https://www.youtube.com/watch?app=de...nel=Cumhuriyet
Printable View
Gelsinde kredileri kökleyelim. En son bi ev bakmıştım. Turkiye finansa yönlendirmişti emlakçı ucuz diye. Oda red vermişti. Zaten MT isterseniz başka bankaya başvurun biz ince eler sık dokuruz çünkü kar payı oranımız düşük demişti. Aradan 1-2hafta geçsin kar payı yerine faizli bankalara başvurayım derken kural değişmişti. Tabi TF'a başvurmadan önce bir 1.20 faizli bir sürü taksitli nakit avans kapatmış. Birde 0.99 faizli 4 yıllık konut kredimi kapatmıştım. Yinede çıkmayınca baya dert olmuştu bana.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
Bence bu proje Turkiyede manyak tutar
https://twitter.com/i/status/1728301104239198253
Ev fiyatlarının ve kiraların daha da hızlı artacağı aşikar. Piyasa her zaman zorlamalara ters tepki verir. Arz azalır, Fiyatlar daha da uçar. Maalesef.
Zorlama olmaz serbest ekonmide. Komunist rejimde olabilir. Ama zaten o zaman farklı bir rejim demek. Ama serbest piyasada olmaz, daha da kötü sonuçlar doğurur.
Ev almak ve kirayı ödemek giderek daha da zorlaşacak, çünkü arz azalacak. Talep artacak. Fiyatlar uçacak. Serbest piyasa ekonomisini iyice bilmeyenler konuşmasın.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/tu...le-olur-436066
Ben ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. etraf köşe kapmak isteyenlerle dolu, bu kimi zaman otopark, kimi zaman kaldırımda dükkan tezgahı, trafikte takip mesafesinin boşluğu, sahilde karavan yeri, plajda şemsiye vs vs. Evi kiraya verdiğimde böyle insanlarla uğraşmak istemiyorum.
Parayı sermaye piyasasına yollayınca da TV'lerde orta halli olsan da zengin muamelesi görüp, bunlardan vergi alın, daha çok alın diyorlar. Sanki ülkede tasarruf yapmak onu yatırıma yönlendirmek kötü bir şeymiş gibi.
Konu başlığında yer alan iki kelime "Yatırım ve Ev".
Mesajların içeriğinde buna dikkat edilmesini rica ediyorum.
Burada yer alan değerli bilgi ve sektörel deneyimler, gereksiz atışma ve siyaset haberleri arasında kayboluyor.
Satılık olarak ilanda bulunan dairem için emlakçılar sistem üzerinden mesajlar gönderiyorlar ben engelliyordum. Dün bir tanesi '' ....nolu ilanınız için bölge emsalinin altında fiyat istediğinizi gördüm. Piyasayı takip edemediğinizi düşünerek eğer uygunsa dairenizi 500 bin tl. daha fazlaya satmaya hazırım.... '' diye uzun bir watsap mesajı yazmış.
Ekran alıntısı ve telefon numarasıyla manüpülasyon işlemine teşebbüsten 3 ayrı yere şikayet ettim. Merkez bankası faiz kararını açıkladığı günün ertesi sabah tüm ilanlara %20 güncelleme yapıldı. Hani artık internetteki ilanlar sıkı takipteydi. Demek ki takip edecek olanların da bu işten çıkarları var.
4. levent karşısına düşen , sanayi mahallesine komşu Emniyet evlerinin yeni hali arkadaki gecekondu bozması semti çok üzecektir. Hele bir de Ayazağa kışlasını yapılaşmaya açarlarsa artık sonu tepe olan 2 semt gerçekten tepe olarak kalabilir.
https://tr.euronews.com/2023/11/26/a...-egilimi-hakim
Geçtiğimiz yıl dünyanın 25 büyük kentindeki konut fiyatlarında keskin bir düşüş yaşandı. Rapora göre, sadece Zürih ve Tokyo bunun dışında kaldı.
Raporun yazarları, "Düşük finansman maliyetleri geçtiğimiz on yıl boyunca küresel konut piyasalarının can damarı oldu ve konut fiyatlarını baş döndürücü seviyelere taşıdı." dedi.
Rapora göre şu anda sadece UBS'in merkezinin bulunduğu Zürih ve Tokyo emlak balonu riski altında.
UBS, ilk durumda, gerçek konut fiyatlarının önceki yıllara göre daha yavaş bir hızda da olsa 2023 boyunca artmaya devam ettiğini, kira artışının ise keskin bir şekilde hızlanarak konut fiyatlarındaki artışı geride bıraktığını söyledi.
Rapora göre Paris ve Londra gibi şehirlerde fiyatlarda düzeltmeler yaşandı ancak fiyatlardaki düşüş konuta erişimi önemli ölçüde iyileştirmeye yetmedi.
Paris ve Londra'da fiyatların ücretlerden kopuk kalmaya devam ettiğini belirten banka, 60 metrekarelik bir evin satın alınmasının hizmet sektöründeki kalifiye bir çalışan için hala 10 yıllık maaş anlamına geldiğini kaydetti.
Bu kopukluk karşısında UBS, faiz oranlarının mevcut yüksek seviyelerde kalması halinde, konut açığı düzelebilse bile fiyatların daha da düşmesinin muhtemel olduğunu söylüyor.
Paris ve Londra'da fiyatların ücretlerden kopuk kalmaya devam ettiğini belirten banka, 60 metrekarelik bir evin satın alınmasının hizmet sektöründeki kalifiye bir çalışan için hala 10 yıllık maaş anlamına geldiğini kaydetti.
üsteki cümleden yola çıkarsak istanbul'da kalifiye birinin 10 yıllık maaşı nedir
Minimum 6 milyon TL bugünkü maaşa göre...
CPH1941 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Etrafimdaki herkes devletin verecegi 15 yillik aylik %1.2 faizli konut kredisini bekliyor
Cikmazsa isyan cikacak cunku baska turlu ev alamaz bu insanlar
Çok beklerler. Ev almak daha da imkansız olacak.
https://tr.tradingeconomics.com/turkey/money-supply-m3
Yeğenimin ilkokul öğretmeni (karı koca öğretmen) kısa zamanda 2 daire almıştı, geçen gün dedikodusu geldi, üçüncüyü almış. :)
İstanbulun göbeğindeki semtimde 3 milyona depreme dayanıklı ev alınabiliyor.
Otoparklı sitelerden 150 m2 3+1 ilanlarını gösterip "asgari ücretli bir insan 10 milyona nasıl ev alacak, emlakta balon var görmüyonuz mu" diye kendini yırtan tipler sadece gürültü yapıyorlar.
Kalifiye elemanlar çatır çatır ev alıyor yani.
Çeşitli gazete, haber, twitter içeriklerini bu adreste paylaşabilirsiniz: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=57649
Bu konuya bir açıklık getirmek lazım. Öncelikle bu başlıkta sadece konutla ilgili paylaşım yapmak gerekiyor. Arada ufak sapmalar olsa da genelde üyeler buna uyuyor.
Eğer konutla ilgili tüm haber ve linkleri başka bir başlığa alırsanız bu başlığın bir anlamı kalmaz. Sonuçta burada hepimiz piyasa ile ilgili duyum ve haberler üzerine yorum yapıyoruz. Ki böyle de olması lazım. Diğer türlü burası sadece subjektif görüşlerin yer aldığı, veriden, ekonomik temellerden yoksun, ''bizim bi arkadaş konut aldı acaip kar etti, konut çok karlı bir yatırım'' tarzı sallamasyon içerikle dolar.
Ama emlakla ilgili her haberin görüntüsü ile birlikte yapıştırmak kirliliğe yol açıyor.
Ben şahsen emlakla ilgili haberin sadece linkini koyuyorum, varsa kendi yorumumu söylüyorum. İlgilenen olursa zaten linke tıklar detayını öğrenir. Merak etmeyen kişilere haberin tamamını görselleri ile birlikte yapıştırmayı doğru bulmuyorum.
Konut alırken bazı insanlar parayı bazıları kültürel uyumu öne alır. Bazen de çalıştığın yere en yakın yerden ( kültürel duruma bakmadan ) almak istersin. Zaten insanlar arasında komşuluk bağı kalmadı. Tek sorun , sokakta huzur. İstanbulun göbeği denen yerlerde ( fatih, beyoğlu, zeytinburnu, şişli, kağıthane nin bol roman lı yerleri ) asayiş diplerde. Hırsızlık - arsızlık tavanda. Ama zaten bu işlere yatkın olan yada başedebilirim diyen için sorun olmaz.
Ben çeliktepe, gültepe , halkalı istasyon mah. vb. yerlerden en kelepir yeri bile almak istemem. Misal ; gültepeden 3+1 olan 120 metrekare bir daireyi 3 milyona alacağıma gider ferahevlerden , maltepeden hatta üsküdardan 1+1 alırım. Aynı kirayı getirir. Satarken daha rahat satarım.
Türkiye'de ortalama bir konut = 21 yıllık asgari ücret. Uzun dönem ortalama 15 yıl.
https://twitter.com/CelalErdogdu/sta...48345309134944
İzmir Mavişehir'de 75 - 100 milyon TL'den satılan villalar göle dönmüş, evleri su basmış.
Buralar benim çocukluğumda bataklıktı.
Hadi denizi, bataklığı doldurdun.
Bırak bari yeşil alan olarak kalsın.
Mavişehir'in deniz tarafında tek bir konut olmaması lazım ama gökdelenlerle doldu.
Genelde üyelerin buna uymadığını ve bu konu başlığının okunabilirliğinin azaldığını düşündüğüm için böyle bir ayrıma gittim.
Emlak ile ilgili her türlü haberi, twiti vs. paylaşmak isteyen buraya buyursun: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=57649
Böylece açılan bu haber başlığında forum üyelerinin katılımıyla, kolayca derli toplu bir şekilde, günlük olarak medyadaki emlak başlıklı haberle ulaşım sağlanmış olur. İlgili ve de önemli haberler de, aynı değerli bilgilerin arada kaybolduğu gibi, atışma tartışma türü yazılar arasında kayboluyordu.
Sizler tabii ki görüş ve yorumlarınızı ilgilendiren haber ve içerikleri, bahsettiğiniz gibi link vererek veya haberin ilgili kısmıyla birlikte burada paylaşmaya devam edebilirsiniz. Fakat sayfa okunabilirliğini kirleten çarşaf çarşaf görsellere ve siyasi çekişme atışma türü yazılara izin verilmeyecektir.
Ortalama ile asgari arasındaki farkın farkında mıyız?
Biri ortalama, diğeri asgari.
Asgari ücretliler neden asgari konutta değil de ortalama konutta oturmak ister?
Tersini düşünürsek, ortalama gelirli biri, asgari (en ucuz, en kötü, en dip) konutta oturmak ister mi?
Fahiş goygoyu yapanların hesabı da zihniyeti de baştan yanlış.
Konut alırken yeni bir kriter daha ortaya çıktı. Sel riski.
https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler...jdesi/3118/156
https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler...iyor/45424/156
Aynı yerler mi bilmiyorum.
Kredilerin neredeyse durma noktasına gelmesi ile birlikte, bazı müteahhitler yarısı peşin yarısı 24-48 ay gibi ödeme seçenekleri sunmaya başladılar. Önümüzdeki dönemde buna benzer satışların da olacağını düşünüyorum
Kendini haklı çıkartmak uğruna çarpıtmadığın gerçeklik kalmadı.
İlk olarak ilgili grafik (ort ev fiyatı/asgari ücret) oranın yıllar içinde değişimini gösteriyor, adalet açısından oranın kaç olması gerektiğine dair bir yorum yok. Grafiğe göre şu anda ev fiyatları uzun yıllar ortalamasının hala çok üzerinde ama düşmeye devam ediyor.
Ha, bana göre bir asgari ücretli hiç yemeden içmeden 10 yılda bir ev alabilse bile uzun bir süre, orası ayrı bir konu.
İkincisi, TR de asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi, bunu bilmiyor olman için evinde şoför, aşçı, temizlikçi, güvenlik, bahçıvan çalışan ve 1 ekmeğin fiyatını bilmeyecek kadar zengin olman gerekir.
Bu arada asgari ücret kavramını ben çocukken ilk kez Ankara'da Sakarya Cad.de Hosta Piknikte görmüştüm. Duvarda bu işyerinde .... TL asgari ücret uygulanmaktadır yazıyordu. Rakam o kadar düşük gelmişti ki merak edip İş teftiş müfettişi olan kuzenime sormuştum, neden bu kadar düşük rakam diye. O da bana o rakamı sadece orada bulaşık yıkayan komi çocuklara veriyorlar demişti.
Artık günümüzde asgari ücret hemen herkesi ilgilendiren bir ücret oldu. Müsaade et de ortalama ücret alan biri de ortalama bir evde oturabilsin. Ayrıca, parası olmayan gitsin ''en kötü, en ucuz, en dip'' evde otursun demek kimsenin haddine değil.
Bırak ajitasyonu. Çakma grafiklerle algı operasyonu yapılıyor.
İtibar edilsin diye yazmışlar oraya TCMB zart zurt, ama grafiği başkası çizmiş. Yalancıyı cezalandırmıyorlar nasıl olsa.
Zaten bu alıntı yaptığın adam emlak yatırımı üzerine bir sürü kitap yazıp emlağı kötüleyen biri.
Emlak yatırımıyla ilgilenen kişileri vazgeçirmeye kendini adamış resmen.
Yani herifin yaşama amacı dezenformasyon.
Senin gibi emlak düşmanları da bu tipleri kaynak diye gösteriyor işte. :)
Ayrıca azıcık niteliği olan insan asgari ücretin üzerinde maaş alır.
Benim içinde olduğum elektronik sektöründe, meslek lisesi mezununa asgari ücretin 2 katını veren firmalar var.
Ve son olarak, parası olmayan en kötü evde oturmayacaksa, iyi evde oturması için aradaki farkı sen mi verecen?
Peki en kötü evde kim oturacak?
Sen siyasetçi falan olsana. Çok güzel gariban edebiyatı yapıyorsun. :)
Savunduğun herhangi bir şey de sağlam bir nedene dayansa ya, anca salla.
Celal Erdoğdu, İstanbul Gayrimenkul Değerleme'nin ortağı, emlak işinden ekmek yiyor, ne diye emlağı kötülesin. Ne kadar emlak satılırsa o kadar çok iş yapıyorlar. Mesela bazen bu ayki konut satış rakamı fazla olacak, yaptığımız değerleme sayısından tahmin ediyoruz diyor.
Grafiğin dip yaptığı dönemde bu herifin millete "ev alın, evler ucuz" dediği bir tek yazısını göster.
Ben sıradan bir vatandaş olarak 2021 yılında dibin görüldüğünü ve o noktadan sonra yönün değişeceğini fark edebildiysem, bu adamın "emlak alın" diye bas bas bağırması gerekmez miydi?
https://i.ibb.co/JzpgmV5/Screenshot-...340-Chrome.jpg
İnsanların anlamadığı şey şu.
Ucuza ev almayı ancak kriz ortamında yapabilirsiniz.
Benim 30 bin dolara daire alma hayaleri kurduğum (ve sonra avucumu yaladığım) 2017-18 yılları gibi. Piyasada çok hızlı bir kötüleşme olacak ki, o anda panik yapmış veya morali bozulmuş kişilerin elindeki malı ucuza alabilesin.
Yoksa öyle rutine binip yıllarca devam eden enflasyon ortamında evi ucuza falan alamazsın.
Kriz dediğin bomba gibi gümm diye gelir, maks 1 yılda etkisi zayıflayıp geçer.
Geçmese de kanıksanır. Aynı şu an yüksek enflasyonun kanıksandığı gibi..
Şu an kimsede panik var mı? Yok.
Panik yoksa ucuz mal yok kardeşim. Geçin o işleri.
2017-18 bir fırsattı.
2020-21 covid süreci ikinci bir fırsattı.
İkisini de değerlendiremeyenler (ben dahil) bu vakitten sonra kolay kolay ucuza ev beklemesinler.
3. Dünya savaşı çıkarsa veya uzaylılar dünyaya saldırırsa falan o zaman durum değişir. :)
mesela geçen gün burda 25,000 lik ilana 6 milyon ev olmaz öyle şey dediniz...
başka bir yer daha aklıma geldi oraya bakayım dedim...
ordada aynı durum söz konusu...
https://i.hizliresim.com/jjjgzvp.png
https://i.hizliresim.com/q49wjqj.png
Olmaz öyle şey demedim de, ya ev pahalı, ya da eve göre kira düşük dedim.
Üçüncü bir ihtimalle, aidat aşırı yüksektir.
Aidatı da kiraya eklediğimizde rakamlar biribirine daha uyumlu hale gelir.
Ha aidatın ev sahibine (amortiye) bir faydası var mı? Yok.
Tamamen kayıp bir meblağ.
Kiracı evi tutarken mesela 25+5=30 bine ev tuttum diye düşünüyor.
Ama ev sahibi diyor ki evi 25'e verdim.
İşte benim semtimde o aidat yok. Benim mantığımda da öyle gereksiz bir kalemin yeri yok.
kiralar 25,000 üstüne çıktımı Türkiye şartlarına göre ödenebilir olmaktan çıkıyor...
makas burda ev satış fiyatı lehine açılıyor...
25,000 kira ödeyecek adamın minimum 75,000 geliri olacak...
bu ülkede kaç kişi 75 k üstü maaşa çalışıyor...
Vali olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Vali maaşı 2023 verilerine göre ortalama 54.500 TL civarındadır.
Bu ülkede emekli maaşı 7500 tl...
biz fakir ülkeyiz kim ne derse desin...
Kira belli bir rakamın üzerine çıkınca, kiracı profili anormalleşiyor.
Düzgün bir işi ve düzgün geliri olan bir aile, zaten eninde sonunda ev alır.
Ev almayıp aşırı yüksek rakamlarla kirada oturanlar:
-Vatandaş olmayan (olmak da istemeyen) yabancılar
-Apartmandan şikayet gelince kolayca ev değiştirebilmeyi amaçlayan eskortlar
-Kira kontratını normal bir tanıdığına yaptırmış travestiler
-Kaçakçı, vb, mafyatik tipler.
-Aşırı zenginlerin bekar takılan çocukları.
-Aşırı zenginlerin metresleri.
-ve benzeri yantal yuntal insanlar.
Yani kiraya vermek için belli bir değerin üzerinde ev almak, bana göre çok da mantıklı değil zaten.
Başkasına göre mantıklı olabilir tabi.
birde bu tiplerle yapılan 10 yıllık zoraki evlililik ve zoraki %25 kira artış dayatması... :)
sonra ölürmüsün öldürür müsün durumuna geliyorsun terslik çıkınca...
çünkü bütün kanunlar kiracıdan yana...
benim arkadasın rayici 40,000 olan evde 7,000 kiraya oturan mahkemelik oldugu kiracısı var...