işin esprisi o...yoksa bu kağıtta bir hikaye yazarı olsa, ne hikayeler okurduk...biz senaryoyu iyi yazamıyoruz, o yüzden kağıdın yüzüne bakan olmadı son iki yıl.
Printable View
37,50 altı kapanış yazık eder
Süpersin tahtacı 1.5 lira iyi para
Yeniden 34 liralardan alırız gel kuralları sen koydun
https://www.reuters.com/markets/euro...ls-2022-09-27/
Avrupa'da gübrecilerden sonra ilaççılarda da enerji maliyeti sorunu ortaya çıkmış durumda
Deva bağımsız denetçi değerlendirmesinde riskler kısmında enerji vardı. Demekki ilaç firmaları içinde enerji önemli bir girdi kalemi. Şuan Türkiye'de birçok şirkette çatı ges sistemi kurulum telaşı var. Deva özelinde böyle bir calismadan haberim yok . Olsada muhtemelen söylemez [emoji3]
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
JCR rapporunda artan enerji maliyetine maliyet artırıcı risk olarak dikkat çekiyordu..
TRde (gözlem ve değerlendirmeme göre); usd bazlı olarak enerji maliyeti %100 - %150 civarında artmış durumda (2022 ortalaması vs 2021 ortalaması).. buna kur etkisini de katınca artışı oranları 2 ile çarpılmış oluyor.. yani, 2021de 100 tl olan masraf 2022de kademeli artışla yıllık bazda 400 - 500 TL seviyesine gelmiş oluyor .. ilaç fiyatları ise TL bazlı bilinen seviyelerde artmış oldu.. avrupada ise euro bazlı enerji maliyeti artışlarının 10 kat olduğunu medyandan takipi ediyoruz.. Avrupada ilaç fiyatları ise euro bazlı olarak sabittir..
bu nedenele de ; gübrede olduğu gibi; yerli ilaç üreticileri için avrupoa ihracatı bakımından mukayeseli avantaj doğmuş durumda.. ama realize edilmesi ruhsatların varlığına bağlı olduğu için; sektörün bu fırsatı paraya çevrilmesi Avrupada ürün ruhsatı var olduğu ölçüde olacak.. gübrede ise durum farklı: GMP belgesi ve ilaç ruhsatı gibi temin edilmesi yıllar süren engeller yok..
ilginç bir dönemden geçtiğimiz muhakkak..
deva'ya notlarım:
1-avrupada ilaç fiyatı artarsa, referans fiyat mekanizmasından zam alma hakkınız doğabilir. takibini öneririm (pazara erişim yetkilileriniz mutlaka takip edecektir),
2-güneş enerjisi yatırım geri dönüşüm süresi (payback period) çerkezköyde 4 yıl civarıdır.. kartepe de aynı olabilir. mutlaka bakmalısınız. yatırım süresi sadece 4-5 ay.. fabrika çatısıi bahçe gibi tüm alanlarda olabilir. ayrıca, marmaraya da takılmayın; gidin konya ovasına, güneşin bol arazinin ucuz olduğu yerlerden arazi alıp sistemi kurun.. uzmandan (ben değil tabi ki) tahminler şudur: enerji fiyatları öngörülebilir zaman süresi boyunca yüksek kalmaya devam edecek.. enerji fiyatı yarı yarıya düşse bile; 4 yıl olan payback 8 yıla çıkar ki bu da iyidir..
Devre kesti 😂😂😂😂
Sözde 37.40 kırıldı bizde yedik
Selamlar, dışardan bir bilanço traderı olarak gördüğümü belirtmek istiyorum. Deva devlet regülasyonları dolayısıyla 1.5 yıldır yeteri kadar büyüyemedi. İmtiyaz ve yönetim konusu malumunuz. Bu ikisi bir araya gelince ilgi kesildi. Hisse 1.5 senedir aynı yerde.
Bu süreçte yıllık bazda %200-300 büyüyen o kadar şirket vardı ki Deva ilgi görmedi. Bence bu normaldi de. He şimdi işler değişmeye başladı. Şöyle ki; zayıf euro, artan maliyetler, resesyon derken o hızlı büyüme (Uber enflasyon) donemini kapattık. Bana kalırsa şu an riski en düşük sektörler gyo ve ilaç. Şirket şu an benim ilgimi çekti. Benim ilgimi çektiyse yavaştan piyasanın da ilgisini çekmeye başlar. Çünkü aklın yolu bir. Özetle, devada sancılı sürecin sonuna gelindi bence. Önümüz aydınlık.
Gitmiyor emenuke gitmiyor
Geldik yine 37,50 direncine
Yine olmadı
Borsa kralı olarak bilinen zamanın palası Nasrullah Ayan bile bu hisseden darbe yemiş... Kitabında aman bu şirkete dikkat edin diyor. Aradan 30 yıl geçmiş... Garp cephesinde değişen bir şey yok malesef! Rezillik diz boyu. 1 yıllık şirketler arşa çıktı oysa... Bu 100 olsa kurtarmaz. Ytd.
ben sattım kurtuldum, gesan - kontr geçtim şu an kafam rahat... hisseye aşık olmamak lazım.
Sayın Maslak1
Tam isabet ile söyledikleriniz gerçekleşti. Şimdi sıra geldi finansallara nasıl yansıyacak. Apaclot/apixaban kan ve kan yapan organlar grubunda ve bu ürün grubunda kutu bazında %0,4, TL bazlı olarak % 0,5 olmuş.(Son faaliyet raporundan). Sizin bu molekül için pazar ve bizim alabileceğimiz pay tahmininiz var mıdır? 19 Nisan dan beri orjinalinin sadece ELIQUIS 2,5 MG 10 FILM KAPLI TABLET formu bulunuyor.Yani Ali Raif ile yarışacağız nerdeyse şimdilik.
Sayın Uğurkaptan,
Pazarını sadece Apixabanla değerlendirmemek gerektiğini biliyorum. Zira, kısmen de olsa aynı endikasyonlarda başka moleküller de var. Kapsamlı değerlendirme için, endikasyon alanlarına giren hastalıkların görülme sıklığı (prevelance, incidence), ilacın günlük tedavi dozu, tedavi süresi, yerel tedavi protokolleri (SUT; sağlık uygulama tebliği) vb verilerin konu hakkında tecrübe sahibi bir pazarlama ve iş geliştirmeci tarafından değerlendirilmesi daha doğru olur. Bu hesap uzun ve karmaşık bir süreç.. Sektörde çalışanların IQVIAdan mevcut durumu (potansiyeli değil) da görebiliyor. Potansiyel = ürünün birkaç yılda makul tanıtımla gidebileceği seviye...
Ben, elde veriye dayalı bilgi olmadığında POTANSİYELİ (mevcut pazarı değil) görmek için kestirme olarak şuna bakıyorum:
ürünün global cirosu x TRnin küresel ilaç pazarındaki payı..
16.7 milyar usd x %0.6 = 100.2 mio USD..
Bu rakam bu molekülün belli bir sürede yıllık ulaşacağı potansiyel olabilir. Pazar henüz burda değil (kısmen de veriye dayalı tahmin ediyorum). Bunun da sebebi şudur: Ürün (molekül) TRde dünya zamanlamasına göre geç lanse edildi.. Molekülün pazar penatrasyonu artışı ile doygunluk noktasına ulaştığında olması gereken rakam bu civar olabilir.
Yani; molekül potansiyeli 100 mio usd civarı (tahmin) ama pazar olarak henüz burda olmadığımızı düşünüyorum.. 2 firma, ürün tanıtımı (diğer moleküllere karşı daha büyük share of voice) ile diğer moleküllerden bu ürüne alan açacaktır..
firmada kesinlikle bu tahminler vardır.. ama sorsak, "bilemeyiz, rekabetin durumu ve hekimleirn tercihini görmemiz lazım" gibi cevaplar vermesi büyük ihtimaldir. oysa, emin olduğum bir şey var: bir ürün için ar-geye başlanmadan önce mutlaka teknik ve finansal fiziblite yapılır ve belli aralıklar o fizibilite finansal karlılık yönünden gözden geçirilir (güncellenir), lanse olmadan da fizibilitenin makul zaman da iyi bir sonuç (IRR, ina&nbd, yatırımın geri ödeme süresi vb) mutalaka bakılır.. hatta; bu ürün mutlaka 2022 ve/veya 2023 bütçe hesabına girdi / girecektir.. yani; firma bu üründen 2023te ne kadar ciro elde edeceğini tahminlemiştir.
Firmanın 12 ayda alabileceği ciro hakkında bir hissiyatım var ama rakam belirtmem yanlış olur.. Ancak, ileriki yıllarda ciroda en çok satanlar arasında üst sıralarda yer alacağını tahmin ediyorum. global cirosu rivelimenin molekülünden de büyük olan bir üründen bahsediyoruz..
unutmadan; sadece TR pazarına bakmak yeterli olmaz.. bu ürünü mutlaka dış pazarlarda da patentin elverdiği her yerde pazara vermeye çalışacaklardır.
selamlar
Teşekkürler Sayın Maslak1
Tam harekete başlar
Bu defada borsa döner emenuke
İES genel sekreteri bloomberg htde program çıktı yaklaşık 20 dk önce. Sektör hakkında bilgiler verebilir. Youtubedan canlı yayını geri çekip izleyebilirsiniz.
NOT: Şirket pazarlama çalışmalarına devam etmektedir. Bugün imatis için bir reprazant görüşmeye geldi. İlacın ortalama kutu fiyatı 6.000 TL
Hala gitsem mi gitmesem mi e pes
İlaçlarda, eczanelerin kâr payı yükseltildi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın imzasıyla, eczacıların ilaçlardan aldığı kâr oranları yükseltildi. 100'TL'ye kadar olan ilaçlarda yüzde 25 olan kâr payı yüzde 28'e çıktı.
https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik...=alt_surmanset
Katlılık oranına göre nir yükseliş gösterenilir ama sınırlı olur sanırım.. İyi bir hisse ama hisseyi yürütecek hiç makinisti olmuyor.. Piyasanın balina oyuncularının istediği miktarda malı toplayıp yukarıya taşıyamadığı bir hisse.. Çok sayıda milyonlarca hisse tutan uzun dönemli yatırımcısı var ve onlar hisseyi verimeyince dünemen kimse gecemiyor..sanırım big boss ta pressleyip kontrol uyguluyor, fşnasal borçlar bir şekilde yükseliyor sürekli, oysa mevcut özkaynaklardan finasal borçlar ve finasal giderler minimum düzeye düşürülebilinirdi..
Dolaşımda 35,5 milyon lot var. Nasıl çok sayıda kişide milyonlarca lot olur. Yok böyle bir şey.
Zaten az olan mal da dağınık, toplamak isteyen zaten fiyatı 50 tl yapmadan toplar..insanlar 2 yıldır bıktı, çok zorlanmadan 10 milyon lot toplanır, sonra zaten yukarı gittikçe gelen olur..bizim borsada ucuz malın alıcısı olmaz, ne kadar pahalı o kadar gelen olur.
Tek endişe şu olabilir, patron bedelli açıklar mı, ya da kendi lotlarından satar mı? %83 ü kendilerinde bedelli açıklamazlar, ihtiyaç da yok zaten.
Kendileri satış yapar mı, dolar bazlı çöp fiyattan ve hatta 2006 da kendilerinin aldığı fiyatın altından satacak kadar salak değillerdir. patronun borsada satış düşünmesi için en az 100 tl üzerinde olmalı...zaten yabancıya satacaksa borsada satmasının da anlamı yok, borsa fiyatının üzerinde satacaktır yabancıya.
Geçen twitter da yazmıştım, çok rahat orta boy bir speğinin, 200-300 milyonla götürebileceği bir kağıt, ama belki ileride bir zamana bırakmışlardır..şimdi enerji zamanı diyip, borsa düşerken bunu götürürler...bilemiyorum artık.
Yaz aylarında konuşmuştuk..kimsenin artık 1-2 yıl sonrası için hisse aldığı yok..enf %100, herkes popüler kağıt bulup katlama derdinde...yabancı yok, yerli speklerdeki para ve zaman kıymetli, ancak bu kadar oluyor..ama bir noktada hem uygun ucuz kağıt kalmadığından, hem de global resesyon ortamında bu hisseye gelen olacaktır. bu nedene 2023 son şans diyorum bunun için, bu kadar bekledik, 1 yıl daha bekleyelim diyorum şahsen.
Sn Cautionary ,
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...edildi-5516823
C grubu hisseleri 8,10 tl bedelle devir etmişti. O zaman usd /tl kur 1,46. yani hisse başına 5,5 usd ödedi. . Şu an 2,15 usd işlem görüyor hisseler. Yarı yarı dolar bazlı düşmüş aldıkları hisseler . Üzerine 200 mio usd üzerinde yatırım yaptılar :) Firmanın finansallarının nereden nereye geldiğini unuttum defter hesabı yapiyorum. Şirketin piyasa değeri 430 mio usd yersen :)
Peki sonuçta ilaç fonu uzun vadeli yatırım yapiyor , ama eninde sonunda satacak şirketi ? Sizin dediğiniz gibi borsa dışında satış olacak ve burda bir çağrı fiyatı belirlenecekse , borsa fiyatı ile satış fiyatı arasında uçurum olması mümkün olabilir mi ?
Sevgilerimle
Şirket , benim bildiğim son 30 günün ağırlıklı ortalama fiyatından çağrı fiyatını belirler , şirketi borsaya kote olmaktan çıkarır , yani ucuza hisselerini geri alır , ve sonra da satışını yapar . Buna imkan vermeyecek spekülatörlerler arıyoruz :)
Sevgilerimle
Yok öyle bir dünya..adamın .ötünü keserler. Daha önce alavere dalavere yapılabilir mi? mesela satış fiyatı düşük gösterilir, yurt dışında bir vergi cennetinde bu iş ayarlanır vs deniyordu.
unutmayın, en büyük müşteri devlet, bugün böyle bir yolsuzluğa imza atılsın, lisansı iptal edilsin...çöptür şirket...bu ihtimal sıfır bence.
öyle hisse fiyatı baskılanıp vs iş yapılmaz...öyle hisseyi 200 tl ye alacaksın, borsa fiyatı 50 tl, oradan ver hisseyi demekle olmuyor bu işler...satışın onaylanması için satış fiyatına yakın bir fiyat belirlenir.
bu kural daha çok satış fiyatının çok üzerindeki hisse fiyatı için konmuş..yani piyasada 10 milyon tl lik hisse var, suni bir şekilde satış fiyatının iki katında oluşmuş borsa fiyatı...son bir hafta suni bir şekilde yukrıya çekilmiş filan.
sonuçta satış fiyatından kayda değer bir fark oluşamaz borsa paylarının geri alımı konusunda.
Bu arada 2023 te satış olacaksa, bunu şuradan anlarız...yıl sonu temettüsünü bu kez almaz şirket...işletme sermayesini güçlendirmek, bilançoyu güzelleştirmek için kullanır parasını...sonuçta satış yapılacaksa, ufak bir paradan seve seve fedakarlık yaparlar.
Ben aslında satıştan 1-2 yıl önce kot dan çıkmaktan bahsetmiştim... Fiyatın baskılanmasının sebebi buda olabilir diye düşünmeden edemiyorum , patron bence fiyatın yükselmesine izin vermiyor , şirket den hiçbir haber alamıyorsunuz , kap haberi yok !! ve bu yüzden de hiçbir spekülatör bulaşmıyor. Dünyada 5 f/k fiyatlanan bir ilaç şirketi var mı bilmiyorum ?
Son 5 senede %800 üzerinde bir getiri var diyeceksiniz , bu tamamen finansallarla ilgili. Öyle finansallar geldi ki şirketin piyasa değerinin 2,5 tl -3 tl aralığında kalması imkansızdı. ( Şirketin 2008 Ocak ayında hisse fiyatı 7 tl , 2020 Mart ayın dada 7 tl , tam 12 seneyi aşkın hisseyi baskılamışlar , sonrasında finansallarla birlikte kopuş başlamış .) Şu anda artık marjlar belli %60 brüt kar marjı en tepe noktası , marjlar daha yukarı gitmez , tek şey ciro olabilir , cironun 2-3 ye katlanması lazım . Yoksa bu baskı bir 12 sene daha sürer mi :)
Sevgilerimle.
valla fazla muhabbetin anlamı yok..senaryo yazmaya kalkarsak 1000 tane yazılır.
sadece şunu söyleyebilirim..iki yıl dayanmış ve kanser olmadan ya da hisseyi satmadan bu güne gelmiş olan ortaklar...bir yıl daha sabretsin, ben öyle yapacağım en azından.
ha, daha 1-2 ay önce hisseyle ilgilenen trader lara bir şey diyemem..onlar ne yapacağını bilir, onların zamanı kıymetli, ben 2-3 yıldır sabırla hissede bekleyenlere diyorum diyeceğimi.
bu arada, ath 40,5 ve oraya yakınız, orayı geçersek bir şeyler değişiyor diyebileceğiz.
2,15 cent den çıktı çıktı , çıkamadı , 2008 den beri yatay olan yere geri döner... O yüzden şu an 40 tl kırma hareketlerini çok önemsiyorum , buradan dönerse o rezil fiyatlama boşluğuna geri düşer , 2008 den beri çıkamadığımız o iki çizgi arasından yıllarca gider geliriz. O yüzden bir 12 sene daha sürer mi dedim :)
Sevgilerimle
Hadi bakalım godot bir sen kaldın
Paraları diğer kagitlarda katladik şimdi seninle birlikte bir kat yapsak yeter
YTD ama yükselişin ayak sesleri
Gerçekten tahtacisi hep bana diyen cinsten son dakkalara kadar hala bekletip bikanlari döküyor kisada para kazanmadan birakmayiz
Uzun süredir bu forunda en çok dönen muhabbetlerden biri “ bu şirket satılscağı” . Bşr türlü satılamadı gitti. Tani gercekten satış durumu varsa çağrı fşyatını düşük tutnak için hisseyinşn fazla yükselmesini engellemeye çalışırlar.
Kottan çıkmasına gelince; bu çok zor gibi, sanırım bazı yatırımcılardan her biri 5 mil üzeri lot tutuyor. Onlar hiseleri vermedikçe kottan çıkma oranına da ulaşamazlar.
Ama diğer bir çok şirketle karşılaştırıldığında her bakımda piyasa değeri oldukça ucuz kalmış bir hisse, endeks çıkışıyla buna bir tepki olur sanırım
Eczane satış verilerine ulaşabilen bir arkadaş, ya da eczacı var mı, onlar da gözlem paylaşabilir sanırım?