Okumadýysanýz eðer þurada Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Akkaya'nýn ropörtajý var.
https://chemmedia.s3.amazonaws.com/p...ndex.html#p=26
Anladým, teþekkürler.
[device_name] cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merhaba 2 soru sormak istiyorum.
1- YESIL yakýn izlemeden ana pazara alýndý ve hisse %17 düþtü. Bu hisseyle ilgilenmiyorum ancak borsa mantýðýný anlamak açýsýndan bu olumlu bir þey deðil mi hisse neden düþüyor?
2- Ben temettü hisselerine dayalý uzun dönemli yatýrým yapmak istiyorum. Maaþýmdan artan kadar aylýk alýmlar yapýyorum. Þu anda elimde olanlar haricinde almak istediðim hisseler var. Hisseler temettü ödemelerinin ardýndan verilen temettü kadar hisse fiyatý düþüyor malumunuz. Elimdeki parayla hemen mi alým yapmalýyým yoksa temettü ödemesinin ardýndan hisse fiyatýnýn düþmesini mi beklemeliyim?
tekrar olmasýn,bir kaç sayfa geride takibimde olan hisseleri yazmýþtým..aktif olarak alýma baþladýðým üç hisse var...poltk, brisa ve uluse (poltk ve uluse 100 dýþý sürpriz hisselerim, normalde u-100 dýþýna pek çýkmayacaðým).
bir ara jants ile de ilgilendim..aldým da bir miktar, ama sattým...hisse hareketleri çok dengesiz geldi bana...bir gün %7 düþen, ertesi gün %7 çýkan (ortada somut bir haber, geliþme vs olmadan) hisse sahipsiz demektir, bu tür hisselerle kolay kolay ilgilenmem.
Herkese selamlar.
Önceden bir defa yazmýþtým ama araya çok zaman girdi. Baþýndan beri okuyorum, sonunu anca yakalayabildim. Hepsini okumadan da birþey yazmak istemedim.Þimdi hazýr zaman varken uzun yazacaðým
Forumda eskiyim, çoðu kiþi tanýyacaktýr zaten. Hazýr burda böyle tecrübeye aç insanlar olunca yazmak istedim.Çünkü 8 senedir borsadayým, bunun 6 sene öncesi uv yatýrýma baþladým, son 3.5 senedir portföye katkýlarým yoðun bir þekilde artmýþ durumda. Portföy artýk kendini götürecek duruma geldi.
35 yaþýndayým.Üniversitede okurken çalýþmaya baþlamýþ, 13 sene beyaz yaka olarak görev yapmýþ, son 1.5 sene ise iþveren tarafýna geçmiþ biri olarak yazýyorum bu satýrlarý. Ýki tarafý da yaþayan biriyim yani
Konuda çok bahsi geçen beyaz yakanýn deðerinin düþtüðüne ve daha da düþeceðine dair yazýlara katýlýyorum. Daha da kötüye gidecek. 13 senede her sene o kötüye gidiþi birebir yaþadým. "Cost saving" adý altýnda ordan kes burdan kes derken kuþa dönen maaþ ve yan haklar gitgide daha kötü olacak. Birazda arz-talep meselesi olarak görüyorum bunu. Özellikle iþveren tarafýna geçince bu durumu daha iyi görüyorsunuz.
Linkedin'i takip eden çok arkadaþ vardýr burda, son 1 senedir iþsiz kalýp gerçekten zor duruma düþen beyaz yakalý kiþilerin yazdýklarýný okuyorum. Önceden böyle deðildi, gitgide daha kötü oluyorDünya çapýnda yaþanýyor bu durum, Türkiye'ye özel de deðil. Ýnsanlar iþ bulmak için yalvarýyor, IK müdürü, lojistik müdürü, maðaza müdürü vb. insanlar iþsiz kalýyor. Yaþý olana yaþý çok var diye, yaþý az olana tecrübesi az diye iþ verilmiyor. Ya da maaþ beklentileri uyuþmuyor.
Herhalde tekrar dünyaya gelsem beyaz yaka deðil de mavi yaka olarak çalýþmak isterdim. Beyaz yakanýn deðeri düþerken mavi yakanýn tam tersi deðeri artýyor.
Ýþletmeler artýk iþ yapacak adam arýyorlar. Geçen yine Linkedin'de okumuþtum, bir iþveren þöyle yakýnýyordu "Müzik grubu için düþünürsek, gitarist arýyoruz, bize gelenler gitarýn kaç tel olduðunu, aletin tarihsel geliþimini, hangi notanýn ne kadar basýlmasý ve neden basýlmasý gerektiðini bilen kiþiler ama gitar çalmayý bilen yok." diye yakýnýyordu.
Mesela bizim iþimizden örnek verirsek, makina ustasý bulamýyoruz, verdiðimiz maaþ ben 13 senelik beyaz yaka tecrübemle 33 yaþýnda dünya çapýnda bir elektronik firmasýnýn verdiði maaþtan fazla ama adam yok. Bir tane 30 yaþýnda biri geldi, o bile daha fazla veriyorlar diye 1 ay sonra baþka yere kaçtýÝþveren olan arkadaþlarým da iþçi bulamamaktan þikayetçi.
Bizde insanlar plazada çalýþayým, çekeyim tarz kýyafetleri, elimde lattem olsun öðlen Günaydýn'da yemek yiyeyim istiyorlar, ay sonuna ellerinde para kalmýyor. Çoðu beyaz yakanýn durumu felaket gerçekten. Þahit olduklarýma her beyaz yaka çalýþan þahit oluyordur zaten, daha fazla anlatmaya gerek yok.
Gelelim portföy durumuna...
8 sene önce ilk baþladýðýmda standart bedelsiz peþinde, o üstad bunu dedi bu üstad bunu dedi peþinde koþtumNeyseki uyanmam çok geç olmadý. 2 sene sonra Epikur'un temettü yatýrýmcýlýðý konusuyla tanýþtým hisse.net'te. Ýþin bütün teorisini, nelere bakýldýðýný, temel analizi orda öðrendim. O konu þu andaki twitter üstadlarýnýn da çýktýðý yerdir aslýnda, o zaman "Bugün hisse alsak yarýn temettü alabilir miyiz" diye soranlarý hatýrlýyorum da þimdi iyice geliþtirdiler kendilerini
Kendimi de ayrý tutmuyorum bu arada yanlýþ anlaþýlmasýn.
Böylece uzun vade için ilk olarak Aselsan almaya baþladým.6 sene önce Aselsan'la baþladým yani. Ardýndan farklý hisselere girip çýkarak portföyü geliþtirdim. Ben bu borsadaji 8 senemde, uv olarak 6 senemde hisse seçim kriterlerinde þunlarý koydum kendime.
1. Sn.dudu çok bahsediyor, en önemlisi en en önemlisi Patron KÝM? Ýlk sorulmasý gereken soru bu. Ortak olmak isteyecek biri olmalý. Artýk internet var, geçmiþi falan rahatlýkla görüyorsunuz, kaçak göçek iþleri varsa anýnda görüyorsunuz.
2.Yatýrým var mý? Ya da hikayesi var mý? Alacaðým hissenin bir hikayesi olmasý gerek, þimdiki ciro þu , 2 sene sonra þu, kar þu, 2 sene sonra þu diye karþýlaþtýrma yapabilmem lazým. Yatýrýmý yoksa elimde tutmayý düþünmüyorum artýk. Örnek olarak 3 sene önce Tofaþ toplamaya baþladým 13lerden, Egea yatýrýmý vardý, 2.5 sene sonra 30lu fiyatlardan sattým. Neden sattým çünkü artýk fark yaratacak bir yatýrýmý yok. Çok daha güzel hikayesi olan þirketler mevcut.
3.Sermayesi ne durumda? Bu biraz yaþla alakalý bir durum. Artýk çok büyük sermayeli þirketleri portföyüme almayý düþünmüyorum çok farklý biþey olmazsa. Düþük sermayeli þirketin yatýrým yapacak olmasýnýn etkisi büyük oluyor.
Kriterlerim bu kadar. Çok fazla kafa karýþtýrmaya gerek yok. Borsadan para kazanmak için çok akýllý olmaya gerek yok. Çok sabýrlý olmaya gerek var. Twitter'da uzun vade yatýrýmda Üstad görülen kiþilerin listelerini alýn yanyana koyun, hepsinde ortak olan hisseleri toplamaya baþlayýn meselaBu konuda da belli deðil mi konuþulan hisseler. Zaten bunlarý herkes biliyor diye düþünüyorsunuz ama tutan yok. Boþuna Türk yatýrýmcýnýn bir hisseyi ortalama tutma süresi 80 gün iken yabancýnýn 200 günlerde deðil. Siz asýl farký hissede durarak kazanýyorsunuz.
Gelelim iþte %40 borsa %10 döviz %20 altýn %10 bes vb. durumuna. Portföyü çeþitlendirmek yani. Yapabilenlere saygým var ama ben ihtiyaç duymayacaðým paranýn %100'üyle borsadayým. Hiç piþman olmadým bu durumdan.
8 senedir borsadayým, her zaman kriz olacak beklentisi vardý. Aman nakitte dur, þöyle dur böyle dur dendi. Ama sonuçta doðru hisseleri seçtikten sonra getirisinin benim için diðer enstrümanlardan daha iyi olduðunu gördüm.
Birazda karakterle alakalý bir durum bu tabii, hisse hareketlerine oldukça duyarlýysanýz, gece sizi uyutmuyorsa, hep ekran baþýnda vakit harcýyorsanýz kendinize yazýk ediyorsunuz. Bu yatýrýmý kafamýzýn rahat olmasý için yapýyoruz çünkü. Kendinizi nasýl rahat hissettiðiniz çok önemli.
Mesela ben tam tersi nakit varsa elimde, rahat edemiyorum hisseye sokmadan. Bir an önce hisse almalýyým onunla, yapamýyorum yani![]()
Sonuçta hepimizin ulaþmak istediði hedef ayný. Dýþarýdan kendi hayatýmýzý idame ettirecek düzenli bir gelir elde etmek, maddi baðýmsýzlýðýmýzý kazanmak. Erkenden emekli olmaya gerek yok, mesela ben artýk kendi iþimi yaptýðým için belk hiç emekli olamayacaðým ama dýþarýdan böyle bir gelirin olmasýnýn rahatlýðýyla çalýþmanýn tadý hiç birþeyde yok.Hele beyaz yakaysan maddi durumda kafan rahatken çalýþmanýn tadý hiçbirþeyde olmaz.
Ýnþallah hepimiz bu hedeflere ulaþýrýz.
Sonrasýnda bakalým ne zaman yazarýz tekrar, takip edeceðim yazýlarý.
Sn. Aunsalg82 hoþgeldiniz, sizin profilinizi ilk defa Sn.Dudu'nun arkadaþlarý arasýnda görünce incelemiþtim sonra blogunuzu okudum. Daha sýk görmek isterim.
Bu konuyu ben de herkese tavsiye ederim. Temel analiz, temettüye bakýþ açýsý ve gelecek sene adýna tahmin yapabilme adýna birçok þey öðretti ancak daha öðrenilecek çok þey var tabii hala da okumaya devam ediyorum.
Beyaz yakalýnýn bu hali öðrenci olarak beni üzüyor ancak genel olarak da pek farkýnda deðil insanlar bu durumun.
Saygýlar.
Norveç varlýk fonunun 2017 yýlý bist portföyü. Akýllýca çimentolardan tamamen çýkýp sanayi þirketlerine yatýrým yapmýþlar.
Kaynak: http://www.lattedenborsaya.com/2018/...rsilastirmasi/
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Ýyi ki bilmiyor kalabalýklar,/ Yaðmura bakmayý cam arkasýndan/
Ýnsandan insana þükür ki fark var; / -Birine cennet birine zindan- /Ýyi ki bilmiyor kalabalýklar
Yer Ýmleri