İthalat fazla ise doların yüksek olması dış ticaret açığını artırmaz mı?
Printable View
4.90 dolarda ithalat artıyorsa demekki hala ucuz anlamına geliyor.
son tüketicinin yabancı mal alamayacak kadar döviz kuru yükseltilmeli.
enerji mecburi alacağız ama tüketimi kısılmalı
araba cep telefonu tv notebook gibi dışarıdan alınan ürünler el yakmalı ki
tüketici alırken 2 değil 3-4 kere düşünmeli
aksi takdirde dolar açığımız her geçen gün artar..
Çin her sene dış ticaret cari fazla vermesine rağmen,
yinede kendi para değerini mütemadiyen düşürmekte.
adamlar akıllı içerde 1.5 milyar insan var
tüketmeye başlarlarsa çin bizden beter olur
bizim ölçek de bir ülkede 450milyar dolar borç yerine 45 milyar borçumuz olsa idi
dolar değil 4.90
şu an 2.90 da idik.
Bu bilinçli olarak ekonominin seçimlerden önce ısıtılması ile ile ilgili bir konu. Aşırı hormonlu büyüme yüksek döviz kurunu da gölgede bırakarak cari açığı patlatabiliyor. O nedenle yumuşak becerilemiyorsa yarı sert iniş şart.
1- potansiyel büyümenin üzerinde olmayan bir büyüme dengesi (potansiyel büyümeye yakın bir büyüme etkisi ile ithalatı azaltmak için)
2- yüksek döviz kuru (kur etkisi ile ithalatı azalmak için)
3- nispi yüksek faiz (ekonominin potansiyel büyümesini aşmaması için)
uygulanmalı.
Bu üçü uygulandığında ithalatın azaldığını (cari açığın düştüğünü), Döviz kurlarının istikrara kavuştuğunu (volatilitenin düştüğünü) ve ekonominin kararlılık kazandığını görebiliriz.
Ve evet bütün bunları yaptıktan sonra ekonomi kararlılık kazandıktan sonra üretimi ve ihracatı arttırmak istiyorsak gerçek acı reçeteyi içmeliyiz:
4- Yurt içi alım gücü ve işçilik ücretlerinin ve maliyetlerinin düşürülerek ihracat için rekabet gücünün sağlanması.
Katma değersiz sektörler için 150dolar işgücü maliyeti
Katma değerli sektörler için 500 dolar işgücü maliyeti.
Son kısım en zor olanı. 4. maddenin başarılabileceğini sanmıyorum. O nedenle 5 sene sonra 1.2.3. maddeleri tekrar uygulamak zorunda kalacağız gibi gözüküyor.
malesef öyle
tüketici eğilimimiz bizim yumuşak karnımız
eğitimle düzelemediğine göre acı reçeteyi verecekler
lafla anlamayanın hakkı kötektir.
yabancı sermaye kredi derecelendirme kuruluşlarını kurarken
bize böyle ülkeleri arayıp bulun diyor.
borçumuzu ödemeyip de temerrüt de düştüğümüz an tepemize biniyorlar ellerini ovuştura ovuştura
tam onların istediği müşteri tipiyiz
teb marifetli usd hoşgeldin %4 olmuş,3.5 idi boşta kalan bir meblağ da var ama o değişmemiş.
https://www.teb.com.tr/sizin-icin/marifetli-hesap/
https://eksisozluk.com/fakirlik-beli...etler--3373032
Bu tarz konuların açılıp altına ayfonun bir düşük modelini almanın fakirlik belirtisi olduğu yorumunun yapıldığı ortamda ekonomik karar alıp acı reçete yazmak pek kolay değil :)
bu teb usd için de hesap kapatıp açmak gerekir mi acaba,ben sitelerinden tesadüfen gördüm benim hesapta hala 3.5 olarak görünüyor,tl gibi mi acaba yapan oldu mu?
Üreten toplumların kendi parasını devalüe etmesi (kur savaşları) ihracatı artırmak için uygulanan bir taktiktir. Pazar kısıtlıdır (kendi ülkeniz ve diğer ülkeler=dünya üzerindeki insan sayısı), dolayısı ile pazarınızı genişletmek (kendi ülkeniniz in dışındaki ülkelere) için ucuz mal sağlamanız gerekir...
Çin örneğini vermişsiniz ama devalüe işini en iyi yapan japonya dır :-) japon mallarını dünya üzerindeki her kıtada görebilirsiniz. Çin bir çok manada "copy cat"dir. Bu felsefeyi de japonya dan kopye etmiş :-)
Güney Kore de "Copy cat second but better" felsefesini bulmuştur.
Hepsinde amaç daha fazla ihracat, daha fazla para girişidir.
Çin i örnek verip Türkiye yi konuşmanız son derece hatalı. Mesela, Elektronik eşyalarınızın çoğu çin malıdır! Yani, çin malı türkiye de hemen her eve girmiştir. Peki çindeki Türk malları nelerdir? Kaç eve girmiştir (diffusion)? Bu durumda, doları devalüe etmek size çin örneğindeki faydayı sağlar mı? Pazarınızı diğer ülkelere büyütebiliyor musunuz?
Villa arz ve talep dengesi ile ilgili bir durum bu? Sayıca az villanın fiyatı yüksek iken bu fiyatı verecek insan sayısı ile orantılıdır.
Çok katlı binalar ve her yere kontrolsüzce, durmaksızın yapılan siteler, daire arz ve talep dengesini malesef bozmaktadır...
Banka mevduat sayfası mı inşaat emlak bürosu mu ? Sayın yönetici ilgilenin lütfen
Düşüncelerimin hiç kimse için tavsiye niteliği olmadığını belirtmek isterim Saygılarımla
Hafta sonu idare edeceksiniz artik..
Ben tekrar yazayim.
HSBC usd aylik 4.5 gunluk 2
TL aylik 19
HSBC icin cok iyi oranlar bunlar.
100K tutarinda mevduat tutan da premier oluyor.
Bu rakam 10 sene evvel 75K idi. Yani premier olabilmek ucuzlamis, ayaga dusmus 10 sene oncesine gore.
2009 da premier idim tekrar premier olmaya karar verdim.
HSBC club lounge'a giresim var. :)
Syg,
Deniz hoşgeldin oranları:
Deniz’e gelin!* Kampanyamız 1.000 TL ve üzeri tutarda 32-190 gün vadeli TL mevduat hesapları için %17,50 faiz oranı geçerlidir.
250.000 aralığında 32-45 gün vadeli* Dolar ve Euro mevduat hesapları için USD’de %3,80 ve EUR’da %1,50, 10 - 2.500 gr altın aralığında 32-45 gün Altın vadeli mevduat hesapları için %2,10 faiz oranı geçerlidir.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Çin örneği verildi.
nedeni en güncel örnek olması,
ayrıca çin in 1.5 milyar nüfusu ile pazar üretememe gibi sorunu olduğunu sanmıyorum.
çin in derdi parasının değerini düşürüp, aşırı tüketici olmamasını istemesi böylecelikle enflasyon yaratmadan devalüe etmek isteğidir.
parasını devalüe eden ülkelerin tarihi kronolojini vermişsiniz tşk ederiz bu değerli bilgiler için.
Çin örneği verildi,
sebebi ters örnek olması
bizim dış ticaret açığı verdiğimiz halde kurun düşülmesini savunanlara
cevaben ticaret fazlası veren çin in mütemadiyen parasını devalüe etmesinin akıllıca olması
1.5 milyar çinlinin kendi optimum alım gücünün üzerinde
tüketime başlarsa (bizim insanımız gibi) bittiğinin resmidir.
ülkemiz gibi cari açıkla mücadele eden bir başka ülkede Abd dir.
şimdi de abd ile kıyaslamanız hatadır derseniz.
evet haklısınız o zaman hata etmiş olurum,
ikimizde üretimden çok tüketmeyi seven ekonomiyiz.
ancak ölçeklerimiz farklı
en önemli kıstasmız bu,
ekonomik, askeri ve siyası yani milli güç olarak boy ölçmek hata olur.
abd başı sıkıştığı zaman elinde deli değneği ile dolaşıp herkesin kafasına vurabiliyor.
istediği zaman bir ülkenin tepesine çöreklenip kanını emebiliyor.
şimdi eleştri olarak kur yükselirse enflasyon yükselir nidalarını duyar gibiyim.
evet haklısınız. yükselir,
maharet devalüasyon üretirken enflasyon üretilmemesi
ekonomi aynı zamanda bir sanat işidir,bunu da ekonominin yöneticileri yapacaktır
kolay bir reçete değildir. Kimsede kolay bir iş olduğunu söylemiyor
ancak realite bu.....
Konu çok derin, yazacak çok şey var ama mevduat faizleri konusu dışına çıkmamak lazım :-)
Özetle, Türkiye de hem kur hem faiz yükselecektir. Bu esnada, alınacak önlemler ile ekonomi rayına oturtulabilir ise faiz ve dolar da gevşeme görülebilir. Yoksa 90'lı yıllara devam...
Benim penceremden resim böyle görünüyor...
Hadi tropik meyveler neyse, yok ülkemizde ama aşeren var diyelim, ithal elma, armut, kavun, Mısır nedir? Bilumum oyuncaklar, temizlik ürünlerinin %90ı, envai çeşit süs eşyaları, aburcubur atıştırmalıklar, bunların ithalatı çok mu elzem, tobleron yemezse ölecek hastalığı mı var? Yüksek teknoloji ürünleri yapamıyorsun, talep var yüksek vergi koyuyorsun anladık, diğerlerinin ithalatı çok mu lazım?
insanların zengin olduğunu göstermesi lazım bunun içinde marka ürün lazım ! Çikolata alırken bile çocuk bundan olsun diyor bak buda aynı diyorsun yok illa marka olandan :) aynı kalitede iki ürün var biri sırf logosu yüzünden 2 katı fiyata satılıyor ötekinin suratına bakan yok !! Marka reklam pazarlama işte sihirli sözcükler bunlar ! Birde bu üçünü dünya çapında yaparsan madagaskarda bile ürünün satılır
maalesef,
damat Rüstem paşa,
damat ibrahim paşa örnekleri aklıma geliyor...
liyakat ve biat arasındaki ikilemli dönemdeyiz.
konumuz siyaset yada siyasi isimler değil,
olması gerekenleri yazıyorum
olanları değil...
maalesef olanlar ile söylediklerimin gerçekleşmesi pek mümkün gözükmüyor.
16 yıldır m..çtık
şu dönemde sıvama modundayız...
bu realitede en acısı zaten....
Meseleyi sokaktaki insanın tüketim tercihlerine indirirseniz yanılırsınız. Sorunun temelinde beton ve borca dayalı ekonomi politikasının yarattığı sanal zenginleşme hissi yatmaktadır. Rantla yaratılan zenginlik hissi insanların tüketim kalıplarını değiştirdi.