FNO değişken fon. İçinde yerli hisse, altın, yabancı etf var.
TPC fon sepeti fonu, hem TEB portföy hem de diğer şirketlerin fonlarını taşıyor.
Printable View
Tefaş daki dağılım
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=TPC
Teb portföy deki dağım.
https://www.tebportfoy.com.tr/tr-TR/fon/TPC
İkisi birbirinden farklı. Hangisini baz alacağız? Bildiğim kadarı ile tefaş ınki güncel
bangaların fonlarına biraz mesafeliyim ( eurobond olanları ve bir endeksi replika edenleri hariç ) ... işte bu fikrimin bağlamsallığında qnb finans portföy yerine qinvest portföyün fonlarına bakabilirim yani finoğ yerine eyibe eyice değişkenleri tercih eyler idim ...
Arkadaşlar Ahu fonu tefasta günlük getiri ekşi gorunuyor. Burda önceki cevaplardan birinde en son ne zaman düştü hatırlamıyorum fala diyordu birisi. Ben düşmeyen ana ppfden daha yüksek getiren bir fon olduğu için bunu seçtim. Yanlış mı yaptım acaba
İçinde özel sektör tahvilleri var. Vadesinde ödemesi yapılmayan bir özel sektör kuponu çok nadir de olsa zaman zaman eksi yazdırabilir.
ya da elindeki borçlanma araçlarının ikinci el piyasada faizleri artar günü birlik eksi yazabilir.
ppf'den daha fazla kazanmak kontrollü ve sınırlı risk alarak ve ancak periyot beklentisini birazcık uzatarak mümkün olur.
Her gün düzenli ve hiç eksi yapmadan ppf den daha çok getiren bir fon olsaydı, bunca meblağ boşuna ppf'de beklemezdi sanırım.
Ppf'yi geçmek mümkün değil demiyorum, yanlış anlaşılmasın. Hepimiz bunu yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz bir şekilde.
Ancak olası getiri arttıkça , olası riskler de artacaktır. Risklerin sonuçlarını minimize etmek içinse fon taşıma süresi artırılmalıdır.
Bir ost ya da borçlanma fonunun ppf fonunu kısa-orta vadede getiride geçmesi beklenir. Ama bu iş biraz U borusu gibi , bir taraf artarken, diğer taraf azalır. Azıcık getiriyi artırayım derseniz, azıcık risk alırsınız.
ost ve borçlanma fonları risk olarak ppflerin hemen üstünde genelde 2.kategoride epey risksiz olarak geçiyor, ancak 1.kategorideki ppf'lere göre çok küçük de olsa riskleri var.
Teşekkür ederim
Teorik olarak ppf'lerin de eksi getirme riski var. Sonuçta fonlar mevduat değil. AHU en son yılbaşında eksi yazmıştı, bir de bu cuma yazdı. Düşük riskli diyebileceğimiz OSL ve bazı diğer kısa vadeli borçlanma fonları da eksi yazdı. TEFAS sitesinde aylık/3 aylık/6 aylık/yıllık getirilerine bakıp ppf ile karşılaştırabilirsiniz. Fon performansını günlük değil fakat en az 1 aylık periyotlarla karşılaştırmak daha mantıklı bence.
Tabi özel sektör borçlanma fonlarında, içeriğinde hangi şirketin tahvillerini bulunduğu önemli. Geçmişte bimeks, dünya göz vs firmalar tahvillerini ödemeyince bazı fonlar ciddi eksi yazdılar.
Geçmişte PPF'ler bile kaç kere eksi yaptılar, eksi riski olmayan tek enstrüman mevduattır.
Faizler artmaya devam edecekse,
Dönem kira sertifikası ve yerli borçlanma araçları fonları dönemi değildir.
Artan faizlere uyum sağlayıp yüksek faizli tahviller yada sertifikalar edinene kadar ellerindekilerin 2. el değeri düşeceğinden eksi yazma riski normal zamana göre daha yüksektir.
Katılıyorum. Hazine tahvil vb. menkul kıymetler tutan fonlara yatırım değil araştırma zamani olabilir. Perşembe PPK sonrası biraz daha netleşir tablo.
Piyasada en uzun vadeli kağıtları tutan fon DZT gördüğüm kadarıyla. DİBS fonlarını incelemiş birisi var mı?
1.1.20 de dusmustu
Ahu da devam ediceksen dagilimdaki
Tahvilleri takip et bunlar öst
Ôzel sektor bilancolar flan
Bu zamana kadar ahu nun bi vukuati
Yok ama olmazda degil
YTD.
ASUS_X007D cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Son ikisine biz kuzu diyoruzda
ASUS_X007D cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bir banka Vakıfbank; 1 sene önce 15.08.2019 kapanış fiyatı: 4.52 , cuma yani 14.08.2020 kapanış fiyatı 4.14 , geçen sene fiyatından da düşük. lakin bu arada 7.00 de görmüş.
borsa da çok ince hesap yapmamak gerekir, bir hissenin ucuzluğunu görmek için alim olmaya gerek yok. alımı ve satımı kademeli yapmak 1. kuraldır. nakit Altın'dır, lafına takılı kalıp, hep nakit de kalınırsa para pul olur. 2. kural nakti , korku anında hisseye dönüştürmektir.
Anormal bir siyasi gelişme olmadığı taktirde CDS'lerimizin ya bu seviyelerde kalacağını yada azar azar düşeceğini düşünüyorum.
Maalesef şu anda çok kötü durumda.
Daha da kötü olması ne kadar mümkün bilemiyorum.
O yüzden ben yerli eurobond fonlarını tutmaya devam edeceğim, hatta CDS durumuna göre takviyede yapabilirim.
Ben orta uzun vade olarak tuttuğumdan her durumda mevduatın üstüne çıkacağını sanıyorum.
Şu an %35 MK seviyesinde devam ediyorlar.
Düşer, çünkü kur düşer, fakat ekonomik olarak beklenen gerçekleştiğinden CDS'lerede olumlu yansır.Oradan kurtarır.
Ama faiz artışı çok sınırlı kalacak gibi belki de artışta olmayacak, kurun ufak ufak yükselmesine ses edilmeyecek
Ben en az orta vadeli düşündüğüm için zarar etme yada mevduat altı kalma ihtimalinin hiç olmadığını düşünüyorum.
Ama siz ağırlıklı olarak o fonlardaysanız karı tamamen yada kademeli olarak alıp kenara çekilip durumu izlemenizde doğru olabilir.
Ben de DİBS tarafında alim değil araştırmak için takip için doğru zamanlar geliyor dedim. 2018 ikinci yarı hareketi incelemekte fayda var.
Eurotahvil kısmında CDS takibi kadar BDDK uygulamalarını da takip etmek de fayda var. Bayram sonrası harekette bir miktar onun da etkisi olmus olabilir. Bir cok kişinin beklediği gibi aktif rasyosu 2021 yılına kadar hayatımızdan çıkarsa yine bir hareket olabilir.
Aslında nisan ayından beri tum tahvil talebine aktif rasyosu yon veriyor.
1.si 20 yıldır borsa, 10 yıldır viop , son 6-7 yıldır da forex ve kripto piyasalarında işlem yapıyorum. Ömrüm boyunca trade dışında bir iş yapmadım, başka bir işte çalışmadım, sadece bundan kazandığımla geçindim/geçiniyorum, hiç çılgın paralar kazanmadım ama bir şekilde geçindim, dolayısıyla işkembeden atmıyor yaşanmışlık üstüne konuşuyorum.
2.si bankacılık sektörü özelinde konuşmuyorum. ''ucuzladı öyleyse alalım mantığı yanlış'' diyorum. Önce başka sağlam nedenler olur, ve o nedenlere ragmen ucuz enstrüman olduğu düşünülüyorsa belki alınır. Ayrıca ''ucuz'' para piyasalarında çok anlamsız ve çöp bir kavram. Dijital menkuller dünyasında ucuz , pahalı yok, '' o an'' var. Bir sürü profesyonel kurumda çalışan arkadaşım var, hepsinin söylediği, kapanan hesapların %90'ı paçal yapıp batanlardan oluşuyor. Ucuz aldım, daha da ucuzladı daha da alıyım, oh daha da ucuz daha da alıyım diye yürümez o işler. Bazen denk gelir sadece hepsi bu.
En ucuz ben buldum uyanıklığının cezasını piyasa er geç hem de çok acı keser. Satış yoğun ve yaygınsa, ürkmek yeğdir. En cingöz benim, en ucuz ben yakaladım diyen, bir sıçrar, iki sıçrar. üçüncü de sıçramaz.
Ben yine de herhangi bir üründe yoğun satış varsa kurcalamam, piyasa benden iyi bilir der, boynumu eğer , başka bir ürüne bakarım.
3.sü nakitte kalmaktan bahsetmedim, para ve zamanın önemi anlamında tam da dediğinizi söyledim zaten, nakitte beklerken bu kez zaman kaybedersiniz dedim, ömrümde nakitte kalmadım, her zaman yatırım yapılacak enstrümanlar vardır, piyasada fırsatlar bitmez. ( sadece 5 yıldır artık tüm gelirlerimi yatırım fonlarına aktarıyorum ) Bir süre sonra emekli olup trade yapmayı bırakmak istiyorum.
4.sü korku anında yani top seslerinde para ile hisseye girmek, zafer nidaları arasında çıkmak doğrudur, ama kağıt üzerinde özlü söz söylemek ile, piyasanın içinde kanlı canlı uygulamak başka şeylerdir. ve ayrıca o anı nokta atış belirlemek zordur, hatta şans dışında imkansızdır, , o yüzden gürültü ve satışın durulması beklenmelidir, satışların konsolidasyonunun gözlenmesi doğru olandır, söylediğim bu.
Hülasa, sadece kişisel deneyimlerden oluşturduğum kendi doğrularımı
paylaştım. Herkesin doğrusu kendine.
Selamlar.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=KPC
KT portföyün hisse yoğun fonu çıkmış tefaşa açık ay başında. Ben yeni farkettim.
İzlemekte yarar var.
Genelde başarılı fonları var.
Hocam sadece 3-4 yıllık tecrübem var fonlarda, yanıltmak istemem. %50 az riskli ( ppf + defansif değişkenler ) , %35 orta riskli ( eurobond fonlar ), %15 çok riskli ( hisse yoğun ) fonları taşıyorum.
Tek yaptığım, satma, azaltma yapmıyorum.
Endeks düşmüşse, hisse fonları, dolar düşmüşse eurobond fonları , aksi halde en risksiz fonları artırıyorum.
Zirveye geldi satayım vs. demiyorum, sadece biriktiriyorum her gün biraz daha.
En önemli kısmı tüm kategorilerde en iyi olanları seçmeye çalışıyorum geçmiş orta-uzun vade başarılarına bakarak .
Tek derdim mevduattan 3-5 puan fazla almak. Şimdilik işliyor.
Gelecek ne gösterir bilinmez.
ekli grafiğe bakınca değişken fonlardan kaçasım geliyor Ek 25685
Çok güzel tecrübeler..altın değerinde paylaşım olduğunu düşünüyorum.. teşekkürler paylaşımınız için..Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.