Şu POLTK'i bir türlü çözemedim :)
Saygılar
Printable View
Okumadıysanız eğer şurada Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Akkaya'nın ropörtajı var.
https://chemmedia.s3.amazonaws.com/p...ndex.html#p=26
Anladım, teşekkürler. :)
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merhaba 2 soru sormak istiyorum.
1- YESIL yakın izlemeden ana pazara alındı ve hisse %17 düştü. Bu hisseyle ilgilenmiyorum ancak borsa mantığını anlamak açısından bu olumlu bir şey değil mi hisse neden düşüyor?
2- Ben temettü hisselerine dayalı uzun dönemli yatırım yapmak istiyorum. Maaşımdan artan kadar aylık alımlar yapıyorum. Şu anda elimde olanlar haricinde almak istediğim hisseler var. Hisseler temettü ödemelerinin ardından verilen temettü kadar hisse fiyatı düşüyor malumunuz. Elimdeki parayla hemen mi alım yapmalıyım yoksa temettü ödemesinin ardından hisse fiyatının düşmesini mi beklemeliyim?
tekrar olmasın,bir kaç sayfa geride takibimde olan hisseleri yazmıştım..aktif olarak alıma başladığım üç hisse var...poltk, brisa ve uluse (poltk ve uluse 100 dışı sürpriz hisselerim, normalde u-100 dışına pek çıkmayacağım).
bir ara jants ile de ilgilendim..aldım da bir miktar, ama sattım...hisse hareketleri çok dengesiz geldi bana...bir gün %7 düşen, ertesi gün %7 çıkan (ortada somut bir haber, gelişme vs olmadan) hisse sahipsiz demektir, bu tür hisselerle kolay kolay ilgilenmem.
Herkese selamlar.
Önceden bir defa yazmıştım ama araya çok zaman girdi. Başından beri okuyorum, sonunu anca yakalayabildim. Hepsini okumadan da birşey yazmak istemedim.Şimdi hazır zaman varken uzun yazacağım :)
Forumda eskiyim, çoğu kişi tanıyacaktır zaten. Hazır burda böyle tecrübeye aç insanlar olunca yazmak istedim.Çünkü 8 senedir borsadayım, bunun 6 sene öncesi uv yatırıma başladım, son 3.5 senedir portföye katkılarım yoğun bir şekilde artmış durumda. Portföy artık kendini götürecek duruma geldi.
35 yaşındayım.Üniversitede okurken çalışmaya başlamış, 13 sene beyaz yaka olarak görev yapmış, son 1.5 sene ise işveren tarafına geçmiş biri olarak yazıyorum bu satırları. İki tarafı da yaşayan biriyim yani :)
Konuda çok bahsi geçen beyaz yakanın değerinin düştüğüne ve daha da düşeceğine dair yazılara katılıyorum. Daha da kötüye gidecek. 13 senede her sene o kötüye gidişi birebir yaşadım. "Cost saving" adı altında ordan kes burdan kes derken kuşa dönen maaş ve yan haklar gitgide daha kötü olacak. Birazda arz-talep meselesi olarak görüyorum bunu. Özellikle işveren tarafına geçince bu durumu daha iyi görüyorsunuz.
Linkedin'i takip eden çok arkadaş vardır burda, son 1 senedir işsiz kalıp gerçekten zor duruma düşen beyaz yakalı kişilerin yazdıklarını okuyorum. Önceden böyle değildi, gitgide daha kötü oluyor :( Dünya çapında yaşanıyor bu durum, Türkiye'ye özel de değil. İnsanlar iş bulmak için yalvarıyor, IK müdürü, lojistik müdürü, mağaza müdürü vb. insanlar işsiz kalıyor. Yaşı olana yaşı çok var diye, yaşı az olana tecrübesi az diye iş verilmiyor. Ya da maaş beklentileri uyuşmuyor.
Herhalde tekrar dünyaya gelsem beyaz yaka değil de mavi yaka olarak çalışmak isterdim. Beyaz yakanın değeri düşerken mavi yakanın tam tersi değeri artıyor.
İşletmeler artık iş yapacak adam arıyorlar. Geçen yine Linkedin'de okumuştum, bir işveren şöyle yakınıyordu "Müzik grubu için düşünürsek, gitarist arıyoruz, bize gelenler gitarın kaç tel olduğunu, aletin tarihsel gelişimini, hangi notanın ne kadar basılması ve neden basılması gerektiğini bilen kişiler ama gitar çalmayı bilen yok." diye yakınıyordu.
Mesela bizim işimizden örnek verirsek, makina ustası bulamıyoruz, verdiğimiz maaş ben 13 senelik beyaz yaka tecrübemle 33 yaşında dünya çapında bir elektronik firmasının verdiği maaştan fazla ama adam yok. Bir tane 30 yaşında biri geldi, o bile daha fazla veriyorlar diye 1 ay sonra başka yere kaçtı :) İşveren olan arkadaşlarım da işçi bulamamaktan şikayetçi.
Bizde insanlar plazada çalışayım, çekeyim tarz kıyafetleri, elimde lattem olsun öğlen Günaydın'da yemek yiyeyim istiyorlar, ay sonuna ellerinde para kalmıyor. Çoğu beyaz yakanın durumu felaket gerçekten. Şahit olduklarıma her beyaz yaka çalışan şahit oluyordur zaten, daha fazla anlatmaya gerek yok.
Gelelim portföy durumuna...
8 sene önce ilk başladığımda standart bedelsiz peşinde, o üstad bunu dedi bu üstad bunu dedi peşinde koştum :) Neyseki uyanmam çok geç olmadı. 2 sene sonra Epikur'un temettü yatırımcılığı konusuyla tanıştım hisse.net'te. İşin bütün teorisini, nelere bakıldığını, temel analizi orda öğrendim. O konu şu andaki twitter üstadlarının da çıktığı yerdir aslında, o zaman "Bugün hisse alsak yarın temettü alabilir miyiz" diye soranları hatırlıyorum da şimdi iyice geliştirdiler kendilerini :) Kendimi de ayrı tutmuyorum bu arada yanlış anlaşılmasın.
Böylece uzun vade için ilk olarak Aselsan almaya başladım.6 sene önce Aselsan'la başladım yani. Ardından farklı hisselere girip çıkarak portföyü geliştirdim. Ben bu borsadaji 8 senemde, uv olarak 6 senemde hisse seçim kriterlerinde şunları koydum kendime.
1. Sn.dudu çok bahsediyor, en önemlisi en en önemlisi Patron KİM? İlk sorulması gereken soru bu. Ortak olmak isteyecek biri olmalı. Artık internet var, geçmişi falan rahatlıkla görüyorsunuz, kaçak göçek işleri varsa anında görüyorsunuz.
2.Yatırım var mı? Ya da hikayesi var mı? Alacağım hissenin bir hikayesi olması gerek, şimdiki ciro şu , 2 sene sonra şu, kar şu, 2 sene sonra şu diye karşılaştırma yapabilmem lazım. Yatırımı yoksa elimde tutmayı düşünmüyorum artık. Örnek olarak 3 sene önce Tofaş toplamaya başladım 13lerden, Egea yatırımı vardı, 2.5 sene sonra 30lu fiyatlardan sattım. Neden sattım çünkü artık fark yaratacak bir yatırımı yok. Çok daha güzel hikayesi olan şirketler mevcut.
3.Sermayesi ne durumda? Bu biraz yaşla alakalı bir durum. Artık çok büyük sermayeli şirketleri portföyüme almayı düşünmüyorum çok farklı bişey olmazsa. Düşük sermayeli şirketin yatırım yapacak olmasının etkisi büyük oluyor.
Kriterlerim bu kadar. Çok fazla kafa karıştırmaya gerek yok. Borsadan para kazanmak için çok akıllı olmaya gerek yok. Çok sabırlı olmaya gerek var. Twitter'da uzun vade yatırımda Üstad görülen kişilerin listelerini alın yanyana koyun, hepsinde ortak olan hisseleri toplamaya başlayın mesela :) Bu konuda da belli değil mi konuşulan hisseler. Zaten bunları herkes biliyor diye düşünüyorsunuz ama tutan yok. Boşuna Türk yatırımcının bir hisseyi ortalama tutma süresi 80 gün iken yabancının 200 günlerde değil. Siz asıl farkı hissede durarak kazanıyorsunuz.
Gelelim işte %40 borsa %10 döviz %20 altın %10 bes vb. durumuna. Portföyü çeşitlendirmek yani. Yapabilenlere saygım var ama ben ihtiyaç duymayacağım paranın %100'üyle borsadayım. Hiç pişman olmadım bu durumdan.
8 senedir borsadayım, her zaman kriz olacak beklentisi vardı. Aman nakitte dur, şöyle dur böyle dur dendi. Ama sonuçta doğru hisseleri seçtikten sonra getirisinin benim için diğer enstrümanlardan daha iyi olduğunu gördüm.
Birazda karakterle alakalı bir durum bu tabii, hisse hareketlerine oldukça duyarlıysanız, gece sizi uyutmuyorsa, hep ekran başında vakit harcıyorsanız kendinize yazık ediyorsunuz. Bu yatırımı kafamızın rahat olması için yapıyoruz çünkü. Kendinizi nasıl rahat hissettiğiniz çok önemli.
Mesela ben tam tersi nakit varsa elimde, rahat edemiyorum hisseye sokmadan. Bir an önce hisse almalıyım onunla, yapamıyorum yani :)
Sonuçta hepimizin ulaşmak istediği hedef aynı. Dışarıdan kendi hayatımızı idame ettirecek düzenli bir gelir elde etmek, maddi bağımsızlığımızı kazanmak. Erkenden emekli olmaya gerek yok, mesela ben artık kendi işimi yaptığım için belk hiç emekli olamayacağım ama dışarıdan böyle bir gelirin olmasının rahatlığıyla çalışmanın tadı hiç birşeyde yok.Hele beyaz yakaysan maddi durumda kafan rahatken çalışmanın tadı hiçbirşeyde olmaz.
İnşallah hepimiz bu hedeflere ulaşırız.
Sonrasında bakalım ne zaman yazarız tekrar, takip edeceğim yazıları.
Sn. Aunsalg82 hoşgeldiniz, sizin profilinizi ilk defa Sn.Dudu'nun arkadaşları arasında görünce incelemiştim sonra blogunuzu okudum. Daha sık görmek isterim. :)
Bu konuyu ben de herkese tavsiye ederim. Temel analiz, temettüye bakış açısı ve gelecek sene adına tahmin yapabilme adına birçok şey öğretti ancak daha öğrenilecek çok şey var tabii hala da okumaya devam ediyorum.
Beyaz yakalının bu hali öğrenci olarak beni üzüyor ancak genel olarak da pek farkında değil insanlar bu durumun.
Saygılar.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c593b1839d.png
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d45f0bc2e0.png
Norveç varlık fonunun 2017 yılı bist portföyü. Akıllıca çimentolardan tamamen çıkıp sanayi şirketlerine yatırım yapmışlar.
Kaynak: http://www.lattedenborsaya.com/2018/...rsilastirmasi/
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi