alıntı yanlış değil geçen sene 24 kasımda yani 3 ay önce endeks 104 bin iken rastgele xu100 şirketi yatırımı değil de short yapan yatırımcı ne durumda olurdu? 10 bin puan tüm sermayeyi sıfırlar.
onu sormak istedim.
Printable View
endeks çıkarken short yaparsan sermayeyi sıfırlarsın tabii ki...biz buna çıplak short pozisyonu diyoruz ve buradaki uzun vade yatırımcı için önerilebilecek bir şey de değil.
benim bahsettiğim, endeks düşüş trendine giriyor zaman zaman, bu dönemlerde hisse portföyünü satmak yerine, endeksi satmak, yani portföyü düşüşe karşı sigorta etmek mantıklı bir adım olur...yoksa endeks çıkarken hisse pozisyonunu hedge etmeye de gerek yok.
buradaki uzmanlık ne zaman hedge amaçlı short yapıp, ne zaman kapayacağını az biraz kestirebilmek.
ha düşüş trendi olabilir diye portföyü hedge ettin, yani short pozisyon açtın...ama endeks düşmedi, bu durumda hisseleri artar, oradan kar edersin, short pozisyondan da zarar edersin, nette bunlar birbirini götürür...bu tür gri-belirsiz dönemlerde portföyün karından feragat etmek, daha büyük kayıpların önüne geçmek demek olacaktır...trend netleştiğinde zaten hedge amaçlı kısa pozisyonlar kapatılır.
Herhese merhabalar,
Hisse.net'e birkaç gün önce üye oldum. Cautionary üstadın çağrısına uyup kendimi tanıtmak isterim. Öncelikle bu başlığı açan Cautionary'e, içeriği zenginleştiren Dudu, Ctugrul gibi üstatlara, konuya olan ilgileri ve anlamlı soruları ile katkı sağlayan tüm başlık takipçilerine teşekkür ederim. Sayenizde ufkum 2 katına çıktı.
Ben yüksek lisans sahibi beyaz yakalı bir işçiyim. 33 yaşındayım. Bekarım. 23 yaşında lisans 25 yaşında master diplomamı aldım. Askerliğimi yaptım. Son 8 yıldır dünyanın neredeyse her yerinde faaliyet gösteren uluslararası bir firmanın İstanbul ofisinde çalışmaktayım. Kişisel servetim 60K TL bankada aylık menduat hesabında.
Çok değil, bundan 1 sene önceye kadar borsa benim için bataklık, bir nevi kumarhane idi gözümde. Hayatımda borsa ile ilgilenen bir arkadaşım oldu. Ona da hep 'iki kuruş paran var onu da çakallara kaptırma. Hiç etme paranı' diyerek kendimce yardımcı olmaya çalışırdım. Aslında kendimi kandırıyormuşum da haberim yokmuş.
6 ay kadar önce kurumsal hayatın o toz pempe ******lıkları (afedersiniz) beni tatlı rüyamdan uyandırdı ve her tarafımı gelecek endişesi sardı. Resmen korkuyorum artık. Girişimcilik yapma hayalleri kurmaya başladım. Devamlı, şirketlerin paslı çarklarından kurtulma isteği ile doluyum. Bu konuda aktif bir adım atamadım ama dedim ki madem kendi şirketimi kuramıyorum neden kurulmuş uygun bir şirkete ortak olmayayım. Böylece, yapma etme dediğim arkadaşımdan bana borsayı anlatmasını istedim. Hisse.net'i onun sayesinde tanıdım sağolsun. Üye olmadan işten eve dönüşlerde devamlı okuyorum bu başlığı birkaç aydır. Çok şey öğrendim sizlerden. En sonunda başlığın sonuna geldim ve içimi dökmek istedim izninizle.
Ailemle yaşıyorum. Bekar olmak içimde yara olsa da şu anki en büyük sermayem. Çünkü benzer gelirdeki evli arkadaşlarıma göre oldukça iyi birikim yapabilirim. Aslında tutumlu birisiyim. Efektif olarak yaşamak benim hayat tarzım. Benim olmayan bir şeyin bile boşa gitmesi, ziyan olması beni üzer. Gereksiz yere şirkette fotokopi bile çekmem. Tasarruf için elimden geleni yaparım. Bir dokümanın çıktısını almam gerekse arkalı önlü, siyah beyaz, belki bir sayfaya iki sayfa gelecek şekilde çıktı alırım. Banane benden mi çıkıyor parası diyemem. Sokakta patlamış bir borudan boşa akan su görsem canım sıkılır. Modaya uyup tabağımdaki yemeklerin yarısını bırakmam. Sünnetlerim. Açık büfe restoranda bile yiyeceğim miktarda yemek alırım tabağıma. Bir lokma bile çöpe gitmez.
Tasarruf yapmaya küçücük yaşta bababın hediye ettiği Sümerbank kumbarasına harçlıklarımı biriktirerek başladım. Babam memur adamdı. Artık emekli. Kendi aylığını aldı mı bana da bir aylık harçlığımı peşin verirdi. İster bununla bir ay idare et, istersen bir günde hepsini harca ama ay sonuna kadar başka para isteme derdi. İstemezdim de. Artırırdım bile. Bir gün çoluk çocuk sahibi olursam ben de aynısını yapmayı düşünüyorum. Babam ve annem de tutumlu insanlardır. Babam alt seviye bir memur maaşı ile 4 kişilik aileye baktı. Annemin emeklilik primlerini dışarıdan yıllarca ödedi. 2 çocuğunu da yüksek öğrenim seviyesinde okutabildi. Kendi evimiz var. Ufak bir tarlamız var. Clio gibi alt sınıf da olsa 12 yaşımdan beri hep arabamız oldu. Kimseye muhtaç olmadık. Her sene güneye Ege'ye, Trakya'ya yaz tatiline gidebildik. Hatta zora düşen akrabalarımızın bizden borç istedikleri olmuştur.
Şimdi düşünüyorum da kendi başıma ortalama bir eve kiraya çıksam kılı kılına ancak geçinirim. Bu büyük bir acı. Ülkece, milletce büyük bir yıkımın göstergesi. Bu durum gösteriyor ki gün öyle enflasyonla ancak baş edebilen mevduat hesabı ile tasarruf edilebilecek gün değil. Eskisinden daha cesur olmak gerekli. Belki daha fazla risk almak gerekli. Sizlerden öğrendiğim kadarıyla 10 gün önce 2x1K'lık hisse satın aldım. Devamı gelecek inşallah. 6-7 hisselik portföy olsun istiyorum orta ve uzun vade. Birikimimin %50'sini hisseye yatıracağım. %20 kadarı altın ve döviz olacak. Şimdilik çeşitlilik hedefim bu kadar. Fakat okumaya öğrenmeye her daim devam.
Vaktinizi aldım kusura bakmayın. Tekrardan teşekkürler.
Aydınlık mutlu geleceklere.
Özlemişim bu tür tanışma yazılarını...Bu topikte beni her şeyden çok motive eden şey, sizin gibi geleceklerini sağlama almaları gerektiğinin bilincine varmış genç beyaz yaka arkadaşları görmek.
Dolu dolu bir giriş yazısı, 1-2 konuda katkı sağlamak isterim,
i-) En karlı uzun vade yatırım, iyi bir aile kurabilmektir. Hayat arkadaşı bir eş, özenle yetiştirilmiş pırlanta gibi çocuklar...Bundan daha güzel-karlı uzun vade yatırım düşünemiyorum. Tabii ki nasip, kısmet işi..Ama biraz da hayırlısı ile güzel niyetlerle çaba göstermek lazım. Ayrıca anne baban ilk mürüvvetini görmüş, ikincisini de görsünler, bu ikisinden büyük hediye yok zaten onlar için.
ii-) Verimlilik, uzun vade için sihirli özellik. Böyle birinin kötü uzun vade yatırımcı olmasına ihtimal yok diyebilirim. Şöyle düşünün, günde 10 tl lik optimizasyon sağlasan (kendin, şirketin, ailen, ülken için), yılda 3600 tl, bir ömür için yaklaşık 200 bin tl eder...Bu mütevazi rakamı başarına göre 10 a katlamak mümkün. Eşine yapacağın yönlendirme, yetiştireceğin çocuklar vs bu verimliliği senden sonraki nesillerde de sürdürmek mümkün olabilecek bu sayede.
Şunu demeye çalışıyorum, uzun vade için biçilmiş kaftansın...Mümkünse bu genetiği ve bilinci gelecek nesillere de aktarmalsın:)
Artık soru-cevap ve pratik yapma zamanı. Başlığa aktif katılımını bekliyoruz artık:)
Sayın fishon özel olmazsa hangi hisseyi aldın.
arkadaşlar bu aralar borsayla pek ilgilenemiyorum. o yüzden forumu da pek takip edemiyorum.ama en çok takip etmek istediğim sayfalardan birisi burası. arada da göz atmaya çalışıyorum. elimdeki hisselerin bir kısmını ekim-kasım gibi çıkmıştım.diğer kısımla tek hissede bekliyorum.bi 4-5 ay daha da borsayla pek ilgilenmeyi düşünmüyorum(kendi özel durumum sebebiyle). ama o kadar özlüyorum ki :)
her neyse bunlar pek önemli değil. yaşım 33 , ama üni. yıllarından beri borsayla ilgiliyimdir. 4-5 senedir de aktif olarak, bol işlem yaparak içindeyim. kendimi çok bilgili görmesem de çok işlemler yaptım çok şey gördüm tecrübe ettim diyebilirim. kendime güvendiğim alanlar da var ,güvenmediğim alanlar da var. mesela trade de pek başarılı olamıyorum. ama işin içine girince illa ki trade edeceksiniz. işin zevki burada :) bu konuda yeni başlayan arkadaşlara şu tavsiyede bulunabilirim. ufak bi kısım da trade için ayırın ama mümkünse bunu başka hesaptan yapın.bi tane komisyonu yüksek hesabınız olsun uzun vadeli hisseleri orada tutun.(komisyon yüksek olsun ki çok al-sat yapmayın ) ..sadece al-sat yapmak için dandik bi aracı kurum bulun. düşük komisyonla az miktarla alsat yapıp işin zevkine de varın. o kısımdan zarar da yazsanız canınızı sıkmaz. ama bütün miktar aynı hesapta olmasın.bence bu çok önemli.
son 1 senedir borsaya merak sarmaya başlayan çok kişi duyuyor görüyorum etrafımda ve işin kötüsü piyasayı hep böyle olacak gibi görüyorlar. yanii bi hisse tepeden %10-20 düştüyse ;tamam yeter işte daha ne kadar düşecek ki diyebiliyorlar maalesef. düşer hem de öyle bi düşer ki :( ama tabii tecrübe etmeden anlayamayacaklar . bi de piyasa hep yükseldiği için bi kaç işlemde kar yazınca hep daha çok para koyma isteği oluşmaya başlıyor. inş. acı tecrübeler yaşayarak öğrenmek zorunda kalmazlar.
neyse asıl yazmak istediğim kısıma geliyorum. arada göz gezdirdiğim kadarıyla burada daha çok uzun vadeli temeli sağlam büyük kağıtlardan oluşan portföyler üzerinde duruluyor. çok güzel,mantıklı ve güvenilir bir yatırım tarzı. ama şunu eklemek istiyorum ; sayfa daha çok üniversite mezunu insanlara hitap ediyor.yanii hepimiz araştırma-analiz kabiliyeti olan insanlarız. hikayesi olan kağıtlar keşfetmeye çalışalım. bazen öyle güzel efsaneler çıkıyor ki. galip hisselerinden -spek hisselerinden bahsetmiyorum. agresif büyümeye geçmiş ,sürekli kar artışı yazan,sektörü güzel- değerli hisseleri piyasa keşfedince; bakın güzel demiyorum, mükemmel fiyatlıyor.. bunun için borsanın çok iyi olmasına da gerek yok. borsanın kötü olduğu zamanlarda bile bu mükemmel fiyatlamayı yapabiliyor piyasa. (mesela 2013-2015 arası piyasa kötüyken egeen-logo örnekleri gibi) . portfoyün bir kısmıyla böyle hisseler bulmaya çalışmak lazım. (tabii bulunca kar üstünde sabredip bi süre bekleyebilmek de gerekli) .
Yeni başlayanlar için , kendi çapımda edindiğim tecrübelerimi göz önünde bulundarak bişiler yazmak istedim. hisse.net bana çok şey öğretti.Forum sıfırlanmadan önce çok güzel sayfalar vardı. hele bir de sn.bıkmışbroker ve baba nın ve diğer arkadaşların tecrübelerini paylaştığı ''para nasıl kaybedilir'' diye bi başlık vardı. bence yeni başlayan herkesin o sayfafı tamamen okuması gerekliydi.ulaşabilen arkadaşlar varsa muhakkak okusun derim. keşke kitap olarak çıkarsalar o hikayeleri.
borsayı çok özlediğim için, yazım biraz uzun oldu. başınızı ağrıttım kusura bakmayın lütfen.herkese hayırlı kazançlar. iyi geceler