Originally Posted by
meho
sayın erhanaçıkgöz1. sorularına hizla cevap verecem. evet psdtc yi örnek verdim. çünkü en yüksekte olan henüz bakir bir örnek..
kar olursa kar payı olur diye bişey yoktur. ama şirket temettide cimri davranır parayı yatırıma çevirir.. burda şirket yatırım neticesini iyi karlı bir noktaya çekebilir, yada yatırım neticesi zarara dönüşebilir, yada şirket parayı bilerek yatırımcıyla paylaşmamak için yok eder. bu durumda bu üç seçenekte hem kar hem kar payı olmalıdır.
temettüyü lota çevirmek bu yeni palazlanmış sermayesi düşük şirketlerde önem arzeder. o yüzden büyük ortak hayali oluşur. doğrusu her yıl bu tespit edilen karını artıran temettü veren şirkete alınan temettüyü eklemektir.
yüksek temettü veren şirketler sermaye orantısına göre değerlendirimelidir. konya , karton, ege end, gibi şirketler bu kriterlere uymaz bizim aldığımız temettüleri bu şirketlere eklememiz devede kulak olmaz..
bedelsiz artırımı temettüye alternatif olarak kabul etmek mümkün değildir...bedelsizde ortaklık oranı değişmez..bedelsiz spekülatik bir durumdur. yüksek oranda bölünen bir şirket spklatif olarak anormal rakamlara ulaştığından yaklaşık 10 yıl reel olarak yatırımcısına kazanç sağlaması zordur..
sonuç olarak birde başımdan geçen bir olayı anlatayım.
yıllar önce karaköyde yaşlı bir amca belediye otobüsüne binerken yardım etmek için elindekileri tutmam icap etti.. ama elindekileri sıkı bir şekilde tutttu o şekilde yan yana oturduk.. sohbet başladığında elindekilerin ecyatırım hisseleri olduğunu ve yıllık temettülerini almaya gittiğini söyledi..10 yıl önce senetleri çok cüzi bir rakama almıştı ve aldığı temettü miktarı o zaman 1 daire parasına eşdeğerdi.....işte şu anda eczacılardan aynı olayı yakalayabilirmiyiz? mümkün değil sermaye düşüktü yeni palazlanıyordu...işte o yüzden konya, ege end, karton,boş fren..gibi yüksek temettü şirketlerin zamanı bitmiştir. bunlar ancak sermaye artırıyorum dediğinde speklatif bir hareket yapıp söneceklerdir..
o yüzden dayanamadım PSDTC nin küçük sermayede küçük rakamlarda 1000 tl verdiğini görünce her yıl karını ve temettü miktarını artırarak geldiğini farkettim yazmak için kendimi borçlu hissetim...sorduğunuz sorulardan cevapları aldığınızı sanıyorum..birde diğer yatırımcılarıda biraz atdınlattıysam ne mutlu bana saygılar herkese..
Oncelikle yazinizi samimi icten ve gercekten yardimci olmak adina yazdiginizi uslubunuzdan algiliyorum bu yuzden tesekkur ederim.
Karin sonucu kar payi ortaya cikar demek istedim kar olmassa hangi kar payi dagitalacak anlaminda.
Kari yok etme veya yatirima yonderime kismiyla ilgili hocam bir sirketin kari yok edebilecegi veya yatirim yapip o yatirimdan zarar edecegini onceden bile bilirmiyiz ? Daha yontecinin sirketi nasil yonettigini bilmeden sen parayi yok edebilirsin veya yapacagin yatirimi yuzune gozune bulastirirsin on yargisiyla temettu istemek yoneticiye on yargili olmak degilmidir ? Yonetici parayi calabilir dusuncesi ile temettu vermesinin daha dogru oldugunu dusunuyorsak yonticeye guvenmiyoruz diyebilirmiyiz ?
Peki guvenmedigimiz bir yoneticinin sirketine ortak olmak birbiriyle celisiyormus gibi gorunuyor hocam?
Sirketteki ortaklik payimizi yine ayni sirketin verilen temettu parasiyla arttirdigimizda bir deger yaratilamadigini farkettim hocam cunku sirketin temettu oncesi degeri = temettu sonrasi degeri + temettuye esittir. Yani temettu sonrasi sirketin degerinden temettu parasi dusuluyor bu parayi gerisin geri hisseye soktugumuzda kucultulmus bir sirketin hissesini aldigimiz icin ortaklik oranimiz artiyor ama toplam.yatirimimizin degeri temettu oncesiyle ayni kaliyor.
Toplam yatirimimizin DEGERI degismedigi icin gelecekte herhangibir avantaj elde edemiyoruz. siz hangi sebeple buyuk ortak hayalini yasamak istiyorsunuz yiyecegimiz ekmek.degismiyor yoksa benmi yanlis biliyorum hocam.
Benim goremedigim.ama sizin.gorebildiginiz seyi aciklarmisiniz.
Bedelsiz konusunda bende ayni fikirdeyim.hocam
Son yasadiginiz hikaye miYdi sizi etkileyen yoksa yukaridaki sorularimin mantikli ve aydinlatici cevaplarimi var.
Tesekkurler
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri