Teknik ve temel hedefler devam ediyor. Uzun zamandır yazmıyordum. dokulmeyen yine kazandı.
Printable View
Teknik ve temel hedefler devam ediyor. Uzun zamandır yazmıyordum. dokulmeyen yine kazandı.
eniştem sabancıyı neden öptü diye araştırdığımda jpmorgan ın sahol fiyatını 3 kat arttırıp 142 ye yükseltmiş ve ağırlığını arttır demiş. bu durumda en azından 100 lü fiyatlara hareket devam edebilir.
[QUOTE=arpaci55;6698628]Sayın şef ben yıllardır diyorum ki 15 dolar olacak bana inanmıyorsun jpmorgan a mı inanıyorsun?:)[/QUOT
Tahmini süre nedir?
hayır, jpmorgan a güvenmem. sabah % 7 yukarıda açılmasının nedeni olarak yazdım.
15 dolar olacağına da inanmam, hak etmediğinden de değil hani. bunun olabilmesi için yabancının güçlü gelmesi lazım. anayasa mahkemesi kararının uygulanmadığı bir ülkeye kim parasını getirir.
Anayasa mahkemesi ne ki, Al işte merkez bankası başkanı da gitti.
Bu kaçıncı başkan oldu. Bunların hepsi merkez bankası başkanı olarak kaymaklı maaş ile emekli olacaklar.
Kara günler şimdi başlıyor.
Borsada Bütün kağıtlar eninde sonunda yükselir. Ama zamanını kimse bilemez.
Borsanın ilk yıllarında kimsenin yüzüne bakmadığı sürüm sürünen kağıtlar şu son bir kaç yılda uçuyorlar. Tabi çok şaşırıyorum.
Böyle genel kural olmasına rağmen sahol gibi bir dünya devi fazla durmaz üç zamana kadar uçar 15 dolara koşar. :)
5 yıldır buradayım fk 5 olsun satacağım. Onun için daha yüzde 50 si var. 2025 yılında eğer elektrik kullanımı beklenildiği gibi yıllık 15 artış yapar ve şarj istasyonu lideri olursa. Kordsa gerçekten kar etmeye başlarsa. Asıl fiyat 2025 tedir. Tabi o zamanda durumların iyi olması lazım.
Sahol de f/k hiçbir zaman 5 olmaz.
Neden? Çünkü Fiyat %200 artsa bile şirketin karlılığı da %200-300 artar. Ben 9 tl iken aldım o zaman da f/k 2 civarınidi şimdi 77 oldu yine 2 civarı.
İkincisi alt şirketlerin kar ve zaraları holdingleri çok etkilemez.
Sen iyisi mi benim gibi 15 doları görünce satarım de. ;)
Enflasyon muhasebesinde enflasyon değerini kaç olarak alacaklarını çok merak ediyorum 🙂 Mecburen Tuik verilerini kullanacaklar ve yine yapılan hesap gerçekçi olmayacak.... Önerim bilanço okurken herkesin kendi hesabını yapması. Sahol özelinde ise bilançoda tam gösterilmeyen varlıklar enflasyon sebebi ile oluşan kaybı karşılar gibi geliyor bana. Yine de sis pus dağılmadan neyin ne olduğunu tam göremeyiz diye düşünüyorum....
Bugün takasata 59 milyon küsur exsa dan dolayi akyatirima geçti
Sonrasında burda. 10 milyon kadar hisseyi sattılar
Gerçekten midemi bulandirmaya başladılar
Exsa min değeri neki holdingin yüzde 2.5 hissesine sahip oluyor bıktım yeminle
Daha bugün geçen hisseyi satmak ne dir ya ben böyle anlayıp yorumladım saygilarhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6bab788b70.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2495636528.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d1bde8c360.jpg
G700 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fiili dolaşım 51.26 olmuş
Adamlar pardon Güler hanım olacaktı exsa yi holdinge kakaladı hemen de halka arza bastı mali
Adamlar için hissedar resmen oyuncak gibi yolunmaya hazır kaz görüyorlar yazıklar olsun
Gözlerini toprak doyursun
Allah'tan dilerim tez zamanda
G700 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://www.enerjisauretim.com.tr/?g...saAtsNEALw_wcB
Enerjisa Üretim'in İngilizce sunumu hazırlanmış, halka arz hazırlığı var gibi.
Halka açılmadan önce kapasitesine göre biraz daha iyi temettü üretebilse iyiydi ama tabii eğer halka açılırsa Sahol' ün hisse değeri üzerinde ciddi etkisi olacaktır (faha önce konunun konusulması bile hisseyi hareketlendirmişti.) Bu boyutta olan bir şirketin her halukarda halka açılması gerekir diye düşünüyorum.
Evet, JP Morgan'ın Sabancı raporunda özellikle Enerjisa Üretim'e odaklanması tesadüf değil. Çok büyük bir değer ve bir plan uygulanıyor gibi.
Bu yıl enerji ticaretinden çok büyük paralar kazandılar. Kârlılık korundu. Yıllık 600 milyon dolar FAVÖK bundan sonrası için minimum olur gibi duruyor. 2-3 sene içerisinde çok büyük yatırımlar yapılacak. Yıllık FAVÖK çok daha yukarıları görecek. Avrupa'da ticaretten sonra üretimde düşünülüyor. Planlanan yatırımlar haricinde fırsat buldukça santral toplamaya da devam ediyorlar. Akhisar'dan sonra Çeşme Res de satın alınmış.
En ilginci ise Sabancı'nın değeri hala Enerjisa hisselerinin değerinden az hem de oldukça az.
Evet, kısa vadeli yatırımcılar Sahol' den çok çektiler. Kendi adıma kafamın rahat olmasını da dahil edersem aslında durumdan memnun sayılırım (değeri civarında dolaşan hisseler kafamı meşgul eder, ederinin bu kadar altında olması tereddüt etmeden Sahol almayı mimkün kılıyor).
Yatırım alan ve biçimleri ile memlekete de katkıda bulunduklarını düşünüyorum. Ancak bu durum yatırımcıya pek de pozitif yansımiyor tabii ancak uzun vadeli yatırımcı için bir istikrar kaynaĝı.
Bilmiyorum. Kafam biraz karışık bu konularda. Sanirım bu tür hisselerin belli bir yatırımcı tipi olmalı ve ancak bu sayede insanlar memnun olur.
Enerjisa Üretim'in 1-2 sene içinde Türkiye'nin en değerli şirketi olacağını düşünüyorum. Yakın vadede de devreye alınacak 1500 MW'lık rüzgar santrali., 1000MW'ı yeka kapsamında döviz alım garantili, diğer 500 MW ise depolamalı olarak devreye alınacak. Planlanan solar santral şimdlik 150 MW'da.
Bu rakamlara satın alınacak rüzgâr ve solar santralleri dahil değil. Şirket 3 tane rüzgâr santralini satın almıştı. Bunlarda kapasite yatırımları yapılacak. Solar santral de alınması planlandığı açıklanmıştı.
Enerji ticaretinde bu sene sınıf atladılar. Avrupa'da da üretim hedefleniyor.
Hidrojen rafinerisini ilk kuracak da yine Enerjisa olacak büyük ihtimal.
Şu anda yıllık FAVÖK 600 milyon dolar civarında. Bunun 1.5 milyar dolara yükselebileceğini düşünüyorum beklenen yatırımların tamamlanmasıyla, elektrikli araç satışı aylık da 4 bin adetlere kadar geldi ve sürekli bir trend şeklinde yukarı gidiyor. Elektrik tüketimi de fiyatları da kaçınılmaz olarak artacaktır.
Halka arz'ın da sene sonuna doğru ilan edilebileceğini düşünüyorum.
JP Morgan'dan başka da yerli kurumlardan bu devasa değeri analiz etmeyi bırakın doğru dürüst keşfeden bile çıkmadı. Hala Sabancı deyince Akbank diyor bir çoğu.
SAHOL'de uzun vadeci olmak gerek. Alıp unutmak lazım. Enerjisa tarafı bir yana diğer bütün şirketleri büyük bir atılım içinde. Bu sene ilk çeyrek Amerika'da 272 MW GES santrali devreye alınacaktı, eli kulağındadır büyük ihtimal, 1 sene içerisinde bunun 500 MW'a yükseltilmesi planlanıyor. Hiçbir aracı kurum raporunda bundan bahseden gördünüz mü? Doğrudan dolar akacak burdan.
Elektrik dağıtım tarafının işleri de çok büyüyecek elektrikli araçlarla.
TEMSA elektrikli araç işini çok iyi tutturdu. Sağlam ciro artışı yakaladılar.
Holding devasa bir gayrimenkul portföyünü devraldı. Artık hiç temettü almasa bile kira geliriyle temettü dağıtacak duruma gelecek.
KORDS, BRISA, TKNSA, AKGRT, AGESA, CIMSA, AKCNS, CRFSA ve teknoloji bölümü hepsi başlı başına bir hikâye.
KORDS, BRISA, TKNSA, AKGRT, AGESA, CIMSA, AKCNS, CRFSA ve teknoloji bölümü hepsi başlı başına bir hikâye.
eee peki bunları ne yapacağız?
AKBANK T.A.Ş. , AKSİGORTA A.Ş , , AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş , SABANCI İKLİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş. , SABANCI BUILDING SOLUTIONS BV , ENERJİSA ÜRETİM SANTRALLERİ A.Ş., ANKARA ENTERNASYONEL OTELCİLİK A.Ş., TURSA SABANCI TURİZM VE YAT. İŞL. A.Ş., SABANCI DİJİTAL TEKNOLOJİ HİZMETLERİ A.Ş., DX TECHNOLOGY SERVICES AND INVESTMENT BV
Daha neler neler.
Bunların hikayesi yok mu?
9 liradan beri buradayız, temettüleri de çabası, bu büyümeye daha çok ekmek çıkar. 10 yıl yatmış bir Sabancı grafiği var elbet bunun acısı çıkacak.
3,5 dolar üstü eski kanala girecek gibi ama zaman var.
https://www.tradingview.com/x/4Bs0RVpJ/
Sabancı Holding teknoloji dönuşümü açısından yeni ve uzun vadeli bir hikaye yazma peşinde. Bu hikayeyi yazabilirler ise işlerin çok değiseceğini düşunüyorum.
Bu hikayeyi yazmakta basarılı olamasalar bile hissenin ederi bu değil çünkü teknoloji dönüşümünü maceraya atılarak deĝil güçlerinin ve enerjilerinin bir kısmını ayırarak yapıyorlar.
Memleket ve hatta dünya için iyi bir şeyler yaptıklari sürece şirkete olduğu gibi bunun gururuna da ortaĝım...
Sabancı sülalesi de ne hikmetse hissenin ırzına geçmesini çok iyi beceriyor, zaten son 10 yıldır KCHOL ile SAHOL ün yatırımcılarca farklı değerlenmeleri, sülalenin bu hisseyi satma takıntısı yüzünden. Ömer Sabancı sanki paraya ihtiyacı varmış gibi 1,9 milyon lotu satılabilir hale getirmiş. Sırf temettülerini saysa bu hisseden gelecek parayı on kere katlar ama hala başka hesap peşindeler.
1,8 milyon hisse çok bir şey sayılmaz. üstelik satış gösterip daha fazlasını almak amacında da olabilirler.
güler hanım çok akıllı bir kadın, genel kurullardan biliyorum. ailede bir ikinci kişi de görünmüyor. güler hanım sonrasında şirketin sabancı ailesinde kalacağını da sanmıyorum. ama yakın zamanda güler hanım yönetiminde şirkete güvenim tam.
Borsada hep 'insider' lardan bahsedilir (içeri ile irtibatlı, içeriden bilgi alabilen). Sahol' de hem elinde hisse bulunduran ve hem de içeriden bilgi alabilecek çok sayıda ve ekonomik olarak güçlü insan var. Profesyonel insanların da günahını almak istemem ama insan ister istemez böyle bir ihtimali düşünmek zorunda kalıyor.
Yani haklısınız.... Bu davranış gelecek olan bilanço ile irtibatlı olmasa bile yine de bilanço ve yönetim kurulu toplantısı öncesi böyle.davranışlar hoş değil. Illa da yapılacak ise bilanco sonrasi yapilmaliydi... Ne yazik ki aile.sirketine ortak olmanin böyle sıkıntıları var.
Birde öncesinde EXSA devralma olayı var, doğrusu ben o değerlemeleri o kadar NAD iskontosu ile SAHOL aleyhine buluyorum oradan da zaten sülale bayağı bir lot edindi. Bilançoda göreceğiz EXSA nasıl bir şirketmiş SAHOL 'ün %2,6 'sı edecek bir firma mı değil mi.
Tabi değerlemeler ''bağımsız'' kuruluş tarafından yapıldı denebilir ama, ben sahibinin 100m eder dediği firmalara bu kuruluşların 400m değer biçtiği durumlar biliyorum.
Yazdıklarınız önemli tabii ancak şahsi tavrım (nispeten) güvenilir hisse alıp detaylara fazla girmemek. Aksi halde hepimiz biliyoruz ki patron(lar)ın borsada eğer kafalarına koymuşlar ise ve hatta insanlar farkedlip seslerini yükseltse bile hareket alanları oldukça geniş🙂. Sabancı'ların tok bir aile olduklarını ve fazlaca bu işlere girmeyeceklerini ve eğer girmeye calışan da olursa birbirlerini frenleyeceklerini düşünüyorum.
Seçimden sonra enerjiSa Üretimin halka arza olabilir. Asıl hikaye burada olacak. Kurul güç ve yatırım daha da artacak.
2 nisan da sahol bilanço açıklayacak ve hemen temettüsünü. bizde artık temettü tahminlerimizi yapalım:
sabancı karına göre temttü dağıtmaz, iştiraklerinden gelen temettünün bir kısmını dağıtır. şimdiye kadar bazı iştirakleri temettülerini açıkladı. bunlardan kasaya 6 milyar girecek. enerji üretimden 2 milyar , diğer iştiraklerden de 1 milyar gelse, kasaya girecek toplam temettü 9 milyar olur. enflasyonun yüksekliğini göz önüne alırsak, geçen sene 1,75 tl dağıtmıştı, giren temettünün % 70 ini dağıtmasını beklerim: bu da hisse başı 3 tl olur.
Bu senenin şartlarından dolayı (enflasyon muhasebesi,.amortisman fiyatlarının yüksek olması ve enerji fiyatlarının artmaması), enerji üretim tarafından fazla bir kar gelmeyeceğini ve hatta zarar etmeseler iyi diye düşünüyorum. Diğer yenilenebilir enerji üretimi yapan firmalar da gördüğüm kadarı ile pek de iç açıcı karlar açıklamadılar. Hayırlısı diyorum ancak iç piyasaya çalısan ve devletin müdahalesi olan sektörler, ekonomi toparlanana kadar biraz zayıf seyredecek sanki?
diğer şirketleri boşver, muhtemelen finansal durumu iyi idare edemediklerinden karlılıkları azalıyordur. fiyat dağıtım şirketlerini etkileyebilir. üretim fiyat garantili olarak yapılıyor. zaten üretimin ilk 9 aylık karı % 84 arttı. borçlulukta azaldığı için dağıtacağı temettü oranını da arttırırsa temettümüz 4 tl o zaman olur diye yazdım. yoksa karlılığında sorun yok.
Gedik Yatırım, Sabancı Holding
(SAHOL) için hedef fiyatını 94,31 TL'den 121,78 TL'ye yükseltti, tavsiyesini 'Endeks Üstü Getiri' olarak korudu. Gedik Yatırım'ın
SAHOL raporu şöyle:
Enerji ve bankacılık sektörlerinde güçlü pozisyon. Bankacılık segmentinde güçlü müşteri kazanımı, artan ücret geliri pazar payı ve vade uyumsuzluğuna odaklanan aktif-pasif yönetimi karlılığı artırırken, mevzuat değişikliklerinin etkisini sınırladı. Holding'in ana bankacılık sektörü varlığı Akbank, 2023 yılında 2,3 milyon net aktif müşteri ekleyerek aktif müşteri tabanını 13,1 milyona çıkardı ve tüketici kredilerinde pazar payını 300 baz puan artırdı.
Akbank'ın yıllık bazda %188 artan ücret geliri ve etkin hazine yönetimi, %37,9'luk öz sermaye karlılığı ile net geliri desteklemeye devam etti ve 2023 'te net gelir %11 artış kaydetti. Akbank, rekabet avantajı sağlayan %18,5'lik güçlü sermaye yeterlilik oranı ile lider konumunu korudu.
Enerji segmentine baktığımızda ise, 26 enerji santrali, gelecek vaat eden %45,5 yenilenebilir enerji payı ve 3,8 GW kurulu güç ile Türkiye'nin en büyük özel üreticisini görüyoruz. 655 milyon ABD doları defter değeri ve bağımsız değerleme raporuna dayalı 3,95 milyar ABD doları değerlemesi ile Enerjisa Üretim, net aktif değere katkısı açısından ikinci en büyük holding varlığı ve ülkenin parçalanmış enerji üretim pazarında yüksek inorganik büyüme potansiyeline sahip. Bağımsız değerleme raporu 10x'lik bir FD/FAVÖK oranına dayanıyor olsa da değerlememizde küresel emsallerle uyumlu olması için FD/FAVÖK'ü 7,5x olarak varsaydık. 9A23'te, enerji segmentinin birleşik FAVÖK'ü, LNG bazlı üretimin düşük marjlarını telafi eden yenilenebilir varlıklarının katkısıyla geçen yılın aynı dönemine göre %45,5 arttı.
Enerjisa Emtia'nın artan ticari faaliyetleri güçlü kalmaya devam etti ve segmentin FAVÖK büyümesini daha da destekledi. Bu sonuçların, 2024'ün başından bu yana devam eden sektörel düşüş döngüsünde elde edildiğini unutmamak gerek. Bu durum sektör normalleşmesinin sağlandığı güçlü bir trendde segmentin karlılığının artacağına ilişkin güvenimizi pekiştirmekte. Enerji üretim segmenti, inorganik büyüme planları ve aktif olarak değişen varlık portföyü tarafından desteklenen umut verici birleşme ve satın alma potansiyeli. Sabancı'nın portföyü, kaldıraç azaltma ve sağlıklı nakit akışı sağlayan güçlü banka dışı özsermaye karlılığı performansı ile iyi bir kazanç kalitesi sağlamıştır.
5,9 milyar TL'lik net nakit ve 0,4 x Finansal Borç/Banka Dışı FAVÖK oranı ile Sabancı'nın ''savaş sandığı'' stratejik sermaye dağıtımı ve portföy ayarlamaları için hazır vaziyette. Holding, sermaye ve borcun sağlıklı kullanımı ile Net Borç/FAVÖK'ü 2 kattan daha düşük tutarken, sermaye harcamalarını ikiye katlamayı ve portföyünü yeni ekonomiye endekslemeyi hedefliyor. Enerji segmenti, 2026 yılına kadar kurulu gücünü 5 GW'a çıkarmayı ve yenilenebilir enerji payını %45'ten %60'a çıkararak 1 GW rüzgâr enerjisi ve 150 MW güneş enerjisi santrali eklemeyi planlıyor.
Ayrıca, Avrupa ve ABD'de hidrojen gibi daha yeni kaynakları kullanan yeni enerji yatırımları beklemekteyiz. Endüstriyel segmentte ise yatırımlarda lastik kord bezi ve kompozitlere, ardından çimento değer zinciri ve mobilite çözümlerine odaklanılacağına inanıyoruz. Genel olarak Sabancı, yeni ekonominin banka dışı gelirler içindeki payının artmasıyla beraber AOSM'den yaklaşık 100 baz puan ila 300 baz puan daha yüksek bir iç karlılık oranı oluşturmayı hedefliyor.
“Endeks Üzerinde Getiri†tavsiyemizi koruyor, hedef değerimizi %57,7'lik yükseliş potansiyeli ile 121.78TL/hisse olarak güncelliyoruz. Hisse senedi, 2024 beklentilerimize göre 2,3x F/K çarpanı ve %45 net aktif değer iskontosuyla işlem görmekte (3y Ort.= %37,4, 5y Ort.= %41,5, 10y Ort.= %39,7). Hedef NAD hesaplamamıza göre ise iskonto %49 seviyesinde. Stratejik birleşme ve satın alma faaliyetleri ve zamana uygun sektör riskleri sunan iyi çeşitlendirilmiş portföyün, önümüzdeki yıllarda NAD iskontosunu azaltacağına inanıyoruz.
Kaynak: Gedik Yatırım Sabancı Holding (SAHOL) için hedef fiyatını yükseltti
Enerjisa Üretim'in değeri, bağımsız değerleme raporuna göre 3,95 milyar dolar olarak değerlendirilmiş. Geçmişte konuşulmuştu. 10 milyar dolar civarı değil.