Saygilar, ne güzel yazmışsınız. Topikte belki biraz körü körüne temettü diyen başka birşey bilmeyen temettü yatırımcısı şeklindeki fiktif algı çürütülmüştür.
Printable View
Oncelikle yazinizi samimi icten ve gercekten yardimci olmak adina yazdiginizi uslubunuzdan algiliyorum bu yuzden tesekkur ederim.
Karin sonucu kar payi ortaya cikar demek istedim kar olmassa hangi kar payi dagitalacak anlaminda.
Kari yok etme veya yatirima yonderime kismiyla ilgili hocam bir sirketin kari yok edebilecegi veya yatirim yapip o yatirimdan zarar edecegini onceden bile bilirmiyiz ? Daha yontecinin sirketi nasil yonettigini bilmeden sen parayi yok edebilirsin veya yapacagin yatirimi yuzune gozune bulastirirsin on yargisiyla temettu istemek yoneticiye on yargili olmak degilmidir ? Yonetici parayi calabilir dusuncesi ile temettu vermesinin daha dogru oldugunu dusunuyorsak yonticeye guvenmiyoruz diyebilirmiyiz ?
Peki guvenmedigimiz bir yoneticinin sirketine ortak olmak birbiriyle celisiyormus gibi gorunuyor hocam?
Sirketteki ortaklik payimizi yine ayni sirketin verilen temettu parasiyla arttirdigimizda bir deger yaratilamadigini farkettim hocam cunku sirketin temettu oncesi degeri = temettu sonrasi degeri + temettuye esittir. Yani temettu sonrasi sirketin degerinden temettu parasi dusuluyor bu parayi gerisin geri hisseye soktugumuzda kucultulmus bir sirketin hissesini aldigimiz icin ortaklik oranimiz artiyor ama toplam.yatirimimizin degeri temettu oncesiyle ayni kaliyor.
Toplam yatirimimizin DEGERI degismedigi icin gelecekte herhangibir avantaj elde edemiyoruz. siz hangi sebeple buyuk ortak hayalini yasamak istiyorsunuz yiyecegimiz ekmek.degismiyor yoksa benmi yanlis biliyorum hocam.
Benim goremedigim.ama sizin.gorebildiginiz seyi aciklarmisiniz.
Bedelsiz konusunda bende ayni fikirdeyim.hocam
Son yasadiginiz hikaye miYdi sizi etkileyen yoksa yukaridaki sorularimin mantikli ve aydinlatici cevaplarimi var.
Tesekkurler
sayın erkan açıkgöz..aslında soruların hepsinin cevabı orda yazıyor...senin aklındaki soru işaretlerinin cevabını en fazla hangi şirket veriyorsa o şirkete ortak oluyoruz...2009 cıvarlarında ege endüstrisinin fiyatları 10 tl lerde idi. fakat uzun süre devletten ceza yemişti ve baskı altında kaldığından fiyat ve kar baskılanmıştı. bunu farkettim orta vadede doğru yerde pozisyon açtım..sonuç olumlu oldu özsermaye her geçen gün artarak geldi...şimdi bu tür şirkette oturup temettü hesabımı yapalım. hele şu andan sonra vereceği temettü şirketin yüksek fiyatından payımızı ne kadar artırır...işte ege en o dönemde doğru bir yatırımdı.yatırımlarımızı sadece temettü verimliliği üzerinede kurarsak yine yanlışa düşeriz..PSDTC Yİ niye örnek verdik.şirketin 4 yıl önce özsermayesine bakınca özsermayede makul bir şekilde arttığını görürsünüz..yani aynı zamanda şirkette büyüdüğüne göre temettü ile şirkette ki payın büyüyor..çünkü özsermaye artıyor devamlı...açıkçası şirket yönetimi aynı zamanda yatırımcı dostu olduğunu gösteriyor..bu veriyi başka şirkette yakalamak zordur...ege endüstri örneğine göre başka henüz palazlanmamış şirketleri tespit etmek kolay da değildir..bu kolay olsaydı para kazanmakta kolay olurdu.. şimdi tersini düşünelim psdct karını bu şekilde artırmaya devam edip temettü dağıtmaz ise bu şu durumda şirket için artı vaya eksi durum yaratmaz..sadece para senin cebinde değilde şirketin kasasında durur...ama şirketteki payın yüzdelik olarak sabit kalır..
Maho aga diyesim geldi :) sakincasi yoksa
Maho agam bende bunu ogrenmek istiyorum ya zaten ozsermayesi hizla buyiyecekse disardaki budugun baska parayla lotlarini cogaltmalisin aldigin temettu ile lot cogaltirsan yaptigin yatirimin degeri degismiyor lotlarin cogalsa bile elde edecegin getiri degismiyor hocam.
Lota degilde degere odaklanirsaniz ne demek istedigimi daha iyi anlayabilirsiniz.
Temettu verildiginde sirket kuculuyor kucultulmus sirkette lotlarinizi tekrar arttiriyorsunuz sirket kucuk ama ortaklik oraniniz buyumus oluyor. Dogal olarak her donem bu aynen bu sekilde devam.ediyor
5000 tl degerinse sirketi aliyorsunuz zamanla sirket 6000 tl degerine yukseliyor 1000 tl temettu oduyor sirket yeni degeri 5000 e dusuyor.
Sirket kucultulmus oldu simdi 5000 tl degerindeki bu sirkete 1000 tl nizi kullanarak ortaklik oraninizi arttiriyorsunuz. Sirket kuculsugu icin ortaklik orani artiyor ama toplam yatirim degeriniz 6000 tl hala
Benim bildigim dogrudur dersenizde boynum.kildan ince agam.
Umarim sirket ortaklik yuzdenizi temettu ile surekli arttirmanin ne etki yarattigini ilerde gorur ve kaleme alirsiniz
Erhan bey şirketler tüm karlarını dağıtsa haklı olabilirsiniz belki
ama
tüm kar dağıtılmıyor
PSDTC örneği
12xxx para kazanıp
7xxx temettü dağıttı
kalan kar özsermaye de + oldu
siz olaya tam da temettü dağıttığı ve dağıtmadan 1 gün önce ye göre baktığınız için
böyle düşünüyorsunuz
olaya yıllar bazında bakarsanız
daha objektif
daha gerçekçi
daha mantıklı olur diye düşünüyorum
PSDTC GRAFİĞİNİ KOYMAMIŞSINIZ şaşırdım. büyük yazmışım yanlışlıkla
Videoda bahsettim sen kisa vade bakiyorsun uzun vade bakmalisin diyenler var diye bahsettim. Sonra bazi aciklamalar yapmistim.
Aslinda soyle siz yanlis anloyorsunuz.
01.01.2010 yilinda aldiniz 5000 tl 01.01.2011 yilinda oldu 6000 tl
02.01.2011 1000 tl dagitti ayni gun degeri 5000 tl ye dusuruldu.
Tekrar lot aldiniz ortaklik oraniniz artti 6000 tl degerinde ortaksiniz bir sene daha gecti bu surede 7000 tl oldu sizin paraniz
Ama sirketin degeri aslinda 6000 tl ye yukseldi sonra 1000 tl dagitti sirket degeri 5000 e sizin portfoyunuz 6000 e dusuruldu.
Gittiniz tekrar lot aldinoz vesaire.
Aradan gecen 3 yilda sirket degeri 5000
Amcak sizin ortaklik portfoy degeriniz 8000 tl oldu.
3 yil oncede bu sirketin degeri 5000 di simdide 5000.
matematik yanilmaz
Ayni senaryonu temettu dagitilmamis versionu
Sirkette sizde 5000 tl degerindesiniz 1 sene gecti 6000 oldu bir sene gecti 7000 oldu bir sene gecti 8000 oldu
Ortaklik oraniniz artmadi ama sirket degeride dusurulmedi.
Ustelik dagitilmayan karlar pozitif bir yatirimda degerlendirilmedi