Hocam daha önce yazmıştım bir ara altın almayı düşüyorum diye ama TL bazında altın resmen zirve yapmış vaziyette, fiyatı 2 farklı bilinmeyen olan Usd/TL ve Ons/Usd ye bağlı, yani bizim yatırım yaparken bir Amerikalıdan 2 kat fazla düşünmememiz gerekiyor birde faizi olmayan bir enstrüman doğal olarak taşıma maliyeti var yani zaman maliyeti diyelim, tüm bunları yazarken bile altın almaya karşı olan isteksizliğim ortaya çıktı :)
Şimdi size sorum grafik üzerinden olacak buradaki real assets denilenler maden ve petrol ise bu grafikte bir eksiklik var çünkü yıllar içinde teknoloji gelişti ve bazı madenlerin çıkarılma maliyeti buna göre düştü yada şöyle denilebilir çıkarım maliyetleri arttı çünkü kolay işletilen maden sahaları azaldı, yada insanların yatırım anlayışı değişti ve gelişen teknoloji ve yatırım sistemleri sayesinde piyasa fiyatları arz-talep doğrultusunda değil spekülatif olarak belirlenmeye başlandı gibi..
Şimdi bir çözüm sunmadın durumu karmaşıklaştırdın diyeceksiniz :) ama altın konusunda emin olamıyorum bir türlü...
Neyse vaktinizi fazla almayayım benim kafam karışık sizinde kafanızı karıştırdımsa affola