kuzey bence...
Printable View
Gündem mükemmel ya şenlik var ülkede :
-Elektrik %15 zam
-Lpg ye 35 kuruş zam
-Emine Erdoğan : Porsiyonlarınızı azaltın.
- Çiflikbank kurucusu Tosuncuk: En kısa zamanda Türk yargısına teslim olmayı düşünüyorum ( paralar bitti)...
Doğalgaza da zam geldi
Doğalgazda konut abone grubu tarifelerine yüzde 12 ve sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde de yüzde 20 artışa gidildi. BOTAŞ'ın yayımladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı Ocak ayından bu yana yedinci defa artmış oldu.
MB bu ay belki faizde bir hamle yapmayabilir ama ağustosta banko diyorum...
TÜİK ona göre bir şeyler ayarlar artık...
Aslında Temmuz ayı içinde şüphelerim var ya neyse...
Doları bu yıl çift hane ne zaman göreceğiz acaba..
Turizmden bu yıl belki beklentilerin üstünden gelir elde ederiz, umarım öyle olur....
"ENJOY I'M VACCİNATED"
sabah tasarruf tedbir fotokopi kağıdı küçük porsiyon gibi genelge yayınlanınca büyük bişey geleceği belliydi...
Allahtan enflasyon hedefimiz %5...
elektriğe %15 zam gelince merkez nereye faiz indiriyor ? elektriğe zam gelince herşeye güncelleme yapmayacak mı fabrikalar ?
enflasyona kaç etkisi olacak..
nasıl büyüyebilir bu ekonomi baz etkisi hariç ? Direk dış kredi gerekiyor uyduruk 2 3 milyar değil direk canlı 50 60 milyar dolar... bu da zor olmasa gerek..
...
..
.
bu bir tercih midir alçak sürünme modu açıkcası bilmiyorum... bu bir tercih midir sorusunu herkes sorması gerekiyor.. bu nedir yahu bankofçocuğu elini kolunu sallayıp herşeyin içinden geçiyor dünyada bu pazara el atacak hiç bir insan evladı kalmadımı 4 5 fk lı şirketler dolu... insan artık birçok şeyi anlayamıyor..
anlamak mümkün değil..
tercih mi...
Genel piyasadan birebir gözlemlediğim, firmaların büyük çoğunluğu dış piyasaya çalışıyor..
Bugün en basit bir granit üreticisi bile iç piyasaya mal vermektense ihracat ağırlıklı çalışmakta..İçeride zaten öyle büyük bir hacimde yok..
Dövizin böyle olması bu ortamı daha canlı tutuyor...Genel üretim oranlarını geçmiş rakamlarla karşılaştırmalı bir bakmak gerekir, ne kadar katkısı var bilmiyorum..Ama içinde bulunduğumuz şartlarda oldukça büyük bir katksı var gibi gözüküyor.
İçerde belli başlı projeler hariç inşaat sektörü çok iyi durumda değil, yeni yapılardan ziyade verilen destekler nedeniyle kentsel dönüşüm projeleri ağırlıkta...
Faizlerin bu halde olması bu piyasayı daha fazla zora sokar, inşaatla büyüyoruz ne de olsa...
Geçen yıl devlet bankaları aracılığıyla verilen kredi faiz oranlarını bir daha kolay kolay görebileceğimizi sanmıyorum, yine o şekilde sübvanse ederlerse ayrı tabi...
Ama maliyetlerde inanılmaz arttı, demir fiyatları buna çok iyi bir örnek...
İçeride doların artışıyla x2-3 fark geliyor maliyetlere...
Dolayısıyla birebir olarak konut fiyatlarından tutunda kullandığımız her şeye yansımada söz konusu...
Önümüzde fazla seçenek yok bence...
Ya bir yerlerden yüklü miktarda içeri çekebileceğimiz bedava para (Kara_Ak farketmez) bulup, faizleri indireceğiz....
(ki bu denendi 100 milyar doların üzerinde para kısa zamanda tüketildi..)
Ya da faizleri indirmek yerine yükseltmek zorunda kalacağız ki dövizin ateşini söndürebilelim..ki maliyetler daha fazla yükselmesin...
Enteresan bir kısır döngüye girildi, umarım daha fazla yanlış yapmadan sorunlar çözebilirler, gerçi pek umudum yok ya neyse.
Ha birde ciddi anlamda devletin tasarrufa gitmesi gerekiyor...
Öyle sadece sarf malzemelerinden değil, kamudaki o lüks araç saltanatından tutunda birden fazla maaş alanlara kadar hepsinin törpülenmesi gerekiyor..
Kendi belediye başkanlarına onca yıldan sonra(!) ihaleleri canlı yayınlayın talimatı yeterli değil...
Asıl milyar dolarlık o büyük ihalelerin açık ve şeffaf olması gerekiyor(du)...
Zorunlu karşılıklar da artmış.
Her tarafa zam.
Kasa zengin gözüksün...!
O eksiyi nasıl sıfırlayacağız acaba..
Agaaa sen ne anlatıyon tasarruf filan, ne yani şimdi belde belediye Başkanı Auidiye binmesin mi? :he:
Geri mi kalalım Alamandan, Saksondan, Japonundan? :halay:
Bırakın bu işleri, ille de tasarruf diyorsanız önce şu porsiyonu azaltın, hem göbekler erimiş olur :kahkah:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir.
Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması amacıyla;
Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülmüştür. Söz konusu imkân 1 Ekim 2021 tesis tarihinde sonlandırılacaktır.
Döviz cinsinden mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmıştır.
Alınan bu kararla, ilk aşamada Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 milyar ABD doları tutarında artması beklenmektedir. Ayrıca,
25 Haziran 2021 tarihinde yabancı para mevduat/katılım fonu hesaplarında bulunan ve bu tarihten sonra Türk lirası mevduat/katılım fonuna dönüşen tutarların zorunlu karşılık yükümlülüğünden muaf tutulmasına,
Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara, bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payını artırıcı yönde ilave faiz/nema uygulanmasına karar verilmiştir.
Söz konusu değişiklikler, tesisi 6 Ağustos 2021 tarihinde başlayacak olan 19 Temmuz 2021 yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır.
Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu ve bu zamlardan sonra daha da yükseleceği aşikar iken bizim fıstıkçı şahap faiz indirir ise ya bu işi bilmediğinden ya da yukarıdaki istediğinden dolayı olur. Zamlar enflasyonu tetikler. Şu anda %19 faiz bile komik rakamlar. Bu yıl hiçbir indirim yapamaz. Haaa gider imf den sağdan soldan borç alır kasayı 100 200 milyar doldurur. Paraları çarçur etmez ise belki..
Emekli olupta kamu bankaları atmlerinden para çeken var mı bugün?
Süleyman soylu boşuna dememiş temmuzda şaha kalkacağız diye elektrik zammı doğalgaz zammı lpg zammı zorunlu karşılıklar Allahım sana geliyorum engelleyemiyorum sahlanisimi hoooopp hep birlikte 1 2 3 hulooooooghhh
Günaydin arkadaşlar
dün kapanışa doğru olan hareket
klasik vade sonu hareketimi
bugün olay netleşir
başlangiç fena durmuyor
bir kaç gün önce yazmıştım benzer düşünüyoruz : faizleri arttırmak zorunda kalacaklar..
128 milyar dolar satıp eksi kasa haline dönüştürmek öyle sıradan bir şey değil..
elbette bu sonuca gelinceye kadar bir çok farklı rezalet yaşandı yıllar içinde..
artık bu rezaletlerin kümüle etkisi ayrı ayrı kendi başlarına etkilerinden daha fazla.. eskiden daha azdı..
bunlar kadar (akape) komedi bir ekip iş başında olmadı.. her açıdan ibretlik bir yönetim..
1-2 temmuz fonlara mal kitleme şenlikleri başlasın...
lannn bıraaakkk bence merkez hata yapıyor geçsinler tek hazine döviz sistemine tüm dövizler merkeze isteyen banka ödeme yapacağı zaman merkezden talep etsin müşteri de ne için dövüz istediğini önce bi izah etsin gıdım gıdım uğraşmasın merkez bankası eheeee eyyyy :oleyo::oleyo:
Artırmadan önce muhtemelen indirecekler, daha sonra çok kısa zaman içinde olağanüstü toplantı yapıp indirdiklerinin en az 4-5 katı artırmak zorunda kalacaklar..
Daha önce buna benzer bir şey yaşamıştık sanırım, indirim yapmamışlardı gerçi ama yine muhtemelen benzer bir şey yaşayacağız..
Kadro konusunda da tamamen katılıyorum, en basiretsiz kadrolardan biri şu an ülkeyi yönetiyor..
İlk dönemlerine kıyasla bunu söylüyorum tabi, ama bu onları akladığım anlamına da gelmiyor..
O dönem yapılan ana hatalar nedeniyle şuan ki çıkmaza girdik.
geldik dirence...
https://i.hizliresim.com/46l4b0y.jpg
zorunlu karşılık ile bankalara madik atmışlar...
nedir bu bankaların bu yönetimden çektiği...
TL yerine Dolar basalım Amerika bizi kıskansın.
Akbank Vestel de yüzde 17,4 oy hakkına sahip olmuş. Vestel de BIST 30 a giriyor.
Yorumu olan var mı? Viop tayfası daha hakim bu konulara.
"politikada hiçbir şey kazayla olmaz. olmuşsa, öyle planlanmıştır."
x30 1474 üstünde çıkmalı
benim pencereden
vade değişimlerinde pek viop grafiğine bakmıyorum
Ek 27477
2009 kriz dibinde devamke...