Sn. DeliKAN,
Oldukça başarılı bir yatırım stratejisi gibi duruyor. Bu şekilde uzun süredir takip ettiğiniz başka hisse var mı acaba?
Printable View
Günaydın Dostlar,
Daha öncede belirttiğim gibi bu yıl ilk defa İSYAT aldım, ve temettü gününü beklemekteyim. Başka bir formda tartışırken oradaki üstatlardan birinin yorumu şöyleydi;
"ISYAT'ın gelir kalemleri Faiz, temettü ve değer artışları. Fonun şu anda yaklaşık 239 milyon tl'lik varlığı var. Bunun 10 milyon TL'si hisse senetlerinde, buradan temettü ve hisseleri elden çıkarınca alım satım karı yazıyor.
Fonun geri kalan 229 milyon TL'si ise özel sektör tahvili, devlet tahvili, hazine bonosu, vadeli mevduat gibi sabit getirili kıymetlere yatırılmıştır. Tahvillerden dönem sonunda faiz geliri elde eder ya da vadesinden önce satarak alım satım karı yazar."
Benim soruma gelince; Madem ISYAT, Adana,hektaş vs. gibi sanayide birşey üretip satmıyor. Bir banka gibi çalışıyor. O zaman birikimlerimizi yüksek faiz veren bankalarda değerlendirmemiz nasıl olur? Açık söyleyeyim, temettü hissesine girince amacım paramı enflasyona karşı korumaktı, faiz de bu yöntemlerden birisi. ISYAT temettüsünün faiz olmadığını ve bankalardan farkını bana açıklama zahmetinde bulunacaklara şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar.
Sn Pardayan,
Soru güzel...
Ama sorunuz çok bilinmeyenli bir denklem gibi olduğundan dolayı açıklama çok uzun olabilir.
Bu sebeple sorunu basitleştirirseniz daha hızlı, kısa, net cevap verebilirm.
Sorunuzu şunlara göre netleştirin lütfen...
1. Faiz almamak (faize karşı olduğunuz için) için mi bu yatırımı yapmak istemiştiniz.. ?
3. Faiz de aynı, hissenin temetüsü de aynı ise hisse almanın mantığı ne mi..?
2. <??>
Saygılar bizden efenim..
Ek olarak bana gore : a- isyatin temettusunde sanirim vergi avantaji var b- temettu firma faaliyetlerinden elde edilen karin ortaklara dagitimi yani aynen faizsiz bankacılıktaki karpayı c- aynı zamanda isyatta pek olmasa da fiyat hareketlerindende / artısından da faydalanma
Iyı gunler..
Sent from my iPhone using hisse.net
Sn Delikan,
Haklısınız, sorum çok bilinmeyenli bir denklem olmuş, hemen tek bilinmeyene çeviriyorum;
Faize karşı biriyim ve birkaç yıldır maaşımdan birikeni katılım bankalarında (Albaraka,Kuveyt Türk gibi) hesap açarak biriktirmeye çalıştım fakat katılım bankalarının hareket alanları bankacılık sektöründeki diğer bankalara göre daha dar olduğundan çoğu zaman enflasyona yenik düşüyorlardı. Bu durumda bir arayışa girdim ve temettüsünün yüksek olmasıyla ISYAT'ta buldum kendimi.
ISYAT'ı daha yakından inceledikçe acaba faizin başka türüylemi karşı karşıyayım diye aklımda bir şüphe oluştu, malum ISYAT İş Bankasının bir kuruluşu ama doğrudan İş Bankasında faiz hesabı açmakla, ISYAT hissesi almak faiz almakla aynı şey mi? Sizin gibi uzun yıllar borsada tecrübe kazanmış üstatlar beni bu konuda aydınlatır diye cevabınızı merakla bekliyorum.
Saygılar.
Tamam..
B şıkkına göre cevap vereceğim, ama biraz çalışmam lazım.. Yani geçmiş yılların faiz oranları ile ISYAT temettülerinin/ getirilerinin oranlarını korele edecek bir çalışma yapmalıyım daha net anlaşılabilmesi için..
Şu anda vaktim yok.. Bunu bu akşam yapabilirsem buraya yazarım..
Sn. Pardayan,
Faizsiz bankacılık ile ilgili Konunun temellerini tam bilmiyorum, sizi yanıltmayayım ama dediğiniz gibi karın önemli bir bölümü faizden geliyor ve siz bunun getirisni başka bir isim altında alıyorsunuz.
Alternatif olarak çimsa,boluc, veya başka temettü veren bir şirkete baksak eninde sonunda parasının bir kısmını faizden elde edecektir. Artı bu durumda isyattan farklı olarak vergi de devreye giriyor.
Bu konuda detay bilgim yok ne yazık ki, doğrudan faize para yatırılmasa da dolaylı yollardan bir kazanç oluyor.
Saygılar,
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Sayın Pardayan, sorunuzu cevaplamak üzere inceden çalışmaya başladım..
Bu ISYAT'ın 2008'den beri verdiği temettüler..
http://i.hizliresim.com/2r19k0.png
Bu da 2008'den beri verdiği bedelsiz sermaye arttırımları.
http://i.hizliresim.com/1LvgDD.png
Not: Bu ve bundan sonraki yazılarım Yatırım Tavsiyesi Niteliği taşımaz.. Yukarıda sorulmuş bir sorunun cevabı için yapılan çalışmadır..
2008 yılının bölünmesinden sonra fiyat 0,83.. Sonraları daha da aşağı gitmişti..
2008 bölünmesinden sonra 83.000 lira verip 100.000 lot ISYAT alındığını, temettülerin de nominal fiyattan ( 1TL) - ki bu süre zarfında nominal fiyatın çok daha altından alım fırsatı doğmuştur- senede çevrilseydi..
Düz hesap aşğıdaki tablo ortaya çıkıyor..
http://i.hizliresim.com/W0kGp8.png
Lütfen araya girmeyin.. Bitince bitti diyeceğim..
Not: Bu ve bundan sonraki yazılarım Yatırım Tavsiyesi Niteliği taşımaz.. Yukarıda sorulmuş bir sorunun cevabı için yapılan çalışmadır..
Şimdi de 2008 yılı başında 83.000 lira faize yatırılsa ne kadar olurdu ona bakalım...
Faiz oranları TCMB sitesinden alınmış olup yıl içindeki en yüksek (30 gün vadeli) oranlardır. 360 gün vadeliler ile aynı ortalamaya geliyor neredeyse..
Burada şuna da dikkat çekeyim.. 2008 yılında alınan ISYAT 4.aydan sonra alındığı varsayılmakta iken, Faize hesabı 2008 yılı başından itibaren hesaplanmıştır.
Faiz gelirinden hiç vergi kesilmediği varsayılmıştır.
http://i.hizliresim.com/qbMGQD.png
Sayın Pardanyan,
#132 , #133 , #134 no'lu mesajları inceleyerek bir değerlendirme yapıp, değerlendirmenizi buraya yazarsanız, konuya devam edebiliriz.
Sorunuzu da tekrar ederseniz sevinirim.
Saygılarımla.
Bitti...
2 Ocak 2008 Çarşamba.. USD Kuru 1.1649 .... 83.000 lira yaklaşık 71.250 USD yapıyordu. ( Faiz yatırımının başladığı varsayılan tarih)
2 Mayıs 2008 Cuma.. USD Kuru 1.2778 ......... 83.000 lira yaklaşık 65.000 USD yapıyordu.. ( ISYAT alındığı varsayılan tarih)
Sn Pardanyan,
Yukarıdaki tablolara bakacak olursanız,
Uzun vadeli ISYAT temettü yatırımcılığı ile 83.000 lira net 314.739 (bu günlerin fiyatıyla) yaparken,
Uzun vadeli Faiz yatırımcılığı ile 83.000 lira brüt 209.605 lira yapmaktadır.
USD kuru ile de, kıyaslamasını siz yaparsınız artık..
2008 de orta sınıf bir araba kaç para idi bilmiyorum ama.. 35.000 liraydı desek.. Mesela bir cor***a...
O arabadan iki tane alırdınız, üste de 13.000 lira paranız kalırdı...
Aynı marka araba bu aralar 95-100 K civarında olsa... O arabadan bugün de iki tane alsanız üste 120 K paranız kalır.
Gayrımenkul ile kıyaslama yapmak istemiyorum.. Çünkü gayrımenkulde değerleme etkenleri çok çok bilinmeyenli denklem gibidir... Rantiye de olabilir, şantiye de..
Bir zamanlar 10.000 DEM verip 1000 m2 tarla aldım bir iki yıla imara açılacak diye... İmara açılmayınca üç yıl sonra 16.000 DEM'e sattım.. 2 yıl sonra o arsa 190.000 DEM ile yeniden el değiştirdi. Şimdi üzerinde iki apartman var.. sanırım 8+8 = 16 daire var... Her bir daire 200 - 250 K eder herhalde..
Yani sn Pardayan,
ISYAT temettü yatırımcılığı son 9-10 yılda paranın değerini fazlasıyla korumuştur.
Umarım sorunuza cevap alabilmişsinizdir...
Not: ISYAT Bundan sonra da böyle olacaktır diye bir garantimiz yok.. Ama biz geçmişe bakarak gelecek hakkında fikir yürütebiliriz ancak..Yoksa yarın ne olacağını, olacağımızı kimse bilemez..
elinize saglık...
fakat yanlışınız var isyat 2012 de bedelsiz dagıtmadı.tskbyo ile birleşti...
http://www.hisse.net/forum/showthrea...=63159&page=53
Bir de, temettü sonrası, temettü ile geri hisse alımlarını hep nominal (1 TL) den alındığını varsaydık..
Aslında bir çok yıl, temettüden sonra nominal değerin altından işlem gördü zaten..
emeginiz için teşekkur ederim.sadece yardımcı olmak istedim...
2008yılında 83bin lira ile 100bin lot isyat alınabiliyordu
https://report.paragaranti.com/rasyonet_fiyatarsivi.asp
bu sitede fiyatlar gorunuyor.7nisan 2008 de 0.83 lira imiş.7.04.2010 yılında 1.35, 2011de 1.25,2012de 0.94.....
2008de 100bin lot hissenin temettusuyle tekrarhisse alınsaydı şu an 300bin lot olması gerek...
Ben teşekkür ederim efenim..
Eleştiriye, yardıma her zaman açığız...
Zaten soruyu soran arkadaş da (dar zamana sıkıştırdığım) çalışmamı ne okudu, ne de bir geri dönüş yaptı...
Olsun.. Belki okuyup fikir edinen, birşeyler öğrenen başkaları olmuştur.. ( Ben bile bir şeyler öğrendiğime göre. :) )
Bu hisse yıllardır tanıdığım bildiğim hisse ise, bu hafta (20 mart haftası) hareketlenecektir.
Not: Herhangi bir tavsiye niteliği taşımaz.. Şahsi kanaatimdir.
Sayın DeliKan, beklentiniz nedir? Nereye kadar yükselir sizce?
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1.06 ta kadar denermi belki
Vergiden kaçmak isteyenlerinde bir miktar satışı olabilir.
Bir seneden uzun süre elinde tutmayanların satış sonrası vergiden kuruluşu yok. Bir seneden çok tutuyorsanızda vergi yok, yani kaçacak bir şey yok.
Sayın DeliKan, temettü almakla doğacak vergiden kaçınmak için mi toplam senet sayınızı aile bireylerine böldünüz? Bölmeseydiniz çok mu yüksek vergi çıkıyordu?
İşin bi de şu boyutu var. Hisse yüksek temettü oranı ile para veriyor ama %100 den fazla yani. Yani özsermayesi git gide azalıyor. Küçülüyor. Buna da dikkati çekmek isterim. (benim de biraz var işyat hissem. ) ytd..
Mülk Allah(c.c)'ındır. Biz sadece kiracıyız...
Bu vergi işini iki kısımda incelemek lazım.
1. Alım satımdan kaynaklanan kazancın vergilendirilmesi.
Bir yıldan az süre içinde satılan hisse senedinden elde edilen kazançlar vergilendirilir. ( Bu kadar basit)
Ama ben kısa sürede 100 lira kazanıyorsam varsın 10 lirası vergiye (stopaj) gitsin 90 lira bana yeter diyebilirsiniz.
2. Nakdi kar paylarının ( temettü) vergilendirilmesi.
Bu biraz karışıktır.. 29000 lira üzerindeki temettü kazançları beyan edilir. Fakat aldığınız temettü net ise, yani dağıtımdan önce stopaj olarak vergi kesildiyse, beyanname sonrası vergi iadesi bile söz konusu olabilir.. Bununla ilgili açıklamaları ve örnekleri internette araştırma yaparak bulabilirsiniz.
http://i.hizliresim.com/ld1MGg.png
Bildiklerim bu kadar.
Not: Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır.
Tamam işte azizim bende onu kastediyorum gittikçe küçülüyor. Ayrıca lot fiyatı az olduğu için hisse sağlıklı artmıyor azalmıyor. %, 1
Mülk Allah(c.c)'ındır. Biz sadece kiracıyız...
Temettü yatırımcıları için fiyatın önemi yok...
Hissenin işlem hacminin sınırlı olması, fiyat hareketinin az olması da Tatlı Su Tilkilerini bu tahtadan uzak tutuyor...
Yoksa bu hissenin 2000 öncesi hallerini görseydiniz... Ooooo.. En çok konuşulan hisselerin başında geliyordu...