Yalniz akpnin basin sozcusu gibi ust makamdan iş bankasi ile ilgili aciklama geldim meclise getirecez gundemimizde , siz yapmazsaniz biz yapacaz dedi chpden tık ses çıkmadi. bunuda okumak gerek.
Printable View
Yalniz akpnin basin sozcusu gibi ust makamdan iş bankasi ile ilgili aciklama geldim meclise getirecez gundemimizde , siz yapmazsaniz biz yapacaz dedi chpden tık ses çıkmadi. bunuda okumak gerek.
MÜTHİŞ YAZI..
AKBANK VE GARANTİ İMHASI KIYASLAMASI..
http://www.milliyet.com.tr/amp/yazar...aya-son-523545
Garanti’de modası geçmiş bir uygulamaya son
Garanti Bankası en sonunda yatırımcılardan gelen baskıya boyun eğerek ayrıcalıklı kurucu hisselerini lağvetmeye karar verdi.
Bu iyi yönetişim yolunda atılan önemli ve olumlu bir adımdır.
Kurucu hisseler bankaların kurulduğu, sermayenin kıt olduğu yıllarda kurucu sermayedarlara ek mali kıyaklar sağlayan hisselerdir. Günümüzün finansal koşullarına ters düşen bu tip hisseler hemen hemen bütün bankalarda şu veya bu şekilde ortadan kaldırıldı.
En son birkaç yıl önce Akbank kurucu hisseleri satın alıp imha etmişti. Ancak Akbank ile Garanti’nin operasyonları arasında ilginç bazı farklar var.
Akbank kurucu hisselere her yıl külliyetli miktarda temettü ödüyordu. Garanti, Doğuş grubu tarafından satın alındığı 1983’ten bu yana kurucu hisselere bir veya birkaç defa temettü dağıttı. Akbank’taki operasyon ise kurucu hisselere yıllardan beri süregelen temettü akımını durdurdu. Garanti’de durdurulacak olan bir yıllık bir uygulamadır.
Piyasa değeri üzerinde baskı
Akbank kurucu hisseleri bankanın iç fonlarını kullanarak satın aldı. Garanti kurucu hisselerin satın alımını hisse senedi ihraç ederek finanse edecek. Hissedarlarını bankaya taze sermaye koymaya davet ediyor, paralel bir operasyonla kurucuların hisselerini satın alıyor ve imha ediyor. Herkes derin bir nefes alıyor.
Bankanın dağıtılabilir kârından yüzde 10 pay alma hakkı bulunan hisseler çağdışı bir uygulama olarak Garanti’nin piyasa değeri üzerinde olumsuz baskı yaratıyordu.
Yönetim, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na geçen ay yolladığı açıklamada, “kurucu pay senetlerinin iptal edilmesi gerektiği yönündeki yerli ve yabancı yatırımcılarımızın talepleri”ni de dikkate alarak bunların kaldırılmalarına karar verdi.
Haksız imtiyaz bahşediyor
Kurucu hisseler bankanın iki ana hissedarının ellerinde bulunuyor. Bunlar Doğuş grubu ile bankanın yabancı ortağı General Electric Capital’dır. GE Capital dünyanın en büyük holding şirketlerinden olan Amerikan General Electric’in bir koludur.
Kurucu pay senetlerine kabaca 1.4 milyar YTL bedel biçildi.
Yatırımcılar temettü beklerken Garanti’nin sermaye artırımına gitmesini büyük bir sevinçle karşıladığını sanmıyorum. Ama sonuçta atılan adım olumludur.
Kurucu hisseler temettü dağıtımında onları ellerinde tutanlara günümüzde haksız sayılabilecek bir imtiyaz bahşediyor.
Garanti gibi modern ve ileriye bakan bir banka bu arkaik uygulamayı, prestij kaybetmeden, uzun zaman devam ettiremezdi...
LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Geçmişin izleri geleceğimize ışık tutacaktır..
Yatırımcıda kurucu hisse imha beklentisi varsa önümüzdeki tek emsal Akbank ve Garanti kurucu operasyonlarıdır..
O yüzden bu emsalleri iyi inceleyip attıkları adımları ve sonuçlarını iyi okumalıyız..
İŞbank ın rahatı yerinde. Kurucu ve imtiyazlı hisselere külfet olacak temettüyü de dağıtmıyor.
Almış arkasına Atatürk'ü, ben yaptım oldu der gibi kafalarına göre takılıyorlar. Bu akbank, garanti ata yadigarı değiller ya salaklık (!) edip imha etmişler, öncesinde de tıkır tıkır temettü ödemişler.
Atatürk mezarından kalksa hesap sorar bu işbanka.
Şahsi fikrim Ömer Çelik açıklamasında iki önemli mesaj verdi.Chp hisseleri ya sen paşa paşa ver yada İş bankası sen hemen imhaya başla yoksa sanayi şirketlerinde bu işin içine girer(Sayın Çumhurbaşkanı mitingde bahsettiği gibi) O sebeple şahsi fikrim banka yakında bu işi bitirir riske girmez.Yatırım tavsiye kesinlikle değildir şahsi fikrimdir...
nacizane fikrim atılacak ilk somut adımda alıcı mal bulamayacak gibi. şimdiye kadar kim ne topladıysa onunla yetinecek sanki. ytd
Sn fibonacci bugunku b deki hareketi neye yoruyorsunuz. ( Tahtaci anlaminda) .
Çok olağan bir hareket..%3-5-10 lara bir anlam yüklememek gerekir..
İşB yi öne çıkaran maddeler..
1.....
Altın hisseler arasından fiyatı en ideal olanı en rahat alınabilen en rahat satılabilen,derinliği en fazla olanı işB hissesi.A ve kurucu alamayan B ye yöneliyor..
2.....
Twetterda derin hisse Önder beyin portföyünde olup beklediği bir hisse..
3.....
Ömer Çelikten gelen taze haber...
Bu maddeler hisseyi diri tutuyor..
4.....
Tahta çok toplu ve zaten sığ.5 lot birden almaya kalksan hissede uzun yeşil çubuk yakarsın...
Mesela bugün kurucu tahtasında 166 bin bekleyen akşam alışını çekti.Belki de B ye yönelip işB aldı..Bu bile hisseyi güzel yükseltir..
Kaldı ki %3-5-10 hareketlere takılmayalım.Düşmüş yükselmiş günlük haftalık bakmayalım.Hükümetin son sözü netti.Bunu kesin yapacaklar..
10 olmuş 50 olmuş farketmez.Hisseye güveniyorsak finalde hissede olmalıyız..
YTD...YTD...
[QUOTE=FİBONACCİ;4009107]Çok olağan bir hareket..%3-5-10 lara bir anlam yüklememek gerekir..
İşB yi öne çıkaran maddeler..
1.....
Altın hisseler arasından fiyatı en ideal olanı en rahat alınabilen en rahat satılabilen,derinliği en fazla olanı işB hissesi.A ve kurucu alamayan B ye yöneliyor..
2.....
Twetterda derin hisse Önder beyin portföyünde olup beklediği bir hisse..
3.....
Ömer Çelikten gelen taze haber...
Bu maddeler hisseyi diri tutuyor..
4.....
Tahta çok toplu ve zaten sığ.5 lot birden almaya kalksan hissede uzun yeşil çubuk yakarsın...
Mesela bugün kurucu tahtasında 166 bin bekleyen akşam alışını çekti.Belki de B ye yönelip işB aldı..Bu bile hisseyi güzel yükseltir..
Kaldı ki %3-5-10 hareketlere takılmayalım.Düşmüş yükselmiş günlük haftalık bakmayalım.Hükümetin son sözü netti.Bunu kesin yapacaklar..
10 olmuş 50 olmuş farketmez.Hisseye güveniyorsak finalde hissede olmalıyız..
YTD...YTD...
LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi[/QUOT
Sayın Fibonacci siz ya şair siniz ya edebiyatçı anlatılmak isteneni şiir gibi yazıyor sunuz.Nokta...
[/QUOT
Sayın Fibonacci siz ya şair siniz ya edebiyatçı anlatılmak isteneni şiir gibi yazıyor sunuz.Nokta...[/QUOTE]
Ofluuu..[emoji1][emoji1]
Matematikçiyim..
Ben hikayeye güvenenlerdenim. Ve ben gormezsem cocuguma miras birakacam. Bu mantikla ilerliyorum. Ama tahtacilarinda hisseyi hamur gibi çevirmesinide istemiyorum. Bence Omer çelik e bu soru gelisi guzel sorulmadi. aciklamasi manidardir. Bence bu senenin sinyalini verdi. Allahin izniyle yakin zamanda olacak.
ustadim intiyazlilar icin deger hessplamasi karisik bi durum bunu biliyorum. Ama siz baya kafa yordunuz matematikcisiniz. Sizin tahmini vsrsayim ,icinizden geçen, daha ne dersrniz, deger sizce ne olur.
Ben bi hesaplamada 180.000 binrakamina ulaşan gordum.
Bi hesaplamada 402 .000 denk geldi.
Birbirlerine yuvarlanamayacak rskamlar.
Sizin bi gorusunuz varmidir.
Kesinlikle ystirim tavsiyesi degildir
Sn turkson..
Öncelikle üstad değilim.Burada altın hisselere yıllarını vermiş,hisselerle yoğrulmuş,bütün senaryolara vakıf benden daha tecrübeli arkadaşlarımız var..
Hesaplama işine girince işler değişiyor.Mesela burada kurucu hisse imhası hesabını ve olası fiyatlamalarını yazdım.Çünkü TTK da yüzdesel bir tüyo vermişti.Artı Garanti ve Akbank kurucu imhasında emsal belli.Oradaki oranı koruyarak hesaplama yapılabiliyor..
ANCAK A ve B de önümüzde emsal yok.İmha olan A ve B hiç görmedik.TTK da yüzdesel imtiyaz oranıda yok..
Sadece esas sözleşmeye bakarak hakkınca temettüsünü veya bedelli/bedelsiz aldığını varsayıp tahminen değer biçebiliriz..
Temettü çarpanı yüksek değil.C tertip 1 alıyorsa B tertip 1,5 kat alıyor.A tertip ise 40 kat alıyor..
Bedelli/bedelsiz çarpanı ise B tertip C tertipin 4 katı alıyor.A ise 80 kat alıyor..
Aslında B nin çok yüksek bir imtiyazı yok.Ancak A ve B sermaye artırımlarında dizginlenmiş.Hakkı olan çarpanları almamışlar.Her sermaye artırımı ve her temettü ödemesi C ye gitmiş.C sermayesi 4.5 milyara yaklaşmış.A ve B yerinde saymış..
BEKLENTİ odur ki devirle birlikte sermaye güncellemesi yapılır.Herkes TTK da yazan ve sözleşmede yazması gereken haklarına kavuşur.Bu yüzden BEKLENTİ SATIN ALINIYOR.Gerçekleşmesi kesin olmadığı için piyasa TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR.Kesin adımları gören hisselere saldıracaktır..
A ve B de hesabı çok iyi uzmanlar yapmalı.Geçmişe dönük her toplantı satır satır okunmalı.Bu yüzden A ve B de FİYAT VERENLERE İNANMAYIN...
4 binken 32 bin oluverdi.Buradan 320 bin oluverse KİM PAHALI DİYECEK???
Koskoca bankanın altın hisseleri bizler tarafından ALINAMAMASI gerekir..
Bardağın dolu tarafı bunlar.Ancak herşey kesin diyemeyiz.Unutmayalım ki A ve B hisseleri C ye göre imtiyazlı hisseler.Devir esnasında nasıl bir yol izlerler onu birlikte göreceğiz..
Eğer devletin eline bu hisseler geçerse büyük ihtimal haklarını geri verirler.Çünkü devletteki altın hisselerin kasaya para akıtması gerekir..
ÖZETLE her şey beklediğimiz gibi giderse on yıllarca işC ye oradan da sandık ve yönetime akan paralar devlete geçerse A-B-Kurucu üzerinden hazineye akacak..
Yani DEVRAN TERSİNE DÖNECEK..
Para hortumu değişecek..
Hakeden hisseler geri meydana inecek inşaallah..
Altın hisseler EFSANE olacak..
YTD...YTD..YTD..
Bence en yakın örneklerden biriside Vakıfbank'ın A ve B grubu senetlerine, Vakıfbank'ın piyasa değeri 2 milyar dolar civarı iken 2.5 milyar dolar verilmesidir. Vakıfbankın da c grubu hisseleri var.
İş bankası Atatürk hisseleri hazineye OLURSA bedelsiz geçecek.Masada iki büyük ortak ve diğer dağılmış hisseler olacak..
MUNZAM..
HAZİNE..
HALKA AÇIK..
Beklentimiz odur ki bu devir olursa hazine elindeki 3 lira temettü getiren A-B-Kurucuyu ne yapsın???
Örneğin hazinenin elinde YAKLAŞIK 280 lot işA,8120 lot işB,601 kurucu ve milyinlarca lot işC hissesi olacak.Bu hisselerden nasıl yararlanır?
Yine senaryomuz odur ki hazine masada yumruğunu vurur ve bunların haklarını geri verir..
3 lira temettü yerine 3 milyar temettü alır..
Bu hisselerin etinden sütünden yününden yararlanmak isteyecektir..
İşte BU BEKLENTİ satın alınıyor..
Sermaye kısıtlamaları kalkıp hakları verilen hisselerin fiyatlaması da çok uçuk olabilir..
Sadece kurucu hissenin A ve B ye göre dokunulmazlığı var..
Ola ki devirden sonra veya daha önce halka açık kısma dokunulursa yönetim A-B-C de toplantı çokluğu kararı ile borsa ortalaması ile çağrı kararı alabiliyor .Kurucu hissede ise bu mümkün değil.Ya ortada kalıp devam eder ya da bilirkişiyle fiyatlama yapılıp yok edilir...
İşte bu durumuda olursa devirden sonra göreceğiz..
Bir diğer seçenek devir olmadan bankanın adım atıp toptan bu hisseleri çekmesi olur.Aslında banka yönetimi şimdiye kadar bu hisseleri çoktan toplamalıydı...GEÇ KALDI..
(BANKA DAHA ÖNCE ADIM ATARSA A-B için iyi olmayabilir.Hazineye devir en iyi seçenektir.İmtiyazları verilmemiş A ve B yi ucuz fiyatlamadan geri alabilir.Hazine işin içine girerse buna müsade etmez..)
Banka CHP ye göre adım atıp onu karumak için hamleler yaptığı için bu hisseleri çok dağıtmış...Tabi bu da bize yaradı...
Sabırla fiyatına bakmadan beklemeye devam..
KİŞİSEL GÖRÜŞÜMDÜR...
YTD..YTD..
Senaryoya bankanin devlette once harekete gecip hisselerinn toplanmasi olarak devam edersek, diyelim sirket hisselerimi odedi aldi bu hisseler nasil paylasilacak? Munzam vakfinin mi chp hisselerimi olacak? 2 sininde sureçte nakit yardimi olmayacak peki bu toplanan halka arz hisseleri ne yapacaklar? A ve b de c ile takas yaparlar da kurucu ne olacsk ?
Borsa kotundan çıkma yani hisseleri bünyesine katma ile tamamen yok etme yani imha çok farklı kavramlar..
A-B-C tertip hisselerinin
Borsa kotundan çıkma işlemleri
Borsadan ayrılmak isteyen şirketlerin başvuruları üzerine SPK her bir talebi;
-* İlgili mevzuat,
-* Son bir ay içinde hisse fiyatında
yapay bir fiyat oluşumu (baskılama olup olmadığı),
-* Mali tablolarda fiyat oluşumunu etkileyecek bir hata/yanlışlık olup olmadığı,
-* Kamuoyuna açıklanmamış fiyat oluşumuna etki edebilecek bir bilgi olup olmadığı,
-* Endekse ve sektör ortalamasına göre hisse fiyatında izah edilemeyen bir durumun olup olmadığı gibi kısaca azınlık pay sahiplerinin de menfaatlerini koruyucu bir yaklaşımla inceleyecektir.
30 günlük ortalama fiyat; mali tablolarda ve borsadaki hisse fiyatında herhangi bir problem olmayan şirketlere uygulanacak genel bir kuraldır. Uyulması gereken şartların biri veya bir kaçının bulunduğu başvurularda Kurul;
-* Başvuruyu kabul etmeme,
-* Mali tablolarda düzeltme,
-**Borsa*fiyatında yapay fiyat varsa bu dönemi dikkate almama,
-* Belirlenen 30 günlük sürenin dışında ilave yöntemlerle ve sürelerle fiyat tespiti isteme, gibi azınlık ortakların menfaatlerini koruyacak tedbirleri alacaktır.*..
İmha ise bağımsız denetçi firmanın hesaplayacağı değer üzerinden hisselerin sonlandırılması..
KURUCU hissede borsa fiyatı üzerinden ÇAĞRI YAPAMAZ..
Ya imha ya da işlemlere devam..
Bu iki olaya da CHP tarafı karışamaz.Olursa MUNZAM üzerinden yürür..
BİR KEZ DAHA YAZIYORUM..
ALTIN HİSSE YATIRIMCILARI İÇİN EN İYİ SENARYO HAZİNENİN İPLERİ ELİNE ALIP MASAYA OTURMASI OLACAKTIR..
Banka her zaman kasasına bakar.Yatırımcıyı düşünmez..
KENDİ DÜŞÜNCEMDİR..
OKUYUP ANLADIKLARIMLA KENDİ YORUMUMDUR..
Eksik veya yanlışım varsa yazın lütfen...
YTD...YTD...
Ne desek bos nasıl bir yol izlenecek meclise gelmesiyle hep beraber göreceğiz
herşeyi geçtim şuan düşününce şimdilik fiyatı 170 180 binlik bir hisse senedinin kar payı yine 3 tl mi olacak biraz akla mantığa uymuyor sanki :)
Hazıneye gecmesıyle ısbank in karakutusu acılacaktır onumuzdekı senenin 1 numaralı gundemı olmaya devam edecektir hatta secımlerde hukumete cok buyuk koz bile vereceklerdir.
https://youtu.be/F8t7e2zjTZY
Pasa cok guzel acıklamıs
İlk 1.30 ve son 11.47 den sona kadar
Birde
Vasiyetin degıstırılmesı mumkun degıl de demıs ama vasiyet degısmıs maddelere uyulmamıs biz neden 3 tl alıyoruz
Hazineye gecmesı mümkün degıl ise sınırlama da olmaması gerekir
Hukumet aslinda vasiyete uyulmamasi yonunden giderse hakli bi tutum olur. Ama 1 senedir soylemlere bakarsak vasiyet chp ye degil devletin gorusuyle gidiyo. Gundeme geldigi zaman savunma argumani olarakda mirasa uyulmuyor diye konusabilir. Bakalim gorecez gorecezde inşaAllah bu sene goruruz
Kurucu hisselerin, olası hazineye devri veya kottan çıkarılma durumunda baz alınabilecek durumlardan birinin de son bir aylık ya da son 3 aylık borsada ki fiyat ortalaması olursa eğer diye düşünürsek, böyle bir düşünce bile hisselerin fiyatlarını hızla yukarı çekebilir.Elinde maliyeti düşük olanları yeni alışlara sevkedebilir. ( somut adımların atılıp, konunun meclise taşınmasından sonra )
Halka açık hisse senetlerinin kottan çıkmak için başvuru sonrası SPK nın tebliğinde yazdığı gibi ağırlıklı ortalama hesabı ancak A-B-C tertip hisselerinde uygulanır.Can beyin de yazdığı gibi KURUCU HİSSEDE çağrı yoktur..
Defaatle yazıyoruz...
Kurucu hisse
1...BÖYLE DEVAM EDER..
2...TEMETTÜ HAKKI VERİLİR DEVAM EDER..
3...BİLİR KİŞİ DEĞERİNİ HESAPLAR YATIRIMCIYA YATIRIP RIZASINI ALIR VE YOK OLUR..
Başka bir ihtimal yoktur..
Ekranlara sığmayan hisse fiyatı ve ismindeki KUR kodu bile saçmalığı gösterir...
Önce banka yönetiminin BDDK nın SPK nın..her kim yapacaksa yapsın bu saçmalığa biri dur demelidir..
İşte bu saçmalıktan dolayı bu hisseye aşık olduk..[emoji1][emoji1]
güzel bir işlem hayırlısı
Alana hayirli ugurlu olsun
189.999 tl
200e cok az kaldi. Allah alana tutana hayirli esin
193200 alıcı karşısında satan 210000 deydi.... Yakında agresif hareketler olabilir... Bir dönem olduğu gibi yüksek alıcılar karşısında satıcı olmayabilir... YTD hep birlikte göreceğiz.
MI 9 SE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Artık seans içi taramalar yapılarak kağıdı bol bol seans içi eşleştirmelerini bekliyorum.
Beyler neler oluyor,