Haziran 2022’de
115 liraya yediğim burgeri (6.8 dolar)
Bu ay 371 liraya yedim (13.85 dolar)
Eve servis 425 lira
Printable View
Haziran 2022’de
115 liraya yediğim burgeri (6.8 dolar)
Bu ay 371 liraya yedim (13.85 dolar)
Eve servis 425 lira
Dolarda yüzde 20-30 bir gerileme olmaz ise, bu iki ay yüzde 9 larda gelen enflasyon Eylül ayında da yüksek seyreder. Eylül ayına da enflasyon taşınması yüksek olmuştur. Gözle görülür bir fiyat artışı olmasa bile Eylül 4-5 bandında gelir. Ama sigara vs zamlar başladı yine.
Emeklilere verilen %25 lik tadımlık (geçmişe yönelik :oleyo:) daha şimdiden eridi...Ayakta dikilen emekli cenneti garantiledim diyor a.q
Neyse bu enflasyonla hayat devam ederken düşük kur rejimi sayesinde asgari ücretli köşe olacak :kahkah:
Herkes bugün enflasyon hükümet sorunu , hükümetin ekonomi politikasından dolayı böyle oldu diyor, evet bir nevi doğru.ancak enflasyon ile mücadele için doları sabit tutmak, faiz artırmak vs hikaye.
Bu hafta kırtasiyelerde iş patlaması olan bir dönem malum.gittiğim 2 kırtasiye tüm fiyat etiketlerini kaldırmıştı.içersi ana baba günü, kasada ne kadar diyosun 800-1000 tl ler havada uçuşuyor.birkaç ürünü aldom kasaya gittim şunlar ne kadar dedim, amazonda 20 tl olan kalem kırtasiye de 45 tl, 30 tl lik maped cetvel seti 80 tl, daha da sormadım bişey almadan çıktım.
Bu ülke de esnafa aşırı denetim, fiyatlarla ilgili bir düzenleme gelmedikçe ağızları ile kuş tutsalar enflasyon düşmez.
Ağustos ayı her zaman.!!
Vatandaşın en düşük maliyeti olan ay idi.!!
Haziran 21 ile.!!
Gündüzler kısalmaya.!!
Geceler uzamaya başladı.!!
Sonbahar kış mevsiminde.!!!
Dogalgaz ve diğer enerji giderlerine.!!
Okkalı zamlar.!!!
Enflasyon ve vatandaş açısından.!!!
Çok zor günler olacak.!!!
Pansumanla .!!
Günü kurtarmak.!!
Geleceğin aydınlık olacağını göstermez.!!
Tüm ekonomik veriler.!!!
Cehendemi gösteriyor.!!!
Bu işin sonu Zonguldak.!!!
Stagflasyon.!!!
Kaos.!!!
Moratoryum.!!
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
Seçimi kazanmak için aşırı derecede gevşeyelim enflasyonu fışkırtalım döneminden,
Enflasyonu düşürmeye çalışıyormuş izlenimi verelim veya düşürmek istiyoruz ama bir türlü düşüremiyoruz dönemine geçtik.
Nisan'dan sonra sepet havası yapmazlarsa Bakana, Ağustos 2024 ten itibaren de sıkılaşma dönemine gireriz, işte orası kanlı olur.
Ha...her halükarda giren çıkan bizim olur....orası ayrı..
Negatif reel faiz devam ediyor, enflasyon artış hızı faiz arttırma hızından büyük veya başabaş olacak...yani tablo değişmedi....sadece bireysel tüketimin gırtlağını sıktılar ama KKM/DDKM nin sürprizleri bitmedi, yani KKM/DDKM anlamında süreç tamamlanmadı, kapatılmayan pozisyon gibi...Ne zaman MB shortlarıyla Halkın longları birbirini götürür ve aradaki makas azalır, o zaman bu KKM/DDKM nin faturası ortaya çıkar.
Tilkilerin kuyruklarını birbirine bağladılar, endekslediler bir dönem için bunlar birbirlerini frenlediler ya...hah işte şimdi tersinde de aynı etkiyi yaratıyor, dış ticaret açığında optimum nokta gereği kuru salmalı. kuru salınca KKM/DDKM farkı kadar direk para basmalı, bu bastığı para arttırdığı faizle sıkılaşmaya çalışmayla mücadele ediyor faiz artarken faizi baskılıyor. KKM/DDKM den kurtulup bu işleri sonrasında yapmalı, bu sefer de KKM/DDKM yle klasik mevduatçı bile dolarcı olduğundan, alayı dolara dönecek diye tırsıyor çünkü buradan çıkacakları reel faizle veya en azından enflasyona eşit bir faizle cezbedemiyor bir türlü o noktaya ulaşamıyor.
KKM/DDKM nin birikmiş etkilerinin önümüzdeki aylarda geç yansımalarını göreceğiz. Acilen reel enflasyon veya enflasyon kadar faiz ortamına ulaşana kadar, müdahalede kullanacağı ilave döviz ihtiyacını sağdan soldan bulması lazım. DTH tan KKM ye geçirdiği meblağ kadar ZK satmıştı piyasaya, o denklem de tersinden çalışacak, KKM den DTH a dönen para kadar birileri tekrar ZK tesis etmek zorunda kalacak bi de bunu arttırdılar tam bu aşamadan nedense...
Borsa...fışkırtır..ama nasıl..ya bu yapıyı tamamlayıp komple düzeltecek çabucak, ya da son dalga 5.1 ve 5.2 yapıp uzattıkça uzatacak.
Eğer bu borsanın 2020 verisiyle toplam varlığının %87 si 22.000 kişinin elindeyse, eğer 2018 sonrası ve özellikle depremle VF ve BES ler gırtlak mala girmişlerse....aşağıya verme lüksleri yok...borsamızın tamamen kontrollü olduğuna inanıyorsanız buna uyan yaklaşım budur...verip de napacak...nakte geçip de nereye gidecek..milyar milyar TL ler tabi kağıt üzerinde ekran fiyatı bu...dönüp satıyorum dese elindekinin %5 ini satamaz....mal yukarıya doğru satılır..
Çok ilginç bir döneme giriyoruz..çok yakında trend sonu var....sanki çok derine salmadan TL bazlı düzeltip bir daha yeni bir dalga yaratacak gibi...erken henüz, şu yapı bir tamamlansın bakarız..ytd
Sadece bireysel tuketimin girtlagini sikmadilar, birkac kredi kartiyle borcunu dondurmege calisan tum yurttaslari acliga mahkum ettiler.
Oysaki bunlar, damdan dusen ve direnmege calisan son gruptu.
Artik kaybedecek bir seyleri kalmadi.
https://geoim.bloomberght.com/2023/0...ab9dfb6245.jpg
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyası.!!!
Filenin Sultanları nın kazandığı tarihi başarı gericilerin hedefinde. Hedefe alan isimler arasında AKP ye yakınlığıyla bilinen ilahiyatçı İhsan Şenocak ve üniversiteler için fuhuş yuvası diyen Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu bulunuyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiy...ource=Anasayfa
Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin denir ya...
Belki de herkesin açlıkla terbiye edilme zamanı gelmiştir, kimbilir.
Ocu bucu şucu denilerek ideolojilerle bölünüp yönetildiklerini anladıkları ve aslında ülkenin %85 inin 'aynı tarafta' olduklarını kavradıkları an durum değişebilir.
Her şey halk için, gerisi fasa fiso...Allah vere de işin içinden çıkamayıp ülkeyi bi savaşa mavaşa sokmasalar. Onu da yaparlar maksat kaynasın gitsin arada her türlü hesap.
Çok negatif düşünüyorsunuz...
Herkesin keyfi yerinde ;
Kırtasiye örneğindeki gibi alıcı fiyata bakmıyor ,satıcı dibine kadar köklüyor ,hiç kimse şikayet etmiyor...
Halkın durumu inanılmaz iyi durumda ....Aksi olsaydı halk bunlarla devam demezdi...Bizim halk kadar çıkarcı bir halk yok , halkın çıkarına uygun olsaydı emin olun Muhalif partilerden birini süprizle tek başına iktidara taşırdı...
Herkes halinden memnun olduğundan birşey olmaz...
Boşuna kendinizi yormayın...
Dipnot: Yüksek primle emekli olanlar hariç kimse dikilmiyor....
Yazdıklarınıza, özellikle dip not olarak yazdıklarınıza katılıyorum.
EYT bize ilk vurduğunda bir dakika sesimizi dinlemeyenler sıra kendilerine geldiğinde bas bas bağırdılar.
Ben EYT ye ilk takılanlardan olup 5 yıl geç emekli oldum. Bizlerin günahı neydi 5 yıl geç emekli edildik ?
Yıllarca en üstlerden fazla gün olarak yüksekten prim ödedik.
Şimdi neredeyse 5001 gün asgari ücretten prim ödeyen kadar maaş alıyoruz.
Ben devlete de hakkımı savunmayanlara da hakkımı helal etmiyorum.
Tabi her birey kendi çevresine bakarak durumu yorumluyor.Yanlış enformasyonun her şekilde kral olduğu çağımızda doğru ne onu bilmek zor.O nedenle biraz ampirik gözlemlerimize bakmak lazım.Ben ve çevrem geneli itibariyle orta ve orta üstü geliri olan insanlardan oluşuyor.Bila istisna her tanıdığım geçen yılla bu yıl arasında bazı şeylerden vazgeçmek zorunda kaldı.Hobisinden vazgeçen de var,yurtdışı gezisinden de,dışarda yemeği bırakan da,migros yerine üç harflilerden alışverişe başlıyan da arabasını satan da herkes kendi seviyesinde bir alt seviyeye düştü gibi bir şey.Bilemiyorum sizlerin gözlemleri nasıl.E herkes fakirleşiyorsa işler nasıl iyiye gidiyor:))))
Aşil abi son zamanlarda Vf bir miktar malı palaya teslim etti diye biliyorum (BES ler zaten üstüne yattı) dolar bazlı inanılmaz kar etti, zaten hali hazırda bu işleri kredili yapmış olması gerektiğinden çayın taşıyla çayın kuşunu vurdu diyebiliriz. halka arzlara da girdiyse biraz da oradan vurmuştur :kahkah:
Elbet çevrem de çok fazla esnaf tanıdığım yok,o cenahta işler iyi olabilir.Gözlemlerini yazan arkadaşlar olursa çok memnun olurum.
Ben de son 9-10 senede kazandığım para kadar parayı neredeyse son 1.5-2 senede kazandım. Covid bittikten sonra işler bir açıldı o açılış, 2021 de demiştim merkez bankaları bir halt yiyemez enflasyon uçar borsalar da peşinden diye, parayı koydum borsaya sonrası malum
Buyur buradan yak.
Bu yaptıklarımın büyük kısmını da bankalara ucuz kredi kartları ile finanse ettirdim :kahkah: hele seçimden önceki ortam efsaneydi
Kastım bu değil sn patrick.Sizin gibi işi tamamen sermayeyi döndürerek para yönetimi ile geçinen pek çok tanıdığım var.Aslında ben de onlardan biri sayılırım.Kastım başka.Sizin asli mesleğiniz yok mu favök ne durumda :)))))))))))Kendi mesleğinizden kazandığınız para geçen yıllara oranla nasıl.Bu para yönetimi işi sermayeye sahip olanalar için tatmin edici olabilir.Ama bunun da bir sonu gelir.Neticede profesyonel değiliz.İlerde bu cenahtan kazanılan paralar azalırsa bu fakirleşme ile bizler de etkileniriz.Ondan eminim.
Ben orta ve alt gelir grubuna dahil olduğunu düşündüğüm bir mahallede yaşıyorum...Sokakta adam akıllı arabası olan bendim..Şimdi benim araba sokakta orta halli araba olarak görünüyor...Adamlar işsizim abi yardımcı ol diyorlardı şimdi Milyonluk arabalara biniyorlar, 2.dairesini alanmı dersin ne ararsan var...Adamlar bayağı kirli çıkıymış...:kahkah:
Üst gelir grubunda olupta işini bilmeyenler maalesef kaybetti ama o sınıfa bizim burada giren çok oldu...
Kendi işlerim de düzeldi onu da dedim ya covid bitince işler açıldı diye. Şu an gayet iyi gidiyor
2020-2021 tamamen kayıptı ama
Biz millet olarak hirsiziz.
https://www.youtube.com/watch?v=80IA...l=ZasparagasTV
İlk replike dikkat
https://youtube.com/shorts/-yhX37QWG...xt5jpOqZYiGJ-k
> ''Keşke Yunan galip gelseydi''den, ''keşke Sırp galip gelseydi''ye sürüklenen AK Troller'de, Türkiye-Ermenistan maçı öncesi sessiz bekleyiş...
-> Finali kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Sırbistan Kadın Milli Voleybol Takımı oyuncularına, AK Troller ve Melih Gökçek tarafından desteklendikleri birkaç gün sonra alıştıra alıştıra söylenecek...
-> Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonluğu Kupa töreninde Nusret'in görülmemesi üzerine kayıp ihbarında bulunuldu...
-> Filenin Sultanları'nın Avrupa Şampiyonluğu'ndan sonra Kaptan Eda'yı tebrik eden Mehmet Şimşek, 500.000 Euro'luk çeki sordu...
-> Filenin Sultanları'nın Avrupa Şampiyonu olması nedeniyle 3 günlük yas ilan eden AK Troller'de tasma boyları yarıya indirildi...
http://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=415510
Eyt nin çıkması ile istatistiksel olarak çoğunlukla kayıt dışı yada kayıtlı çalışan bir kesim var. Hatta sanayide biraz vasıflı ile emekli maaşı ile birlikte memur maaşının üzerinde kazancı olan bir kesim var. Onların pencetesinden bakarsan çift maaş. Bir kısmı Bağ-Kur primi ödemekten kurtuldu üstüne bir de maaş alıyor. Geri kalanlar özellikle ev sahibi olmayanlar rezil durumda.
28.6.23 ten sonra dolar alıp satan oldumu Turhan bozkurt ısrarla dolarda kazanç vergisi var diyordu doğrumu .%25 stopaj kesilen varmı kazancindan .
https://pbs.twimg.com/media/F5LNP9KW...png&name=small
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
Ekrana bakıp son fiyat üzerinden 'bizim gibi' lotları çarpıp hesaplıyorsa kardadır evet...hadi satıyorum desin bak....bakalım ne kadarını satabilecek...o şirketleri bi enayi bulup ona kitlemesi lazım bu fiyatlardan...dolayısıyla bu olana kadar piyasadan gelen her malın altına yatacak mecbur...belli olmaz yukarıdan az biraz çakar, alttan geri yerine kor bu işi 2 sene sonra da yapsa olur..Palagillerin matematiği farklı, ortalamalarla gidiyorlar...adam blok mal satıyor misal %15 iskontolu niye...e böyle bu işler bizim gibi sat deyince satamıyor..zaten işlem hacminin %90 ı traş..kendinden kendine...
Pala tahta sahibi...endeks 40 dolara düşse de o tahta onun, 500 dolara çıksa da....o tahta onda olduğu sürece hep kazanacak...orası onun hileli kumarhanesi...malı kaptırdı mı...iki sakat bilanço açıklatır..bağırta bağırta alır geriye..ondan sonra derler ki ulan acayip zarar açıkladı ama tahta roket modunda, ya da ulan acayip iyi bilanço açıkladı halbuki şelale oldu...
Borsada Pala ibn-i Puştun dediği olur..amen..
Sadece gericilerin gündeminde değil, benim gibi gelir vergisine takmışların da gündeminde.
Sporcu maaşları neden EURO ile? Gelir vergisi ne kadar veriyorlar? Buna saçma sapan bir cevap vermezsin umarım. Burada eşek gibi %35 gelir vergisi veriyoruz. İmtiyazlı olup gelir vergisi vermeyenler akıllı biz eşek miyiz?
Sarı taksisi vermez, Doktoru elden nakit alır vermez, Serbest çalışan elden nakit alır vermez, vs vs vs.
Bu sistem nasıl dönecek o zaman? Dolaylı verginin yüksek olduğu bütün ülkeler fakirler liginde. Bunun bir sebebi olmalı.
Bizim topikte, kimisi sadece laik, kimisi sadece milliyetçi, kimisi sadece milli...bir tek aynı zamanda halkçı ve devletçi olan ben varım sanırım.
Diyor ki herkes kazandık...ula kim kaybetti o zaman, herkeş birden kazanamayacağına göre :p
Neyse sizi memnun edecek şekilde final yapayım;
Fakirler ölsün, emekliler sürünsün, yaşasın Titanizm....Altta kalanın canı çıksın..
p.s.: Ucuz negatif faizle kredi alacakmış da, yatırım yapıp üretimi arttıracakmış da, aksi takdirde işsizlik artacakmış da...Lan Bırakkk...iliğini sömürdünüz lan memleketin...kayıt dışı ekonomiye şükredin. İşsizlik verisi yalan, istihdam verisi yanlış, mülteci sayısı belirsiz, kişi başı düşen GSYİH yalan, enflasyon verisi yalan...Yuvarlanıp gidiyoruz elhamdülillah bayır aşağı...Memet ABD den para da bulursa seneye ilk 10 ekonomi arasına gireriz anadın mı :evil:
Çok esnaf tanıdığım var. Adamlar hayatlarında kazanmadıkları parayı son 3 yıl içinde kazandılar. Evler, dükkanlar, arabalar....aldılar, parayı nereye yatıracaklarını şaşırmış durumdalar.
Sabit gelirlinin, ücretlinin geliri şirketlere aktarılıyor. Yanında 3-5 kişi çalıştıran esnaf bile köşeyi dönmüşken büyük şirketlerin kârını siz düşünün artık.
5 lot ebebek gelmiş şimdi dolarcılar düşünsün :))
şaka maka yeni 3-4 milyon hesabın yarısı borsa da gerçek hisselere girse ne olur acaba.yakında bu 3-5 lotlar için kimse halka arza katılmayacak zaten.
Müjde bu gece lpg cilere fena gazlayacaklarmış
Hatta kökleyeceklermiş