En son nicki "powerpc" olarak aklımda kalan arkadaş, 30 bin Dolar'a 900 bin TL'lik ev alacağını söylüyordu, muhtemelen o ev şimdi 200 bin Dolar'a dayanmıştır.
Printable View
En son nicki "powerpc" olarak aklımda kalan arkadaş, 30 bin Dolar'a 900 bin TL'lik ev alacağını söylüyordu, muhtemelen o ev şimdi 200 bin Dolar'a dayanmıştır.
Çoğunluk belki okumuştur dolar başlığında ama buraya daha uygun olduğu için ft-2 isimli kullanıcının gönderisi de piyasadaki durum açısından bir miktar bilgi veriyor:
"-ev fiyatları artıyor...ama satmaya kalkınca alan yok...geçenlerde takip ettiğim bir hisse epey düşünce kiradaki evleri satıp alayım dedim.. antalya dakini ayni sitedeki benzer evlerin en düşüğünün yüzde 10 altına, ankara da kini ise ayni apartmandaki başka satılık olanın yüzde 20 altına satılığa çıkardım....maalesef ciddi bir arayan çıkmadı...
--çıkmaz da...orta sınıfa hitap edenlerin 200 bin TL birikimi olacak ki alabilsin...
--benim de yeni alabilmem için bunları satabilmem lazım...ben de alamıyorum, maalesef...
yukarıya çekillmiş spek hissesi gibi...fiyat zirvelerde ama alıcı yok..."
Benim gözlemime göre dolar ile emlak birebir aynı seyrediyor. Yerine göre dolardan az, dolardan çok kazandıran vardır ama ortalama aynı.
powerpc gibi ben de bir yerde kırılma olacak millet dolar bulmak için evden vazgeçecek diye bekliyordum ama hesapta olmayan bazı şeyler oluyor.
1- FED'in faiz indirip para basması (covid bahanesi ile)
2- Suriyeliler neyse hadi oldu artık derken onun üzerine yüzbinlerce de Afgan'ın gelmesi
netice olarak kaybedilen bir şey yok. Evi satmaya kalkınca belki haftalarca beklersiniz, doları satmak için 1 tuşa tıklayıp 3 saniye beklemek yetiyor.
ytd
Hazine ve Maliye Bakanlığı: ''Sanki 150.000 dolar olsa alabileceksiniz...''
http://www.zaytung.com/fotohaberdetay.asp?newsid=396089
Arkadaşlar bu işi burada anlayan tabiki daha çoktur yıllardır burada yazan arkadaşlar yada emlak işini yapan arkadaşlar var. Burada ahkam kesmek te benim işim değil ama sanki 2020 den sonra ev dolar karşısında daha bir artıda.. Bence bunun sebebi emtialardaki artış ve tabiki konuyu yakından ilgilendiren demir fiyatlarindaki muhteşem artış. Altın ve bağlı olarak gümüş ve bunlara kolere demirde düşerse ev maliyetlrinde dususten dolayı ev fiyatları dusmesede bir süre sabit kalabilir. Taa ki ulkemizde faiz indirimlerimlerine basliyana kadar.
"Başarı için ömürlerinin bir bölümünü bedel olarak ödemeyenler, başarısızlığın bedelini bir ömür boyu öderler."
Dolar karşısında kazanmış yada kaybetmiş demek için ne zaman aldığına ve nereden aldığına da bakmak lazım.
Benim çevremde 5 yıl önce ortalama 100bin dolar olan konutlar, son 1 yılda bu kadar artışa rağmen şuan ortalama 60-70bin dolar civarında.
Bizim ülkede konutu kredili almazsanız ufak bir krizde, dolar/altın karşısında zarar edebilirsiniz.
Peşin alımı kesinlikle tavsiye etmem.
Ytd
5 yıl önceyi kesinlikle kast etmiyorum son 1.5 yılı, yani demir fiyatının dolar karşısında arttığı dönemi baz alıyorum.
Genel olarak işçilik maliyetleri dolar karşısında eriyen bir Türkiye'de tabiki dolar almak ev almaktan daha karlı
"Başarı için ömürlerinin bir bölümünü bedel olarak ödemeyenler, başarısızlığın bedelini bir ömür boyu öderler."
İşin altın kuralını açıklıyorum
Tl borçlanmak!
Tl borçlanarak uzun vadeli kredi ile aldığınız herşey sizi kar ettirecektir
Bugün 1 milyon tl lik evi 300 bin verip 700 ü 10 yıl kredi çekenler bile kar edecek
Evimi aldığımda ödediğim 3500 tl için her ay 1500 dolar çekiyordum bankadan
Bugün ise 400 dolar ! Lol !
Neymiş dolar bazında kaybetmişmiş.külahıma anlatın. Zamanında dalga geçenler gelsin yazsın çok istiyorum.
Herkes işine geldiği ya da kendisini ilgilendiren zaman aralığından bakar olaya. Ben 10 senedir dolar topladığım için bana göre makul zaman aralığı 2012-2021'dir :)
Geçen sene ev alan birisi için ise tabii ki bu zaman aralığı doların 7 tl üstüne iğne attığı 2018 Ağustos'tan başlar. 7.20'den 8.40'a 17% artmış, geçen zaman tam 3 sene.
Olur mu olur yani vardır illa ki Ağustos 2018'de +20% yaptığı gün 7.20'den full dolara girip bekleyen vatandaş. O parayla dolar yerine tl mevduat yapsaydı falan fıstık zengin olmuştu :)
Mike maloney in bir videosu var ,2000 yılından bu yana altının grafiğini yorumluyordu,altın elbet habire artıyor,300 dolardan 2100 dolara kadar çıkmış altın ,arada az bişi iniş çıkış oluyor ama trend hep yukarı.Grafik de 20 yıllık.O grafiğe bakıp altının tepe yaptığı bir dönemde satıp bir sonraki dipte almayı kastederek elbet yapabilsem çok güzel olurdu dedi,ama maalesef o hareketi bilip yapabilecek kadar zeki değilim dedi:)))))))))Bence kimse o kadar zeki olamaz.Trend yukarı ise beklenecek,ne kadar zamanda ne kazandığın az bişi de şans.Bu dediğim tüm yatırım araçları için geçerli.Elbette uzun vadeli bu kadar enflasyonun olduğu bir dünyada emlak fiyatları da hep artacak da ne kadar artacak zaman maliyeti,diğer yatırımlara göreceli kıyası falan uzun işler:))))))))
Konut kredisi ile alınan konutlarda risk minimum. İşin içinde yapılandırma da olduğu için; faizler düşerse yapılandırılsbiliyor, yükselirse kredinizi enflasyon ödemeye başlıyor.
Konut peşin alınmadığı sürece, maksimum kredi minumum peşinatla bence kaybettirme şansı çok çok az.
Yüksek para bağlamaya da gerek kalmıyor.
Kira artışını %15 yaptık. Daha fazla direnç olur diyordum, ama 1-2 dk sürdü kira artış mevzusu (demek ki enf. düşer ümidi de pek kalmamış). Sözleşmede tüfe oranında belirlenir yazsa da, son 4-5 yılda hiç tüfe oranında yansıtamadık kiraya. Enf. %9-10 iken düz hesap %10 yapabiliyorduk..ama %15-20 enf. oranlarını yansıtmak kolay değil.
Not: Kiradaki evim memlekette, sorunsuz ve gayet düzgün bir kiracım var. Muhabbetimiz de iyidir. 13 yıldır aynı kiracı. Ne kadar sözleşmede öyle yazsa da, enflasyon yükseldikçe bunu kiraya yansıtmak kolay olmuyor. Özellikle büyükşehirlerde gördüğümüz %20-30 kira artışları, boşalan evler için geçerlidir. Zaten yasal olarak max. tüfe kadar artış yapabilir ev sahibi. yasalar her türlü kiracıdan yana.
Kimin ne dediğinden çok kişinin kendi durumu peşinat tutarı ve konut kredisi taksiti ödeyebilme kabiliyeti önemlidir. Ev oturum için bir adet alınmalı umarım tüm kalbi güzel yurttaşlara kendi evlerinde oturmak nasip olur. Ayrıca dönem dönem yatırımların biri diğerini sollayacaktır. İlk maliyet önemlidir. Yatırım amaçlı ev alınmaması gerektiğini deneyimledim. Saygılar.
Ali bey su an istanbulda max yasal artisi yapan kiraci sansli bile sayilir. 5 yilini dolduran kiracilar icin kira uyarlama davasi, 10 yil dolduranlar icin direk tahliye davasi aciliyor patir patir.
Bunlari da yapamayan evini satmaya kadar gidiyor
Mevcutta eski kiracilarla yeni kiracilar arasinda %50-100 arasi farklar olusmaya basladi bazi semtlerde. Hukumetin 2019 yilinda kiralara getirdigi ortalama tufe karari bu ucuruma neden oluyor. ( oncesinde ufeye gore belirlenirdi)
Kisaca son bir senede hissedilen enflasyonun en az %30 oldugu yerde %15 zammi bulan kiraci opup basina koysun derim.
Uzaktan calisma konusuna update geceyim.
Akbank daha salginin basinda biz kalici remota gectik diye pr kasiyordu.
Simdi yoneticileri tam zamanli diger calisanlari ise donusumlu olarak ofise cagirmaya basladilar.
Su asilar biraz ise yarasin pandemi gundemden ciksin sirketler patir patir hibrit veya full ofise gecmeye baslayacaklardir yine.
Çin, yüksek ev kiraları için harekete geçti: Kira zamlarına sınırlama geldi
Yüksek konut kiraları nedeniyle harekete geçen Pekin yönetimi kira zamlarını sınırladı. Bundan böyle ülkedeki ev sahipleri kiralara yüzde 5'ten fazla zam yapamayacak.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...geldi-6623533/
Yasadışı Suriyeli afgan göçüyle, eli yüzü düzgün semtlerde fahiş artan kiralar arasında bağlantı kuramıyorum. Maliyet / enflasyon fark etmeksizin bir fırsatçılık var bence.
1. Afgan gelir, gecekondulu şmahallelerde ev tutmaya başlar,
2. Bu mahallede oturan vatandaşlar bütçeleri zorlayarak orta kesim mahallelere yerleşmeye başlar
3. Ortalama mahalledeki pelinsular ise erenköyde fenerbahçede kiraları patlatır.
Bu zincirleme reaksiyon benim aklıma yatmıyor, neyi kaçırıyor olabilirim?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
%5 zamma ilişkin bilgiye ek olarak bu linki de koymakta fayda olduğunu düşünüyorum.
https://www.statista.com/statistics/...rate-in-china/
Sn Delta Heavy,
Fırsatçılık hayatın her alanında geçerli, hayatın olağan akışı içerisinde olan bir durum. Bugün bilim adamları çıkıp mesela "ördek yumurtası coronaya iyi geliyor, hergün 1 ördek yumurtası yiyen maske ve aşı olmasa da coronaya yakalanmaz" diye açıklasa yarın ördek yumurtalarının fiyatı %100-200 veya daha fazla artar.
Şu andaki konjonktürde gerek afgan/suriyeli göçleri, gerek 2019 Eylül ayında İstanbuldaki 5 şiddetindeki depremden sonra belediyelerin eski binaları hızlı bir şekilde yıkmaları nedeniyle arz-talep dengesi değişti. Kiracı sayısı aşırı miktarda arttı. Buna ekonomi yönetimindeki başarısızlıklar sonucu gelen yüksek enflasyon ile inşaat maliyetlerindeki artış da eklenince arz ise tam tersine azaldı. Sanırım uzun bir süre de bu şekilde devam edecek. Yani zaman ev sahiplerinin zamanı, onlar da firsatı değerlendiriyorlar...Bu ara da ben de kiradayım, yanlış anlaşılmasın...
Geçen sene %8'lerden kredi veren kamu bankalarının durumu :
Temmuz ayı sonuçları ile birlikte Ocak-Temmuz dönemi net kârı özel bankalarda %38 artışla 29,0 milyar TL, kamu bankalarında %71 gerilemeyle 3,6milyar TL, kalkınma bankalarında%55 artışla5,4 milyar TL ve kalkınma bankalarında%2 artışla2,3 milyar TL oldu.
Kaynak: Ak yatırım bugünkü raporu
Euro ve dolardaki artış Evleri yabancılar için daha cazip hale getirdi, Yabancı alıyor yılda bir iki defa gelirim diye boş tutuyor. Yabancıya ev satışına sınır getirilirse ( En azından Kentsel dönüşümde bir noktaya gelene kadar) fiyatlardaki tırmanışa çözüm olabilir. Nerde bu kadar düşünecek yönetim, umuru değil onlar şu an sadece tapudan alacağı vergiye bakıyor
Hisseli tapu hakkında merak etiğiniz her şey.
https://www.youtube.com/watch?v=kL_2GW7IN_o
bu zincir var ama ana etken ama başka konularda var.
benim biraderin binayı yıktılar benzer şekilde yakın sokaklarda yıkılmış bekleyen binalar var (Güngören) benim biraderin inşaatı bir seneyi geçti başlamadı benzer şekilde en az 20 bina biliyorum etrafta hiç biri başlamadı.
niye mutahit atıyorum 200k ya anlaştı ama maliyetler üstüne 40% yedi ve inşaat yapılmıyor, yeni bina olmadığı için eski binadan da kiracılar kesinlikle çıkmıyor.
mülteci göçü olsun iş amaçlı iç göç olsun kesintisiz devam ama bina üretimi sıfıra yakın.
olan stoklar ya kol gibi aidatlı siteler ya da esenyurt tadında türk bulmanın mucize olduğu topraklar.
birkaç ay öncesine kadar hadımköy de oturuyordum en yakın apartman tarzı yerleşim 2 km ötede orası bile kara borsa şu an.
ana sebebi ulaşım sıkıntı olduğu için mülteci barınamıyor.
Bu Güngören'de baya büyükmüş bu yıkım yapım problemi. Birkaç hafta önce bir arkadaş anlatıyordu. Ayrıntıları tam hatırlayamıyorum ama zannedersem orada bir bölgedeki evleri yıkmak istiyorlar ama yıkımı başlatacak firma ev sahipleri ile anlaşma yapmıyormuş. Yani bölge yıkılacak dönüşüme girecek, sonrası Allah kerim. Ne ne zaman tamamlanacağı, ne kimin ne alacağı belli. O yüzden millet çok sinirliymiş o tarafta.
Bizim ev de Güngören'deydi, 2 sene olacak yıkıldığı halen daha anlaşma filan yok. 11 blok 220 dairelik site tamamen kiraya çıktı (Başka evi olanlar hariç tabiki)
Bizim siteden 5-6 ay sonra bizim sitenin bitişiğinde 4 blok 356 daireli siteyi de yıktılar, onlar da kiraya...
Bunun dışında Tozkoparan denen bölgeki kentsel dönüşüm olayları günlerce televizyonlara konu oldu, oraları da yıkıyorlar.
Maalesef Güngören Belediyesi ekonominin nispeten iyi olduğu, Suriyeli göçünün henüz az olduğu dönemlerde yıllardır kentsel dönüşüme girmesi gereken evleri yıkıp yenilerini yaptırtmaya izin vermedi. Bunun yerine yandaşların boş arazilerini kentsel dönüşüm fırsatlarından yararlandırarak yeni binalar diktiler. 2019 Eylülündeki 5 civarı depremden sonra ise iş ciddiye bindi evler tek tek yıkılıyor ve yıkılacak...
En kötüsü de anlaşma konusunda hiç umut yok benim görebildiğim kadarıyla...
Oo olayı yeni öğrenen bir benim herhalde. :)
malda yalan mülkte yalan, birazda sen oyalan yazan apartmanlar görüyorum. Bu hacı amcalara - yaşınız ilerlemiş, çocuklar hayırlı mı bari. Bu malın hakkını verebilecekler mi - dediğimde başlıyorlar uzun uzun yakınmaya. Tam da bu amcaların ilacı dul kadınlar devreye giriyor ve hayatları boyu çalışmaktan yapamadıkları - belki de hiç bilmedikleri, tatmadıkları - dokunuşları, tatlı tatlı konuşmaları görünce mal da mülk te gerçekten yalan oluveriyor.
Akıl sağlığı çok önemlidir......
madem burası emlak topiği bir şey danışayım istedim size arkadaşlar...rahmetli kayınpederden miras 2 yazlık kaldı kuşadsında..hanım 3 kardeş ...birini biz birer ay dönüşümlü kullanıyoruz..digerini de atıl vaziyette duruyordu..pandemi etkisi ile müstakil evlere talep artınca fiyalarda uçtu tabii ki..şimdi bizimkiler diyorki satalım fırsat bu fırsat diye...bende diyorum ki bu pandemiden dolayı şehir içindeki ve şehre yakın yerlerde ki müstakil evler pandemiden dolayı arttı...yazlıkların fiyatları bundan sonra şehirdekilere göre daha fazla artar..turistin olmadıgı bu sene bile insanlar otel parası vermekte zorlanıyor..dolar arttıkça otel fiyatları da artacaktır hele ki önümüz deki sezon turistte gelirse otel fiyatları uçacak..o yüzden kiralık yazlıklara talep çok olacaktır..ayrıca şehirde aldıgınız gayrimenkulu kirya verdiginiz zaman mecburen kira gelir beyannamesi veriyorsunz..çünkü kiracı ikametini oraya taşıyor ..haliyle düşükte olsa bir kira göstermek zorundasınız ..ve dolayısı ile kira gelir beyannamesi vermek zorundasınız ..yazlıkta böyle birşey yok ..kiraya verseniz bile kendim kullanıyorum diyerek kira gelir beyanname vermek zorunda degilsin ..kiracı enflasyon oranı hatta daha az artış yaparken yazlıkta tam tersi rayiç kira neyse o paralara kiraya veriyorsun.. vsvs böyl avantajları var...ben kiraya vermekten yanayım...gel gelelim digerleri pandemi nedeni ile arttı bu fiyatlar ..geri gelir diyorlar..bir de sizin fikriniz sorayım dedim..yazlıklardan biri denize sıfır sayılır sadece önünde sitenin yeşil alanı var... bu sezon aylık 35 bin tl den kira getirdi emsaller...digeride dnize 100 metre mesafe ve emsalleri aylık 22,50 kira getirdi aynı site de...birine 2,50 milyon digerine 1,5-1,60 istiyorlar..bende bu kira getirilerinde izmirde aynı fiyatlara mülk alamayız satmayalım diyorum...siz olsanız ne yaparsınız
Ortak malın çilesi çok olur. Kendi müstakil yapınız olsa düşünceniz çok doğru fakat mülk için birbirini vuran insanların olduğu yerde hiç ummadığınız olayların yaşanmaması ve kafanızın daha rahat olması için bölüşüp kendi yatırımınızı kendinizin yapması daha mantıklı.
allah rahnet eylesin evet hayırlı çalişkan bir adammış...aslında en güzeli kendimiz çalişarak birşeyler yapabilmek...ama artık zamanımızda çalişarak böyle şeyler yapabilmek çok zor...ama bize düşende en azından sahip çıkabilmek, hatta üzerine birde biz tugla koyabilsek ne mutlu bize.
Kiraya verelim parayı bölüşelim mantığı güzel ancak ilerde kuvvetle muhtemel kardeşler arasında problem çıkar. Yaşanmış çok örnekler var. Ölüm hak miras helal. Mirası bölüşmeden beklettikçe ilerde dertsiz başınıza iş alırsınız.
Bir söz var, kardeşi mirasta tanırsın.
Bu bahsettiğim olaylar belki yaşanmaz ama kendi huzurunuzu da riske atmaya değmez.
Şu an pederin yazlıktayım. Benden başka da kimse yok. Oooh geniş geniş. Yazlık alma, aile/arkadaş vs al. :)
"En iyi yazlık babanın/arkadaşının yazlığıdır." -Amerikan sayko
Finans MT ye katılıyorum madem öyle düşünüyorsunuz sizin almanız mantıklı ortak mal vallahi başa bela hemen bu durumdan kendinizi kurtarın
Çok doğru tespit. Bizzat yaşamaktayım. Küçüklüğümden beri etrafımda çok fazla olan mal- mülk kavgalarını gördükçe '' aptal bunlar, hiç insan anasını babasını, kardeşini para için kırar mı '' derdim. Sonra İşe başladığımda ailemin sahip olduğu eski müstakil evi yıkarak yenisini yaptırmak için para biriktirirken yaşlı üstadlar bana '' Sen çok vicdanlı bir delikanlısın. Lakin hayat acımasızdır. Yarın sen ve kardeşlerin evlendiğinizde herkesin hesabı karışır ve çok pişman olursun. Yatırımını kendine yap '' dediklerinde , onlardan uzaklaşıyordum. Kötü niyetli olduklarını düşünüyordum.
3 kardeş hepsi memur emeklisi olduk. Çocuklar büyüdü. Daha babam ve amcalarım dede malını bölüşemedikleri için onlara kızarken geçen hafta yeğene nasihat maksatlı fırça attığım için kavga başladı. Bahane - yaptıklarını başımıza kakıyorsun- oldu. İyi de nankörlük yapılınca hazmedemem. Tam 8 yıl tüm maaşımı ailemle yaşayarak kardeşlerimi işe yerleştirene kadar harcadım. Evlenmelerine ve çocuklarının eğitimine her yıl destek oldum. Gelirim güzel olduğu için hiç dert etmemiştim. Çok da mutluydum. Meğerse , hanımlar arasında ( sanki onlar kazanmış gibi ) tartışması olmuş. Benim yeğenime nasihatım bardağı taşırmış.
Bütün aile babamın başında toplanmışken yaklaşık 40 dk. süren tartışma ömrümün en zor zamanıydı. İlk defa - ben ne yaptım, gençliğimi bunlar için mi harcadım - diye hayıflandım. Sonuç ; 60 yıllık hukuk 40 dk. da bitti. Herkes yoluna dedik ve artık görüşmüyoruz. Büyük konuşmamak lazım. Hayatta her şey insanlar için.
"Her koyun kendi bacağından asılır."
"Acıma yetime döner koyar ardına."
-Anonim
Miras olayında tüm mirasçıların haberi yoksa haberi olan hain evlatlar mallara çökebiliyor .
O yüzden Aile büyükleri ile arayı soğutmamakta fayda var .
Ressam arkadaşı dediği haklı geçenlerde bir tanıdığı ve kardeşini kovdu anneleri ölünce .
Her hafta farklı bir kadınla 100 e yakın yerden işyeri ve ev kirası alıyor dede sağolsun
Çocuğu geçinmek için garsonluk ve DJ lik yapıyor