Evet, o zamanki ile bu Akenerji aynı şirket değil ama o zamanki Aksen ile şimdiki Aksen de aynı şirket değil. Aksen de büyüdü kapasitesini arttırdı. Onu da hesaba katmak lazım bence...
Printable View
yeni yila girdigimiz fiyata bak
her yıl 20 sent artsa.... allah bereket versin
Aynı şekilde ilginç bir bilgi olarak daha bir iki hafta önce 450 Eur/MWh olan Alman toptan elektrik fiyatları şu anda -0.79 Eur/MWh...
Dünya dengezsizlikten daha büyük dengesizliğe gidiyor...
Germany
EUR/MWh
-0.79
https://tradingeconomics.com/commodities
Hayır aksen için aynı şeyi söyleyemeyiz. aksen halka arz edildiğinde şu anki türkiyedeki tüm santralleri vardı.sadece halka arz esnasında afrikaya açılma kararı aldılar. Zaten halka arz gelirleri ve goldman sack dan aldıkları kredi ile birlikte afrika projesini tamamladılar
Avrupa'daki bu günlerde oluşan fiyatlar bir gösterge değildir.
Bilindiği üzere Almanya dahil tüm Avrupa noel tatilinde.. Dolayısı ile tüm sanayi kapalı. Tüketim yoğunlukla sanayi kaynaklı olduğundan ve havalarda sıcak geçtiğinden dolayı oluşan bir fiyat bu. Nükleer ve eski nesil kömür santrallerin durması daha pahalı. Ayrıca rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarda regülasyon yapamadığından ürettiğini anında sisteme vermek durumunda. Dolayısı ile fiyat belirleme kapasiteleri yok. Vb. sebeplerden dolayı bu dönemde böyle bir fiyat oluşuyor. Bir gösterge değil..
Türkiye'de de benzer durumlar ramazan ve kurban bayramlarında oluşur. Çünkü sanayi durur. Ticari işletmeler kapalıdır. Tüketim çok azalır. Rüzgar iyi eserse ve hidrolarda o dönemde yoğunsa fiyatlar sıfır ve sıfıra yakın seyreder. Mesela geçmişte ramazan bayramında 3 gün boyunca sıfırdan tam kapasite enerji verdiğimi hatırlarım...
Teşekkürler Hocam. Yeni bir şeyler öğrenmiş oldum. İstanbul'daysanız bir yemek borcum olsun size...:ok:
antalyada 900MVA dogal gaz (akenr erzinin aynısı) bir de dikkate deger bolu göynük kömür termik santrali var. Kıbrıs ve urfada eski tip dogal gaz çevrim santralleri var. Benim gözümde bunlar çöpler. Türkiyedeki 1950lerden kalma fuil oil ve mazot jeneretörleri tedaştan toptan satın alınıp, kendi tesislerinde bakımlarını yaptıktan sonra bunların hepsini Afrikanın çeşitli ülkelerine kurdular. tabi oralarda elektrik karlı bir iş. Şu an ciddi kar yazıyorlar. ancak ben kalıcı ve sürdürülebilir bir gelir olarak görmüyorum bunları. Bu yüzden Akenr, aksenden daha derli toplu ve degerli bir şirkettir.
Ha asıl aksene deger katan şey, yanlış bilmiyor isem fırat enerji dagıtım bölgesindeki elektrik dagıtım ve dogal gaz dagıtım işi.
Elimde bir lotu bile yok ama yapmayın emekli hocam aksen resmen kar canavarı. Bizim öve öve bitiremedigimiz Erzin gibi dgkcs sinin yanında termik santralde bu dönemde malum favok fabrikası. Yurt dışıni zaten hiç demiyorum kamyon kamyon döviz kazanıyor. her sözleşmeyi istediği şartlarda imzalıyor. Ha şunu anlarım aksen in 3 kat gitmesi 150 milyar lira olması ama akenerji 3 kat giderse 11 milyar TL ancak oluyor. Yani akenerji nin görece iyi performans göstermesi daha mantıklı bence.
işi bilenler 50 model dizel motordan 2022yılında bilepara kazanmış
işini daha iyi bilenler 90model kombine çevrim santrallerini hibe etmiş göstermiş, muhtemelen ödemeyi açıktan almış.
300-400mw kombine çevrim santrali , arsa fiyatına gitti.
ilişkili taraf mevzusu bitmeden bu iş zor.
yoksa cez gitmiş torunlar gelmiş farketmez. ayni tas ayni hamam devam eder
akcez ve akenerji arasinda hicbir bag kalmamasi gerekiyor
tek beklentisi bu
Ben bu hafta hisselerimin bir kısmını satıp, Angen aldım. Çin'deki durumun virüste mutasyona yol açma ihtimali yüksek...
Bazen tahtacıya biraz diyet ödemek lazım. Yeterince toplayacak ki hareketi devam ettirsin. Her şeyin hayırlısı...
Biraz kaldirsa ben de diyet ödemeye varım ama yok basmayı tercih ediyor. Her hafta doldurtuyor yüzbin böyle 1 ay daha devam etsin halka açıklığı baya azalttiracak.
Sonuçta görünen köy kılavuz istemez demişler. Gideceği yer belli...
Ben daha önce de böyle bir kısmını satıp, sonra fazlasıyla geri aldım. Maksat beklerken sıkılmamak...
Herkesin yeni yılı kutlu olsun.
Pandemi, tekrar pandemi, devaluasyon, savaş derken inşallah bu sene yeni bir kriz çıkmaz ve normal hayatımıza geri döneriz.
Yeni yıla zamlar ve indirimlerle uyandık.
ilki kepçeyle, ikincisi kaşıkla.
Akenerjiyle ilgili kısım :
Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı yüzde 12,73 düşüşle 18 bin lira olarak açıklandı.
Bu durumda ocak ayı doğalgaz auf formüle göre 4050TL civarında oluşacak.
Egemer üretim maliyeti %55verimle
3400tl gaz + 200tl sabit gider = 3600tl olarak gerceklesecek (dip rakam 3400tl)
cok da aman aman bir kar marji birakmiyor
https://i.hizliresim.com/afhygpl.jpg
https://i.hizliresim.com/3pwws78.jpg
güncel fiyat 75euro/mwh
https://foreks.com/haber/detay/63b25...ar-dolari-asti
EPDK'ya ulaşan yatırım talebi 230 milyar doları aştı
02-01-2023 06:34:30
19 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ikincil mevzuat değişikliklerinin ardından EPDK depolamalı elektrik üretimi kapsamında başvuruları almaya başladı.
Depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcılar kuracakları depolama kapasitesi kadar rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından herhangi bir yarışma yapılmaksızın EPDK'ye önlisans başvurusunda bulunabiliyor.
Geçen 40 günlük sürede EPDK’ya rekor başvuru ulaştığını ve başvuruların sürdüğünü belirten Yılmaz, tahsis edilebilecek toplam kapasitenin yaklaşık 30.000 MW civarında olmasına karşın; şimdilik 164 bin 200 Megavat kurulu gücünde, 2 bin 753 başvuru yapıldığını açıkladı.
Yılmaz : “Bu başvurulardan 72 bin 400 megavat kurulu gücündeki 1542 adet başvuruyu güneş enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi başvuruları oluşturuyor, 91 bin 800 megavat kurulu gücündeki 1211 adet başvuru ise rüzgar enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamındaki başvurular. Bu başvuruların toplam yatırım değeri yaklaşık 230 Milyar dolar. Daha önce de söylediğimiz gibi mevcut kapasite dikkate alındığında bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansımasını bekliyoruz” dedi.
SÜREÇ BUNDAN SONRA NASIL İŞLEYECEK?
EPDK başvurulara ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından değerlendirmeye alınan başvurular başvuru sırasına göre -ve eksiksiz olması koşuluyla- kapasite tahsisi yapılabilmesi için TEİAŞ Genel Müdürlüğüne gönderilecek. Kapasite tahsisi yapılan başvurular teknik değerlendirmesinin yapılabilmesi amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ulaştırılacak.
Başvuruda bulunan yatırımcılardan kapasite alanlara diğer yükümlülükleri de sağlamaları halinde EPDK tarafından önlisans verilecek.
Süreç bundan sonra nasıl işleyecek?
Değişmezse.. dolar kredi almak yasak
40-50 milyar doları TL cinsinden borç verecek babayiğit banka bulunacak. Faizi neye endeksleyecekler merak konusu. Kur korumalı kredi mi verecekler?
Gelecek 30+Gw kapasite yenilenebilir olduğu için %25 kko ile calissa ilave 8 Gw gelir.
5gw da nukleerden gelecek.
elektrikli araclar ne hizla yayginlasacak veya komur santralleri ne hizda kapanacak ki bu talep olusacak , gorecegiz.
Senin de yeni yılın kutlu olsun İspanyol...
Bu kadar başvuru arasında Akenerji'nin başvurusu var mı? Ne kadar başvurmuş? Herkes davul zurna ile KAP yolluyor, Akenerji'den ses çıkmadı. Ben mi kaçırdım?
ben bugün çıktım kalan arkadaşlara bol kazançlar dilerim tekrar gireceksem 5,00 altı olur artık kademeli gelirse , umarım gelemez ben aldığım gibi 1 haftada %12 düşüş neydi öyle ,tekrar bol kazançlar arkadaşlar
Belki bunlar YKB'ye verdikleri taahhütler yüzünden yeni projelere giremiyorlardır. Nakit akışları bozulmasın, borçlarını düzgün ödesinler diye...
Bir ihtimal de bir sürpriz yaparlar YKB izin verirse...
Ama zaten çok da anlamı yok senin ve Sn. Anyoranza'nın bu başvurular için yaptıkları değerlendirmelere göre. Bu hali ile de Akenerji bu fiyatlardan çok daha değerli...
Bugün anlamı yok, belki yarın anlamı olur.
500 lira verip toki kurasına girmekten tek farkı
önlisans başvurusunda 500 lira da vermiyorsun
akepenin ihale mantigi
işi cazip gosterme. ihale et. kimin aldigina bak, imzadan sonra şartnameyi degistir
sayisiz ornegi var
ido-büdo
izmir otobani ve köpru
canakkake otobani ve köprü
akkuyu santrali...
Hiç kimse hiçbir şeyden para kazanmasın dendiğinde hiçbir eser verilemez. Bu hakkında yazdığın eserlerin halka, bu ülkeye getirdikleri bu ihalaleri kazanıp da o işlerden kar elde edenlerden fazla. Yapılan tüm bu eserlerin gelecek onyıllarda halka kazandıracakları bugün harcanacak paralardan kat kat fazla olacak...
Metrobüs'e de burun kıvırdılar, Marmaray'a da, Avrasya Tüneli'ne de, 3. Köprü'ye de, Osmangazi Köprüsü'ne de, Çanakkale Köprüsü'ne de, İzmir Otoyolu'na da, Siha'lara da, Altay Tankı'na da, gaz aramasına da, petrol aramasına da, altın madenlerine de, rüzgar ve güneş santrallerine verilen desteklere de, Akkuyu'ya da. Karşı çıktıkları tüm projelere karşı bugün seslerini duyamazsın...
Brexit kampanyalarından kopyalanmış, üç kuruşluk sloganlar dışında söyleyebilecekleri bir şey var mı? Yok...
Tüm bunları yapmak için vizyon lazım. Geleceği öngörebilmek...
Birçok açıdan benzerlik gösteriyor
1)Proje yok, başvuru ücreti yok, masraf yok, taahhüt yok, teminat yok, maliyeti ne olacak hesap kitap yok, ihale yok
2) Evin kaç m2, kaç lira, kaç taksitte ödenecek belli değil. Depolama da karlı mı değil mi ? o da belli değil.
3) Parasal boyutu belli değil, ama her şey bir gece yarısı kararnamesine bakar. Evler bedava dersin, depolamada 15sentten 10yıl garantili alım yapıyorum dersin. Bunu savunanların tek ekmek kapısı bu. Devlet malına , yani senin benim malıma el uzatmak.
yani gayet şeffaf , objektif ve bilimsel bir süreç işleyecek diyorsun.
veriliş sırasına göre incelenecek " ne demek mesela?
eksiği olanı sona atacakmış bir de...
vallahi pes
İkincil mevzuata göre, EPDK aldığı başvuruları, veriliş sırasına göre inceleyecek. Eksiklikleri olanlar eksiğini tamamlayabilecek ancak yerini kaybederek sıranın sonuna gidecek. Eksiği olmayan başvurular ise yine veriliş sırasına göre kapasite tahsisi yapılabilmesi talebiyle TEİAŞ Genel Müdürlüğüne gönderilecek. TEİAŞ kapasite tahsisi yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da onaylaması şartıyla EPDK önlisans verecek. Kapasite tahsisi yapılan başvurular teknik değerlendirmesinin yapılabilmesi amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ulaştırılacak. Başvuruda bulunan yatırımcılardan kapasite alanlara diğer yükümlülükleri de sağlamaları halinde EPDK tarafından önlisans verilecek.
Ben hiç haber kanalı izlemem...
Brexit yanlılarının sloganı "Take back control!" idi. Ülkedeki bazı yaratıcı geçinenlerin buldukları kopya slogan da: Sınırlarımızın kontrolün geri alacağız...
Filmini de yaptılar. Altyazılı izleyebilirsin ve sloganın nasıl ortaya çıktığını da görmüş olursun...
https://www.imdb.com/title/tt8425058/
Beyler takaslara bakiyorum , hala vermemişsiniz tahtacı abinizin mallarını.
Gidin başka yerden para kazanın. Bizim züğürt damadın gücü yetmiyor. Olsa dükkan sizin
3-5 zarar ettiyseniz de hakkınızi helal edin
Endeks .40 aşağıda, bazı şirketler %3-4 eksi.. Pala bunu yapıyor
Bu gerçekten neyin kafası anlamak mümkün değil.
Depolama bugün kârlı değil, yarın bakarsın bir kanun değişir kârlı hale gelir dedik. Örnek olarak da akepenin yaptığı ihaleleri gösterdik.
Ters örnek olarak da şunu verebiliriz. 2012 yılında egemer yatırımı yapılırken doğalgaz işi kârlıydı, döviz cinsi kredi kullanmak avantajlıydı, sonra 2014te piyasa 180derece tersine döndü. 2016dan sonra da tüy dikti.
Adamlar brexitten girdi, ihadan çıktı, film tavsiye etti. Biraz sonra herhalde arçelik kahve makinesi üretti diye devam ederler ..
https://i.hizliresim.com/b1jz7gp.jpg
Genel müdürün dediklerinden çıkan sonuç
kemah... andersenden masallar
depolamayla ilgili bir sinyal yok
mevcut tesisleri hibrit hale getirecekler. sayın anyoranza da geçmişte bahsetmişti. hatay'da l ges ilavesi gelebilir. barajlardan fazla bir beklentisi yoktu, balikesire ges kurmanin da pek bir esprisi olmaz.
çatı tipi santralleri artıracaklar gibi gözüküyor. benim aklimda akmerkez kalmis, buradavakbati diyor. herhalde akmerkezde baska planlar var.
devlete satis yapmaktan daha karli olsa gerek.
hak hukuk kalmadi... elektrik fiyati sifira inince iyi, azicik artinca auf icat ediliyor. bence de bakanlikla nevzuatla ugrasacagina bu daha mantikli
Sen bana şunu söyle İspanyol: 1200MW kurulu gücü olan bir enerji şirketi kaç para eder bu piyasada? Engin enerji piyasaları bilginle beni aydınlatmanı bekliyorum...