Spread'i açmışlardır belki.
Saygılar.
Printable View
Türk hazine eurotahvilleri, USD/TL’de ve yaklaşık 30 baz puan artarak 470 seviyesine yükselen CDS primine rağmen önemli bir değişim göstermedi,
on yıl vadeli kıymet 7,90% getiri seviyesinde işlem görürken uzun tarafta 7,55% getiri seviyesinde işlemler gerçekleşti. Şirket kıymetleri de
paritedeki harekete rağmen, özellikle kısa tarafta güçlü seyrini sürdürdü, İş Bankası 2020 vadeli kıymet 6% getiri bölgesinde işlem görürken 2024
vadeli kıymet 9,25% getiri bölgesinde günü noktaladı.
Isyatirim 8 Mayis
Gercekten usd nin bu kadar çıkmasına ve cds lerin artasina ragmen fiyatlar asagi gelmemesi garip,
Demekki usd asagi gelecek beklentisi var,
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben de bugün kontrol ettim, cds 500'ü geçti ama eurobond fiyatları fazla etkilenmemiş, demek ki birebir cds ile korele değilmiş.
Bugün deneme amaçlı TEB internet sitesinden çok az bir miktar Eurobond aldım. Fakat kupon ödemelerinin ve itfa tarihinde anapara ödemesinin hangi hesaba yapılacağını anlamadım. İşlem adımları sırasında böyle bir seçenek de sunulmadı. Altta ekran görüntüsünü attığım şekilde "Açılacak portföyün bağlanacağı hesabı seçiniz." adımında sadece vadesiz TL hesabımı seçmeme izin verdi.
Ek 22458
Hiç TEB'den Eurobond alan var mı acaba aramızda? Bağlanması gereken hesabın USD cinsinden olması gerekmez miydi?
Olayın hepsini açıklamaz ama... ABD tahvillerinin faizinin inmesinin bizim CDS yükselişine mahsup edildiğini de atlamayalım :)
Eylül 2018 de CDSimiz Ağustos ayına göre daha yüksek olmasına rağmen eurobond fiyatları daha yüksekti. Eurobond fiyatları ile CDS doğrudan ilişkili ama tek etken değil herhalde. Geçen gün sant manukyan 5yr CDS vs 1 yr CDS spreadinin de tahvil fiyatlamada epey etkili olduğunu söylemişti.
Son kararlardan sonra aklıma gelen şarkı sözleri:
"belli ki dağların denizlerin ve göllerin üzerinde
sıyrılıp gelmektedir seher belli ki yakındır
belli ki yakındır doğayı ve hayatı sarsacak saat "
Sizden farklı bir bilgiye sahip değilim, ancak döviz işlemlerine vergi konulması ve T+1 meselesi sermaye kontrolleri adımlarıdır.
Tam sermaye kontrolü olacak mı sorusunun cevabı, seçimden sonra imf ile anlaşılmasına, o da abd ile ile s-400 sorununun çözülmesine bağlı gibi duruyor.
Mesele sermaye kontrolü gibi adımların gelmesi olasılığından çok, gelmesi durumunda bundan ne kadar etkileneceğiniz.
Etkilenme durumu yaş, kariyer, gelirin kaynağı gibi bir çok faktöre bağlı.
Sermaye kontrolleri gelme olasılığı %10 olsa bile gerçekleşmesi durumunda benim hayat kaliteme yaratabileceği potansiyel etkinin büyüklüğü beni önlem almaya itti.
Önlem nedir derseniz, alınacak kararların size etkilemeyeceği ülke ve/veya yatırım aracında olmaktır derim.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Detaylı açıklamanız için çok teşekkürler sayın Epicurist. Gönül isterdi ki; gelişmiş ülke vatandaşları gibi huzurlu huzurlu grafikleri, borsa haberlerini, yatırım araçlarını konuşalım ama bindik bir alamete nereye gidiyoruz belli değil. Başlık özelinde soracak olursam, sizce yerli bir kurumdan alınan hazine eurobondunu olası kötü gelişmelere karşı güvenli liman olarak düşünmek çok iyimser bir yaklaşım mı olur?
Özel mesajınıza cevap verdim.
Merhabalar,
Teb ile çalışıyorum. Benim ve eşim üzerine zaten eurobond var ve vergi miktarını aşmak istemiyorum. 2 çocuğum için ortak hesap açıp onlar üzerine eurobond alabilir miyim? Aynı hesabı internet üzerinden kullanabilir miyim? 2 bankacı ile konuştum, bilgileri yeterli değil sorup dönecekler inşallah. Sizin bilginiz var mı?
Forumda daha önce bu konu tartışılmıştı diye hatırlıyorum. Yine forumdan bir üyemiz bu konuyu epey araştırmıştı sanırım. Herhalde en doğru cevabı o verecektir.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...t=1161&page=86
bugün fiyatlara baktım da. vakıf ziraat'ten bile çok daha iyi.
2029 kağıdı mesela.. bugün ziraat'te 99,98 iken vakıf'ta 97,66 idi. nasıl bu kadar fark oluyor onu da anlamadım ya.
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bir...tirim/eurobond
https://subesizbankacilik.vakifbank....nlukFinans.htm
eşinizin de çocuğunuzun üzerinden de ayrıca alıp limit altında kalmaya devam edebiliyorsunuz.. gerçi çocuk mevzusu her bankada aynı değildi o araştırmam sırasında.. garanti çocuk için yatırım hesabı açmıyoruz demişti yanlış hatırlamıyorsam ama başka birkaç banka olur demişti. kerem bey'in verdiği linkte vardır. okumuşsunuzdur.
ancak bununla birlikte intikal vergisini unutmamak gerek. hatırlatırım.
Vakıfbank temiz fiyatları yazıyor. Kirli fiyatı hesaplayınca Ziraatten pahalıya geliyor yanlış anlamadıysam.
EUROBOND da en rakabetci oranı hangi bankalar veriyor?
ziraatin fiyatları temiz mi kirli mi diye bi sormuştum zamanında burada ama cevap alamamıştım. ziraati aradığımda da güvenilir bir cevap alamamıştım. temiz demişti bir mt telefonda uzun süre beklettikten sonra güven vermeyen bir şekilde. ama büyük ihtimal dediğiniz gibi.
Merhaba, 1 aydır ilgilenmeye başladım, tüm sayfaları okudum, katkı sağlayan herkese teşekkürler öncelikle. Tüm bankalardan daha fazla bilgi var burada, bazı postları saklıyorum tekrar tekrar okumak adına.
Sormak istediğim şu, kendi evimizi kiraya verip başka bir evde kirada oturdugumuzda kendi evimizin kirasını vergi hesabında göstermek durumundamıyız? Ev eşimle ikimizin üstüne ortak tapuda, yıllık kira getirisinin yarısını mı beyan etmemiz gerekiyor bu durumda?
Oturdugunuz ev kira ise ve kira geliriniz de varsa beyan ettiginizden orasinin kirasini indirebiliyorsunuz diye biliyorum.
Ortak evlerde herkes ortak oldugu nisbette kendi beyannamesini verir.
Benim esime vee baldizima annelerinden %50 oraninda miras kalan evin kira gelirini ayri beyannamelerde veriyorlar.
Syg,
Mesajınızı yeni gördüm, gecikmeli cevap yazayım. Eurobondun TL hesaba bağlanması ilginç, bence bankanızla bir görüşün.
Ziraatte bana hem vadesiz dolar hem de dolar yatırım hesabı açtırdılar ve onlara bağladılar. Sonuçta kupon faizleri dolar olarak yatıyor, dolar hesabına bağlanmazsa nasıl yatıracaklar? Size sormadan TL'ye çeviremezler herhalde.
veraset intikal vergisi için de üşenmezseniz günlük muafiyet sınırının altında kalacak şekilde her gün parça parça parayı göndererek aşabilirsiniz. 2019 için muafiyet günlük 5760 liradır, her gün bu miktara kadar eş-çocuğunuza para yollayabilirsiniz. Aceleniz yoksa her gün para yollayarak ayda 22 iş gününden 125 bin aktarmak mümkün.
:)
hazine eurobondları yurtdışı borçlanmadır, yurtdışı hassas konu olduğundan yurtdışı borçlar fazla kurcalanmaz diye tahmin ediyorum, bence sermaye kontrolü açısından yurtiçi borçlanmayla veya tasarruflarla uğraşmak daha kolay olur ya da daha göze alınabilir sorunlara yol açar.
Kira geliri her durumda Eurobond gelirinin üstüne eklenir. Eğer gerçek gider yöntemini seçtiyseniz ödediğiniz kirayı aldığınız kiradan düşebilirsiniz. Bu konuda tek limit ödediğiniz kira aldığınız kiradan fazla ise sadece aldığınız kira kadar düşebilirsiniz. Örnek 8.000TL kira alıp 10.000TL kira veriyorsanız sadece 8.000 TL düşebilirsiniz.
Ortak meselesi Sn.Dudu'nun yazdığı gibi.
Teşekkürler, eğer kendi evimizden daha pahalı bir evde kirada oturuyorsak gelir vergisi hesabına dahil etmeye gerek olmuyor bu durumda.
Bu arada webte okuduguma göre kira aldığımız konutun kredisi varsa ve devam ediyorsa onu da gider yönetimi seçtiğimizde düşebiliyormuşuz. Bu da bir avantaj sağlar sanırım, ikisini birden düşebilirmiyiz emin değilim
Goturu gider ve gercek gider usullerinin hangisini sectiginize gore gercek giderde dusuluyor.. Goturu giderde %25 idi simdi %15 e indirdiler sadece %15 indirip geri kalanini beyan ediyorsunuz..
Gercek gider isi daha zor, fatura filan girilecek sanirim.
Biz hep goturuyu sectik.
Bir kere bir tanesini sectikten sonra en az 2 sene o turde kalmak gerekiyor.
Syg,
Bana özelden soru geliyor sermaye kontrolleri meselesi ile ilgili. Düşüncelerimi buradan yazayım, gizlimiz saklımız kalmasın.
Öncelikle 2 açıklama:
1-) Sermaye kontrolü gelmesi ihtimali hala %50'den düşüktür bence.
2-) Ben Sn. Jon Dowes gibi konunun uzmanı değilim. Konu ile bilgim master sırasında aldığım bir kaç ekonomi dersi ve online aldığım bankacılık dersinden öğrendiğim kadar. Dolayısı ile yazacaklarım "educated guess" bile sayılmaz, en çok "experienced guess" sayılır.
Konvertibilite kalkmayacak ise Eurobondlarda sorun olmaz bence. Nasrullah Ayan kalkmaz diyor. https://youtu.be/wQ42_jUhJvE
Sözlerini ciddiye aldığım biridir, benden çok iyi tahmin yaptığı kesindir. Konvertibilite kalkarsa Eurobondun kupon ödemeleri o günkü MB kurundan TL'ye çevrilip yatar diye tahmin ediyorum.Böyle bir durumdan ancak yurtdışındaki varlıklar etkilenmez sanıyorum.
Diğer bir sermaye kontrolü elden çekim miktarına sınırlama getirme mesela geçen hafta Çinde aylık 1,500 dolara indirildi diye okudum benzer bir uygulama Yunanistan'da da var. Bu durumda Eurobondlar kesinlikle etkilenmez. Burada sorun kupon ödemeleri aldığınız paradan yüklü bir harcama yapacağınız zaman ancak banka kanalı ile yapabileceksiniz. Böyle bir durumda yurtdışından ev almaya falan izin vereceklerini sanmıyorum.
Yazdıklarım görüyorsunuz ki basit ve muğlak şeyler. Sermaye kontrolleri bir çeşit değil onun için öngörüde bulunmak kolay değil.
Diyelim ki sermaye kontrolleri geldi. Bu durumda bile fasılalı olacağını düşünüyorum. İşin gerçeği dünyayı abd yönetiyor her şey onun ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Takip ettiğim FED (abd merkez bankası) üyeleri gelecek resesyonda da para basacağız hem de geçen sefer az bastık bu sefer daha fazla basacağız diyorlar. 2020-2022 aralığında tekrar parasal genişleme yapılması mümkün. Böyle bir durumda diğer tüm gelişen ülke piyasları gibi TL'de rahatlayabilir. Karar vericiler bu durumda tekrar yurtdışından sermaye çekme kolaylığınının yurtiçinden para kaçma riskinden daha fazla getirisi olduğunu düşünebilirler.
Ben yapı itibari ile kötümser bir insanım, hep en kötüye göre önlem alırım. Benim gibi paradan ya da mallardan para kazanma çabasında iseniz daha tedbirli olun, gelirlerinizin büyük bir kısmını ücret,maaş gibi kariyere dayalı kaynaklardan elde ediyorsanız radikal tedbirler gerekli olmayabilir.
Sn Mcfadden'e cevaptır.
İkisini birden düşersiniz, yalnız daha pahalı bir evde oturuyorsanız da beyanname vereceksiniz, maliye sizin evin kirasını, ödediğiniz kirayı (belgeleriyle) ve bunların kira sözleşmelerini de talep eder. Beyanname için kira alt limiti 2018 için 4.400 TL, 2019 için 5.400 TL, geliriniz bunun üstünde ise her koşulda beyanname vereceksiniz.
Tekrar teşekkürler, kira konusunu kafamda netleştirmiş oldum.
Genelde yatırım hesaplarının iş,vakıf ve ziraat'ten açıldığını okuyorum, bunlar kendi aralarında kıyaslanıyor. HSBC'den hazine eurobond alan var mı aramızda, genel olarak artı ve eksilerini deneyimleyen oldu mu?
Uzun vadeli yatırım yapacağımız için örneğin 15 yıllık Eurobond aldık, HSBC 5 yıl sonra ülkedeki operasyonlarını sonlandırdı, bizim Eurobond'lar ne olur, nereye transfer edilir?
Eurobond'ların saklaması genelde Euroclear'da yapılıyor. Bildiğim kadarıyla merkezi Belçikada olan JP.Morgan'a ait olan bir şirket. Burada işlem yaptığınız banka/aracı kurumun orada hesabı var, onda saklanıyor.
HSBC büyük ihtimalle lisansını satacaktır çünkü bir değeri var. Yani başka isimde bir banka olabilir. Siz de ister virman yapar ister orada kalırsınız. Virman genelde ücretsiz oluyor.
JP Morgan Euroclear'ı 51 yıl önce kurmuş ama şimdi sahibi tek bir banka değil. 167 tane kurumsal hissedarı var ve hiçbiri %15'ten fazlaya sahip değil... https://www.euroclear.com/dam/Brochu...k_Analysis.pdf
Himayesinde kabaca 30 trilyon dolarlık varlık var ve yılda 700 trilyonluk işlem hacmi geçiyor.
Merhaba 2 gün önce 18.800$ vakıfbank eurobond aldım bugün baktım 18.200$ gösteriyor bu kadar yüksek fark 2 günde normal mi? Teşekkürler