Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
29,70 10% 5,61 Mn 27,02 / 29,70
68,75 10% 865,28 Mn 68,75 / 68,75
103,40 10% 9,37 Mn 103,40 / 103,40
37,40 10% 75,39 Mn 32,86 / 37,40
47,36 9.99% 154,19 Mn 42,42 / 47,36
12,42 -10% 773,06 Mn 12,42 / 13,30
41,08 -9.99% 35,75 Mn 41,08 / 41,08
23,24 -9.99% 716,42 Mn 23,24 / 26,24
11,63 -9.98% 295,01 Mn 11,63 / 13,02
8,23 -9.96% 30,33 Mn 8,23 / 8,23
240,50 0.12% 19,58 Mr 234,00 / 241,50
294,00 0.17% 8,83 Mr 290,50 / 295,50
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
13,18 0% 6,28 Mr 12,95 / 13,34
192,60 1.74% 5,42 Mr 189,00 / 192,60
16,73 -2.68% 538,85 Mn 16,56 / 17,34
66,90 -0.52% 5,27 Mr 66,10 / 68,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
670,50 -0.37% 2,44 Mr 670,50 / 685,00
86,95 -1.02% 351,46 Mn 86,25 / 88,45
110,50 -0.72% 132,84 Mn 109,70 / 112,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
27,20 -0.8% 92,71 Mn 26,92 / 27,58
10,79 -4.09% 454,26 Mn 10,75 / 11,55
71,60 -4.15% 513,73 Mn 71,55 / 75,40

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 384/637 ÝlkÝlk ... 284334374382383384385386394434484 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 3,065 - 3,072 arasý.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatýrým Koçluðu...:::

Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    yanlýþ alýntý mý yaptýn, alýntýladýðýn yazý ile baðlantýsýný kuramadým yazdýklarýnýn.
    alýntý yanlýþ deðil geçen sene 24 kasýmda yani 3 ay önce endeks 104 bin iken rastgele xu100 þirketi yatýrýmý deðil de short yapan yatýrýmcý ne durumda olurdu? 10 bin puan tüm sermayeyi sýfýrlar.

onu sormak istedim.

2.  Alýntý Originally Posted by el turco Yazýyý Oku
    alýntý yanlýþ deðil geçen sene 24 kasýmda yani 3 ay önce endeks 104 bin iken rastgele xu100 þirketi yatýrýmý deðil de short yapan yatýrýmcý ne durumda olurdu? 10 bin puan tüm sermayeyi sýfýrlar.

onu sormak istedim.
    endeks çýkarken short yaparsan sermayeyi sýfýrlarsýn tabii ki...biz buna çýplak short pozisyonu diyoruz ve buradaki uzun vade yatýrýmcý için önerilebilecek bir þey de deðil.

benim bahsettiðim, endeks düþüþ trendine giriyor zaman zaman, bu dönemlerde hisse portföyünü satmak yerine, endeksi satmak, yani portföyü düþüþe karþý sigorta etmek mantýklý bir adým olur...yoksa endeks çýkarken hisse pozisyonunu hedge etmeye de gerek yok.

buradaki uzmanlýk ne zaman hedge amaçlý short yapýp, ne zaman kapayacaðýný az biraz kestirebilmek.

ha düþüþ trendi olabilir diye portföyü hedge ettin, yani short pozisyon açtýn...ama endeks düþmedi, bu durumda hisseleri artar, oradan kar edersin, short pozisyondan da zarar edersin, nette bunlar birbirini götürür...bu tür gri-belirsiz dönemlerde portföyün karýndan feragat etmek, daha büyük kayýplarýn önüne geçmek demek olacaktýr...trend netleþtiðinde zaten hedge amaçlý kýsa pozisyonlar kapatýlýr.

3. Herhese merhabalar,

Hisse.net'e birkaç gün önce üye oldum. Cautionary üstadýn çaðrýsýna uyup kendimi tanýtmak isterim. Öncelikle bu baþlýðý açan Cautionary'e, içeriði zenginleþtiren Dudu, Ctugrul gibi üstatlara, konuya olan ilgileri ve anlamlý sorularý ile katký saðlayan tüm baþlýk takipçilerine teþekkür ederim. Sayenizde ufkum 2 katýna çýktý.

Ben yüksek lisans sahibi beyaz yakalý bir iþçiyim. 33 yaþýndayým. Bekarým. 23 yaþýnda lisans 25 yaþýnda master diplomamý aldým. Askerliðimi yaptým. Son 8 yýldýr dünyanýn neredeyse her yerinde faaliyet gösteren uluslararasý bir firmanýn Ýstanbul ofisinde çalýþmaktayým. Kiþisel servetim 60K TL bankada aylýk menduat hesabýnda.

Çok deðil, bundan 1 sene önceye kadar borsa benim için bataklýk, bir nevi kumarhane idi gözümde. Hayatýmda borsa ile ilgilenen bir arkadaþým oldu. Ona da hep 'iki kuruþ paran var onu da çakallara kaptýrma. Hiç etme paraný' diyerek kendimce yardýmcý olmaya çalýþýrdým. Aslýnda kendimi kandýrýyormuþum da haberim yokmuþ.

6 ay kadar önce kurumsal hayatýn o toz pempe ******lýklarý (afedersiniz) beni tatlý rüyamdan uyandýrdý ve her tarafýmý gelecek endiþesi sardý. Resmen korkuyorum artýk. Giriþimcilik yapma hayalleri kurmaya baþladým. Devamlý, þirketlerin paslý çarklarýndan kurtulma isteði ile doluyum. Bu konuda aktif bir adým atamadým ama dedim ki madem kendi þirketimi kuramýyorum neden kurulmuþ uygun bir þirkete ortak olmayayým. Böylece, yapma etme dediðim arkadaþýmdan bana borsayý anlatmasýný istedim. Hisse.net'i onun sayesinde tanýdým saðolsun. Üye olmadan iþten eve dönüþlerde devamlý okuyorum bu baþlýðý birkaç aydýr. Çok þey öðrendim sizlerden. En sonunda baþlýðýn sonuna geldim ve içimi dökmek istedim izninizle.

Ailemle yaþýyorum. Bekar olmak içimde yara olsa da þu anki en büyük sermayem. Çünkü benzer gelirdeki evli arkadaþlarýma göre oldukça iyi birikim yapabilirim. Aslýnda tutumlu birisiyim. Efektif olarak yaþamak benim hayat tarzým. Benim olmayan bir þeyin bile boþa gitmesi, ziyan olmasý beni üzer. Gereksiz yere þirkette fotokopi bile çekmem. Tasarruf için elimden geleni yaparým. Bir dokümanýn çýktýsýný almam gerekse arkalý önlü, siyah beyaz, belki bir sayfaya iki sayfa gelecek þekilde çýktý alýrým. Banane benden mi çýkýyor parasý diyemem. Sokakta patlamýþ bir borudan boþa akan su görsem caným sýkýlýr. Modaya uyup tabaðýmdaki yemeklerin yarýsýný býrakmam. Sünnetlerim. Açýk büfe restoranda bile yiyeceðim miktarda yemek alýrým tabaðýma. Bir lokma bile çöpe gitmez.

Tasarruf yapmaya küçücük yaþta bababýn hediye ettiði Sümerbank kumbarasýna harçlýklarýmý biriktirerek baþladým. Babam memur adamdý. Artýk emekli. Kendi aylýðýný aldý mý bana da bir aylýk harçlýðýmý peþin verirdi. Ýster bununla bir ay idare et, istersen bir günde hepsini harca ama ay sonuna kadar baþka para isteme derdi. Ýstemezdim de. Artýrýrdým bile. Bir gün çoluk çocuk sahibi olursam ben de aynýsýný yapmayý düþünüyorum. Babam ve annem de tutumlu insanlardýr. Babam alt seviye bir memur maaþý ile 4 kiþilik aileye baktý. Annemin emeklilik primlerini dýþarýdan yýllarca ödedi. 2 çocuðunu da yüksek öðrenim seviyesinde okutabildi. Kendi evimiz var. Ufak bir tarlamýz var. Clio gibi alt sýnýf da olsa 12 yaþýmdan beri hep arabamýz oldu. Kimseye muhtaç olmadýk. Her sene güneye Ege'ye, Trakya'ya yaz tatiline gidebildik. Hatta zora düþen akrabalarýmýzýn bizden borç istedikleri olmuþtur.

Þimdi düþünüyorum da kendi baþýma ortalama bir eve kiraya çýksam kýlý kýlýna ancak geçinirim. Bu büyük bir acý. Ülkece, milletce büyük bir yýkýmýn göstergesi. Bu durum gösteriyor ki gün öyle enflasyonla ancak baþ edebilen mevduat hesabý ile tasarruf edilebilecek gün deðil. Eskisinden daha cesur olmak gerekli. Belki daha fazla risk almak gerekli. Sizlerden öðrendiðim kadarýyla 10 gün önce 2x1K'lýk hisse satýn aldým. Devamý gelecek inþallah. 6-7 hisselik portföy olsun istiyorum orta ve uzun vade. Birikimimin %50'sini hisseye yatýracaðým. %20 kadarý altýn ve döviz olacak. Þimdilik çeþitlilik hedefim bu kadar. Fakat okumaya öðrenmeye her daim devam.

Vaktinizi aldým kusura bakmayýn. Tekrardan teþekkürler.
    Aydýnlýk mutlu geleceklere.

4.  Alýntý Originally Posted by Fishon Yazýyý Oku
    Herhese merhabalar,

Hisse.net'e birkaç gün önce üye oldum. Cautionary üstadýn çaðrýsýna uyup kendimi tanýtmak isterim. Öncelikle bu baþlýðý açan Cautionary'e, içeriði zenginleþtiren Dudu, Ctugrul gibi üstatlara, konuya olan ilgileri ve anlamlý sorularý ile katký saðlayan tüm baþlýk takipçilerine teþekkür ederim. Sayenizde ufkum 2 katýna çýktý.

Ben yüksek lisans sahibi beyaz yakalý bir iþçiyim. 33 yaþýndayým. Bekarým. 23 yaþýnda lisans 25 yaþýnda master diplomamý aldým. Askerliðimi yaptým. Son 8 yýldýr dünyanýn neredeyse her yerinde faaliyet gösteren uluslararasý bir firmanýn Ýstanbul ofisinde çalýþmaktayým. Kiþisel servetim 60K TL bankada aylýk menduat hesabýnda.

Çok deðil, bundan 1 sene önceye kadar borsa benim için bataklýk, bir nevi kumarhane idi gözümde. Hayatýmda borsa ile ilgilenen bir arkadaþým oldu. Ona da hep 'iki kuruþ paran var onu da çakallara kaptýrma. Hiç etme paraný' diyerek kendimce yardýmcý olmaya çalýþýrdým. Aslýnda kendimi kandýrýyormuþum da haberim yokmuþ.

6 ay kadar önce kurumsal hayatýn o toz pempe ******lýklarý (afedersiniz) beni tatlý rüyamdan uyandýrdý ve her tarafýmý gelecek endiþesi sardý. Resmen korkuyorum artýk. Giriþimcilik yapma hayalleri kurmaya baþladým. Devamlý, þirketlerin paslý çarklarýndan kurtulma isteði ile doluyum. Bu konuda aktif bir adým atamadým ama dedim ki madem kendi þirketimi kuramýyorum neden kurulmuþ uygun bir þirkete ortak olmayayým. Böylece, yapma etme dediðim arkadaþýmdan bana borsayý anlatmasýný istedim. Hisse.net'i onun sayesinde tanýdým saðolsun. Üye olmadan iþten eve dönüþlerde devamlý okuyorum bu baþlýðý birkaç aydýr. Çok þey öðrendim sizlerden. En sonunda baþlýðýn sonuna geldim ve içimi dökmek istedim izninizle.

Ailemle yaþýyorum. Bekar olmak içimde yara olsa da þu anki en büyük sermayem. Çünkü benzer gelirdeki evli arkadaþlarýma göre oldukça iyi birikim yapabilirim. Aslýnda tutumlu birisiyim. Efektif olarak yaþamak benim hayat tarzým. Benim olmayan bir þeyin bile boþa gitmesi, ziyan olmasý beni üzer. Gereksiz yere þirkette fotokopi bile çekmem. Tasarruf için elimden geleni yaparým. Bir dokümanýn çýktýsýný almam gerekse arkalý önlü, siyah beyaz, belki bir sayfaya iki sayfa gelecek þekilde çýktý alýrým. Banane benden mi çýkýyor parasý diyemem. Sokakta patlamýþ bir borudan boþa akan su görsem caným sýkýlýr. Modaya uyup tabaðýmdaki yemeklerin yarýsýný býrakmam. Sünnetlerim. Açýk büfe restoranda bile yiyeceðim miktarda yemek alýrým tabaðýma. Bir lokma bile çöpe gitmez.

Tasarruf yapmaya küçücük yaþta bababýn hediye ettiði Sümerbank kumbarasýna harçlýklarýmý biriktirerek baþladým. Babam memur adamdý. Artýk emekli. Kendi aylýðýný aldý mý bana da bir aylýk harçlýðýmý peþin verirdi. Ýster bununla bir ay idare et, istersen bir günde hepsini harca ama ay sonuna kadar baþka para isteme derdi. Ýstemezdim de. Artýrýrdým bile. Bir gün çoluk çocuk sahibi olursam ben de aynýsýný yapmayý düþünüyorum. Babam ve annem de tutumlu insanlardýr. Babam alt seviye bir memur maaþý ile 4 kiþilik aileye baktý. Annemin emeklilik primlerini dýþarýdan yýllarca ödedi. 2 çocuðunu da yüksek öðrenim seviyesinde okutabildi. Kendi evimiz var. Ufak bir tarlamýz var. Clio gibi alt sýnýf da olsa 12 yaþýmdan beri hep arabamýz oldu. Kimseye muhtaç olmadýk. Her sene güneye Ege'ye, Trakya'ya yaz tatiline gidebildik. Hatta zora düþen akrabalarýmýzýn bizden borç istedikleri olmuþtur.

Þimdi düþünüyorum da kendi baþýma ortalama bir eve kiraya çýksam kýlý kýlýna ancak geçinirim. Bu büyük bir acý. Ülkece, milletce büyük bir yýkýmýn göstergesi. Bu durum gösteriyor ki gün öyle enflasyonla ancak baþ edebilen mevduat hesabý ile tasarruf edilebilecek gün deðil. Eskisinden daha cesur olmak gerekli. Belki daha fazla risk almak gerekli. Sizlerden öðrendiðim kadarýyla 10 gün önce 2x1K'lýk hisse satýn aldým. Devamý gelecek inþallah. 6-7 hisselik portföy olsun istiyorum orta ve uzun vade. Birikimimin %50'sini hisseye yatýracaðým. %20 kadarý altýn ve döviz olacak. Þimdilik çeþitlilik hedefim bu kadar. Fakat okumaya öðrenmeye her daim devam.

Vaktinizi aldým kusura bakmayýn. Tekrardan teþekkürler.
    Aydýnlýk mutlu geleceklere.
    Özlemiþim bu tür tanýþma yazýlarýný...Bu topikte beni her þeyden çok motive eden þey, sizin gibi geleceklerini saðlama almalarý gerektiðinin bilincine varmýþ genç beyaz yaka arkadaþlarý görmek.

Dolu dolu bir giriþ yazýsý, 1-2 konuda katký saðlamak isterim,

i-) En karlý uzun vade yatýrým, iyi bir aile kurabilmektir. Hayat arkadaþý bir eþ, özenle yetiþtirilmiþ pýrlanta gibi çocuklar...Bundan daha güzel-karlý uzun vade yatýrým düþünemiyorum. Tabii ki nasip, kýsmet iþi..Ama biraz da hayýrlýsý ile güzel niyetlerle çaba göstermek lazým. Ayrýca anne baban ilk mürüvvetini görmüþ, ikincisini de görsünler, bu ikisinden büyük hediye yok zaten onlar için.

ii-) Verimlilik, uzun vade için sihirli özellik. Böyle birinin kötü uzun vade yatýrýmcý olmasýna ihtimal yok diyebilirim. Þöyle düþünün, günde 10 tl lik optimizasyon saðlasan (kendin, þirketin, ailen, ülken için), yýlda 3600 tl, bir ömür için yaklaþýk 200 bin tl eder...Bu mütevazi rakamý baþarýna göre 10 a katlamak mümkün. Eþine yapacaðýn yönlendirme, yetiþtireceðin çocuklar vs bu verimliliði senden sonraki nesillerde de sürdürmek mümkün olabilecek bu sayede.

Þunu demeye çalýþýyorum, uzun vade için biçilmiþ kaftansýn...Mümkünse bu genetiði ve bilinci gelecek nesillere de aktarmalsýn

Artýk soru-cevap ve pratik yapma zamaný. Baþlýða aktif katýlýmýný bekliyoruz artýk

5. Sayýn fishon özel olmazsa hangi hisseyi aldýn.

6. arkadaþlar bu aralar borsayla pek ilgilenemiyorum. o yüzden forumu da pek takip edemiyorum.ama en çok takip etmek istediðim sayfalardan birisi burasý. arada da göz atmaya çalýþýyorum. elimdeki hisselerin bir kýsmýný ekim-kasým gibi çýkmýþtým.diðer kýsýmla tek hissede bekliyorum.bi 4-5 ay daha da borsayla pek ilgilenmeyi düþünmüyorum(kendi özel durumum sebebiyle). ama o kadar özlüyorum ki

her neyse bunlar pek önemli deðil. yaþým 33 , ama üni. yýllarýndan beri borsayla ilgiliyimdir. 4-5 senedir de aktif olarak, bol iþlem yaparak içindeyim. kendimi çok bilgili görmesem de çok iþlemler yaptým çok þey gördüm tecrübe ettim diyebilirim. kendime güvendiðim alanlar da var ,güvenmediðim alanlar da var. mesela trade de pek baþarýlý olamýyorum. ama iþin içine girince illa ki trade edeceksiniz. iþin zevki burada bu konuda yeni baþlayan arkadaþlara þu tavsiyede bulunabilirim. ufak bi kýsým da trade için ayýrýn ama mümkünse bunu baþka hesaptan yapýn.bi tane komisyonu yüksek hesabýnýz olsun uzun vadeli hisseleri orada tutun.(komisyon yüksek olsun ki çok al-sat yapmayýn ) ..sadece al-sat yapmak için dandik bi aracý kurum bulun. düþük komisyonla az miktarla alsat yapýp iþin zevkine de varýn. o kýsýmdan zarar da yazsanýz canýnýzý sýkmaz. ama bütün miktar ayný hesapta olmasýn.bence bu çok önemli.

son 1 senedir borsaya merak sarmaya baþlayan çok kiþi duyuyor görüyorum etrafýmda ve iþin kötüsü piyasayý hep böyle olacak gibi görüyorlar. yanii bi hisse tepeden %10-20 düþtüyse ;tamam yeter iþte daha ne kadar düþecek ki diyebiliyorlar maalesef. düþer hem de öyle bi düþer ki ama tabii tecrübe etmeden anlayamayacaklar . bi de piyasa hep yükseldiði için bi kaç iþlemde kar yazýnca hep daha çok para koyma isteði oluþmaya baþlýyor. inþ. acý tecrübeler yaþayarak öðrenmek zorunda kalmazlar.

neyse asýl yazmak istediðim kýsýma geliyorum. arada göz gezdirdiðim kadarýyla burada daha çok uzun vadeli temeli saðlam büyük kaðýtlardan oluþan portföyler üzerinde duruluyor. çok güzel,mantýklý ve güvenilir bir yatýrým tarzý. ama þunu eklemek istiyorum ; sayfa daha çok üniversite mezunu insanlara hitap ediyor.yanii hepimiz araþtýrma-analiz kabiliyeti olan insanlarýz. hikayesi olan kaðýtlar keþfetmeye çalýþalým. bazen öyle güzel efsaneler çýkýyor ki. galip hisselerinden -spek hisselerinden bahsetmiyorum. agresif büyümeye geçmiþ ,sürekli kar artýþý yazan,sektörü güzel- deðerli hisseleri piyasa keþfedince; bakýn güzel demiyorum, mükemmel fiyatlýyor.. bunun için borsanýn çok iyi olmasýna da gerek yok. borsanýn kötü olduðu zamanlarda bile bu mükemmel fiyatlamayý yapabiliyor piyasa. (mesela 2013-2015 arasý piyasa kötüyken egeen-logo örnekleri gibi) . portfoyün bir kýsmýyla böyle hisseler bulmaya çalýþmak lazým. (tabii bulunca kar üstünde sabredip bi süre bekleyebilmek de gerekli) .

Yeni baþlayanlar için , kendi çapýmda edindiðim tecrübelerimi göz önünde bulundarak biþiler yazmak istedim. hisse.net bana çok þey öðretti.Forum sýfýrlanmadan önce çok güzel sayfalar vardý. hele bir de sn.býkmýþbroker ve baba nýn ve diðer arkadaþlarýn tecrübelerini paylaþtýðý ''para nasýl kaybedilir'' diye bi baþlýk vardý. bence yeni baþlayan herkesin o sayfafý tamamen okumasý gerekliydi.ulaþabilen arkadaþlar varsa muhakkak okusun derim. keþke kitap olarak çýkarsalar o hikayeleri.

borsayý çok özlediðim için, yazým biraz uzun oldu. baþýnýzý aðrýttým kusura bakmayýn lütfen.herkese hayýrlý kazançlar. iyi geceler
    Borsada bilgisiz bir yatýrýmcýyým.Temel analizden-teknik analizden anlamam. Kulaðým delik deðildir. Kimse benim yazdýklarýmdan etkilenip iþlem yapmasýn.(eski nickim : hallederiz )

7.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Özlemiþim bu tür tanýþma yazýlarýný...Bu topikte beni her þeyden çok motive eden þey, sizin gibi geleceklerini saðlama almalarý gerektiðinin bilincine varmýþ genç beyaz yaka arkadaþlarý görmek.

Dolu dolu bir giriþ yazýsý, 1-2 konuda katký saðlamak isterim,

i-) En karlý uzun vade yatýrým, iyi bir aile kurabilmektir. Hayat arkadaþý bir eþ, özenle yetiþtirilmiþ pýrlanta gibi çocuklar...Bundan daha güzel-karlý uzun vade yatýrým düþünemiyorum. Tabii ki nasip, kýsmet iþi..Ama biraz da hayýrlýsý ile güzel niyetlerle çaba göstermek lazým. Ayrýca anne baban ilk mürüvvetini görmüþ, ikincisini de görsünler, bu ikisinden büyük hediye yok zaten onlar için.

ii-) Verimlilik, uzun vade için sihirli özellik. Böyle birinin kötü uzun vade yatýrýmcý olmasýna ihtimal yok diyebilirim. Þöyle düþünün, günde 10 tl lik optimizasyon saðlasan (kendin, þirketin, ailen, ülken için), yýlda 3600 tl, bir ömür için yaklaþýk 200 bin tl eder...Bu mütevazi rakamý baþarýna göre 10 a katlamak mümkün. Eþine yapacaðýn yönlendirme, yetiþtireceðin çocuklar vs bu verimliliði senden sonraki nesillerde de sürdürmek mümkün olabilecek bu sayede.

Þunu demeye çalýþýyorum, uzun vade için biçilmiþ kaftansýn...Mümkünse bu genetiði ve bilinci gelecek nesillere de aktarmalsýn

Artýk soru-cevap ve pratik yapma zamaný. Baþlýða aktif katýlýmýný bekliyoruz artýk
    Teþekürler katkýlarýnýz için. Yoðun bir tempoda çalýþýyorum ama tabii ki elimden geldiðince.

8.  Alýntý Originally Posted by ekonom Yazýyý Oku
    Sayýn fishon özel olmazsa hangi hisseyi aldýn.
    SODA ve BRISA aldým 1000'er liralýk.

Sayfa 384/637 ÝlkÝlk ... 284334374382383384385386394434484 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •