artan kısım neden satılmayan kısım oluyor....adam üretmiş stok yapmıştır.....
Printable View
artan kısım neden satılmayan kısım oluyor....adam üretmiş stok yapmıştır.....
Üretilmiş Ama Satılmamış Stoklar:
Bilançoda görünür (151-152 hesaplarda)
Henüz gelir getirici bir işleme konu olmamış
Aktif karakterli hesaplardır
SMM'ye dahil edilmemeli
Üretilip Satılmış Ama Sevk Edilmemiş:
Faturası kesilmiş
Hasılat olarak kaydedilmiş
Sevkiyat bekliyor
SMM'ye dahil edilmeli
Bilançoda "stoklarda" görünmemeli (Çünkü artık şirketin malı değil)
--yazacağın bittiğinde haber ver...2. kısma geçeceğim...
stoklarda görünen mamül ve yarı mamüller şirket uhdesinde olup gelir elde edilmemiştir. Dolayısı ile SMM konu edilemez..
--diyelim ki ÜLKER in bilançosundaki 2022 yılı sonu stokları yuvarlayalım; yarı mamül 250 milyon ve mamül 2 milyar diyelim 2023 sonunda yarı mamül 200 milyona, mamül 1 milyar a düştü diyelim... Bu durumda şirket daha önceki mamül-yarı mamül stoklarından satış yapmış demektir...Bu durum da bu ürünler dönem içindeki mevcut üretimden pay almadıkları için, 50 milyon+1 milyar satışların maliyetine eklenir...yani satışların maliyeti artar, brüt kar azalır...
artan değer, miktarın parasal değeri
--şimdi akla şöyle bir soru da gelebilir...madem mamül-yarı mamül stok değişimini yüksek göstererek satışların maliyetini düşürüp brüt karı artırdılar; Neden bilançodaki stok rakamlarını buna uydurmadılar?, böyle bariz açık verdiler???
Bu M.ülker'de hiç tüccar kafası yok galiba neden şirketleri pahalı alıp ucuza satıyor bir nevi Robin Hood luk yapıyor. Parası çok olduğu için olabilir mi..
--böyle bir şey olacak, brüt kar 190 milyondu....50 milyonun üzerinde o zaman dolar 9-10 lira idi sanırım...büyü para
https://i.hizliresim.com/a0i5227.png
--not şirketin adını vermiyorum.
Adam çok cömert ama alırken milyar dolarları gözünü kırpmadan şak diye veriyor.
--onlara düzeltmeleri için bilanço açıklandıktan hemen sonra bir şans verdim...sehven mi, bilinçli mi acaba test ettim...
Sayın Yönetici,
KAP a verilen 2023-12 aylık mali tablolarda mamül ve yarı mamül stok değişimlerinin, bilançonun stoklar kısmındaki değişim miktarları, satışların maliyeti tablosundaki değişim rakamları ile uyuşmamaktadır. Yatırım kararı verebilmek için bu durumun düzeltilip düzeltilmeyeceğini bilmek istiyorum Gereğini arz ederim.
Batık Kiler marketleri (sahibi Akp milletveli) carreforSA ya çaktılar. Sonra Sabancı holding in maliyeye olan vergi borcunu uzlaşmaya giderek kuşa çevirip ödediler.
--dipnotlarda gelir tablosuna nasıl yansıdığı yazıyor....
--sen benim bilgimi-bilgisizliğimi test edecek düzeyde biri değilsin...kırk fırın ekmek yemeniz lazım...
ülker bilançosunda olan şeyi farklı bir şirketten getiripte (sanki değişik birşeymiş gibi) yazan bölük için mi yiyecez ekmek...
böyle bir seviye için bırak ekmek yemeyi, çekirdek bile çitlemeye gerek yok...
bi de yazmış, şirket ismini vermiyorum :)
---satışların maliyetindeki mamül-yarı mamül değişim rakamlarını, stoklardaki rakamları artırmak suretiyle düzeltselerdi ne olurdu??; bu durumda gelir tablosunda hiç bir değişiklik olmayacaktı...tersi durumda, yani stok rakamlarındaki değerler yerine konarak eşitlense idi, brüt kar ve onun devamında diğer kar rakamlarının hepsi değişecekti...
bir düzeltme yapılmamış....
sen sorulara cevap veremediğin için teorin göçtü
yalan olduğunun ispatı şudur:
Bölüğe sorduk...
Stoklardaki miktar değişmez ancak değeri artar azalır ise smm de nasıl götserilecek....
Ama bölük cevap veremedi....
https://i.hizliresim.com/54sv3ai.png
--Ülker in Hedg i var...kaale almayın...
--benim ki laf olsun torba dolsun!
ülkerin kakao hedge'i var....kaale almayın
Ancak bölüğün yalan hedge'si yok....kaale alın...
https://g.co/finance/HSY:NYSE
haçan bu nedur?
https://i.hizliresim.com/kjxfzvi.png
https://i.hizliresim.com/mdixtz3.png
--başka bir şirketten...
---bunu getirmemin amacı mamül-yarı mamüllerden biri artarken, diğeri azalmış örnek için...önceki döneme göre arttığında satışların maliyetini düşürüyor (parantez içinde); önceki döneme göre azaldığında satışların maliyetini artırıyor...
--fark rakamları eşit, küsüratı da dahil...
Bölüge soruldu...
Üretip satmassa ne olacak....
Ya da Stok miktarı aynı ama değeri düşüp artarsa....
Boluk cevap vermedi....
Bu yalani da patladı..
Bölüge göre bir şirket 1000 tane mamül üretti ama 10 tane sattı.....
Bölüge göre üretilen 1000 adedi sattım diye göstermek zorunda,..
Neden...
Çünkü bölük muhasebe kuralları bu şekilde...
--yazılanları arka sayfaya düşürmek için çabalamaya devam et....boşlukarı artır....yazı kareketerlerini de büyüt...daha hızlı olur...
biraz kafa dinlesin ahali, içinden geçtiniz.........
yazdıklarınızı kimse okumuyor, özelden birbirinizi ikna edin...
İnsanda mantık olacak 10 sene önce 320 almışım yada 300 diyelim 10 senede o paranın enflasyonu var 10 senede bu parayı başka yerde değerlendirsem oluşacak kar var bencmarkt , olması gereken değer ne %7 kazansan 500 milyon dolar , 300 aldın diyelim bencmarkt getirisi 500 , borç düştükten sonra Kümaş Manyezit Sanayi A.Ş.'nin toplam sermayesinin %100'ünü temsil eden payların devri; 340.000.000 ABD Doları işletme değeri üzerinden net borç tutarı ve net işletme sermayesinin dikkate alınması sonucunda 296.979.916 ABD Doları hisse bedeli üzerinden 03.02.2021 tarihinde gerçekleşmiştir. A kaçasatmış 296 vay anasını 300 al yatırım yap sermaye maliyeti ile 500 olsun , 10 yıl paran işlesin 296 sat :) yahu mu fani biz nasıl yanlış yapıyorsak oda yapıyor ki yapmasa defoult olmazdı işiniz gücünüz yalan kolpa dünya rezervinin %20 sahip şirketi zararına sattı o zaman mecburdu verdi hayatta tek gerçek düşmeyeceksin