Son durum hakkında Sn Dudu ve Sn Cautionary'den bir yorum alsak tadından yenmezdi. :)
Printable View
Son durum hakkında Sn Dudu ve Sn Cautionary'den bir yorum alsak tadından yenmezdi. :)
Konjonktür analizi konusunu hatırlayan var mı? Benim icin en önemli alım kriterlerinden biriydi.
Bu mevzuyu anlatırken bir de örnek vermiştim..,Türk traktör,,, hatırlayan var mi acaba yazdıklarımı..
Ben öğretmenim onun için uğraşıyorum.. Allah utandırmasın.. 2 iyi bence de 3 çok, 3 olmaz :)
MI 4W cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Anlı şanlı kurumların hisse analizi yapan uzmanları Erdemir ve kardemir neden bu kadar sert düşüyor anlamıyoruz diyor.
Ben de diyorum ki bu kadar düşüşe direnmeleri sürprizdi, sonunda olması gereken oluyor. 1 yılda 1 tl den 5,5 tl olan kardemir in borsamız zirveden %30 düşerken zirvede takılması saçmaydı..olması gereken geç de olsa oluyor, çok geciken hareket de haliyle sert gerçekleşiyor.
Biz sert yavaşlayacağız zaten, üstüne dünyada da yavaşlama ve kriz emareleri var..ne olması bekleniyordu ki,
O zaman çok karşı çıkılmıştı. Bu kadarda kötü olacağı pek beklenilen durum değil. Ama bence dahada düşecek
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Otomotiv sektörümüz maalesef zorda. Froto gibi firmalar ihracat ağırlığı sayesinde fazla etkilenmiyor gözükse de, ab de yaşanacak bir durgunluk ihracatımızı da çok olumsuz etkiyecek. Bu durgunluğun ilk belirtileri de PMI rakamlarında gözükmeye başladı.
Zaten orta halli bilanço açıklayan froto 2019 beklentilerinde ciddi aşağı yönlü revizyon yaptı...özetle, sektör için, winter is coming!!!
Konu ilginizi çeker mi bilmiyorum ama rahatsızlık vermezsem Oyak Çimento'nun %40'lık kısmı Tayvan'lı çimento şirketine satılarak ortaklık kuruluyormuş. KAP'a haber düşmüş. Bu durum Oyak bünyesindeki çimento şirketlerinde ne gibi bir etki yapar, değerlendirmek isteyen olursa çok memnun olurum.
Is gurubu da vakti ile bir yabanci ortak alaydi simdi bu durumlara dusmezdi.
Syg,
Esasında bence temel analizin %90 ı konjonktür analizidir. Bilanço geriden gelir, açıklanan sonuçlar çok sürpriz değilse %90 fiyatlamıştır zaten.
Bu arada sektör olarak konjonktür analizim sonucunda şu an zirvelerde olan ve önümüzdeki çeyreklerde düşüş beklediğim sektörlerden biri Demir Çelik sektörü...ilerleyen dönemlerde Erdemir, kardemir endeksten neden kötü performans gösteriyor diyenlere şimdiden açıklama yapmış oldum☺ï¸
Otomotiv sektörü de bozulmanın başladığı ama görecek daha kötü günleri olan bir sektör. Beyaz eşya ise dibi yaptı ya da yapmak üzere, bu nedenle Arçelik ten özellikle ümitliyim,
Cevabı 1 hafta sonra, balık tutmayı öğrenmek lazım..,önce sizlerin görüş ve analizlerini alalım, başta senin
Bu arada iç ve dış piyasa kötüygen hangi sektör iyi olabilir derken, illa iyi olması gerekmez, bugünden daha kötü olunamasi da yeterli... her sektörün business cycle ı farklı, kimi sektör zaten yaşayacağı olumsuzlugu yaşamış, çoktan hisse fiyatlamasını yapmış olabilir..önemli olan sektör iş aktivitesinde cycle ın neresinde?
1 hafta çok uzun ama.. :) Benim analiz yapmam konusundaki ısrarın sebebini merak ettim açıkçası, aklımdan geçenleri yazıyim.
Tarımla başlayacak olursak, ben tarımda da iş döngüsünün trend altı kısmında dibi zorladığımızı düşünüyorum artık, bundan daha kötü olabilir mi tabiki evet. Fakat kullanılması gereken bazı ürünler zorunlu zannediyorum, bizim gıdamız gibi.
Demir-çelik içinse inşaatta kullanılan ve sanayide kullanılanı ayırt etmeliyiz ve firmaları da üretim yoğunluklarına göre sınıflandırarak değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde ithalatına vergi geldi diye biliyorum ve yurtiçi şirketler iç talebi 100% karşılayamıyor sanırım. Kur artışını ve ihracatı da hesaba katınca ben bir grup için aşırı negatif değilim.
Otomotivde de Ford'un açıkladığı bilançoyu diğer ihracatçı şirketlere görece beğenmedim.
Dün Atilla Yeşilada iç tüketimle ilgili bir yayın yaptı, buradaki verileri görünce yalnızca içeriye hitap edenlerden de umutsuzum.
Fakat, hepsinden önce benim aklımı meşgul eden birkaç sayfa önce paylaştığım haberdir.
Mesajım hakkında da bir değerlendirme alabilirim. :)
Yatırım tavsiyesi içermez, yönlendirici değildir. Yüksek lisansta teoriden başı dönmüş bir öğrencinin fantastik düşünceleri olarak bakınız.
Mesela bu kötü dönemi ufak tefek sıyrıklarla atlatabilecek bir sektör...Telekom sektörü...ttkom u özel durumu nedeniyle dışarda bırakırsak, geriye tcell kalıyor..
Bilançosunu incelediniz mi, belki uçup kaçmaz...ama içerde ve dışarda sorunlar yaşanacaksa riski en az hisselerden biri...bence iki riski vardı,
İ-) temel maliyeti döviz cinsinden, satışlar tl..kurlara aşırı duyarlı, ancak bunu çok güzel bir şekilde hedge ediyor... piyasa son bilançoyu nötr beklerken, 240 milyon karı bu şekilde sağladı.
İi-) sahiplik riski, yönetim kurulu vs: devlet devreye girdikten sonra bu risk de artık minimal düzeyde,
Şimdilik bu kadar, devamı haftaya,,
Önemli not: uzmanlık alanım hisse analizi değil, bu nedenle hisse seçimi ve portföy yönetimi konusunda yeterince başarılı olmayabilirim... makro ekonomist olarak, uzmanlığım tr ve dünya ekonomisi üzerine makro ekonomik analizler... buradan hareketle biraz da konjonktür analizi diyelim.... lütfen yazılarımı buna göre değerlendirin.
Hisse alırken fiyatına dikkat ediyor musunuz? Turkcell iyi bir şirket olabilir fakat şuanda ödeyeceğiniz fiyat gerçekten şirketin değerini yansıtıyor mu? Bunu sorgulama olarak değil uzun vade yatırım yapan arkadaşların yani sizlerin hisse alırken nelere dikkat ettiğini, fikirlerini öğrenmek için soruyorum.
tim endeksindeki pay senetlerini iyi inceleyin , odaklanın ... herkeş kendi beklenti ve risk algısına göre oradan bir bukle oluşturabilir ki yatırım yolculuğuna...
Tuncay Bey Uzun vadede ARCLK,TOASO,PETKM,SASA önermiş.
syg.
https://www.youtube.com/watch?v=giauhmly8JU
Tuncay turşucu yu severim, ama geleceğe dönük projeksiyon yapamıyor, anı değerlendiriyor maalesef.... Ereğli çok iyi bilanço diyor, ama hedefimi 14 Den 11 e revize edeceğim diyor... uluslararası piyasalarda Demir Çelik sektörüne gelen satışlardan hiç bahsetmiyor, habersiz değildir inşallah.
Değerleme yaparken bize benzer ülkelerdeki benzer firma çarpanlarına da bakılmalı. Bu konuda eksik bence tt.
Hepsi bir yana uzun vade için sasa önermekten vazgeçemedi. Hem de bu fiyatlardan hangi cesaret ile öneriyor... kağıt 2,5 yılda 20 kat gitmiş...kağıdı götüren iyi götürmüş, pazarlamasını da çok iyi yapıyor... 2020 de 1 milyar euro satış vs bence hayal tacirliği.
Arkadaşlar,
Toaso hakkında düşünceleriniz nelerdir? Yaklaşık 9 dolar seviyelerinden 3 dolar seviyelerine kadar geriledi. Otomotiv sektörü önümüzdeki kısa vadeli süreçte pek parlak geçmeyecek ama bu negatif beklenti yeterince fiyatlanmadı mı sizce de?
Genel hisse fiyatlarına baktığımda 2-3 yıl sonrası için bu seviyelerin gerçekten alım fırsatı olduğu düşünüyorum.
Portföyümün %40 civarı hissedeyken %60 civarı da altında.
Oran dağılımını kademeli şekilde %70 hisseye kadar kadar çıkarmayı düşünüyorum. Ama Bistin böyle iskontolu işlem gördüğünü düşünürken dünyadaki rallinin sonlarına yaklaşıldığını, yakın gelecekte altın ons fiyatlarının yukarı tırmanma ihtimali de aklımın diğer köşesinde.Bu konuda biraz kararsızım da açıkçası.
Hisse seçimi olarakta sadece toasa değil çimsa,brisa, arçlk, hektaş ortaklığında portföy oluşturmayı düşünüyorum.
Hem portföy içeriği hem de portföy dağılımı açısından düşünceleriniz nelerdir?
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değil sadece kendi düşüncelerimdir.syg
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yukarıdaki bahsettiğiniz hisselerin bazıları bende de var .
Borsanın %90'ı algıdan oluşuyor, burası çok net.
Algı pozitifse olumsuz haberler göz ardı ediliyor, algı negatif ise olumsuz haberler piyasa tarafından abartılıyor.
Para + algı yön belirler birisi eksikse diğerinin önemi yok..
Düşünün, Geçen seneye göre gelirini yüzde yüz artırmış şirketin tavan yapması gerekirken , hissenin gözü aşağıya bakıyor.
Aslında önemli olan büyük resme odaklanmak ve büyük resim kısa vade için olumsuz, orta vade için hükümetin atacağı adım ve uluslararası konjektüre bağlı gözüküyor.
Birde son olarak, Hikayesi olan şirketlerdeki elde edilecek kazanç şimdiden fiyatların içerisinde ise, o hisseden de birşey beklememek lazım.
Batuhan
Belki de bu eksikliğinin kendisi de farkında. Bu sebeple yıllarca hisse biriktirme üzerine bir yatırım teorisi var.
Krizin ilelebet sürmeyeceğini düşünerek olumsuz görünümlü de olsa hissenin biriktirilmesini savunuyor. Örneğin Eregl için 2-3 sene olumsuz da olsa belki 5 sene sonra güzel bir fiyata yükselecek diye düşünüyor galiba. Sanıyorum TL bazlı bakıyor hisselere dolar bazlı değerlendirdiğini hiç görmedim.
Uzun vadeli biriktirmeye itirazım yok... bu tür hareketler için hisse satmaya gerek yok da diyebilir, temel olarak çok olumsuz bir durum olmadıkça biriktirmeye devam diyebilir.
Ancak biraz daha doyurucu analizler bekliyorum şahsen...üstelik tt bu piyasada hisse analizi konusunda en önde gelenlerden, yani tt yi eleştiriyoruz ama, ortada başka adam gibi hisse analizi yapan pek kimse de yok...onu da küstürmeyelim yani
Uzun vadeli portföyünde 4 hisse bilanço açıkladı,,
Arçelik: iyi
Brisa : vasat
Egser: çok iyi
Tatgıda: kötü
Bu bilanço ile tatgıdaya ilk eksiyi veriyorum, sene sonu bilançosu da kötü gelirse üzülerek yolumu ayırırım.
Bu kar ile bugun dusmesi sizce garip drgil mi egser in. Patron da mi bilmior karini sirketin
CLT-L09 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.