altındaki yorumlara bakın
Printable View
altındaki yorumlara bakın
Komediye bakın. Birkaç gündür üstüne basarak yazdığım konut stoğu yok , kiralık ev yok, satılık tek tük evleri alacak faiz oranı yok yazılarımın üzerine cuk oturdu bu haber
"Müteahhitler, 2 Eylül’de inşaatları durduruyor
Çimento fiyatlarının yüksekliğinden şikayetçi olan inşaat müteahhitleri, inşaatları durdurma kararı aldı. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı'nda eylem kararı çıktığını, inşaatların 2 Eylül Perşembe günü itibariyle durdurulacağını açıkladı. Tahir Tellioğlu, uyarılara rağmen çimento zamlarının devam ettiğini söyledi."
https://www.dunya.com/amp/sektorler/...mpression=true
İstanbulda kiralık ev karaborsa olacak, satılık evlerde en az 1 senede %30 artış bekliyorum
Çevrenizi uyarın. Bu uyanık müteahhitler hepsi anlaşmış gibi daire başı 150 bin tl istiyorlar kentsel dönüşüm için. Anlaştınız, parayı verdiniz, inşaat daha kabası bitmeden çalışmaları durdurup bir 150 daha istiyorlar.çevremde örnekleri mevcut.
Yahu ne nick değiştirmesi ne kaçması ne vebali sn ayvagöbek,burası neticede bir forum herkes fikrini yazar okuyanda aklına yatarsa o fikri kabul eder yatmazsa kabul etmez.Eni sonu forumların işlevi bu.Ha hakaret alay şu bu tamam onlar sadece forumda değil reel hayatta da kabul edilemez ayıptır.E o zaman başka bir tarihe gidelim yıl 2014 olsun millet ev almak için birbirini ezdiği günlere dönelim dolar da suni olarak özelleştirmelerden şurdan burdan gelen paralarla baskıda olsun on yıldır falan baskılanmış değerlerle 2 olsun.Bernanke çıksın o meşhur konuşmasını yapsın ve dolar 2 liradan başladığı hareketine eksi 41 milyar dolar rezerve ve cari açığa rağmen hala 8.4 dan devam etsin.O zaman ev alanların zararının vebali kime çıkacak.Gelecek yıl misal gavur dese ki yok artık size yeni borç falan hafiften ödeyin şu borçları dese eksi 41 milyar dolarla ne yaparız ,dolar 1994 misali bir ayda 2 katına üç katına gitse ne olacak.Bu yazdıklarınız yanlış,geçen yıl krediyle ev alanlar bence de karda ve doğru iş yaptılar ama bu doğru iş bir yıl sonra ne olacağını bile bize göstermez.Gelecek yıl olay tam tersi olabilir.Burası türkiye,vebal mebal yanlış söylemler.
2014 de evler pahalıydı bence şimdi de pahalı,geçen yıl bir fırsattı o ucuz kredi işi mantıklıydı o fırsat kaçtı.Ama uzun vadeli hesapta çok da ev işinde halan ben kar falan göremiyorum,misal 2014 den bu yana eurobond yatırımı ev alımından çok daha karlı oldu.Altın keza öyle,borsa başka mecra tabi,faiz genelde hiç sevmediğim bir yatırım olduğundan hesabını pek yapmadım ama bence o da pek bir şey kazandırmamıştır.
Kira çarpanları az bişi kendini topladı,ama daha evvel belalı kiracılar nedeniyle iki kez ev satmış biri olarak bu kiralarla evsahibi kiracı barışı bozulur,sosyal sıkıntılar olur.Misal dolar gelecek yıl bir atak yapsa 11 olsa evsahibi hemen kendi hesabını dolara çevirecek bu günkü kira bile gözüne az gelmeye başlıyacak ,şu an bu kiralarla ev kiralayanlar doğal olarak en az beş yıl enflasyon üstü bir lira zam yapmıyacak evden çıkmayacak,evsahibi bu işe kızacak falan.Şu an evlerinde eski kiracısı olanlar dediğimi çok iyi anlayacaktır.Kar zarar hesabı dışında şu anda bu enflasyonla barınma işi bu kadar sıkıntılı olursa sosyal hadiseler olur.
Hisseye göre değişiyor. Dolar bazında index kazandırmayı bırak kaybettirdi. Ocak 2014'te 275 cent civarında iken şimdi 174 cent. Arada Temmuz 2014 gibi 400 cent'i görmüş. Ondan önce de 2011 ve 2013'te iki tane kocaman tepe var. Hatta depe değil dağ. 500 cent'te. 2013 hatta 2011'e göre 50% aşağıda yani bist indexi dolar bazında. Son 10 senenin faturası bu.
Yine aynı dolar bazlı grafiğe göre Ocak 2014'te 1 dolar dolan EREGL şimdi 2.23 dolar. 2015'te 2 olmuş sonra 2016'da 1'e geri inmiş. İn-çık, doldur boşalt şeklinde gidiyor. O arada temettüleri de veriyor. Şimdi yine tepelerde mi gibi acaba gibi gibi ama ben anlamam çok.
https://i.imgur.com/GCyz9cX.png
1 dolara inerse sağlam alabilirim :)
ytd
https://eksisozluk.com/2-eylul-2021-...ylemi--7020575
şurada betoncularla alıcılar birbirlerini yiyorlar :)
Valla benim girdiğim kağıtlar işyat,gusgr,klimasan,banvit vs olunca şu anda emin olun sayfalarına girip ulan şu kadar lotum vardı satmasaydım ne olurdu diye hesap dahi yapamıyorum,moralim bozulur diye grafiklerine bile bakmıyorum.Borsa borsadır,borsa şu anda ucuz,bir kağıda da şu anda baya para yatırdım belki ondan çok objektif değilimdir o da ayrı konu tabi:)))))))
Konut sıkıntısı olduğu doğru da, 1500'lük evin 3500 olması, 2000'lik evin 5000-6000 olması falan tamamen palavra bence.
Rakamlar çok fazla abartılmış.
BBC, DW, veya 140 journos gibileri ülkede huzursuzluğu körüklemek için abartıyor,
muhalifler, hayatı (evet gerçekten pahalı fakat) olduğundan daha da pahalı göstermek için abartıyor,
iktidar yanlıları da bir zamanlar pahalılığın suçunu "fırsatçı marketlere" attıkları gibi, şimdi de "AKP'nin bir kabahati yok, ev sahipleri fırsatçı yea" cevabını ceplerine hazırlamışlar, durumdan memnunlar. Teflon tava gibi bu kabahatten de sıyrılacaklar.
Yani ev sahiplerine bok atmak, muhalefetiyle, iktidarıyla, kiracısıyla, yabancı medyasıyla, tüm kesimlerin işine geliyor.
Insaf diye bir şey var.
"Beton beyinli" diye mesaj yazan, her iki cümlesinden biri bu olan kişi bu başlıkta senelerce yazdı.
Kimsenin umurunda olmadı.
Diğer başlıklarda küfür edenlere nasıl gözünüzü kapatiyorsaniz, buna da kapatmistiniz.
Siz küfür etmiyorsunuz, medeni ölçülerde yazismayanla da yazismiyorsunuz. Ama bazı şeylere gözleriniz kapalı.
Yani şimdi burası bir forumsa, hiç kimse etkilenmedi mi?
Bu mesajları yazıp şimdi ortadan kaybolanlarin, insanların ev sahibi olması umurlarında bile değildi.
Onların derdi kriz olsun, ev fiyatları coksun, bankalar batsın, işsizlik ayyuka çıksın böylece hükümet gitsin di.
Onlar bu başlıkta siyaset yapıyorlardı.
Hiç biri ortada yok. Ama hükümet de CB'de gidiyor.
Corona önlemi olarak konut kredi faizlerini %0,64'e düşüren devletimizi dinledim...
Kredi çekerek tatile çıktım!!
Ülkeye , 10milyona yakın sığınmacı getirileceğini düşünemedim...
Bunların bedeli , şööle veya bööle ödenecek !!!
Başka alanlarda zaten uzun zamandır ödüyoruz , ödeyecez...
Bana dokunmayan bin yıl yaşasın mı ??
Olay çok komik başlıkta yazılanlardan anladığım demiri, çeliği çimentoyu Avrupaya direk ihraç etmeyi seçiyor şirketler o yüzden içeride malzeme bulunamıyor ve fiyatlar artıyor :D
Ondan sonra EREGL rekor kar açıklar tabi. Çıkanı direk yurt dışına gönderiyorlar müteahhitler burada aç kalmış yeni ev dikemiyorlar ahaha
ytd
Alıntı:
ydünyatv
@ydunyatv
·
17d
Zihnimizi dar bir alana sığdırmışlar. Yeryüzü bundan ibaret sanıyoruz. Oysa bu; bizi sömürmek ve kontrol altına almak için yapılmış algı operasyonu.
Amiral Byrd, 1950 lerde Güneye yaptığı keşif uçuşundan dönünce, tv de; "güneyde keşfedilmemiş amerikadan büyük kıtalar var" demişti
Ev fiyatları yükseldi. Söylenildiği gibi bir stok yoktu. Insanlar ev sahibi olsun diye kredi verilmişse verilmiştir. Verilmese miydi? Sosyal devlet ilkesi ne olacak?Alıntı:
Peki bu konuşmadan sonra ne mi oldu?
Amiral byrd'ı deli ilan edip tımarhaneye tıkadılar. Deli olmadığı ispatlanınca, hastane çıkışı, kim vurdu cinayetine kurban gitti.
Ve apar topar devletleri toplayıp, güneyi geçmek yasak diye Antartika Anlaşması imzalandı...
Insanları yuvasiz bıraktınız.
Devlet bedava para verirken, "beton beyinli" diye yazanlar yüzünden faydalanamayan kişiler oldu.
Yasattiklarinizi yaşayacaksınız.
Kredi var dı da , biz mi almayıp tatile çıkmadık?
Sn ayvagöbek dediğiniz şahsın adını da yazalım .Sn umutabinin yazılarını kast ediyorsunuz.Hem o beton beyinli tanımı için hem bazı uygunsuz tabirleri için benzer içerikte düşünmemize rağmen kendisi ile tartıştığımız yazılar forumda hala duruyor.Uslubu sorunluydu.Aynen sizin vebal tanımlamanız gibi yanlıştı.Örnekleriyle emlak ile diğer yatırım araçlarını karşılaştırdım emlakta öyle kopup gitme durumu yok,genelde paranız neydeyse 2014 den bu yana o enstrumanı satıp hala zararsız bir şekilde emlağa dönebilirsiniz.Yani 2014 de paranız dolardaysa şimdi bozun ev alın veya altınınızı bozun ev alın zararda değilsiniz demektir.Yani o zamanlar pek de kimseye zarar vermedik.Evlerin fiyatı arttı çünkü herşeyin fiyatı arttı,hadi emlak yatırımcısına biz zarar verdik,zeytinyağı fiyatını,elektrik fiyatını,doğalgaz fiyatını benzin fiyatını da biz mi belirledik.Bu hükümet gidici ,nedeni de bu hayat pahalılığının hem sebebi olmaları hem de bu pahalılığı doğuran emlak ekonomisini sürdürmek istemeleri.Yanlış yaptılar yanlış yönettiler o yüzden gidecekler,benim isteğim ve temennim bu yönde.Sizi de cidden çözemiyorum,sizin bilgi birikiminde olan biri hala hükümetin ekonomi politikalarının çıkmazda olduğunu nasıl göremez cidden anlıyamıyorumAdamlar kuru baskılamak için merkez bankasını eksi 41 milyar dolar rezervde dolandırıyorlar,cari açık var,bütçe açığı var ve hala kanal istanbul falan diyorlar ve siz hala bunlar gitmesin diyorsunuz.Oldu o zaman kalsınlar kanal istanbulu da yapsınlar bir 50 milyar dolarlık golü de ordan yiyelim mantıklı mı.
Ben devletin bedava para vermesini asla istemiyorum,benim vergimi millete ev alsınlar diye bedavaya dağıtmasınlar,bak fabrika açsalar,tarımı destekleseler ona eyvallah,ama konut işinde benim tek kuruşumu devlet bedavaya dağıttıysa hakkımı helal etmiyorum,şikayetçiyim.
https://eksisozluk.com/entry/127495970Alıntı:
istanbul'un en büyük inşaat gruplarından birinin sahibi whatsapp'tan bizim patrona şu mesajı yollar:
"proceyi nayaptın?"
"turuzim ruhsatı alsınlar."
bu büyük olanı. küçük olanlar bundan da beter. bunlar mimar tutuyorlar, mühendis tutuyorlar; proje paraları komik rakamlar. taşeronların ağızlarına saçıyorlar. taşeronlar da taşeronlarının ağızlarına sıçıyor. asıl işi yapanın ucu ucuna yapanın hayatı kayıyor. çünkü bunların tek dertleri var: kar, daha fazla kar, daha fazla kar. koskoca salon, ortasından doğrama geçiyor. yatak odasının gardırop odası balkonda. projede hepsi kış bahçesi olarak görünüyor. bu ne demek? bu şu demek: 2 milyona satılan 120 metrekare "prestij proje" dairenin 30 metrekaresi kaçak. blok 7 katlı. hee katta 6 daire, sitede 12 blok. toprak altı kotlarda durum bin beter. yolun altına spor salonu dikiyor; kaçak. muameleci meslektaşa soruyorsunuz, ne iş? abi başka türlü kurtarmaz ki. kurtarmasın lan. hazine arazilerine toki emlakmkonut işbirliğiyle diktiniz diyeceğinizi. gözünüz doysun. mahalle arası işlerde durum daha da beter. bunları ben biliyorum, görüyorum da belediye görmüyor mu? görüyor. ne diyor akp'li x belediyesinin fen işlerinde çalışan mimar hanım? ruhsata şöyle yazın, chp'li meclis üyeleri duyarsa başlarlar peşkeş diye. filan falan.
yani diyeceğim; durdursunlar. orada dönen başka bi ekonomi. kirli bir ekonomi. inşaatlar durdu diye bizim gibi inşaat sektörüne uşaklık eden sabit ücretli aç kalmaz; çünkü devam eden inşaatlara rağmen sefil olduk olacağımız kadar. en fazla seçilmişler, atamışlar avantasız kalır, müteahhitler bu güne kadar insidiklerini yerler. oturmayacakları evlere milyonlar gömenler de parayı başka yere gömer olur biter.
Geçtiğiniz yolun altında birileri koşu bandında koşuyor olabilir dikkat. :)
Ekonomi aslında çok basit bir bilim.Diğer bilimlerde geçerli olan kuralların tümü ekonomi için de geçerli.Bu global satanistler yok türevdi,yok swaptı,yok tapering di herşeyi karmakarışık hale getirip hepimizi soyuyorlar.Devletin misal parası yoktur,devletin parası senin benim paramdır,ödediğimiz vergilerdir,devletin varlık assetleridir.Aynı fizikteki gibi devlet ekonomisinde de birleşik kaplar teorisi geçerlidir.Bir kolda suyu azalttımı diğer kolda mutlaka etkisi olur.Sen müteahite vatandaş eli ile bedava kaynakla parayı pompalarsan mecbursun benim vergimi artırıp bunu kompanze etmeye,bu iki kere iki dört bir şey.Öyle milletin yuvasını devlet yapıyor yardım ediyor falan boş işler,devlet tarımı desteklesin ,fabrika açsın,katmadeğer üretecek alanlara kaynak pompalasın,kaz gelecek yerden tavuğu esirgemesin ona eyvallah,ama bu şekli ile yaratılan ekonomi memleketi batırdı hala da ısrar ediliyor.Kanal istanbul falan dendi mi benim cinlerim tepeme çıkıyor.
Yahu misal swap işi,ben bu kadar saçma bir şey düşünemiyorum.Parası rezerv para olmayan bir ülke ile swap yapacaksın numaradan merkez bankana yuan won şu bu koyacaksın onu yabancı para rezervinden gösterip rezervin artmış gibi davranacaksın.Dolarla euro ile yapılanı da saçma sapan bir şey ve neticede para basmak ama rezerv parası olmayan bir ülke ile yapınca salakça bir şey ve gavurlara kendimizi soydurmaktan başka bir şey değil.Ama takas ın ingilizcesi swap diye yazılınca millete baya baya yutturuyorsun işte,ciddi ciddi yapılıyor bir işmiş gibi anlatılıyor,elin gavuru sıfır riskle senin faizinden yararlanıyor seni soyuyor kimse bir şey demiyor.Yahu madem öyle gel kendi vatandaşına bu imkanı sağla benle yap o swabı,bankada vatandaşın dünya kadar doları var,yok bizle yapmaz neden çünkü biz zaten kümesteki tavuğuz,paraları bankalardan çeken de yok oh mis gibi dünya.
Bu konut işi hükümetlerden bağımsız.
Kim gelirse gelsin benzer sistem devam eder. İnsanlar merkezi yerlerde veya büyük şehirlerde yaşama talebi oldukça bu böyle devam eder. Şuan merkezi yerlerin çok dışında oldukça uygun evler var. Temel sorun nüfus artışı ve nüfusun belli bölgelere sıkışmışlığı.
Umutabi'nin mesajları sıradan vatandaşın alacağı sıradan evlerle ilgili değildi.
"Markalı prestijli lüks proje" süslemesiyle, az buçuk paralı kesime kakalanan "milyonluk" kümesleri eleştiriyordu.
Ki o yılların 1-2 milyonunu şimdinin 5-6-7 milyonu olarak düşünün.
Yani öyle bir gazlama ve öyle bir kazık vardı ki, o parayı o gün herhangi bir metaya yatırdığınızda bugün inanılmaz rakamlara ulaşıyor.
Yüksek aidatlı rezidans konseptinden hoşlanmadığım için ben de zaman zaman kendisine destek veriyordum.
Tamam çok abarttığı doğrudur. Hatta bokunu çıkardı diyebiliriz. :)
Fakat dediğim gibi. Dar gelirli sıradan vatandaşın ev bark alıp kiradan kurtulmasını engelleyecek en ufak bir şey yazmadı. Hep üç harfli büyük firmalarla uğraştı.
Sahibindende 400 bin altı 3+1 i15 yaşından genç ilanları tarattım. Alına ilecek çok fazla ev var. Tabi merkeze biraz uzak. Ama istanbul içinde sayılabilecek yerlerde.