Abi aslında o talep enflasyonu değil. Talep eflasyonunu ya o mala olan erişimi zorlaştırarak (finansal), ya da arzı arttırarak (üretim) çözersin. İhracat kaynaklı iç pazarda ürün sıkıntısı farklı birşey. Mevcut yönetimin teşvik ettiği bir durum. Yani üretim de bir sıkıntı yok. Talep patlaması da yok. Üretici daha çok kazanmak, yönetimin de ülkeye döviz girdisi sağlamak için onu teşvik ettiği bir durum. Kredi musluğunu kısınca o ürünler iç pazarda artmayacak, fiyatı da düşmeyecek.
Zaten insanların bir ürünü olması gerektiğinden fazla talep edecek bir ekonomik durumu da yok. Ha konut deniyor ama konut fiyatları zaten TÜFE içinde yok. Orada da karmaşık bir durum var. Bazı bölgelerde arz sıkıntısı olduğu doğru ama maliyet enflasyonu ve kartel orada esas problem. Arzı arttırsan da maliyetleri düşürmedikçe değişen birşey olmayacak. Halkın çoğunluğunun alım gücünü de kıytırık TÜFE rakamlarıyla düşürünce arzı da arttıramıyorsun gerekli şekilde.
İş dönüyor dolaşıyor maliyet enflasyonunun ana sebebi döviz fiyatlarına ve düşük alım gücüne geliyor. Bunlara yönelik bir adım atılmadıkça gerisi fasa fiso.