kchol short yokki endeks short var...
short hakkım ordan yana
oda hedgli ay sonu gecsin serte döneriz...
vade geçişlerini sevmiyorum...
Printable View
Turk siyaset arenasi ile ilgili degizmez bir kural vardir.
Yerel yonetimler iktidara gelecek partilerin antreman sahasidir. Antremanlarda basari ustun perfomans sergileyen takim maclarida alir...
Yerel Yonetimlerde basari olan partinin iktidara yuruyusunu kimse durduramaz....Cayi siyaset yorumlari ile birlikte icen siyaset uzmani Turk milletinin secim analiz tercihlerini kucumsemeyiniz....
Istisnalar kaideyi bozmaz.
Reis yaw yuce rabbim adami reis diye yaratmis.
Eveeet bugünkü faiz konuşması da tamam.
ve sonrası 12.81
yorum , yorum yapabilenindir.
RTE nin ısrarla anlamadığı bişi var..
Faiz düşürürsen üretim artar bu da arz fazlası meydana getirir ve fiyatlar düşer diye düşünüyor..
Burada aksayan çok şey var ama..
Birinisi üretm artır artır nereye kadar..
İkincisi dolar kuru yükseldikçe kimse yatırım falan yapmaz tam tersine aldığı kredileri de dolara döndürür..
Üçüncüsü dolar yükseldikçe iç piyasaya mal vermek akıllıca olmaz dış piyasaya mal satılmaya çalışılır..
Bu da iç piyasada fiyatların yükselmesine neden olur..
Ve bu bir sirkülasyona yol açar..
Fiyatlar yükselir dolara saldırı olur
dolara saldırıldı mı fiyatlar daha da yükselir..
Kimse faiz ler 19 dan 22 ye çıkarılsa idi sattığı ürüne yüzde 30 zam yapmayacak idi..
Ama şimdi doların yükseldiği gören psikolojik olarak zam yapma ihtiyacı duyuyor.
Ve bu zam doların yükselişi ile de orantılı değil..
Korkan panikleyen satıcı fahiş zam yapmaya başlıyor..
RTE nin bu düşüncesi çalışmaz o yüzden..
Çok yanlış bir yola girildi..
Dolar durmaz..
20 22 tl lere kadar gidebilir..
Bu durumda ne yapılacak..
Enflasyon mu düşecek..
20 22 tl olmuş herşeyin fiyatı yüzde 100 200 zamlanmış bir ekonomide tuttun faiz artırdın ne işe yarar..
Fiyatlar gerisin geri gelir mi..
Gelmez..
faiz enflasyon ve döviz 3 lemesinde mal ve fiyat ilişkisi dikkatli bir şekilde gözetilmeli idi..
Bi tarafa aşırı yüklenirsen olmaz..
Yakında iç piyasada temel gıda maddelerinde bile sorunlar baş gösterecek..
17 Kasım tarihli açıklama tam olarak şöyleymiş;
Biz iş adamlarına diyoruz ki, sen düşük faizle kredi istiyordun. Al, niye almıyorsun. Bu işadamlarını da anlamıyorum. TÜSİAD'ı vesairesi yüksek faizden bahsediyor. Siz nasıl insansınız. Sen işadamıysan yatırımdan yanaysan işte size kredi. Alın krediyi ve yatırımı yapın. Ben sizden yatırım, istihdam, üretim, ihracat istiyorum. O zaman kaçıyorlar. Bunlar nasıl iş adamı? Sonra bize sallıyorlar. İstediğiniz kadar sallayın tutmaz."
ayrıca üretimin artışı kapasite kullanım oranındaki boş kapasite kadar olur ilk etapta. Birçok sektör çok yüksek kapasite kullanım oranıyla çalışıyor zaten. Eğer üretim yani ihracatı arttırmak isterlerse yatırım yapmaları lazım. Yatırım ne ile yapılır? Döviz ile. İmalat sanayiinde makina, makina parçası, yazılım, yedek parça vs herşey dövizle alınır satılır.
Döviz bu kadar yüksek iken kim böyle bir borsa girer ki? Mevcut kapasitesini doldurur üstü için riske girmez...
Sene 2011 dolar kuru 1.50 ihracat 110 milyar dolar .
Sene 2021 dolar kuru 13 ihracat 200 milyar dolar
Hersey bukdr basit aslinda . Ekonomi okudugu 20 yil sonra aklina geldi arkadasin . Ulkenin icinden geciyor 1 ay once 500 bin tl.olan arac 780 bine gidiyor .
Bana kalirsada dogruyu yapmak kazandirmyacak cunku zaman kisitli secim yapacaksa eger .
Dogru kazandirmayacagi icin kamikaze yapiyor herseyin tersini yapiyor ya firsat duserse diye .
Baska izahi yok
Şahsım ülkesinin anlaması gereken konu, ülkemizin üreticileri, tüccarları ve çiftçileri faiz oranını yani vade farkını hedge edebilirler. Yani yönetilebilir bir konu. Ama sert USD/TRY hareketlerini yönetmek ciddi anlamda zor.
%20 faiz varken üretim olmuyorda %10'a inince mi olacak?
Böyle bir yola sapılacak ise TR in en azından 1-2 senelik döviz ihtiyacını karşılayacak dövizin olmalı idi..
Ha o zaman piyasa bu yeni stratejiye alışana kadar piyasaya bol döviz sağlardın..
Döviz ataklarının önüne geçerdin..
O da yok..
Eee sen döviz de ki spekülatif atağı nasıl durduracan..Araplardan gelen para ile mi..
Yeter mi..
Ya yetmez se..
Ya yan çizerlerse..
Ya araplar bizi çökertmek isterse..
Adamın ipi ile kuyuya inilir mi..
Korkarım bu hafta yeni bir dolar şokuna maruz kalacaz..
Yine 10 15 20 civarı bir kayıp olacak..1 günde..
. Halk ekmek kuyrugunda 2 saat bekleyen 3 ekmek alan adam aksam osmanli dizileri ile beynini teselli eden parasi pulu olmayan banane dolardan reis bilir diyor .
Olan emek veren okuyan calisan kesimin paralarina oluyor .
Foreks Haber
@ForeksTurkey
·
20d
Erdoğan: Eğer ben de ekonomi tahsili görmüşsem ve bu ekonomi tahsilinden de öte bazı değerler silsilesi içerisinde de inandıklarım, bilgim varsa, faiz sebeptir, netice değildir, enflasyon neticedir
Gundi RTE iyimi biliyorsun ekonomiyi :)
Erdoğan: Faiz sebep, enflasyon neticedir tezim değişmedi.
Dağılım ekonomistler , iktisatçılar:)
Akıllı olmak bünyeye zarar bu devirde.
Adamın aklını alırlar..
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sadi Kaymaz
@Dragonomi
·
6d
Güney Afrikalı yetkililer bugün basın toplantısı düzenledi.
Hafif geçiyor dendi, fakat daha erken diye de eklendi.
Zira vaka sayısı sadece 1 hafta içinde çoğaldı.
eski bakan da aday olmayacağını belirtiyor rte nin..
ilginç..
https://www.medyatava.com/video-gale...klamasi_235006
RTE 2 türlü de kazanırım nasılsa diyor ama..
Bu iş biraz sonra sokak hareketlerine yol açar..
Bu hareketler de fetö pkk ile ilişkilendirilir..
Şiddet kullanılarak bastırılır..
Olaylar ne yazıkki daha da büyür..
Birileri araya kaynaştırılıp PKK bayrakları falan açtırılır..
RTE sertleşir..
ABD ve AB demokrasi ayaklar altında diye laflar da etmeye başladı mı..RTE nin ekmeğine yağ sürülmüş olur.
Ahaa da işte iç işlerine karışıyorlar falan..ABD AB nasılda pkk fetö nün yanında falan..
Seçmeni yaww haklı galiba bu adam demeye başlar..
Tekrar soruyorum ..Madem plan buydu geçen sene neden 10 dan 19 a çıkardınız faizi..
1 sene içinde mi TR bu işe hazır hale geldi..
reis şöyle düşündü- bunlar seçimden evvel öyle yada böyle dolara saldıracaklar nasıl olsa, ben en iyisi ön alayım, salayım yuları, hevesini iyice alsın piyasa.. seçime yakın, dışardan para bulurum, kırarım kafasını doların, seçime böyle bi havada girerim
sanmam bence reis taktik maktik yok bam bam bam diyor :oleyo::oleyo::drunk::drunk:
susun cumhurbaşkanından iyi bileceksiniz... :)
adamın konuşmasını takip edin yeter...
ayran sebep yogurt sonuctur...
https://i.hizliresim.com/4qzos3o.jpg
bu dolar sanki ky'si dökülmüş hisse senedi gibi sürtünmesiz gidiyor. satanlar da bu fiyattan alamıyor. dövizler altınlar ev araba arsaya gitti. 13'ler tutar diyodum ama hem ayranımız dökülecek hem de tatsız şeyler yaşanacak gibi :)
bir bankanin genel.muduru reis ile cok yakinlar sene 2005 2006 civarlari . Konusma esnasinda bankanin veznesine bile ise almam demisti .
Reisin oyun planı bumu bilmem ama bence. 2022 ortalarına kadar düşük faiz ile kur yüksek tutulacak, sonrasında duruma bakılacak faiz artışı ve düşük kura geçilip dolar artık nereye kadar çıktıysa düşüşe geçecek, yüksek maaş zamları yapılıp geçici bir rahatlamaylada seçime gidilecek. Yalnız enflasyon ve kur aşırı yükselirse bu plan bozulur. Kur için öngörülen limit ne bilmiyoruz, enflasyon 25 lere 30a çıkarsa sıkıntı olabilir, o zamana kadar dayanılır tahminimce.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
MB'nin herhalde bu 4k kısa poz... hepsini aldılar
https://i.hizliresim.com/4zi3noh.PNG
rte aday olmazsa, akp diye bi şey kalmaz, dağılır gider.. sadece abdullah gül aday yaparlarsa bi şansı olur
ama rte yoksa, muhalefetin işi çok zorlaşır, memleket meseleleriyle ilgili fikir/proje üretmeleri gerekir, yıllardır rte ne diyorsa tam tersini söylemekle güya politika yaptılar, rte yoksa sudan çıkmış balığa dönerler.. ittifak falan da kalmaz, herkes kendi girer seçime, 2002vari bi seçim olur
Göç etmek için doğdular, ya göç edecekler ya da ölecekler. Korkunç tehlikelere rağmen ilerliyorlar. Yaşlılar bunu defalarca yaşadı, gençler sürüden ayrılmama gereğini biliyorlar. Büyük tehlikelere rağmen ilerliyorlar. Dünya onlara fısıldadı; harekete geç, harekete geç ve yaşa.
Öküz Başlı Güney Afrika Antilopu Masai Mara Güvenli Yaşam Alanı’ndaki kabarmış nehri aşmaya çalışıyorlar.Öküz Başlı Güney Afrika Antilopu Masai Mara Güvenli Yaşam Alanı'ndaki kabarmış nehri aşmaya çalışıyorlar.Sürüyle birlikte nehirden karşıya geçmeye çalışan bir antilop kendisine av arayan bir timsaha yem olmak üzere.Etraftaki devasa timsahlar sürüden ayrılanların peşinde ve antiloplar güvende olmak için biraraya toplanıyor.Bir timsah antiloplardan birini yakalamaya çalışıyor. Fakat antilop, timsah tam saldırmak üzereyken kurutulup kaçıyor.
Dolar ile ilgili sözler verilmiş. Benim anladığım bu. O yüzden mangalcı gibi , kömürün ateşi zayıfladı mı gazete ile yelliyorlar. Kıvılcım gene güçleniyor. Yazık...
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kuşa atladım sert lodos ta var ama bakalım:)
Bu açıklamalara bakarsak Aralıkta agresf faiz indirimi gelebilir. Herkes 100 beklerken 200 çıkabilir.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
aralık ppk da 200 ddaha indirip yılı kapatır...
yemin ediyorum fed bizim cumhurbaşkanı kadar doları sevmiyor...
adamın kıymetlisi...asla helal getirmiyor dolarına...
Fed başkanında daha az dolar vardır
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi