Evet doğru dedin. Genel anlamda ise yönetim yeteri kadar profesyonel değil. Bu sorun çok yaygın TR'de maalesef. Çok sık ve her yerde karşımıza çıkıyor
Printable View
Makul oranlarda temettü ödeyen gelişmiş ülke borsalarında shareholder yield diye bir terim vardır. Hissedarlık getirisi oluyor, klasik temettü getirisinden farklıdır şöyle ki yönetimin aldığı doğru ve verimli kararlar sonucu elde edilen ekstra temettüyü ifade eder. BİST doğru dürüst temettü vermediği için burada anlamsız kalıyor. Hisse geri alımları, azalan borçluluk, artan serbest nakit akımı işte bu shareholder yield kapsamına giriyor.
Lokomotif ekonomi olan ABD'de hem yatırıma uygun reytingli hem de yüksek riskli şirketlerin tahvillerinin getiri spread leri tarihi taban seviyede. Yani bunların getirileri diplerde, fiyatları ise oldukça primli. Kurumsal kar marjları da tarihi rekor seviyede. Şirketlerin karları beklenenden daha iyi geliyor. FED faizleri indirme sürecinde. Trump kurumlar vergisini düşürecek, deregülasyonlar olacak. Hisse bazlı borsada işlem gören ETF fonlarına haftada 40 milyar dolar taze para giriyor. Amerikan borsasının neden turbo gittiğini anlamak isteyenler için işte temel nedenler.
Both investment grade and high-yield bond spreads are at all-time lows. 3Q earnings growth is coming in just above expectations now at 8.6%, and corporate profit margins are at all-time highs. On top of that, monetary policy is moving short-term rates lower and fiscal policy is likely to lower tax rates and deregulate. Equity ETF inflows at $40B just this past week alone are showing those animal spirits stirring.
TH hocam biz kalktığımızda sen uyumamış oluyorsun.
USDJPY paritesi 156 ya geldi. Bir kaç ay önce 139 daydı. Japon Yeni dolar karşısında kısa sürede %12 değer kaybetti. Carry Trade in start alması çok yakındır. Buradan TR 'ye asgari 20 milyar dolar sıcak para gelir, bunun yarısına yakını da BİST30 şirketlerine gider.
Hayırlısı olsun, ufkumuzu acıyorsunuz çok teşekkürler.
Akbank için 55.40 çok kritik seviye. Dün tam buradan döndü, bugün de burasını zorluyor. 55.40 önemli çünkü 2 hafta önce yaptığı en son dip olan 46.12 nin tam %20 üstü burası. Dipten %20 lik bir çıkış ayı trendini boğaya dönüştürür. 55.40 ı geçip tutunabilirse yukarı yönde arkası gelir.
YKBNK 2 hafta önce 30 ekimde 22.66 yı gördü. Bunun %20 üstü yani trend değişikliği seviyesi 27.20 dir. YKBNK artık burayı aştı, teknik manada artık boğa trendine girdi.
İSCTR geride kaldı. En düşük 6 Kasımda 10.89 u gördü. Bunun trend değişikliği seviyesi 10.89 un %20 üstü olan 13.10 seviyesidir. Şu anda 12.60 larda ve daha yolu var.
Özellikle banka hisseleri ile lokomotif kağıt KCHOL güzel momentum yakaladı. Momentumu en yüksek olan YKBNK, ki halihazırda trend değişikliği teknik manada gerçekleşti. İSCTR nin momentumu göreceli olarak zayıf. Belki kağıt çok sulandırıldığı içindir.
Eyvallah.
İSCTR benim hiç hazzetmediğim kağıtlar arasındadır. Bu şirketin ne olduğu belli değil, banka hüviyetinde bir holding mi yoksa holding hüviyetinde bir banka mı. Şirket aslında (pratikte) bankanın önderliğinde bir holding. Banka, portföydeki tüm şirketlerin ya sahibi ya da ortağı. Bunların çoktan spin off yapılması gerekiyordu. Geriye sadece banka kalacaktı. İşbankasının sadece ve sadece bir bankaya dönüşmesi gerekiyor bana göre. Bir türlü bunu yapmadılar. İkinci mevzu çoklu hisse yapısı: ISATR ISBTR ISCTR ISKUR. Bunun yerine sadece tek bir hisse olmalı, aynen diğer büyük 3 özel bankada olduğu gibi. Bunu da beceremediler. Sonuç olarak profesyonelce yönetilmiyor şirket. 1960 larda kalmış mantıkla yönetiyorlar. O yüzden shareholder yield en dipte.
Öncelikle çoklu hisse yapısı acilen çözümlenmeli. İSATR İSBTR İSKUR iptal edilmeli. Tek tip hisseye dönülmeli örneğin ISBNK gibi. Bunu nasıl çözümlerler bilemiyorum ama çok geç kaldılar. Bu yan hisseler İşbankasının piyasa değerini şişiriyor. 1.5 milyar dolarlık karşılıksız bir değer söz konusu burada. Bu yan hisseleri sulandırıp mı toplayacaklar yoksa başka bir yöntemle mi, buna karar versinler bir an önce. Aksi taktirde hantal yapısı ile arkadan nal toplamaya devam eder.
GARAN sermayesinin %49.85 ini elinde bulunduran BBVA Mayıs 2022 de 15 TL den hisselerin %36 sını çağrı ile topladığında geri kalan %14 ü de almasını sorumlu İspanyol direktöre tavsiye etmiştim. Adama take the whole lot (hepsini toplayın) dedim ama YK izin vermiyor dedi. O zaman hisse başına 88 euro cent ödemişlerdi, euro kuru 17 tl civarındaydı. Geri kalan %14 lük kısım için 500 milyon euro gerekiyordu ama bunu yapmadılar. Şimdi GARAN hissesi 3 Euro. Çağrı ile tüm hisseleri toplayıp borsa kotasyonundan çıkacaklardı. Hadi çıkmak istemiyorsan QNBFB gibi binde 1 lik veya yüzde yarımlık bir kısmını kote etmeye devam et, adet yerini bulsun. Bu fırsatı kaçırdılar.
İşbankası da İSCTR dışındaki yan hisseleri piyasadan çağrı yolu ile bugünkü fiyatların çok çok altından toplayabilirdi ama onlar da bu cihete gitmediler. AKBNK YKBNK GARAN tüm kurucu hisseleri piyasadan uzun zaman önce çektiler, bir tek İşbankası kaldı, onlar da fiyatlar çok düşükken umursamadılar, şimdi İSATR İSBTR İSKUR toplam piyasa değeri olan 1.5 milyar dolar üzerinden %25-30 arası halka açıklık oranı babında yarım milyar dolara yakın para ödeyecekler.
İşbankasının bünyesinde gömülü durumda muazzam değer var ama holding yapısı yüzünden bu değerler açığa çıkamıyor, köhneleşmiş holding yapısı devam ediyor. Dünyada artık holding yapısını kullanan kapitalist ülke kalmadı gibi, bir tek TR ve kısıtlı oranda bunu uygulayan Güney Kore kaldı. Şirketler çekirdek faaliyet alanına yönelip o alanda karlarını maksimize etmeye çalışıyorlar artık. İşbankası gibi demode holding yöntemleriyle yönetilenler ise her bakımdan geri kalıyorlar. Yönetimin profesyonel olmadığı şeklindeki eleştirim işte bu geri kalmış demode ve de köhne yönetim felsefesi yüzündendir.
Kifayetsiz ve liyakatsız adamlar işbaşında olursa olacağı budur. EREGL'de de benzer sorunlar var, adamlar demirçelik üretimini bıraktılar altın gümüş bakır uranyum cevheri peşinde koşuyorlar. Madem altın cevheri buldun, o zaman bu işi kendi sahipliğinde kuracağın ayrı bir şirket bünyesine taşı. O şirket de blok hisse satışı, stratejik ortaklık, halka arz vs gibi yöntemlerle bağımsız olarak kendini finanse edip gerekli yatırımı EREGL bilançosundan değil de kendi özkaynaklarından yapsın. Böyle yapmak akıllarına gelmiyor, faturayı EREGL'ye ve onun hissedarlarının sırtına yüklemek gibi işin kolayına kaçıyorlar. Böyle giderse bir bedelli bile olabilir çünkü şirketin serbest nakit akımları ile borçlanma kapasitesi altın çıkarma işi gibi büyük montanlı yatırım gerektiren girişimleri finanse etmekte zorlanabilir.
Malın sahibi yok. :(
El elin eşeğini türkü çığırarak arar
(Çindistan'da var mı bu söz :he: )
Başlık ve poziyonlarınız hayırlı olsun sn TRENDHOUND .. kolay gelsin ..
GARAN'ın teknik manada trend değişikliğinin ortaya çıkma seviyesini de yazayım. GARAN 2 hafta önce en dipte 97.75 i gördü. Bunun %20 üstü yani trend değişikliği seviyesi 117.50 dir. Bugün buraya yaklaştı ama sonra sert satış yedi.
Endeksin mıomentum kazanması için lokomotif kağıt olan bankaların yukarıda hesapladığım trend değişim seviyelerini aşması gerekiyor. KCHOL ve diğer kağıtlar da böyle yaparsa genel bir ralli olur ve endeks hızla tarihi zirvesi olan (5 ay önce geçen Haziran'da gördüğü) 11252 ye doğru gider, o anki momentum bağlı olarak muhtemelen burayı da aşar. Bunun için bir kaç aylık bir süre gerekiyor. Ben en geç Ocak sonu diyorum ve 100 endekste Ocak sonuna kadar 11250 yi görürüz diye düşünüyorum.
Öncü ve lokomotif kağıtların başında gelen endeks kağıdı KCHOL 2 hafta önce en dipte 161.50 yi gördü. Bunun %20 üstü yani trend değişikliği seviyesi 194 TL dir. Bugün 187.40 a kadar çıktı ama tutunamadı. Daha yolu var KCHOL ün.
Öncü ve endekste ağırlığı olan kağıtlardan AKBNK ile YKBNK çok güzel momentum yakaladılar ama endekste ağırlığı olan diğer öncülerden İSCTR ile KCHOL ayni performansı gösteremiyor. Bu yüzden münferit durumdaki yüksek momentum genele yayılamıyor.
Baştan itibaren okudum.
Kıymetli bir topik olmuş.
Sayın @TRENDHOUND elinize sağlık...
Farkında mısınız bilmiyorum borsada entropi azalma eğiliminde yani belirsizlik ve kaos ortamından yavaş yavaş çıkıp düzenliliğe ve dengeye doğru yol alıyoruz. Bunun tercümesi risk iştahının yükseldiğidir. Yine bilimsel takılıp finans ve borsa dünyasında entropinin ne anlama geldiğini biraz daha açayım.
Şirketker ve borsa ortamı tıpkı evren gibi büyük ölçüde kapalı bir sistemdir. Dolayısıyla kapalı bir sistemde entropi sürekli artıyorsa, termodinamiğin ikinci yasasına göre işletmelerde de borsada da artacak demektir. Termodinamiğin ikinci yasasına göre kendiliğinden gerçekleşen süreçler her zaman düşük entropiden yüksek entropiye doğru gider. Kendiliğinden gerçekleşen süreçlerde entropi her zaman arttığı için, entropiyi bir düzensizlik veya kaos ölçüsüyle eşdeğer tutabiliriz. Ancak iş dünyasında veya borsa ortamında entropiye kaos yerine olasılık ölçüsü olarak bakmak daha doğru olur, ki bu terimin gerçek değerinin yattığı yer de burasıdır. Standart sapma ve çan eğrisini kullanmak yerine entropiyi kullanmak daha faydalı sonuç verir. Entropinin ne olduğu ile alakalı şu örneği vereyim: Mutfağınızı ele alın. Mutfağınızı kullanımlar arasında toparlamazsanız zamanla düzensizleşir; entropi artar. Yükselen entropi düzensizliğin, karmaşıklığın ve riskin arttığı anlamına gelir.
Piyasalardaki ve borsadaki entropinin bir nedeni de gürültü'dür. Finansal piyasalar bağlamında "gürültü", gerçek temel eğilimleri şaşırtan, çarpıtan veya yanlış temsil eden rastgele, mantıksız veya algı yönetimi sayesinde yanlış yönlendirilmiş faaliyetler anlamına gelir. Bunlar da genellikle duygusal davranan, fevri hareket eden, trend takibine veya söylentiye dayalı al-sat yapan acemi veya çok kısa vadeye odaklanmış yatırımcıların treyd etme davranışlarından kaynaklanır. Piyasa gürültüsünün neden olduğu entropi, yatırımcıların trendi neyin yönlendirdiğini, trendin değiştiğini mi yoksa sadece kısa vadeli dalgalanma mı yaşandığını ayırt etmelerini zorlaştırır.
Beta, standart sapma, volatilite gibi entropi de bir rastgelelik ölçüsü olarak finansal riski ölçmek için kullanılır. Finans dünyasında risk, yatırımcının ihtiyaçlarına göre hem faydalı hem de zararlıdır. Mesela günlükçüler yüksek beta veya yüksek volatiliteye sahip dolayısıyla da yüksek entropili ama sonuç itibariyle yüksek riskli hisselerle iş yapmayı tercih eder.
Entropisi yüksek olan bir hisse senedi diğerlerine göre daha risklidir. Entropi betadan daha iyi bir risk modeli sağlar. Bir portföydeki hisselerin veya varlıkların sayısı arttığında beta gibi entropi ve standart sapma da azalır ve sonuçta risk azalmış olur. Portföy dizayn ederken entropi optimizasyonuna gitmek oldukça faydalıdır. Entropi, bir portföyün rastgeleliğini veya beklenen sürprizini izole etmenin en kestirme yoludur.
Örneğin VIOP gibi finansal türev araçlarda entropi, riski tanımlamanın ve en aza indirmenin bir yolu olarak kullanılır. Geleneksel Black-Scholes varlık fiyatlama modelinde tüm risk lerden korunulabileceği varsayımı vardır. Yani tüm riskler önceden belirlenebilir ve hesaplanabilir. Doğal olarak bu gerçekçi bir model değil. Entropi kavramı, menkul kıymet veya varlıkların temelinde yatan ve onların ayrılmaz bir parçası olan rastgeleliği ortadan kaldırmak için kullanılır. Özetle entropi, belirli bir sistem veya finansal araç içindeki riski tanımlayacak en iyi değişkeni belirlemenin bir yoludur.
Sn emregüneş hocam gibi bizde okuduk.:)
Yalnız benim için fazla bilimsel .
Yaşım genç olaydı ezberlerdim yazdıklarınızı (değerli buluyorum).Lakin bizden geçti artık(öğrenme zorluğu ve unutkanlık başladı).
Şimdiye dek yazdıklarınızdan sözlü yapsanız sınıfta kalırım.:)
Saygılarımla sn TRENHOUND üstadım.
Bilimsel takılma burada sona erdi. BİST ortamında hiç kimse entropiye filan bakmaz hatta hiç kimsenin aklının ucuna bile gelmez, belki de bu terimi hayatında hiç duymamıştır, duysa bile borsada bunun uygulanışından haberdar değildir, ama benim gibiler bakma ihtiyacını duyar ve bu da profesyonelliğin gerekliliğidir. BİST gibi borsalarda her daim Greater Fool teorisi geçerli olsa da sistemin dinamiğini ve momentumun yön ve gidişatını gösterme açısından ben şahsen entropiyi çok önemli buluyorum. Şu anda entropinin düşüyor olması ve bunun olası sonuçları benim takibimdedir.
TH'nin haricinde böyle davranan yok BİST'te. 😊