%7-8 li düşüşler yaparken hiç zorlanmadı, şimdi onun yarısı kadar bile almadan nefesi kesiliyor.
Bugün 1.70 leri göremezse, fonun işi bitmemiş demekki.
Printable View
%7-8 li düşüşler yaparken hiç zorlanmadı, şimdi onun yarısı kadar bile almadan nefesi kesiliyor.
Bugün 1.70 leri göremezse, fonun işi bitmemiş demekki.
Bende grafiğini baya inceledim ve dibi gördüğünü düşünüyorum. Şirket belki kâr yazmayabilir ama geçmiş yıllar kârları baya yüksek. Ayrıca zarar yazsa bile 150-200 milyon civarında yazıyor ama bir bilanço da kar yapınca 800 milyon-1,5 milyar arasında birden kâr yazıyor bu şirket.
Açıkçası zarar eden bir şirket değil yıllık olarak bakınca. Ayrıca son 2 seneyi düşünürsek gayrimenkul şirketleri için felaket denebilir. Çünkü faiz ve dolar yüksek idi ve gayrimenkul satışları son 2 senede bıçak gibi kesilmişti.
Ama faizler baya indi ve sektör tekrar canlanıyor gayrimenkul satışı olarak. Ayrıca bu şirket gayrimenkul şirketleri içerisinde en büyüğü diye biliyorum. Tekrar toparlanma yapacağı kesin. Kaliteli işler yapıyor. Kira geliri bile baya iyi diye biliyorum. Bu 2019 senesinin 9 çeyrek ve 12 çeyrek bilançosu güzel gelebilir diye düşünüyorum.
Ayrıca son 2 senedeki kesat bir dönemin ve Suriye topraklarında yapılan operasyonun,, ayrıca yabancıların bize karşı baskıları (doğu Akdeniz petrol çıkarma çabaları, Güney Kıbrıs'ın sürekli ortalığı karıştırması) gibi etkenler ve grafiğin düşüş sürecini inceleyince hisse aşırı derecede son 5 yılın en düşük yerine gelmiş(1,50 civarından) ve bana göre dönüş emaresi vermiş görüyorum. 1.85 te görmüştüm 3 gün önce ancak buraya kadar düşeceğini beklemiyordum. Ve toparlanma emaresi var gibi hissede ve bu saatten sonra aşağı olacağını sanmam. Zaten PD dd si 0.21 lerde gezmesi bile kelepir hisseler içinde en ucuz hale getirmiş bu hisseyi. Açıkçası beklemeye değer.
Herkese bol kazançlar dilerim
Tüm forumu okudum . Şirket güzel ama borçlu . Borçları ödeme kapasitesini var. 2021 de borçların bitmesi çok zor. Atsa alıyormus gibi almak lazım en az 5 yıl tutlması lazım. y.t.d.
Sn. Mblbl
Şirket borçlu demişsiniz
Doğru borcu baya var, ama çoğu şey gözardi edilmiş
Şirketin son 4 yılına baktığımız da
Duran varlıklar 6.800 civarından 10.600 milyar civarına gelmiş(1.8 milyar artış olmuş)
Yatırım amaçlı gayrimenkuller 6.0 milyardan 10.2 milyar a çıkmış
Dönen varlıklar+nakit 2.8 milyar civarından,. 2.3 milyar civarına düşmüş
Uzun vadeli +kısa vadeli borçlar 4.0 milyar ile 5.0 milyar arasında gezmiş.
(Yani bu toplam borç şirket için normal görünüyor. 2 yıldır gayrimenkul sektöründe yaşanan krize rağmen bile bilançosunda sorun oluşmamış ve aynı seviyede devam ettirmiş) Çoğu gayrimenkul şirketleri küçüldü dikkat çekerim
Özkaynaklar 5.100 civarından 7.400 civarına çıkmış. Özkaynaklar da yıllık olarak bakınca güzel artış yapmış.
Ayrıca
Geçmiş yıllar kârları rakamına bakınca
4.222 milyardan 6.400 milyara çıkmış.(2.2 milyar artırmış)
SONUÇTA bu şirkete göre borç seviyesi normal gibi. Kriz ortamında bile rahatlıkla bu çarkları döndürmus ve zorlanmamis. Ayrıca bazı kalemler bile artış göstermiş.
Duran varlıklar 2 milyar civarında artmış
Geçmiş yıllar kârları 2 milyar civarında artmış
Borç seviyesi 4-5 milyar arasında geziyor ve stabil görünüyor
Bunlar dan hariç birde bu gayrimenkul lerden yıllık kira getirisi var unutmayın derim.
Yani kısaca şirket kendini büyütüyor.
Özellikle geçmiş yıllar kârları (şirketin kâr yaptığı ve bunu kasada tutup bir yere aktarmadigi boşta olan bir para). Bunu belki dağıtır, belki sermayeye ekleyebilir. Yani akıbeti belli değil. Bu para aslında bilanconun içinde bile değil.
Düşünün
10.600 milyar duran varlıklar var
2.300 milyar dönen varlıklar
5.000 milyar kısa+uzun borçlar
6.400 milyar geçmiş yıllar kârları Ekstra nakit var. (Eğer Şirket batarsa bunu dağıtmak zorunda.)
19300 toplam değeri-5000 borçları=14.300 şirketin kalan net değeri
Yani bilançosunda geçmiş yıllar kârları eklenmiyor. Asıl net degeri 14.300 yapıyor aslında
Şirketin piyasada hisse bazlı biçilen şuan ki fiyatı
1.60x1.000.000.000=1.6 milyar lira piyasa da
Artık ne demek istediğimi anlamıssinizdir diye düşünüyorum
Şirketin çarkları gayet normal dönüyor.
Ve faizler de indi bu şirketin işleri açılacak bir de bu yönden bakın derim şimdi. Gayrimenkul satışları artacak tır.
Tavsiye içermez şahsı fikrim dir
Son donemdeki en akli basinda ve rakamlara dayanan gerçek yorum tebrik ederim, insallah guzel olur hepimiz icin
SM-A320F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu ne biçim bilanço okuma. Geçmiş yıllar kârları ile ilgili yazılanlar tamamen yanlış. Geçmiş yıllar kârları bilançoda gösterilmiştir. Ayrıca şirketteki nakit, dönen varlıklar içerisinde gösterildiği kadardır.
Bilmediğiniz bir konuda bilmiyorum demek ilmin yarısıdır.
Hocam hadi dediğiniz doğru diyelim
Kozaa hissesinde geçmiş yıllar kârı 1.6 milyar dönen varlıklar daki nakit para 3.5 milyar. Bu mantıklı duruyor.
Ama
Trgyo hissesinde geçmiş yıllar kârları 6.5 milyar,. Dönen varlıklar daki nakit 459 milyon . O zaman burda bir anormallik oluşuyor. Geri kalan 6.0 milyar nerde o zaman. Sonuçta bu para nakit duruyor
şirketin sitesinden 2019 yatırımcı sunumunu okuyunuz 2022 de borçların sufırlanması öngörülmüş hayali değil gerçekçi şirket.bence her açıdan iyi yönetiliyor tek sorun borsa fiyatındaki anormallik şirketin bütün varlıkları birinci sınıf klas mülkler satmak istese herbirini kolaylıkla satar rahatlıkla kendine ortakta bulur ne satmaya nede ortağa ihtiyacı yok evet döviz borcu var ama bunun karşılığı yabancılara yönelik iki projesi devam etmekte MOİ Hilton’un bir kısmının yabancılara satılmak üzere rezidans yapılacağı belirtildi başlayan paşabahçedeki yalılar ve yalı daireleride bu ikisinden elde edeceği gelirle döviz borcunun çok büyük bir kısmı kapanıyor bir bakıma karşılığı olduğu için doların ne olduğunun o kadar önemi yok kaldiki daha önce döviz borcu iki misliymiş bu şirketin her zaman borcu vardı önemli olan proje olarak karşılığı olması torun center da ki konut stoğuda 2-3 sene içinde biter şirkette yatırım yapmayacağı için borç kapanıyor otellerinde açılmasıyla senelik en az 800 m kira getirisi olacak
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hocam dedikleriniz doğru. Katılıyorum. 2022 de sadece borcunu kapatsa ve 1 milyar da portföyü büyütür rahat.
2022 de ortaya yaklaşık 13.7 milyar portföy çıkar.
Borç sıfırlanmış olacak.
Hisse ederi o tarihlerde 13,7 lira ederi olur.
Bu değerler bile hisseyi yine harika bir görünüm haline getirmeye yeter de artar.
Bu şirketi hep izlerim ve yaptığı işler hep güzel ve ödüllü projeler. Kaliteli işler yaptığı ortada.
Yani şu anki 7.5 liralık hisse ederi bile yine de güzel bence. Dahası yıllık kira geliri var. Dahası yapılacak güzel projeler var. Tam yatırımlık benim gözümde.
Zaten sene sonu 8 milyar açıklar herhalde öz sermayeyi diye düşünüyorum ben.
Geçmiş yıllar kârları nakit duruyor cümlesi yanlış.
Bilançonun sol tarafı varlıkları gösterir. Sağ tarafı ise bu varlıkların nereden ve nasıl karşılandığını açıklar.
Dolayısıyla sizin gördüğünüz özkaynakların bir kalemi olan 'geçmis yıllar kârları' varlıkların nasıl finanse edildiğini gösteren bir kalemdir.
Sonuç: Geçmiş yıllar kârları olarak bahsettiğiniz 6,5 milyar₺' nin duran varliklarin finansmanında kullanıldığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla böyle bir nakit yoktur.
Ayrıca
varlıklar= yukumlukler
Özkaynaklar= varlıklar - kısa ve uzun vadeli yükümlülükler
Kabaca varlıklar 12 milyar
Yükümlülükler 5 milyar olsun.
Õzsermayeniz yani defter değeriniz
kabaca 12-5= 7 milyar₺ olur
Hisse sayısına bölerseniz
7milyar₺ / 1milyar = 7₺(hisse başı defter değeri)
Hisse fiyatı 1,61₺ ise
Kabaca PD/DD = 1,61/7=0.23 olur.
Venus Z10 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn. Her dem yatırım
Galiba dedikleriniz doğru. Geçmiş yıllar kârları ni neden direk ozsermaye olarak göstermedikleri enteresan. Bu kâr rakamını direk ozsermaye olarak gösterebilir ler aslında. Milletin kafasıda pek karışmaz böylece. Diğer şirketler de geçmiş yıllar kârları düşük oluyor aslında. Bunda fazla
Neyse.
Açıklama ve bilgi için teşekkürler
Sayın Mehmet bey,
Şirketlerin geçmiş yıllar kârları yüksek olması iyi bir göstergedir. En azından geçmiş yıllarda zarar etmemişler. Geçmişi zarar dolu olan şirketlere neden yatırım yapalım ki..
Bilançonun özkaynaklar kalemini tekrar inceleyiniz. Geçmiş yıllar kâr karının, özkaynaklara ait bir kalem olduğunu göreceksiniz.
Ayrıca bilanço odaklı yaklaşımınız için sizi kutlarım. Çoğu yatırımcı neye ortak olduğunu bilmeden hisse satın aliyor. Daha çok ayrıntı size daha iyi bir yol gösterecektir.
Bence en önemli konu faiz ve kur giderlerinin akıbeti yıllar içinde ne olacak. Çünkü bu giderler yıllık kira gelirimiz olan 700 milyon₺ yi tamamen yok ediyor.
Venus Z10 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bundan sonra sanırım ağırlık turizm high Class konutlara olacak nitekim MOİ ikinci etap posterine bakarsanız Hilton ve high residence projesi deniyor Hilton’un üst katları sanırım son 10 kat residence olacak ve tamamen yabancı yatırımcılara satılması planlanmış paşabahçe aynı şekilde bunlarla borcun büyük bir kısmı kapanıyor zaten kira gelirleri 2020 ile birlikte giderek artacak bir süre sonra katrilyona dayanacak böyle bir kira geliri olan başka bir şirket varmı acaba bu fon satışı sayesinde hisse fiyatı sudan ucuz hale geldi torun tower fiyatı bile nerdeyse şirketi ikiye katlayacak fon sayesinde bu fiyatlardan alım şansı oldu
Huzurla borçların kapanmasını bekliyoruz..Venus Z10 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yukarıda 2022 için yaklaşık 13,7m. portföy değeri olacağı belirtilmiş, buraya yıllık değerlemeler, enflasyon eklenmemiş. Bunlarıda eklediğinizde tahminim 18-19 milyar tl civarında olması daha doğru olacak.
Sn Işık2
Aslında biz onu hiç düşünmedik. Doğru yere parmak basmış siniz. Bugün ki portföy değerini aynen aldık ve hiç değerleme olayı yapmadık. Aklımıza bile gelmedi.
Yıllık %10 civarında değerleme düşünsek 12.7 milyar lik gayrimenkul için (illaki değeri artacak tır)
Yıllık 1.2 milyar değerleme yapar( %10 desek)
Yaklaşık 3 yılda x1.2 =3.6 milyar üstüne koyar
1 milyar da portföyü büyütür muhtemelen
12.7+3.6+1.0=17 milyar ve üzeri bir rakamlari telaffuz edebiliriz diye düşünüyorum. Dediğiniz rakamlar 3 aşağı 5 yukarı yakın rakamlar. Sizin Gözünüzden kaçmamış doğrusu. Tebrikler
temettü?aşağı yukarı yıllık %2
bu sene hiç vermemiş...
Benim anlamadığım konu şu: Bu şirket hisselerini yabancı zararına neden satar. Yoksa daha ucuzdan mı almak isitiyor. Adamlar dolar bozdurup hisse aldılarsa en az %50 zararına verip çıkıyor.
belkide İMKB’de tek sahip olduğu hisse budur Türk piyasasından çıkmak istemiş olabilir toplam 70-80 trilyon belki fonun binde biri yüzde biri bilemiyoruz mal toplu olduğu için çıkması iyide oldu bu kadar hisseyide elbette birileri aldı artık top onda
Yabancılar şuanda piyasamizda finansal baskı oluşturmaya devam ediyorlar.
Tabi daha öncesini düşünürsek 4-5 yıldır sürekli Suriye de Amerikan planlarıni bozması yüzünden bir baskı,
sonrasında ABD ve Çin ticaret gerilimi nedeniyle tum piyasaların zayıflama ya doğru ilerlemesi,
sonrasında doğu Akdeniz de petrol arama faaliyetleri nedeniyle hem Avrupa hem Amerika hem de etraftaki diğer ülkelerin yoğun baskısı oluştu.
En son ise Suriye ye yapılan Barış pınarı operasyonu ile iyice ters oldular yabancılar bize. Ancak piayasamiz hala ucuz ve iskontolu.
Yani yoğun baskılar nedeniyle ara ara piyasamiza baskılar oluşsa da tekrar tekrar yabancı girişleri görülüyor. Sebebi ise baya ucuz piyasamiz var.
Ayrıca bazı hisseler ara ara toparlanma yaşasa da bu hisse toparlanma yapamamış.
Adeta kelepir hale gelmiş. Bir hisse kolay kolay normal değerinin %0.20 sine kadar düşmez. Hele ki kaliteli işler yapıyor ise.
Yabancılar hep yaniltmaca yapıyorlar. Sebebi piyasanın iyi olmadığı algısını yaratarak hisse satışlarını başlatmak, sonrasında stopları patlatarak diğer herkesin satmasini sağlamak ve alttan tekrar toplamaya başlamak. Ben artık yabancı nin bizim piyasadan çıktığını sanmıyorum. Çok fazla düşürdüler piyasayı. Artik yaptıkları oyunlar ile toplama işlemi yaptıklarını düşünüyorum. Oyun yaparak hisse sayılarıni artırıyor lar. Zaten Avrupa ve Amerika da ve diğer gelişmiş ülkelerde faizler baya düşük ve bol para var.
Dolayısıyla gelişen ülkelere rüzgar dönmüş durumda şu an. Para girişleri oluyor. Bir süre zaten böyle devam eder.
Bu hissenin son 5 yıllık grafiğini inceleyince 1.50 altına gitmesi çok çok zor bir olay. Oldu ki gitti fazla aşağı inmeden yabancı stoplar patlayınca toplayacaktır. Ama ben burdan aşağısını hiç beklemiyorum. Çünkü aşırı düşmüş durumda.
1.60 ve üzeri seyredip, 1.80 e kadar hızlı bir toparlanma bekliyorum. Sonrasında kademeli çıkış olur. Bu hafta hangi tarafa gideceği belli olur zaten.
Kemerleri bağlamak lazım diye düşünüyorum.
Endeks ralliyken dayak, yatayken dayak, çökerken haliyle yine dayak...
Tek anladıkları yatırımcıya dayak atmak, hem de dünya kadar varlığı varken, varlıkların batsın torun.
şirkete bir öneri gimat gayrimenkulün %13-14 üne sahip yaklaşık 250 m pddd 0,80 sınıra gelmiş artık bunun 50 m nakite çevirip kendi hissesini alsa hem kendi itibarlarını bu kadar düşürmemiş olurlar hemde ky nın yüzü güler hemde işler düzelince 3-4 misli para kazanmış olurlar[emoji23]
Psikolojik borsa saldırısı devam ediyor. Kuralları koyan yabancı zaten. Çünkü piyasamizda %64 gibi bir çoğunluk hisse onların elinde zaten. O yüzden aşağı istiyorlar ise aşağı hareketi rahatlıkla başlatıyor lar. Bir yerden sonra dönüş hareketini yine onlar belirliyor. Bakalım nereye kadar zararına satacaklar ve sonra geri toplamaya başlayacak lar. Bırakıp gidemezler, çünkü külli zarar olur onlar için. Şuan kâr için yapılan hiçbir şey yok.
Psikolojik baskı diyelim. Hiç birşey yapmadan izliyorum doğrusu. Panik olayı da gereksiz şu aşamada. Eninde sonunda düzelme yoluna girecek bu piyasa.
Zaman ve sabır gerekiyor. Tek şey bu. İhtiyaç olan para ile oynanmamasi gerekiyor. Yapsınlar bakalım kazanan yine Türkiye.
Harekat beklenildiği gibi gidiyor ve ilk başladıktan sonra 10 gün içinde 1 ncı etap bitecek denildi geçen de haberde. 6 gün oldu ve kalan 4 gün.
Sonra ki 10 gün de ince temizlik yapılacak denildi.
Sonraki 10 gün ise Suriyelilerin yerleşmesi için başlanacak denildi.
Yani Kasım ilk haftası çoğu şey bitmiş olacak ve sonra Cumhurbaşkanımiz ABD ye Trump ile görüşmeye gidecek denildi. Herşey programinda ayarlanmış.
Global bugün de 1.2 M satmış. Teb ' in elimde ne kadar kaldı takas paylaşabilecek var mı?
hep_yek
Fiyatı düştüğü için ilgimi çekti ama bir kaç sorum var
Bilançoda stoklardaki konutlarla ilgili bir hata mı var yoksa gözden bir şeyi mi kaçırıyorum
5. Levent projesinin değeri 6 aylık bilançoda 729 milyon TL gösterilmiş
ama ocak ayındaki ekspertiz raporunda 524 milyon gözüküyor
6 ayda 50 konutun satıldığı projede bu farkın sebebi nedir?
Eğer yanlış anlamadıysam, 5. Levenet projesinde 200 milyon TL lik bir zarar meydana gelecek
Bu konuyu açıklayabilecek bir arkadaş var mı?
Endeksdeki yükseliş kadar bile tepki yok, tek kademe artı, yuh oğlu yuh sana torun.
https://invst.ly/kfceh
Üstünden bir deprem geçmiş gibi, bu enkaz kolay kolay kalkamayacak gibi, kaldırılıp kentsel dönüşüme girmesi lazım.
Düştükce 1000 adet alıyor dün 1.51den dahi aldım. 1.58 maliyet ile bekliyorum. 2 tl olmadan satmam
Sn Florida
Her dem yatırim,. arkadaşın da dediği gibi ocakta konut fiyatları biraz düşüktü.
Sebebi ise Ocak ayında faizler yüksekti. Dolayısıyla konut satışları düşüktü ve konut piyasasınin müteahhit leri önceden borçlanarak yapmış olduğu elindeki konutları kısa sürede nakite çevirebilmek için elindeki konutların fiyatlarıni düşürüyorlardi. Bu fiyatlama bütün gayrimenkul piyasasini etkilemişti.
Kısacası Ocakta satılması düşünülen 150 milyar değer biçilen daireye şuanda 170 milyar diyor piyasa. Şimdi gayrimenkul piyasası baya hareketlendi. Satışları arttı.
Belki de yeni bir degerleme ile bu 9 aylık bilançosu bilançoda artıya geçirebilir. Tabi gayrimenkul satışı da olabilir bu arada. Aylık kira gelirleri de var. Bunları birleştirince güzel bir bilanço sergileyebilir belki.
Çünkü son 2 yılı düşününce bu şirketin gayrimenkul sektörü hiç iyi gitmedi
Hisse hareketleri çok sığ gibi duruyor ama birden 1.82 lerden düştüğü sert inişi birden yine buna benzer hareket yapabilir gibime geliyor ama bakalım. Tabi yavaş yavaş bir hareket de sergileyebilir. Şimdilik nazlı gelin gibi tepki vermiyor. Bakalım 10 gün içinde bir hareket yapması ihtimali yüksek gibi geliyor bana. Elbet birşeyler olur. Böyle gitmez bu hisse
3 aylik takas değişimi. Teb oyle satmis ki, Polen bile 1000 lotla en iyi satici olmushttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...71174a9f6f.jpg
Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e6b4c21ba7.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d676aa8648.jpg
Spyro Spyro555 teşekkürker. Bizi ihmal etme ara sıra biseyler atıver. [emoji2957]
hep_yek
Gün içinde bir sürü gyo şirketi yüksek primler yaparken torun yine seyirci kald, tek kademe hastalığı var ama düşüşlerde bol keseden.
1.50 lere yapıştı kaldı, fon satışından sonra hızlı dönüş yapmadığı zaman iş sakat, bu satışı karşılayanlar bu malı ne yapacaklar, cazip görüp de gelenlere mi yoksa yükseltip öyle mi verecek beli değil, ama görünen cazip görenlere niyet kılmış gibi.
fon satışı bitti şimdi bu malı alanların insafına kaldı 60 m hisse devredildi en az 50 m bunu alan kimselerde sanırım yoksa 1,50 dede tutunmazdı malın çok büyük bir kısmı 1,80 nin üzerinde alındı aslında böyle bir ortamda iyi sattılar demekki alıcılarda kuvvetliydi içi boş bir şirket olsa 1,00 kadar zor sararlardı piyasa bozuluncada hayal edilmeyecek rakamlara geldi döviz buralarda tutunur 2020 de aşağı bir seyir izlerse faizlerinde düşmesiyle 2020 şirket için çok parlak geçebilir mevcut konut ofis stokları ve 2. etap MOİ otel ve rezidans projeside ilk yarıda bitiyor Hilton’un üst katları high rezidans olarak planlanmış ve tamamının yabancıya satışı öngörülüyor 2020 de ekonominin büyümesiyle devreye giren otellerle kira gelirlerinde ciddi artışlar olacaktır bunu takip edecek olan Paşabahçe projesiylede borçlarını önemli ölçüde azaltacak kısa vadede 9 aylık bilanço çok kısa vade düşünenler için önemli burada kara geçmesi dövizin dengelenmesi mevcut şartların düzeleceği öngörülürse eski seviyelerine tekrar gelir orta vade ve yüksek kazanç elde etmek isteyenler ekonomi düzelmeye başlarsa 2020 ilk aylarından itibaren çok iyi getiriler elde edebilir netice itibariyle şirketin kuvvetli kira gelirleri var tüm olumsuzluklara karşı öz sermayesi ve portföy değeri devamlı yükseliyor bu şirket 2010 arz edildiğinde şirket değeri 1,640 m olarak arzedilmiş ve portföy değeri 2 600 m imiş şu anda portföy değeri 12,700 m ve piyasa değeri an itibariyle 1,560 m hesap ortada
Hissenin önümüzdeki dönem çok iyi yerlere gitme potansiyeli var elbette ancak bu satışın etkisi epey sürecek gibi görünüyor, normalde malı karşılayan kimlerse malın daha da değer kaybetmesine izin vermemeleri gerikirdi, bu noktada biraz şüphe duyuyorum değerli dostum.