Evet USD faizler yerlerde.
Önerilen bir eurobond tavsiyesi olan var mı?
Syg
Printable View
Merhabalar, yaklasik 90000 usd birikimimi aylik 500$ gelir elde edecegim sekilde degerlendirmek istiyorum. Sizce eurobond uygun mudur bunun icin ? Ne tavsiye edersiniz ?
Arkadaşlar,
eurobond yatırımı yapacağım ancak alım-satım için hangi bankayı önerirsiniz.
hesabımın olduğu birkaç bankaya baktım fiyatlar arasında farklılıklar mevcut.
Tecrübesi olan arkadaşlar tavsiye verebilir mi rica etsem ?
Saygılarımla
Borsamizda hem dolar bazli fiyatini koruyup hem de yillik %5-10 temettu veren kac sirket var. Boyle bakimac eurobond kesinlikle portfoyumde olmasini planladigim bir enstruman .
Evet o faizi alabilirsiniz, biraz daha iyisi de olabilir. Uzun vadeli olanların faizi anaparayı da eritmeden bunu karşılar, onlara bakın.
Beyan edilecek başka geliriniz yoksa vergi de ödemezsiniz o miktara.
Mesela 2041 vadeli eurobondun kupon ödemesi yıllık 60 dolar, şu an fiyatı işbankasında 904 dolar, onu 900'e bulup yüz tane alabilirsiniz, yılda 6000 dolar yani ayda 500 dolar kupon faizi almış olursunuz. 2041 yılında da 100 bin dolarınız olur.
O çok uzun derseniz 2034 vadeli olan 1102 dolar, kupon faizi yıllık 80 dolar, 82 tane alıp yılda 6560 dolar faiz, yani ayda 546 dolar alırsınız. Yalnız burada 2034'de 82000 dolar anaparanız olur faizleri yerseniz.
Daha yakın vadelerde de kupon faizi yüksek olanlardan seçerseniz benzer oranı yakalarsınız.
Alacağınız faizlerden anaparaya eklemek için %2 gibi birazını ayırmanızı öneririm, dolar enflasyonunu karşılamak için.
Vakıfbank Eurobond Vade: 01 Kasım 2027 Kupon: 8,00 Minumum işlem miktarı: 200.000 USD Nominal
Bugün Vakıftan aldığım gösterge niteliğinde fiyat 86,00 Temiz. Getiri 10,13%
Vakıf piyasa fiyatından üzerinden komisyon alıyor ve öyle satıyor. Komisyon Binde 1. Çok iyi bir oran kısa bir süre önce Binde 5 alıyorlardı.
Bu fiyattan benim excelde hesapladığım getiriler.
Brüt Getiri: 8,82 (10,13 getiri oranını bulamıyorum. Anladığım kadarıyla kupon ödemelerinin de kupon oranından değerlendirildiği varsayılarak bu oran bulunuyor.
Ben yıllık % 3 ile değerlendireceğimi varsaydım)
Mevduat Karşılığı: 200.000 USD nominal alımda: 9,12 400.000 USD Nominal alımda: 8,73 (Daha yüksek mikarda daha yüksek vergi dilimleri)
Bu getiriler şu an bana iyi gelmeye başladı.
Dönüşüm yarın. 86,00 civarı fiyat olursa 400.000 USD Nominal, 86,50 civarı olursa 200.000 USD Nominal alım yapmayı düşünüyorum.
Ve kesinlikle vade sonuna kadar tutmayı düşünüyorum
Risklerim
USA da enflasyon ve faizlerin çok yükselmesi.
Öngörülemeyen acil bir durumda kısmi veya tümünü satma durumunda edilecek ve yüksek olabilecek bir zarar.
Eurobondların vergi mevzuatında yapılabilecek ya da vergi dilimlerinde yapılabilecek değişikliklerle Net Getirinin azalabileceği.
Herhangi kriz benzeri bir durumda "ah buradan almak varmış" demek.
Kazançlarım
Dolar bazında sabit ve yüksek bir getiri.
USD arttı mı azaldımı diye devamlı takip etmemek.
Anaparayı bu şekilde tutunca, kupon ödemeleri ile daha riskli gördüğüm ve uzunca bir süredir işlem yapmadığım borsada uzun vadeli temettü hisseleri toplamak. Ereğli gibi.
bilesik getirinin hesabinizdan farkli cikmasi nedeniyle alakali dusunceniz dogru.
portfoyunun 60%'i eurobondda olan ve itfaya kadar satmayi dusunmeyen bir insan olarak, kendi adima riskler kismina, ihraccinin default ya da odemesinde (kendisi ya da ulke kosullari kaynakli) sorun olmasi riskini de ekliyorum. ben malesef ulke olarak icinde oldugumuz, gecen sene baslayan suresi 2001 yerine 1994'e benzetiyorum. global parasal genisleme dalgasi yakalamazsak isimizin zor oldugunu dusunuyorum.
%10,13 bileşik getiridir, yani faizi de aynı oranla değerlendirirseniz.. %3 ile mevduata bağlarsanız yazdığınız gibi düşük çıkar.
Eurobond vergilendirilmesi değiştirilirse değişiklikten önce alınmış eurobondlara da uygulanır mı tecrübesi olan var mı?
ABD riski var ama TL için de benzer riskler Türkiye için söz konusu, artık sizin kararınıza kalmış.
Eurobond oranı (%10+) çok iyiymiş, büyük bankalar ve kamu bankaları da hazine kadar güvenilir bence, keşke onlar da bin dolarlık paylar şeklinde satsalar, 200 bin dolar giriş barajı çok yüksek 1.1 milyon lira üzeri ediyor küçük yatırımcı direk eleniyor. Benim o kadar varlığım olmadığı için hazine eurobonduna mahkumum yoksa ben de alırdım bunu. Tabi bu miktara da vergi doğacaktır. Gücü yeten değerlendirsin.
Eski Türkiye(2012 öncesi) olsa böyle bir düzenleme açıklandıktan sonra, hem muhalefetin, hem de basının baskısı ile önceden yapılan işlemler için geçerli olmayacak diye gaz alma yapılırdı. Bu kuvvetler kalmadığına göre bu tip telafi manevrası yapılma ihmali düşük. En çok gelecek yıldan itibaren uygulama başlar derler bence.
Doğalgaza, alkole, sigaraya yapılan zamlara kızsak da bunları yapmaları, en azından şimdilik, gelir vergilerine çok yüklenmeyecekleri izlenimi doğuruyor.
Son olarak; her ne kadar yurtdışına para çıkarmayı zorlaştırsalar da, %49 gibi gelir vergisi dilimleri belirlemeleri halinde yurtdışına para kaçacaktır.
Eurobond işini tam anlamak lazım işlem yapmadan önce.
Kasım 2027 vadeli Vakıf Eurobondu "Call" özellikli imiş. Uzun Vadeli diğer bazı kağıtlarda da bu varmış.
2027 gelmeden 2022 de Vakıf "ben erken itfa ediyorum, ya da daha düşük bir kuponla devam ediyorum" diyebiliyormuş.
Karışık iş tam da anlamadım. Erken itfa etse 86 dan aldığın için karlısın ama düşük kuponla devam ederse sakat.
Bu kağıdı almadım.
Bunun yerine Halkbank Eurobondu aldım. Bilgileri aşağıda.
Vade: 11 Şubat 2021
Kupon: 4,75
Minumum İşlem Miktarı: 200.000 USD Nominal
Alım Miktarım: 350.000 USD Nominal
Temiz Fiyat: 95,750
Birikmiş Kupon: 0,38
Kirli Fiyat: 96,13
Brüt Getiri:7,86
Mevduat Karşılığı:7,65
Üç Bankadan fiyat aldım.
Mevcut bankam Vakıf fiyat veremedi.
İŞ yatırım ve TEB Temiz: 95,750 aynı fiyatı verdi. Ben işlemi TEB'den yaptım.
Vadesine göre iyi bir getirisi olduğunu düşünüyorum.
Bakalım gelecek ne gösterir.
Doğrudur. 5 yildan uzun vadeli kurumsal eurobondlarda değişken kupon oranı olabilir ona da dikkat edin derim. Sermaye tipi bonolar (at1, at2) da var eurobondlarin içinde, belli sermaye yeterlilik esiklerine göre ödemeler durdurulabilir ya da iptal edilebilir. Saygılarımla
değişken faizli eurobond da faiz neye göre belirleniyor acaba ? bir çok recall eurobond da ayrıca 5 yıllık sabit faiz sonra değişken faiz ibaresi var. örneğin 2028 iş bankası eurobondunda böyle yazıyor "fixed coupon now, later variable"
https://i.imgyukle.com/2019/09/10/ohBzje.jpg
faizler yükseliş eğiliminde o zaman faiz düşürme işlemi yapamazlar gibi düşünüyorum ama emin olamadım, örneğin 2027 garanti bondunda izahnamede bu açıklama var
yani kısaca reset margin + 5 Year Mid-Swap Rate = ihraçtan 5 sene sonraki yeni faiz oranı olarak belirlenir yazılmış. burada bahsedilen reset margin nedir ? onu bulamadımAlıntı:
5.1 Interest Rate and Interest Payment Dates
Each Note bears interest:
(a) in respect of the period from (and including) the Issue Date to (but excluding) the Issuer Call Date,
at the rate of 6.125 per cent. per annum (the Initial Interest Rate); and
(b) in respect of the period from (and including) the Issuer Call Date to (but excluding) the Maturity
Date (the Reset Period), at the rate per annum equal to the aggregate of: (i) the Reset Margin and
(ii) the 5 Year Mid-Swap Rate (the Reset Interest Rate and, together with the Initial Interest Rate,
each, a Rate of Interest), as determined by the Fiscal Agent on the Reset Determination Date.
28
Interest will be payable semi-annually in arrear on each of 24 May and 24 November (each, an Interest
Payment Date) in each year up to (and including) the Maturity Date, commencing on 24 November 2017.
Çoğunlukla ilgili tarihteki 5yr us rate + reset margin verilir. Reset margin nasıl belirleniyor izahnameye bakmak lazım. Çoğunlukla ve makul olarak ilgili kurumun 5 yıllık risk primine yakın olur reset margin. Sermaye sorunu vs nedeniyle (düşük ihtimal ama olmaz değil) reset margin kurum tarafindan düşük belirlenirse, nihayeten piyasa tahvilin fiyatını ilgili kurumun risk primini içerecek şekilde düşürür ama zarar edebilirsiniz.
Gece sene Santander bankası çağrılabilir vadesiz bonosunu geri cagirmadigi için fiyatında epey dalgalanma oldu. Bu başlık fikir verebilir ama yüklü tahvil yatırımı öncesi iyi araştırma yapmış olmak gerekli. Gerek vergileri gerekse tezgahustu piyasa işlemleri olması nedeniyle yanlış verilmiş bir kararla yapılmış yatırımı iptal etmenin kısa sürede bile ciddi kayiplari olabilir.
Saygılarımla
Sadece yeniden faiz oranı belirleme kısmını anlayamadım.
Örneğin şu anda 5 yıllık usa tahvili 1,5% ve Türkiye cds i = 4,00 bu durumda bunların toplamının yaklaşık 0,5 veya 1 puan fazlası Türkiye 5 yıllık Eurobond getirisine eşit oluyor çok kaba bir hesapla.
Madem Reset Margin = 5 yıllık U.S. tahvili + cds , bu durumda ilgili call tarihinde özel bir kurumun ( banka veya holding ) tahvil faizi ile Türkiye hazine Eurobond faizi aynı mı oluyor ?
Herhangi bir özel kurum İle hazinenin temerrüt riski aynı olamaz ki ?
Mantıken call tarihinde ya banka ilgili kupon faizini konjonktür gereği arttırma noktasına gidecek , veya bu işine gelmiyorsa erken itfa yapacak diye düşünüyorum. Ya da önceden objektif olarak belirlenmiş bir marj İle ( örneğin usa 5 yıllık bond + 6 puan gibi) devam edecek. Çünkü keyfi olarak kupon faizini kendi belirleyeceği bir hesapla ve subjektif bir orana göre düşürmesi banka veya ilgili kurum için ciddi bir repütasyon kaybına yol açar ve gelecekte yapacağı borçlanmalarda sıkıntı yaşar diye düşünüyorum. Tespitlerim doğru mu acaba
Danışmanımla görüştüm. Buraya da yazayım değişken faiz olayını.
Call tarihinde tahvilin Sahibi faizi şu şekilde yeniden belirleyebiliyor :
İhraç tarihindeki kupon faizi - Amerikan 5 yıllık bononun faizi arasında fark ne kadarsa yeni dönemde de yeni faiz oranı bu aradaki fark + ABD 5 yıllık faizi kadar olabiliyor. Yani Amerikan tahvil faizine göre Eurobond un kupon faizi artıyor, azalıyor veya aynı kalıyor . Haliyle eğer artarsa genellikle kurum erken itfaya gidiyor Yani call opsiyonunu kullanıyor. Ancak kupon faizi düşürme yoluna giderse haliyle Eurobondun fiyatı da piyasa tarafından düşürülüyor ve yatırımcı zarar edebiliyor. Pratikte genellikle faiz düşüşü olmaz , Eurobond geri çağrılır ve erken itfa edilir veya aynı faiz İle devam edillir çünkü böyle olmazsa ilgili kurum İle ilgili ödeme güçlüğü içerisinde gibi bir algı oluşur dedi danışmanım.
ben bunu buldum
https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=US5Y
eurobondlarımız bu bononun faizine endeksli, yani us 5 yıllık tahvil faizine.yani 2018-2019 ortalarına kadarki yükselişi ihmal edersek kayda değer bir fark yok bononun getirisinde. hemen hemen 0,5 puan aşağı yukarı oynamış. gidişat böyle olursa değişken faizli bonoların faizleri de ya 0,5 aşağı ya da yukarı gider, veya aynı kalır. tabi bazılarının belirttiği gibi 2020 de global bir bir kaos olur da para güvenli liman diye us tahviline gider ve tahvilin getirisi de bu sebeple eksilere düşerse iş değişir.o zaman zaten deflasyonist kriz başlamış demektir. bu senaryoda bitcoin de herhalde 100000 usd leri geçer.
Merhaba;
Yapıkredinin USD AT1 bond getirisi sanırım %13 seviyesinde fiyat 104 seviyesine gelmiş sanırım.
Bunlar sermaye benzeri olduğu için mi bu kadar yüksek getirilidir.
Burada gözden kaçırdığım risk koç holding riski dışında var mıdır?
şimdiden teşekkürler
Evet sermaye benzeri olduğu için. Riski verdiği kredilerin geri ödenmeme riskidir. Bu tip bonolar iflas durumunda ödeme hiyerarşisinde en altlarda.
Koç Holding'e ait özel bir riski olduğunu sanmıyorum. Coco bond denilen bu tip bonoları bireysel yatırımcıya satılması Avrupa'da yasaklanmıştı. Türkiye'de de bireysel yatırımcı alamıyor diye biliyordum ama kodu XS1867595750 ise İş Yatırımın bülteninde görünüyor. 104'ü kirli fiyat olarak görüyorum.
Şu an almaya en uygun eurobond hangisi acaba yardım ederse bilen tecrübeli arkadaşlar sevinirim.
En iyisi diye bir şey yok, öyle biri aradan sıyrılmıyor, piyasa dengeli. Faizler vadeye göre değişiyor.
Siz ne kadar vadeli yatırım yapabileceğinize karar verin.
Mesela birbuçuk yıl vadeli eurobondun faizi 4%, üç yıl vadeli eurobondun faizi 5.4%, yedi yıl vadelininki 6.4%, yirmi yıl vadelininki 7.1%.
Aynı vadeli eurobondlardan da bazıları az kupon faizi veriyor ama itfa tarihinde anaparayı yüksek alıyorsunuz, bazıları da kuponları bol veriyor ama itfada anapara az geliyor. Buna sizin karar vermeniz lazım.
Karar veremiyorsanız da sepet yapabilirsiniz.
Alacağım eurobond fiyatı 100 den düşük mü olmalı ?