vergi gelirse kur yüzünden gelir, kur gelirse bilanco büyüdüğü için gelir, bilanco özkaynak büyürse defter değeri 0,90 olur. fiyat kazanc değil defter değerinin 0,90 olması normalse piyasaya diyecek bir şey olmaz.
Printable View
Şimdi iş yatırımın sitesinden Ereğli ve İsdemir'in yabancı oranlarına baktım. Bir de 3 ay önceki oranlar ne imiş ona baktım.
Ereğli de %45, İsdemir 'de %9
Son üç aydaki değişim %1 bile değil. Yani giden gitmiş kalan yabancılar duruyor.
Ya da başka bir ifadeyle son üç ayda yabancı çıkışı olmamış diyebiliriz.
Sezgin hocam kişisel kanaatim o dur ki
Ereğli'yi 0.90 pd/dd olsa dahi alıp götürecek sermaye yerli olamaz
Yerlinin Ereğli'yi kırılma anlarında dahi olsa alıp götürecek ne sermayesi ne de vizyonu olduğuna kesinlikle inanmıyorum.
Ayrıca bu çarpana gelse yabancılar da öncelikle gelecek beklentisine bakacaklardır.
Sektörde ışık çakmadığı sürece Ereğli pd/dd çarpanı bazında ucuzluk rekorlarına yenisini ekler diye düşünüyorum.
Diğer çarpanlar olası kötü net kar rakamlarında zaten çok pahalı kalacaklar.
Sayın Kızıldağ ,
Ereğli için ;3.Çeyrek bilanço beklentisi yüzünden gitmediğimiz artık herkes tarafından biliniyor , peki hal böyle olunca 4.çeyrekte geçen seneye göre yine düşük beklentisi olacak..Yani sizce ; 3.çeyrek bilançosu açıklandıktan sonra 4.çeyrek beklentisi içerisine girip yine böyle yıl sonuna kadar sürünecek miyiz ?...Teşekkürler
ana konu 600-1200 dolar arası satılan mallar, bunların alıcı ve satıcı gözünde sonlanması aralık sonuna kadar devam eder. bazı büyük firmalar bitirmiş. ikinci konu bu süreç içinde oluşan maliyetler. azda olsa bir taşıma (nakliye değil) maliyeti de geliyor. son 1,5 aydır fiyatlar 620 çok görmeden hızla 650 ve 700 bandına geldi, son 15-20 gündür 680-690 dolara habaş, diğer ereğli ve büyük firma 700-710 dolara satıyor. mesala güncelde kömür cevher stoğu olmasa 280-320 favök oluşur ereğlide. ama 95 yerine 120 doalrdan cevher veya 280 yerine 350 dolardan kömür maliyeti varsa eriyip tükenmeli.
üçüncü ceyrek 30-35 milyar ciro varsa bence pahalı hammadde bitmiştir. bu nedenle 1 lira artan kur vergi oluşturur mu, kurumlar bu yüzden mi favök 5, net 1,7 bekliyor, bunu 3-4 gün sonra göreceğiz. son ceyrek üçüncü ceyrek gibi olmaz.
Eregl düşük gelecek olası bilançolarla sadece f/k değişir (yükselir) ancak pd/dd zaten 1 yapmayın sadece 1. Üstelik duran varlıkları iştirakleri vs enflasyonist ortamda zaten gerçek değerinin altına kalmış. Kritik soruyu soralım? Eregl zarar eder mi önümüzdeki dönemde? En son sanıyorum 2010 öncesi zarar etmiş. Zarar etmezse pd/dd aşağı inmez az kar ederse de düşük tempolu artar. Eğer zarar etmeyeceğini varsayarsak şahsi beklentim derin bir düşüş vs den ziyade hisse performans olarak piyasa gerisinde kalmasıdır ki zaten olan da odur. 1 in altında satan varsa da kendi tercihidir benim şahsi olarak böyle bir tercihim kesinlikle olmaz. Düşük kar düşük temettü demektir. Ticaret yapan yere ortaksan iyi kar gelirken nasıl normal karşılanması gerekirse kötü kar da normal karşılanmak durumundadır ama bir de ticarethanenin kendi değeri var unutmayalım!bu düşük kar pd/dd 10 olan bir şirkete gelmeyecek öyle olsaydın zaten yanmıştık