçi değil, kurun olması gereken yer şu an 3,60 dolayıdır. Yılsonuna doğru işin doğrusu belli olur.
Yazdıklarım kendi görüş ve değerlendirmelerimdir, her koyun kendi bacağından asılır. Herkes kendi bildiğini yapsın ve lütfen yanılanları horlamayın, kısaca medeni olalım.
Bu jöleli bu ekonomiyi batıracak.. Durum berbat olunca saraydan kovulacak yazın bir kenara.. Kraldan fazla racon kesen , kralcılık yapanın akibeti hep berbat olmuştur.. Dönün tarihe bakın böyle çöp Adamla doludur. Ben Erdoğan'ın yerinde olsam bu jöleliye devletin bir kuruşunu asla teslim etmem. Ada'mın dünü neydiyki bugünü Gül olsun.. Çalı dikeni her zaman çalı dikenidir.
anlatmış işte, malını kaptırmış, sonra hisse yürüyünce sinirlenmiş- olur mu böyle olur mu' şarkısı söylüyor :)Alıntı:
.. 15 temmuzda 18 bin lot halk bankası hissesi ile yakalandım.. İki -üç gün uyuyamadım pazartesi günü yandım tabandan bile alan olmaz derken pazartesi açılışta 9.17 den açıldı Hulk . Oysa cuma yani darbe günü 9.33 den kapamıştık... Öğleden sonra şelale oldu tabi... 7.35 lere kadar indik.. Şimdi darbe girişiminden daha 6 ay geçmemişken Halkb.hissesinin 14-15 lira olmasını gerektirecek durum ney acep? Üstelik memleket notu yerle bir olmuş...
piyasaların kredi notu haberlerini nasıl oynadığını bu zamana kadar anlayamamış- 2013 mayıs kredi notu yatırım yapılabilir sınıfa yükseldi, o dakkadan itibaren yağmur gibi mal geldi yabancı takasından, hem hissede hem tahvilde.. 2016 sonu- 2017 başı not tekrar çöp statüsüne düşürüldü o dakkadan beri köpek gibi alıyorlar.. açık ve net
yıl olmuş 2017, hala fonlar ana sözleşmeleri gereği şu kadar kağıt satmak zorunda falan gibi masallara inanan var.. sonra da hisselerimi geri verin, böyle olcağını bilsem satar mıydım diye ağlaşırlar :)
Yurtdışında 50 bin Euro olan Mercedes burada 100 bin Euro denk geliyor .
Demek ki tl iki kat değerli oluyor nasıl oluyorsa burada misliyle alınan ötv lerden haberi olmayan boş zırvalama bir mesaj .
Düz mantıkla Euro 8 olursa 50 bin Euro mu olur Mercedes yoksa 200 bin Euro mu katlanmalı ötv ile cevap nedir acaba .
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Benim canımı sıkan dolarda düşüş beklememi gerektiren sebeplerden biriside bu..
2013 mayısında çifte not artışı oldu..Borsa uçacak kaçacak dendi..
Bir daha 5 doları görmedi.
Ocak 2017 de çifte not kaybı oldu..Yatırım YAPILAMAZ statüsüne gelindi..
Dolar bi daha adam olmadı..
Herşey terso..Mantık çerçevesinden yazılara bende inanmıyorum..Yabancı 10 Milyar satamamış da işte daha fazla para sokup kendini kurtaracakmışda ..Üzgünüm buna kargalar güler..Bunu iddia eden ekonomistler de var!!!
Yabancı yabancı mı bir kere..
Borsa 5 dolar dolar 1.80 10 senedir aynı yerde..FED kesiyorum dedi..Satışa başladılar..
3 sene geçti..
Dolar yüzde 100 değer kaybetti..
Borsa 2 dolara düştü..
3 senelik enflasyon yüzde 50..
2.70 dolar kuru eder..
Üstü her türlü kardır..
Bir dahaki sene bu değer 3.10 a yükselecek..
3.10 dolar kuru 5 dolar borsa olur mu..
3.10 aynı zamanda bi önceki zirve..
walla 3.10 a kadar doları satsalar 5 dolara kadar borsayı sürseler..Kazanırlar mı..
Kazanırlar..
Hemde dolar bazlı..Matematik bunu diyor..
iyi işte çözmüşsünüz siz işi
satın o %60 usd yi
alın borsayı..
malum %40 zaten tl desiniz
işte bist te beklentinizde 5 dolar olduğuna göre paranın anasını kovalarsınız..
hadi kolay gelsin.