Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
17,40 9.99% 2,69 Mr 15,86 / 17,40
13,23 9.98% 1,41 Mr 12,31 / 13,23
69,45 9.98% 42,71 Mn 63,55 / 69,45
26,04 9.97% 285,35 Mn 23,60 / 26,04
48,58 9.96% 639,47 Mn 43,00 / 48,58
53,10 -10% 391,53 Mn 53,10 / 61,00
38,70 -10% 50,67 Mn 38,70 / 39,70
10,13 -9.96% 1,03 Mr 10,13 / 11,60
7,34 -9.94% 276,19 Mn 7,34 / 7,87
35,24 -9.92% 122,48 Mn 35,22 / 39,30
296,00 -1.25% 6,48 Mr 295,00 / 299,75
29,20 3.55% 5,88 Mr 28,02 / 29,86
68,75 -0.72% 5,34 Mr 68,25 / 70,25
255,25 -0.29% 5,02 Mr 255,25 / 261,25
13,15 -0.23% 4,75 Mr 13,06 / 13,34
17,50 1.51% 704,46 Mn 17,12 / 17,68
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
206,50 -0.63% 3,68 Mr 205,80 / 211,80
691,00 -1.78% 2,92 Mr 686,50 / 708,00
89,20 -0.28% 284,52 Mn 88,40 / 89,85
109,60 -1.08% 103,09 Mn 108,80 / 111,00
330,50 -1.78% 4,33 Mr 330,00 / 338,50
27,96 0.65% 154,81 Mn 27,70 / 28,26
10,56 -1.77% 267,57 Mn 10,52 / 11,10
78,15 -0.57% 263,41 Mn 77,65 / 79,80

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 37/91 ÝlkÝlk ... 2735363738394787 ... SonSon
Arama sonucu : 723 madde; 289 - 296 arasý.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi þirketlerine ortak olmalýyýz

1.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    5 yýl önceden böyle seyler demiþtin hasaným.

ama exceli al 45 yýl daha uzat her iki tabloyuda sonuç ne cýkýyor soylersýn.

BU malesef mumkun deðil. bugune kadar %100 temettü verimliliði ile temettü daðýtan hisse yok.

Benim derdim temettü vermedi bu hisse tü kaka diyenlerle veya temettüsü bunun çok düþük ya at çöpe diyenlerle benim derdim.

aselsaný beðenmezler niye neymiþ efendým az temettü veriyormuþ.

YUkarýdaký hesaplama ne diyor temettü ne kadar olursa olsun aynýsýný ve yakýnýný sende yaratabilirsin.

Ayný zamanda yukarýdaki teori buffeti doðruluyor yatýrýmcýlara zorla nakit vermektir diyor. Yani temettü dediðimiz þey hisselerinizin bir kýsmýnýn zorla size sattýrýlmasý demektir.

Yukarýdaki matematik bunu ýspatlýyor. O halde uvy ciler ne diyor ben asla tek bir lot bile satmam. AMa matematiksel olarak aslýnda size zorla hisse sattýrýyorlar farkýnda olmadan.

Üstelik bana niye zorla hisse sattýrmadýnýz(temettü dagýtmadýnýz) diye baðýrýp cagýranlar küfreden UVYciler dolu.
    erhan dostum isdemiri bilmem araþtýrdýn mý .
    çoðunluðu kurucu hissedar yatýrýmcý yani çalýþanlara verilen lotlar ya da emekli olmuþ kiþiler. bunlar temettü öncesi lotlar satar. ödemelerini yapar sonra temettü gelir lotlarý yerine koyar.. aslýnda temettüyü çýkartabilirsin evet bu doðru. ama devamlý lot satýlmasýna da karþýyým... ikincisi temettü herþey demek deðildir elbette. borçlanmasýn. borç çekip temettü niye alayým. ttkom misal. ya da iþyat misal. çalýþsýn kazansýn temettü versin.... ya da temettü vermesin ama büyüsün sermaye artýþý yapsýn... seninle hemfikiriz.

2.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    doðrusunu soyle düzeltelim bakalým sonuç deðiþecek mi ?
    Ýki tabloda da %8 ile baþlayan temettü çekimi, 22. yýlda %1,92 'ye düþüyor. Bu nedenle de temettü vermeyip lot satýlan hissenin lot erimesi yavaþlýyor.

2. olarak kayma ve komisyonlarýn düzgün düþülmesi gerektiðini benim kadar sen de iyi biliyorsun.

Son olarak artýk ciddi ciddi dalga geçtiðini düþünüyorum. Zamanýma yazýk..

3.  Alýntý Originally Posted by Hasan. Yazýyý Oku
    erhan dostum isdemiri bilmem araþtýrdýn mý .
    çoðunluðu kurucu hissedar yatýrýmcý yani çalýþanlara verilen lotlar ya da emekli olmuþ kiþiler. bunlar temettü öncesi lotlar satar. ödemelerini yapar sonra temettü gelir lotlarý yerine koyar.. aslýnda temettüyü çýkartabilirsin evet bu doðru. ama devamlý lot satýlmasýna da karþýyým... ikincisi temettü herþey demek deðildir elbette. borçlanmasýn. borç çekip temettü niye alayým. ttkom misal. ya da iþyat misal. çalýþsýn kazansýn temettü versin.... ya da temettü vermesin ama büyüsün sermaye artýþý yapsýn... seninle hemfikiriz.
    Hasaným bendede temettü dagýtan hisseler var. ben bütün temettülerimi yerine gerisin geri koyuyorum vahy temettü param geldi beleþ para gözüyle bakýp yemiyorum. Ama temettücüler beleþ para geldi yiyem diyor veya gidiyor baþka yere yatýrýyor o parayý.

BU matematiði bilen adam derki hmm ben temettü alsam bile hisseleri hemen gerisin geri lota cevirmem gerekiyormuþ der.

O bakýmdan temettü daýgtmayan bir hissede ben asla temettü alacam diye lot satmam ki mevcut temettü dagýtan hisselerimi dahi gerisin geri ayný hissede lota ceviriyorum ki hiç temettü almamýþ gibi olayým diye.

Temettü isteyen adam LOTLARIM COGALACAK diye temettü istiyor benim gördüðüm.

Temettüyü kim ister bu nakti alýp kullanmak yemek isteyenler temettü ister. Yoksa temettü kimsenin iþine yaramýyor.
    Ama bundan kimsenin haberi yok herkes lotlarým cogalacak diye temettü istiyor. Lotlarýmý cogaltacam ne demek aslýnda hiç lot satma demek matematiksel sonucu bu.

Mantýksýzlýkla dolu yatýrýmcý hikayesi gibi :D bu iþ herkes temettüsünü ayný hissede lota çevirir bunun birde vergisini öder ama hiç temettü vermeyen hisseye gelincede ee senin lotlarýn cogalmýyor der. aman boþ iþler iþte.

Alýntý Originally Posted by flexy Yazýyý Oku
    Ýki tabloda da %8 ile baþlayan temettü çekimi, 22. yýlda %1,92 'ye düþüyor. Bu nedenle de temettü vermeyip lot satýlan hissenin lot erimesi yavaþlýyor.

2. olarak kayma ve komisyonlarýn düzgün düþülmesi gerektiðini benim kadar sen de iyi biliyorsun.

Son olarak artýk ciddi ciddi dalga geçtiðini düþünüyorum. Zamanýma yazýk..
    farketmez istersen excel sende 1 lot deðilde 2 lot sat. bu sefer senin hisseninde kýsa sürede battýðýný göreceksin.

kayma ve komýsyon derken ? bakýn hocam bu sekýlde anlaþamayýz aslýnda olayý anladýnýz fakat illa karsý cýkmak ýstýyorsunuz.

O halde temettüsünü gerisin geri lota çeviren senaryoda sen hem vergi hemde komýsyon hemde kayma ödeyecekken ben hiçbirisini ödemeyecem

Bende sana böylemi diyeyim. Öyle olsa bile her durumda temettü vermeyen daha avantajlý cýkacaktýr.

BÝR tarafta ben komýsyon ve kayma gideri düþeceðim ki kaymalarýmýn pozitif veya negatif olacaðýnýn bir garantisi yok sadece komýsyona kesin gider diyebiliriz. Siz ise vergiyi kesin olarak ödeyeceksiniz.

Diðer tarafta ise siz hem vergi hem komýsyon hemde kayma maliyetini ödeyeceksiniz kayma maliyetiniz bende oldugu gibi sizdde kesin deðil ama 2 adet kesin gideriniz var.Bende ise sadece komýsyon ve kayma gideri var kayma maliyeti yine kesin deðil.

BU ÞEKÝLDE ÝLERLEYEMEYIZ AMA SÝZ BENÝ ANLADINIZ ANLATMAK ISTEDIGIMI ANLADINIZ BENCE.....
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Geç oldu bekledým ama iþiniz var sanýrým.

Lütfen olaya þu þekilde yaklasalým ERHAN burada kötü birþey anlatmýyor. Gayet iyi niyetiyle gelmiþ Temettü almanýn veya almamanýn ne gibi sonuçlar doðurabileceðini ne anlama geldiðini aslýnda hisselerde sürekli faiz üzerinde temettü istemenin bize katabileceði hiç birþeyin olmadýðýný aktarýyor. Temettünün kötü birþey olmadýðýný kendisinde de temettü daðýtan hisselerin olduðundan da bahsetti. Bizim yaptýðýnýz yatýrýma ters deðil.

Anlatmak istediði temettü konusuyla ilgili bilinen bazý yanlýþ anlaþýlmalarý onarmaya çalýþmak.

Þöyle sayfalarý bir gezerseniz neyi öðrendiðimize bakalým

1-Temettülerin hisse grafik fiyatlarýndan düþüldüðünü dolayýsýyla mynet vb diðer grafiklere extradan temettüyü eklenmemesi gerektiðini o grafiklerin içinden vergi ve alýnan lotun komisyon giderinin düþülmesi gerektiðini öðrendik.

2-Yahoodaki hisse grafiklerinin temettü harici hesaplandýðýný dolayýsýyla yahoo grafiklerine temettü ile alýnan lotlarýn eklenerek hesaplanmasý gerektiðini öðrendik.

3-Temettü yerine hisse geri satýn almasýnýn biz yatýrýmcýlar için aslýnda daha avantajlý olduðunu öðrendik.

4-Þirketlerden beklentimiz öncelikli olarak elde edilen kar ile tutarlý düzgün yeni yatýrýmlar yapmasý kalan miktarý ise hisse geri satýn almasý, uygun deðilse temettü olarak daðýtmasýnýn hem bizim hemde þirket açýsýndan daha iyi bir seçim olacaðýný öðrendik.

5-Lotlarýmýzýn kar topu gibi temettü ile büyümesinin ve ortaklýk oranýmýzýn artýyor olmasýnýn aslýnda toplam paramýzý etkilemediðini dolayýsýyla elde edeceðimiz kar miktarýný etkilemediðini öðrendik.

6-Sürekli olarak bizim þirketlerimiz çok az temettü veriyor propagandasý yapmanýn aslýnda öneminin olmadýðýný gördük.

7-Eðer nakite ihtiyacýmýz varsa alacaðýmýz nakitle tatile gitmek istiyorsak hissemizden illa temettü vermesini beklememiz ve tatil rezervasyonlarýmýzý buna göre ayarlamamýza gerek kalmadýðýný çünkü ayný þeyi lotlarýmýzýn çok az bir kýsmýný (ihtiyaç kadar) satarak'ta yapabileceðimizi kazancýmýzda hiçbir deðiþiklik olmayacaðýný gördük. Üstelik ortaklýk oranýmýz azalmasýna raðmen kazancýmýzýn deðiþmediðini anladýk. TÜm bunlarý yaparken vergi vermemiþ olmanýn avantajýný da anladýk.

8-Buffetin temettü açýklamasýný daha iyi anladýk "Hissedarlarýmýz temettü almadýklarý için daha zenginler" derken neyi kastetmiþ oldugunu daha iyi okuyabildik. ÝÇimizden keþke bizim þirketlerimizde buffet in yönetim felsefesiyle yönetilse de bizde daha zengin olsak diye iç geçirmeyi öðrendik.

9-ORtak oldugumuz Þirketlerin elde ettiði kar hisse fiyatýnýn yükseliþiyle portfoyumuze yansýdýðýný. Portfoyumuze yansýyan bu karýn %xx'ini temettü ile veya lot satarak realize edilebildiðini öðrendik.

10-Aslýnda þirketin karýndan veriliyormuþ gibi sandýðýmýz temettünün bizim portfoyumuzun içinden vergisi kesilerek verildiðini öðrendik.

11-Mevcut hissemiz temettü vermeyeceði zaman veya düþük temettü verdiði zaman kýzmamýzýn ve küfretmemizin bir anlamý olmadýðýný gördük.

12-Partona olan güvenle ilgili sorgularýmýzý deðiþtirmemiz gerektiðini öðrendik. ÝYÝ patron KÖTÜ patron yargýsýný yaparken üzerinde iki kere düþünmemiz gerektiðini, ikinci bir fabrikayý daðýtmadýðý karlarla kuran bir patronu "KÖTÜ patron" demenin haksýzlýk adaletsizlik ve ahlaki olmayan bir tutum olabileceðini gördük.

13-Daha fazla sorgulayýcý davranmamýz gerektiðini daha fazla araþtýrmacý olmamýz gerektiðini Vizyonumuzu geliþtirmemiz gerektiðini öðrendik. Yurt dýþýndaki dünyadaki en büyük þirketlerin Facebook Google Netflix Amazon Buffetin þirketi gibi akýllý zeki yöneticilerin büyütüp dünyanýn bir numarasý yaptýðý bu þirketlerin nasýl olurda temettü daðýtmamayý seçebildiklerini sorgulamamýz ve kendi yatýrým felsefemizi belirlerken bu vizyonu idrak ederek hareket etme kabýlýyetýmýzý geliþtirdik.

14-ABD'deki bu dunya devi þirketlerin yatýrýmcýlarý ortaklarýnýn ne kadar para kazandýklarýný daðýtmadðý karlarýn yeni yatýrýmlarala kar topu etkisiyle karlarýn arttýðýný ve bu karlarýn piyasa deðerini nasýl yansýdýðýný görebildik. Belkide bir çoðunuzun bu zamana kadar görmediði AMAZONUN hisse fiyatýnýn 2001 yýlýnda 10 dolar iken bugun 1503 dolar olduðunu gördük. 17 yýlda tam 150 kat gittiðini görebildik. Ýlk halka arzýndan sonra ise 1997 yýlýnda 1,50 dolar olduðunu görüp inanamadýk

15-ABD'de asgari ücret 1,800 dolar civarýnda Ýnsanlar bir asgari ücretini baðýþlayarak hisse senedi alabildiðini gördük. Bir gün belkide bizim þirketlerimizden birsinin 1600 TL ye çýkmasýnýn aslýnda mümkün olabileceðini gördük. Lot ile deðil % üzerinde ve toplam portfoy deðeri üzerinden kazandýðýmýzý farkettik.

16-Öz sermaye karlýlýðýnýn ve öz sermaye büyümesinin yatýrýmcýlara düþen kar payýnýn artýþýný simgelediðini öðrendik geçmiþ back testlerde öz sermayenin büyüme hýzýnýn þirketin piyasa deðerine nasýl yansýyabildiðini görük.

17-Þirketlerin %10 temettü vermesine raðmen öz sermayeyi büyütemediði için kazanç saðlayamadðýný, %1 in altýnda temettü daðýtýp öz sermayesini güçlü þekilde arttýran þirketin kazancýnýn ne kadar yüksek olduðunu. Hem istikrarlý ve verimli temettü daðýtýpta hemde öz sermayesini güçlü þekilde arttýran þirketlerin kazançlarýnýn ne kadar yüksek olduðunu gördük.

18-Ýnsanlara ön yargýlý davranmamayý, sýfatlar takýp sen al satçýsýn sen þusundur sen busundur demenin yanlýþ olabileceðini o "kötü" gördüðünüz kiþinin belkide size bir yararý dokunabileceðini gördük.

19-Tüm bunlarý anlayýp birleþtirince satýn aldýðýmýz temettü daðýtabilen hisselerimizin kötü OLMADIÐINI görebildik. Temettü daðýtmanýn berbat birþey olmadýðýnýn biliyoruz. Yatýrým yaptýðýmýz þirketleri deðiþtireceðimiz zaman daha bilinçli daha geniþ açýlardan bakabilmeyi öðrendik. Ön yargýlardan sýyrýldýk. Ýnternette yazýlan herþeye hemen þartsýz ve koþulsuz inanmamayý sorgulamayý ve hesaplamayý teyit etmenin yararlarýný gördük.

20-TÜm bunlarý erhanin yatýrým felsefemizi deðiþtirsin diye yapmadýðýný sadece bilinçlendirmeye çalýþtýðýný "iyi niyet" ve herhagibir menfaat gözetmeksizin yazabildiðini idrak edebidik mi ?

BÝLÝNÇLENDÝRMEK BANA DÜÞMEZ BENDE BÝRÝLERÝNDEN BÝRÞEYLER ÖÐRENDIM VE HALA DAHADA ÖÐRENECEÐÝM ANCAK BÝLGÝ PAYLAÞILDIKÇA ÇOÐALAR BEN TUM BUNLARIN EN AZINDAN BIR KAC KISININ BILINCLENDIGINI UMUYORUM KIMSEYE YATIRIM FELSEFESINI DEGISTIRSIN DEMIYORUM CUNKU GÜZEL BÜYÜYEN ÞÝRKETLER HER ZMAN ALINIR BENIM HISSELERIMDE BURADAKINLERLE %90 BENZEÞECEKTÝR. BENIM TÜM DÜÞÜNCELERIM FARKLI ISE NICIN HISSELERIMIN %90 AYNI DIYEYIM.

Ve þu efsane cümleyle bitirmek istiyorum.

Ýnançta inanmak isteyenler için yeterince ýþýk; istemeyenler için ise, onlarý kör etmeye yetecek kadar karanlýk vardýr.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

5.  Alýntý Originally Posted by 2020 Yazýyý Oku
    aynen katýlýyorum.ben her yýl karýnýn yüzde 80 ini daðýtan alka kaðýttayým.hangi þirket kar rakamýnýn yüzde 80 ini daðitýr.ikinci bir örnek yok
    Bu yaziyi kacirmisim bilgilendireyim soyle bir algi var karinin su kadarini yatirimciya dagitiyor super deniliyor ornekteki gibi

Alkanin yuzde 81 i patronun yuzde 19 u halka acik.

Elde edilen ve dagitilan karin dagitilacak kisminin yuzde 81 patron cebine kalani ise yatirimcilara gidiyor fakat yatirimcinin cebine giren para hisseyi nereden aldigi ve hissenin performansina bagli.

Senin cebine giren para dagitilan karin ne kadar buyuk olacagi belirlemiyor nereden aldigin ve su an fiyatin nerede oldugu belirliyor

BU matematiði bilen adam derki hmm ben temettü alsam bile hisseleri hemen gerisin geri lota cevirmem gerekiyormuþ der.

O bakýmdan temettü daýgtmayan bir hissede ben asla temettü alacam diye lot satmam ki mevcut temettü dagýtan hisselerimi dahi gerisin geri ayný hissede lota ceviriyorum ki hiç temettü almamýþ gibi olayým diye.

Temettü isteyen adam LOTLARIM COGALACAK diye temettü istiyor benim gördüðüm.
    Senin temettuye yaklasimin, bir iste calisip maas almak istemeyen bir beyaz yakali ya da ekmek firinimin kapasitesi artsin ama odun komur masrafim ya da isci maasi icin ekmek satmayayim diyen bir firinci gibisin.

Temettu isteyen adam "Hayatini idame ettirmek icin" istiyor olabilir mi ?

Temettüyü kim ister bu nakti alýp kullanmak yemek isteyenler temettü ister. Yoksa temettü kimsenin iþine yaramýyor.
    Ama bundan kimsenin haberi yok herkes lotlarým cogalacak diye temettü istiyor. Lotlarýmý cogaltacam ne demek aslýnda hiç lot satma demek matematiksel sonucu bu.
    Simdi daha dogru bir noktaya geldiniz tebrik ediyorum, bir farkla herkes lot arttiracagim diye almak istemior, enflasyona karsi korumak icin olabilir mi ?

Mantýksýzlýkla dolu yatýrýmcý hikayesi gibi :D bu iþ herkes temettüsünü ayný hissede lota çevirir bunun birde vergisini öder ama hiç temettü vermeyen hisseye gelincede ee senin lotlarýn cogalmýyor der. aman boþ iþler iþte.
    Daha once soyledigim gibi, dunya sizin kafanizda yarattiginiz wonderland degil, kimsenin de sizin yanlis deger yarginiz ile hareket ettigini dusunmeyin. Dediginize kismen kailabilirim, eger temettu artis orani enflasyon karsisinda artmiyorsa,

(piyasa fiyati son yil - piyasa fiyati gecen yil) / (piyasa fiyati son yil) + temettu verimi - enflasyon orani

miktarini eklemek gerekir.

Ben sizin yazilarinizi okuyunca, yatirimin belki ikinci bir gelir kapisi ya da bir eglence goren birisi olark goruyorum.
    yuzdesinde hisseyi portfoye eklemezseniz enflasyon karsisinda sermayeniz erir gider. Yargilariniz ve dogmalasmis fikirlerinizin kokten yanlis ve tekrar ediyoruz, temettu yatiriminda dunya bahsettiginiz gibi duz degil.

Birde temettu geliri alan yatirimcilar en buyuk uvy cilerdir.

20-TÜm bunlarý erhanin yatýrým felsefemizi deðiþtirsin diye yapmadýðýný sadece bilinçlendirmeye çalýþtýðýný "iyi niyet" ve herhagibir menfaat gözetmeksizin yazabildiðini idrak edebidik mi ?

BÝLÝNÇLENDÝRMEK BANA DÜÞMEZ BENDE BÝRÝLERÝNDEN BÝRÞEYLER ÖÐRENDIM VE HALA DAHADA ÖÐRENECEÐÝM ANCAK BÝLGÝ PAYLAÞILDIKÇA ÇOÐALAR BEN TUM BUNLARIN EN AZINDAN BIR KAC KISININ BILINCLENDIGINI UMUYORUM KIMSEYE YATIRIM FELSEFESINI DEGISTIRSIN DEMIYORUM CUNKU GÜZEL BÜYÜYEN ÞÝRKETLER HER ZMAN ALINIR BENIM HISSELERIMDE BURADAKINLERLE %90 BENZEÞECEKTÝR. BENIM TÜM DÜÞÜNCELERIM FARKLI ISE NICIN HISSELERIMIN %90 AYNI DIYEYIM.
    Edemedik cunku gorusun temelden yanlis ve yanlis ornek oluyorsun ve uslubunda 100% dogruyum yaklasimin var.

Fikir catismasi guzeldir ancak fikir sahibi olabilmek icin o ortami solumak zorundasin. Temettu yatirimi yapmadigin ve portfoy dinamigini yillar boyunca takip etmedigin ve hatta vergi vermedigin de belli. Ozetle once deneyim sonra yorum .

Yatirim yaklasiminiz sizce dogru olabilir, zaten 500 tane sirket var, farkli yontemlerle ayni getiriyi elde edebilirsiniz. Sizin dogrunuz baskasinin yanlisi olmaz yine de.

Ýnançta inanmak isteyenler için yeterince ýþýk; istemeyenler için ise, onlarý kör etmeye yetecek kadar karanlýk vardýr.
    Inanc dedigin imandan gelir, iman da sorgusuz kabullenmektir. Eger gercekten analtik dusunce yapisinda oldugunu dusunuyorsan, daha fazla sorgula, inanma. (Acaba benim ki de efsane oldu mu, bir video da ben atayim belki benim de takipcilerim olur ha ha ha)

8. Bosverin ya kirici olmyayim yazi yazmistim ama sildim.

Nasil inaniyorsaniz onu dusunmeye devam edin.

Sayfa 37/91 ÝlkÝlk ... 2735363738394787 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •