Originally Posted by
meho
sayýn erhanaçýkgöz1. sorularýna hizla cevap verecem. evet psdtc yi örnek verdim. çünkü en yüksekte olan henüz bakir bir örnek..
kar olursa kar payý olur diye biþey yoktur. ama þirket temettide cimri davranýr parayý yatýrýma çevirir.. burda þirket yatýrým neticesini iyi karlý bir noktaya çekebilir, yada yatýrým neticesi zarara dönüþebilir, yada þirket parayý bilerek yatýrýmcýyla paylaþmamak için yok eder. bu durumda bu üç seçenekte hem kar hem kar payý olmalýdýr.
temettüyü lota çevirmek bu yeni palazlanmýþ sermayesi düþük þirketlerde önem arzeder. o yüzden büyük ortak hayali oluþur. doðrusu her yýl bu tespit edilen karýný artýran temettü veren þirkete alýnan temettüyü eklemektir.
yüksek temettü veren þirketler sermaye orantýsýna göre deðerlendirimelidir. konya , karton, ege end, gibi þirketler bu kriterlere uymaz bizim aldýðýmýz temettüleri bu þirketlere eklememiz devede kulak olmaz..
bedelsiz artýrýmý temettüye alternatif olarak kabul etmek mümkün deðildir...bedelsizde ortaklýk oraný deðiþmez..bedelsiz spekülatik bir durumdur. yüksek oranda bölünen bir þirket spklatif olarak anormal rakamlara ulaþtýðýndan yaklaþýk 10 yýl reel olarak yatýrýmcýsýna kazanç saðlamasý zordur..
sonuç olarak birde baþýmdan geçen bir olayý anlatayým.
yýllar önce karaköyde yaþlý bir amca belediye otobüsüne binerken yardým etmek için elindekileri tutmam icap etti.. ama elindekileri sýký bir þekilde tutttu o þekilde yan yana oturduk.. sohbet baþladýðýnda elindekilerin ecyatýrým hisseleri olduðunu ve yýllýk temettülerini almaya gittiðini söyledi..10 yýl önce senetleri çok cüzi bir rakama almýþtý ve aldýðý temettü miktarý o zaman 1 daire parasýna eþdeðerdi.....iþte þu anda eczacýlardan ayný olayý yakalayabilirmiyiz? mümkün deðil sermaye düþüktü yeni palazlanýyordu...iþte o yüzden konya, ege end, karton,boþ fren..gibi yüksek temettü þirketlerin zamaný bitmiþtir. bunlar ancak sermaye artýrýyorum dediðinde speklatif bir hareket yapýp söneceklerdir..
o yüzden dayanamadým PSDTC nin küçük sermayede küçük rakamlarda 1000 tl verdiðini görünce her yýl karýný ve temettü miktarýný artýrarak geldiðini farkettim yazmak için kendimi borçlu hissetim...sorduðunuz sorulardan cevaplarý aldýðýnýzý sanýyorum..birde diðer yatýrýmcýlarýda biraz atdýnlattýysam ne mutlu bana saygýlar herkese..
Oncelikle yazinizi samimi icten ve gercekten yardimci olmak adina yazdiginizi uslubunuzdan algiliyorum bu yuzden tesekkur ederim.
Karin sonucu kar payi ortaya cikar demek istedim kar olmassa hangi kar payi dagitalacak anlaminda.
Kari yok etme veya yatirima yonderime kismiyla ilgili hocam bir sirketin kari yok edebilecegi veya yatirim yapip o yatirimdan zarar edecegini onceden bile bilirmiyiz ? Daha yontecinin sirketi nasil yonettigini bilmeden sen parayi yok edebilirsin veya yapacagin yatirimi yuzune gozune bulastirirsin on yargisiyla temettu istemek yoneticiye on yargili olmak degilmidir ? Yonetici parayi calabilir dusuncesi ile temettu vermesinin daha dogru oldugunu dusunuyorsak yonticeye guvenmiyoruz diyebilirmiyiz ?
Peki guvenmedigimiz bir yoneticinin sirketine ortak olmak birbiriyle celisiyormus gibi gorunuyor hocam?
Sirketteki ortaklik payimizi yine ayni sirketin verilen temettu parasiyla arttirdigimizda bir deger yaratilamadigini farkettim hocam cunku sirketin temettu oncesi degeri = temettu sonrasi degeri + temettuye esittir. Yani temettu sonrasi sirketin degerinden temettu parasi dusuluyor bu parayi gerisin geri hisseye soktugumuzda kucultulmus bir sirketin hissesini aldigimiz icin ortaklik oranimiz artiyor ama toplam.yatirimimizin degeri temettu oncesiyle ayni kaliyor.
Toplam yatirimimizin DEGERI degismedigi icin gelecekte herhangibir avantaj elde edemiyoruz. siz hangi sebeple buyuk ortak hayalini yasamak istiyorsunuz yiyecegimiz ekmek.degismiyor yoksa benmi yanlis biliyorum hocam.
Benim goremedigim.ama sizin.gorebildiginiz seyi aciklarmisiniz.
Bedelsiz konusunda bende ayni fikirdeyim.hocam
Son yasadiginiz hikaye miYdi sizi etkileyen yoksa yukaridaki sorularimin mantikli ve aydinlatici cevaplarimi var.
Tesekkurler
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri