Originally Posted by
djoz
Ortalama ile asgari arasındaki farkın farkında mıyız?
Biri ortalama, diğeri asgari.
Asgari ücretliler neden asgari konutta değil de ortalama konutta oturmak ister?
Tersini düşünürsek, ortalama gelirli biri, asgari (en ucuz, en kötü, en dip) konutta oturmak ister mi?
Fahiş goygoyu yapanların hesabı da zihniyeti de baştan yanlış.
Kendini haklı çıkartmak uğruna çarpıtmadığın gerçeklik kalmadı.
İlk olarak ilgili grafik (ort ev fiyatı/asgari ücret) oranın yıllar içinde değişimini gösteriyor, adalet açısından oranın kaç olması gerektiğine dair bir yorum yok. Grafiğe göre şu anda ev fiyatları uzun yıllar ortalamasının hala çok üzerinde ama düşmeye devam ediyor.
Ha, bana göre bir asgari ücretli hiç yemeden içmeden 10 yılda bir ev alabilse bile uzun bir süre, orası ayrı bir konu.
İkincisi, TR de asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi, bunu bilmiyor olman için evinde şoför, aşçı, temizlikçi, güvenlik, bahçıvan çalışan ve 1 ekmeğin fiyatını bilmeyecek kadar zengin olman gerekir.
Bu arada asgari ücret kavramını ben çocukken ilk kez Ankara'da Sakarya Cad.de Hosta Piknikte görmüştüm. Duvarda bu işyerinde .... TL asgari ücret uygulanmaktadır yazıyordu. Rakam o kadar düşük gelmişti ki merak edip İş teftiş müfettişi olan kuzenime sormuştum, neden bu kadar düşük rakam diye. O da bana o rakamı sadece orada bulaşık yıkayan komi çocuklara veriyorlar demişti.
Artık günümüzde asgari ücret hemen herkesi ilgilendiren bir ücret oldu. Müsaade et de ortalama ücret alan biri de ortalama bir evde oturabilsin. Ayrıca, parası olmayan gitsin ''en kötü, en ucuz, en dip'' evde otursun demek kimsenin haddine değil.
Yazdıklarım kendi görüşümdür, Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri