Excelde biraz güncelleme yaparak paylaşacağım. bütün veriler içinde var zaten.
Printable View
Excelde biraz güncelleme yaparak paylaşacağım. bütün veriler içinde var zaten.
Kendi formülünüzü paranızı koyarak denediniz mi?
Eğer sisteminizi içeren programı paylaşacaksanız, sisteminizi oluşturan "yapıtaşlarını" yani formülünüzü oluşturan oranları, bilanço kalemlerini vb. da paylaşabilir misiniz?
Siz bu mesajları yazdığınızdan beri yıllıklandırılmış net kar kullanarak birkaç basit test yaptım, sizin verdiğiniz tarihler arasında, %150 getiriyi geçemedim kendi adıma.
[QUOTE=DRİZM;711962]Borsaya yatırım yapmaya karar veren kişi ne yapmalıdır ?
http://www.hisse.net/topluluk/showth...t=6549&page=13 sayfadaki 104 nolu ileti ve sonrasında yapılan LIDFA ve ilerleyen sayfalardaki diğer hisselerin analizlerine bir göz atınız.
Kafa karışıklığını gördünüz mü ? Aynı verilere bakarak Hisseyi almış olanlar “süper, geleceği parlak, fiyatı ucuz†derken, hisse sahibi olmayanlar “ama…,fakat…, almalı mı? Bir de tekniğe bakalım†veee…… sonuç olarak kafa karışıklığı . 1 hisse için bu analizi yapmak için harcanan zamanı bir de incelenmesi gereken diğer hisselerin sayısıyla çarpın. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve şu soruya cevap verin : “ Borsaya yeni katılan birisi böyle bir analizi yapabilecek duruma gelebilmek için kaç yılını harcamalıdır ? (Yaşar Erdinç 4,5-5 yıl diyor). Peki bu kadar analiz sonunda %100 getiri garantisi var mı? “AL-TUT-BİRİKTİR†stratejisinden daha iyi bir getiri vaat ettiğini gösteren bir veri var mı? Aldığım risk nedir? Aldığım riske karşı ne kazanacağım?
Ya da bu arkadaş internette benim yazdıklarımdan etkilenip Yaşar Erdinç’ten konuyla ilgili 3 günlük bir eğitim almaya karar verebilir; Yaşar Erdinç’in 30 yıla yaklaşan tecrübesinden, eğitime katılan diğerlerinin birikimlerine dayanarak sordukları soruların yanıtlarından yararlanarak 4,5 yıllık eğitim dönemini atlayabilir. Uygulayacağı formülün mesela %70 işlemde kazanç, %30 işlemde kayıpla sonuçlandığını, ortalama %7 kazanıp, % 5 kayıp yarattığını ; işlemlerinin standart sapmasının %8 olduğunu; sharpe oranı, beta, k-ratio vb. risk değerlendirme oranlarını ve ne anlama geldiklerini öğrenebilir. Ve vakit kaybetmeden yatırım yapmaya başlayabilir, işlemlerini yaparken bir yandan da, eğer isterse, kendini geliştirebilir.
Hem diyelim ki temel analizi öğrenmeye karar verdim, Yaşar Erdinç’ten daha iyi temel analiz yapabilir miyim? (FASWEB MALİ ANALİZ programını excelde, evde kendi başına yazan Yaşar Erdinç’ten bahsediyorum). Yani bu iş temel analiz bilmekle olsaydı Yaşar Erdinç 600 TL’ye eğitim verir miydi?
Mantıklı olmak lazım…….
GELDİĞİMİZ NOKTADA BİR "KONU ÖZETİ" YAPMAK İSTEDİM....
BİST TÜM 10 HİSSE için çalıştırdığımız formül bugün baktığımızda %24.500 civarı bir getiri sağlamış. Eğer formüldeki hisse adedini 5'e düşürürsek getirimiz % 32.800'e yükselir. Aynı formülün bir de getirisi % 53.500 olan bir şekli var ki onu sistemi kullanmaya karar vermiş, başlama aşamasında olanlara söylüyorum.
DİĞER YAZILARIM VE KİTAP ÖNERİLERİM İÇİN :
http://www.formulanaliz.com/
Sıralam kriteri olarak f/k yada temettü verimi ile queenstocs da hisse sıralaması yapılıyor. ama ben pd/efk yok.
Ben zaten yıllıklandırılmış net kar kullanmadım. şirket performansını ölçmede yetersiz zaten net kar. Net kar önemli ama esas faaliyetinden mi kazanıyor o onemli.
formul basit aslında. queenstocks gibi. 250 hisseden belirnenen kriterlere göre hisseleri seçiyor. mesela özvarlık karlılığı yüzde 10 arttanlar, satışı yüzde 15 artanlar f/k sı2 den büyük olanlar gibi.
bu seçim işin kolay kısmı. şimdi bunları hangi ucuzluk kriterine göre sıralayacağız. Çünkü seçilen hisseler zaten fiyatanmış ve pahalı olabilirler.
queenstocks da denediğiniz gibi, temettü verimliliği en yüksekten en düşüğe sıralayarak fiyatlanmamış hisseleri seçmek mümkün. işte burda temettü verimine göre sıralamaya alternatif olarak pd/efk ya göre sılarıyorum. dikkat etin efk ya göre hisse seçmiyorum. seçilen hisseleri pd/efk ya göre sıralıyorum.
Queenstock pro kullanıyorum, pd/efk formülünüzü pro'da yazdım. Bundan sonra, aynen sizin dediğiniz gibi, önce hisseleri özvarlık karlılığı, aktif karlılık vb. gibi kriterlere göre seçtikten sonra , yine dediğiniz gibi pd/yıllıklandırılmış net kar kullanarak seçen bir formülle test ettim. bahsettiğim getiriler böyle elde edildi.
Şimdi be ne yaptığımı anlatayım :
1- Sizin yazdıklarınızdan yola çıktım ve özvarlık karlılığı> %10, Satış büyümesi > %15, net kar büyümesi > %20 ve F/K> 5 olan hisseleri pd/ yıllıklandırılmış net kar oranına göre sıralatan bir formül yazdım.
2-Bu formülü 01.08.2010 ile 15.08.2016 tarihleri arasında çalıştırdığımda formülün seçtiği ilk 5 hisseden oluşan portföylerin getirisi %64 çıktı.
ilk son
endeks 108.300 107.202 -1,01%
27.07 listesi1 İLK GÜNCEL KAZANÇ
1 15,22% CRDFA 1,83 1,77 -3,28%
2 14,20% ISYAT 0,88 0,91 3,41%
3 11,15% ECZYT 10,31 11,46 11,15%
4 11,14% PAGYO 3,94 3,89 -1,27%
5 10,37% ECILC 4,82 4,5 -6,64%
6 10,29% PSDTC 4,05 3,92 -3,21%
7 10,12% PETUN 9,98 10,08 1,00%
8 10,11% AKCNS 12,26 11,14 -9,14%
9 10,05% SODSN 4,2 3,52 -16,19%
10 10,04% BASCM 2,59 2,3 -11,20%
ORT endeks
-3,54% -1,01%
27.07 listesi2
1 10,37% ECILC 4,82 4,5 -6,64%
2 10,12% PETUN 9,98 10,08 1,00% "
3 10,05% SODSN 4,2 3,52 -16,19%
4 9,66% SANKO 3,45 3,06 -11,30%
5 9,15% AYGAZ 16,4 15,06 -8,17%
6 8,38% FMIZP 13,97 13,68 -2,08%
7 8,26% DESPC 3,95 3,56 -9,87%
8 7,29% ISDMR 3,84 3,76 -2,08%
9 7,04% AKSA 14,2 12,79 -9,93%
10 7,04% ALKA 5,96 4,59 -22,99%
ORT endeks
-8,83% -1,01%
27.07.2017 İş yatırmdan aldığim verilerden oluşturduğum temettü verimliliği en yüksek şirketlerden 2 portföy.
1. liste direkt tem.verim. en yüksek ilk 10 hisse.
2.liste benim ilk 20 den seçtiğim 10 hisse. bu listede yatırım ort. gmyo ve çimentolar yok.
Ben Sodasan ve Isdemiri de almadım listeye... Hacimsiz ve garip hisseler...
ECZYT
ECİLC
PSDTC
PETUN
SANKO
AYGAZ
DESPC
FMIZP
AKSA
VESBE
çıktı bende de. Gmyo ve Çimento beğenmediğim için almadım listeme
SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Siz hangi programdan aldınız
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İş yatırım sitesinden Excel dosyası alıp manuel kendim hesapladım
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Benim ki gibi .
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
"Kendimi borsacı sanarak 9 yılımı boşa harcadım." Sayın Halil Buhur ile bir söyleşi..
http://globalekonomikmonitor.blogspo...-ylm-bosa.html
yukarıdaki mesajı aslında kararsızlar, deneme aşamasındakiler için bir tecrübe paylaşımı olsun diye paylaşmıştım. Fakat yazılanları okuyup biraz araştırınca formül yatırımıyla karşılaştırma yapmadan edemedim.
Formül yatırımı ile BUHUR25 ‘i karşılaştırırsam şunları söylemem mümkün olur :
1 . Aşağıda linkte verilen tarihler arasında getiri olarak BUHUR25, orijinal formülümüze göre biraz daha iyidir : BUHUR25 %479, formüle göre 25 hisselik portföye yapılan yatırım %420 getiri sağlamıştır (BİST 100 = %20). Bence bunda en büyük etken BUHUR25 hisselerinin alım-satımında teknik analizin kullanılmasıdır.
http://halilbuhur.com/buhur-25-uzun-...rformansi.html
Fakat Halil Buhur da bir portföyde 5-8 hisse olmasını önermektedir. BUHUR25’den, mesela, 5 hisse almak isteseniz bunun yöntemi var mıdır? Bu durumda Halil Bey’e mi sormalıyız, yazı-tura mı atmalıyız ya da tekniğe mi bakmalıyız?
Formül yatırımında ise böyle bir sorun yaşamazsınız.
2 . BUHUR25’e dahil hisseler bizzat Halil Buhur tarafından seçilmektedir. Hangi hisselerin kalacağına, hangilerinin gideceğine o karar vermektedir. Seçim tekniği herkese açık mıdır? Kurallar herkesin uygulayacağı kadar belirgin midir? Ben buna ilişkin bir bilgi bulamadım. Peki, bu durumda Halil bey yarın yazmayı bıraktığında yatırımcının durumu ne olacak ?
Formül yatırımında 75 lirası olan herkes, kimseye ihtiyacı olmadan, formülü uygulayabilir. Kurallarımız açık, anlaşılır bir şekilde net olarak bellidir.
3 . BUHUR25 yatırımınına başladıktan yıllar sonra geriye baktığınızda ancak para kazanıp kazanmadığınız belli olacaktır. Başlangıçta riskinizi, getirinizi saptayamadığınız gibi sisteminizin işe yarayacağı "düşüncesiyle" başlarsınız.
Formülde ise gelecekte bekleyebileceğiniz getiri ve aldığınız riskin boyutu baştan bellidir. Hatta işlemlerinizin % kaçında ne kazanacağınız, % kaçında ne kaybedeceğiniz bile yolun daha başında bellidir. Her şey matematiksel olarak belirlenmiş, bilimsel dayanakları açıklanmıştır.
4 . “Temel ve teknik analizi bir bütün olarak görüyorum, hisse seçimine temel analizden başlarım. Eğer hisse temel analiz kriterlerimden sınıfı geçerse, ki aslında bu kriterlerden biri de hissenin tarihî uzun vadeli trendidir, sonrasında hissenin bulunduğu teknik durum uygun alım zamanlaması için teknik analiz devreye girer.
Finansal analizde satışların, FAVÖK kârının artması, Yabancı Para Pozisyonunun güçlü olması, şirketin ihracata yönelik yurt dışı satışlarının güçlü olması, yıllık ve çeyreksel bazda kârlılığı artan bilançolar ve önümüzdeki dönemler için kârlılığı etkileyecek yeni yatırımlar / beklentiler önemlidir.” Yani BUHUR25’e hisse seçmek bir sanattır, bu sanatı uygulamak için belirli bir temel+teknik analiz bilgisi gerekir.
Eğer BUHUR25’in hisse seçme kriterleri Queenstocka uygun şekilde formülize edilerek testleri yapılırsa bizim TV formülümüzü getiride geçmesi mümkün değildir.(teknik analizin yardımı olmadan)
Formül yatırımında ise ne temel ne de teknik analize gerek yoktur. Cesareti olan herkes hemen uygulamaya başlayabilir.
www.formulanaliz.com
Bu başlıkta Sn Drizm tarafından paylaşılan stratejiyi sosyal medyada kendi bulduğu yöntemmiş gibi pazarlamaya çalışan köylü kurnazları peydah olmuş. Utanmadan kendi isimlerini vermişler bir de... Ayıptır yahu, insanda biraz saygı olur
terbiyesizlik yapma
https://twitter.com/mehmetakifozen/s...31240395431936
aynı sonuçlar mı çıkıyor?
dene ve yaz buraya madem dürüstsün
her seferinde yazdım neredeyse, sıralama temettü verimliliğine göre diye
konunun forumun ve ilgili borfin-quenstock linklerinide verdim
General Mobile 4G Dual cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hırsızlık yapıyorsun ve pişkinsin aynı zamanda. Twitter ekran görüntün var yahu. Utanmadan bir de kendi ismini yazmışsın.
Hisse.net te gördüm, drizm diye bir kullanıcı paylaşmış demen gerekiyor. Sen ne yapmışsın, mehmetakif stratejisi diye yutturmaya çalışıyorsun.
Hepsi kayıt altında, terbiyeni takın
aynen bende bilgilendirdim kimin iftiracı olduğunu
General Mobile 4G Dual cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın TomBombadillo,
öncelikle duyarlılığınız için çok teşekkür ederim. Ben sosyal medyada yokum, facebook'um yok, twitter'im yok. Wattsup bile kullanmıyorum o kadar yani….
Matematiği, felsefesi vb. derken üzerinde çok kafa patlatmışlığım olmasına rağmen, formül sistemine BEN BİLE kendi adımı vermedim, zira örneklerini verdiğim gibi insanlar 1997 den beri kullanıyorlar bu formül sistemini.... Bu sisteme ismini vermesi gereken kişi amerikalıdır, bunun kitabını yazmıştır, o bile kendi adını vermemiştir. Ya da, bildiğim kadarıyla, sistemi yatırımcılara 1997de ilk kez tanıtan kişi bile kendi adını vermemiştir. Ya da Gizmen Nalbantlı, formülle ilgili testleri yayınlamasına ve bunu anlattığı paralı eğitim düzenlemesine rağmen kendi adını vermemiştir.
Siz yazınca Akif beyin yukarıdaki iletisinde en alttaki twitter linkine tıkladım,karşıma 2 farklı strateji çıktı :
allofs stratejisi ve mhtakif stratejisi.Yani allofs’un stratejisi allofs’un, benim bahsettiğim strateji ise “mhtakif stratejisi” olmuş.
Niye ?
Çünkü Akif bey queenstockta “kendi formülünü” oluşturmuş, farklı getiriler BULMUŞ, böyle olunca da uyguladığı formüle kendi adını verme hakkını kendinde görmüş. Peki niçin allofs’un stratejisine de mesela “aktif karlılığı %20 olsun” kuralı ekleyip “kendi formülü” olarak yayınlamamış? Niye ona gelince “allofs stratejisi” de bana gelince “mhtakif stratejisi”? “DRİZM stratejisi” denmesi DAHA DOĞRU, DAHA ADİL olmaz mıydı? Daha ben yazana kadar varlığını bile bilmediğin bir programda, ben yazana kadar varlığından bile haberdar olmadığın bir formülde 2-3 farklı oran işaretledin diye sahiplenmeye kalkmak? "Ama ben bu topiğin, programın linklerini paylaştım" diyerek olmaz, olması gereken formül yatırımını içeren her paylaşımda topiğin linkini eklemektir.
“Neredeyse her seferinde yazdım sıralama temettü verimliliğine göre” denmiş ya.. Sanki google’da “temettü verimliliği” diye arattırınca ilk sırada “formül stratejisi by DRİZM” çıkıyor; ya da internette, face’de, twitterde temettü verimliliği denince insanlar şöyle diyor "temettü verimliliği mi? tabii ki DRİZM ve formül stratejisi, başka ne olabilir ki cahil?"
Neyse...
@drizm
sadece temettüye göre sizin stratejinizdir. Onuda defalarca yazdım.
2 farklı kriterden sonra, sadece sıralama temettüye göre.. sizin stratejiniz midir?
ayrıca @TomBombadillo kendisine dm den cevap vermediğim için böyle iftiralara girmiştir.
@alloffs un stratejisini de paylaşıyorum bak sizde görüyorsunuz ismiyle.
sizin stratejiyi isteyen oldu onuda paylaştım(sadece temettü) hatta onlarda duruyor twetterda(değişik tarihler istedi onu bile değiştirerek verdim tarattım)
Bir süre akademik camiada bulunduğum içindir belki bilmiyorum ama, daha önce adını bile bilmediğin bir programı, adını bile duymadığın bir seçim kriteri ile buradaki bir kullanıcıdan öğreneksin..Hatta Sn Drizm programın nasıl kullandıldığını dahi tek tek anlatacak, hatta bunun ile ilgili blog sitesi kuracak..Ve son bunlardan hiç bahsetmeyip kendi yönteminmiş gibi bundan sosyal medyada bahsedeceksin..Bunun adı intihaldir...Yani çalmaktır kısacası...
Size dm den sorduğum soruya cevap verip vermemişsiiz diye iftira atıyor muşum..Bu programı alan ve temel analiz bilgisi olan herkes 1/100.000 den daha yüksek bir getiri bulur zaten...Bunun arkasına sığınmayın, komik oluyorsunuz..
Buyrun çok daha yüksek bir oran..Ne yapayım şimdi bunu...Tom stratejisi diye yutturmaya mı çalışayım..?
https://i.hizliresim.com/ERk399.png
Bu da sizin twitter hesabınız..Site adminlerinin bu duruma müdahale etmesi gerekir diye düşünüyorum
https://i.hizliresim.com/AkW3a0.png
bakın bakalım ne için yapmış
kanıtı
https://pbs.twimg.com/media/DH0xxL4XgAAfjLl.jpg
bu soruya cevap veremeiyorsunuz
2 farklı kriterden sonra, sadece sıralama temettüye göre.. sizin stratejiniz midir?
twetterdaki hesabın neyse baher et hesabım bu diye
sen beni engelle bende seni kurtulalım
https://twitter.com/mehmetakifozen/s...30484742004736
Tmm ben pes ettim..
Yukarıdaki dm lerde ne demişsem zaten aynısı söylüyorum...Başkasından duyduğun şeyi pazarlama sosyal medyada...Yine söylüyorum...Arkasındayım yazdıklarımın...Sen o mesajda sosyal medyada yazdıklarınla ilgili kaynak göstereceğini söyleseydin siteye yazmazdım zaten..Ama yanlışında ısrar ediyorsun
Zaten başlık ta mahalle kavgasına döndü...Ben cevap vermeyeceğim artık...
Bu kadar kirlilikten ötürü de başlık sahibinden özür diliyorum..Kararı okuyucu ve site yönetimi versin..
tamam
buradaki yazılarını görmek istemiyorum forumun blokunu kullanacağım
twetterda da yazarsan kim olduğunu
Hocam, başlığı takip eden bir KY olarak bir süredir sayfadaki tartışmaya mecburen tanıklık ediyorum. Naçizane fikrim sistemizin ağırlıklı kısmını başlık sahibinden esinlendiğinizdir.
Bazı parametreleri değiştirerek sistemi sahiplenmek en hafif tabirle emeğe saygısızlık oluyor.
Sistemi geliştirmek de önemli bir iştir elbette. Eminim o yüzden takipçileriniz size minnettardır. Lakin mümkünse sayfayı bu tartışmadan arındıralım ve hepimiz yolumuza bakalım...
Herkese bol kazançlar diliyorum...
Benim anlamadığım birşey var. Sn Tom geliştirdiği sistemde %200 küsür binlik pörtföy artışı öngörmüş. Bu hesap teşbih için mi yapıldı yoksa realitesi varmı? Yani bu sistem geliştirilerek bu seviyeye ulaşabiliyorsa neden %22000 lik sistemi konuşuyoruz direk %200.000 lik sisteme formül sistemi diyelim:) Sistemle oynanarak yapılan analizlerde bu kadar fark oluşabiliyorsa insan sistemden şüphe eder sonuçta inandırıcılığı kalmıyor. Yanlış mı düşünüyorum:/?
Bu arada aranıza yeni katıldım bir süredir takip ediyordum. Fırsat bulmuşken ikinci sorumu da yapıştırayım. Ürün bukadar pahalıysa neden bir kaç kişi birleşip almayalım? Ben mi çok çakalım :D
Buradaki oranlar nedir bilmemde bu yazilari drizm yazmadan kimse varligini bilmiyordu.
Sadece yazik etmis kendisine diyorum
Abicim senle muhatap olanlara özelden cevap yazarmısın? Konu kaynıyor.
http://dmaoto.com/tr/
Lütfen linke tıklayın….Gelen sayfada “ARAÇLAR” sekmesine tıklayın… Gelen sayfada biraz aşağı inerseniz “güvenlik”, “iç donanım” vb. başlıklar göreceksiniz. Bu başlıkların altında YEŞİL olarak yazılmış maddeler firmanın araçlarda yaptığı değişiklikleri yansıtır. Yani DERİNDERE FİRMASI Toyota’dan aracı almış, motorunu komple çıkarmış yerine elektrikli motor, aküler koymuş ve donanımında da bir çok değişiklik yapmıştır.
Şimdi tekrar ana sayfaya gelin….Resimde arkadaki aracın markası ne? Toyota mı , Derindere mi?
Yani ne olmuştur? Derindere firması araçta bir değil, iki değil 3 değil çok daha fazla ve çok önemli değişiklikler yapmasına rağmen aracı KENDİ ADIYLA SATAMAZ. Araca KENDİ ADINI VEREMEZ… Zaten verememiştir....
Hocam çok merak ettiğim sorularıma iki cümleyle cevap vermeniz mümkün müdür? Tüm yazılarınızı okudum ama bu getiri oranını anlayamadım
kendi bulduğum yönteme istediğim adı veririm kimsenin hakkı değil, haddi değil.
puanlamaya göre yapıyorum ben seçimimi zaten
belki dikkatli bakarsanız temettüsü 0(sıfır olanlarda) var
ayrıca PUAN kriterlerim queenstocks da yok.
https://pbs.twimg.com/media/DHx-9QIW0AYcTVx.jpg
% 22.000 getirisi olan formül “temel”dir; eğer portföy hisse adedini 5 yaparsanız getiri % 38.000’lere fırlar; eğer BIST TÜM den yo, gyo, finans, faktoring, çimento endekslerini çıkarırsanız getiri %58.000 lere yükselir. Ya da siz temel analiz bilginizi konuşturup “daha iyisini” yapabilirsiniz hatta adınızı bile verebilirsiniz. Bu nedenle ben sadece “konuyu anlatıyorum” yoksa formül kombinasyonları sınırsız. Ha siz “bana direk % 200.000 getirili formülü verin” diyorsanız, maalesef o olmaz, bunun için kendiniz programı almalı ve “kurcalamalısınız”. Sonuçta herkes “temel formülle” başladı…
Ayrıca 75 liranın nesi pahalı ? Eğer pahalı geliyorsa twitterde Akif bey’i ekleyin, kendi adını verdiği programın getirileri –yanlış hatırlamıyorsam % 150.000 ya da 250.000 seviyelerindeydi- o şekilde uygulayın.
@DRİZM
adımı anmayın bir daha yazmayacağım çünkü
Hocam cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Yalnız bu kadar saçma bir tartışmaya sürüklenmek istemem. Siz gayet iyi niyetle anlatmışsınız. Arkadaş da kendince yeni bişey keşfettiğini düşünüyor. Uzatmanın anlamı yok evine gidip bilgisayarını kapatamayacağınıza göre. Halihazırda kendimce oluşturduğum bir pörtföy var ve toplamı 3000 yapıyor. Her ay(formüle göre 3 ay) üzerine bes gibi ekleme yapıcam. Bunun kazancı takdir edersiniz ki aylık 500 lira olmayacak. Dolayısıyla bana 'şu an için' fazla geliyor. Ios sistemlerde programlar 4 5 kullanıcıya kadar paylaşılabiliyor örneğin. Ben bilmediğimden soruyorum sistem belki buna izin veriyordur. Aynı programı yarı fiyatına kullanmak varken neden aynı parayı verelim? Son olarak ben sizi yargılamak için değil öğrenmek için sordum dolayısıyla son yazdığınız kısmı görmemezlikten geliyorum. Sanırım yanlış anladınız beni.