Originally Posted by
thinktank
Konun başlığına ithafen kendi fikirlerimi sizinle paylaşmak istiyorum, eğer eve ihtiyaç varsa ev alınmalı ve ihtiyaç karşılanmalı, zaman içersinde ihtiyaçtan doğan alım, çok güzel bir yatırıma dönüşebilir, bakıp görmek gerek.
Eğer ihtiyaç dışı, yatırım amaçlı ev alınacaksa şahsen bu günlerde çok dikkatli olunması kanatındayım. Kira çarpanların çok yüksek olduğu bu günlerde ve diğer yatırım araçlarının cazibesi her geçen gün arttığı bir dönemden geçiyoruz. Kanaatimce Türkiye çapında şu ara hiç bir şehirde yatırım amaçlı ev alınmamalı, tek istisna İstanbul. Tabi İstanbulda her yerdeki evde alınmaz. Benim kriterlerim şöyle. Metroya 500-600 metre uzaklıkta, site içersinde, kapalı oto parkı ve güvenliği olan, 10 yaşını geçmemiş, aşırı aidatlarına olmayan, tırnak içerisinde aile yaşamına uygun bir gayrimenkul. Eğer deniz manzarasıda varsa itiraz etmem :) Böyle bir yere sahiplenirsende bir iki sene pirim yapmayabileceğini göz önüne alınmalıdır, iyi bir kiracıyla idare etmek gerek. Burda amaç bence kısa vadeli primden daha çok lokasyona odaklanmaktır.
İstanbul gibi bir şehir büyümeye ve nüfusun artmasına adaydır. İş dünyasının İstanbulda olması, paranın para kazandığı şehir olması, sosyal hayat cazibeyi arttırıyor, Türkiye genelinde bakarsak, İstanbulda bir mülk sahibi olmak isteyen çok insan var, talebin bir bölümü bu kanaldan geliyor. Ayrı yeten yeni yaşam tarzının getirdiği koşullarda tek kişilik hane halkı sayısıda çok artırıyor. Dünya genelinde türkçe konuşan insan sayısı 200 milyona yakın, hepsi İstanbulu seviyor, arapların İstanbula ilgisi her geçen gün artıyor. Talep bazlı örnekleri dahada çoğaltılabilir.
Arz bakımından bakıldığında İstanbul kuzeyden ormanla, güneyde ise denizle çevrilmiş dar bir alana sıkışmış durumda, imarlı arsalar her geçen gün azalıyor ve fiyatları yükseliyor, enflasyonist ortamıda göz önünde bulundurursak, inşaat maliyetleride artıyor. Global kriz bittiğinde ve Türkiye ekonomisi tekrar rayına girdiğinde İstanbuldaki ev fiyatlarının yanına bile yaklaşılamaz bir hale geleceğini tahmin ediyorum. Saygılarımla…
Yazının başında bahsettiğim gibi sizlerle fikirlerim paylaşıyorum. Yatırım tavsiyesi değildir…