Hakikaten kedi buysa ciğer nerde?
cezaya karşılık değilse şirketin bir açıklama yapması lazım.
Printable View
brüt kar marjları:..4Ç.....3Ç......2.Ç.....1.Ç...
CANTE...............%30.....31......35......56...
ODAS..................21.....59......50......49.7
CİRO
CANTE.2595.255.158--1.228.590.826--1.081.635.692--907.059.213
ODAS..2.827.156.696--2.166.814.760--1.575.708.512--1.070.976.680
oran....--%9,............... %76...................%45......................%17 .9
--bireysel olarak şirketi karı manipüle ettiğini iddia ederek savcılığa başvurmadan bir sonuç çıkmaz; SPK ye şikayet edeceksiniz ..SPK gerek görürse şikayet eder...yani SPK dan bir yazı gelmedikçe savcılığın davaya bakacağını sanmıyorum...
--baksa bile, şirketin karını gizleme-azaltmak gibi bir faaliyette bulunması imkansızdır...çünkü burada her şey şeffaftır...üretilen belli satılan belli, fiyat belli...
1. ve 4. çeyrekte odaşın ve CANTE nin cirosu arasında anlamlı fark yok; odaş cante yi tam konsolide ediyor...2 ve 3. çeyrekte odas
ın cirosu ve brüt kar marjı belirgin artmış, son çeyrekte ise bariz düşmüş...artışın sebebi özbekistandaki termik santralden geldiği, son çeyrekte ise burada üretimin-satışın olmadığı anlaşılmakta...
Yapma yaaa. siz hukukçu musunuz?
Yoksa hukuk kuralları yeniden yazıldı da bizim mi haberimiz yok?
Ya da hukuk adına racon kesme hakkı size mi tanındı da bu kararı kestirip atıyorsunuz?
yetmezmiş gibi bir de " şirketin karını gizleme faaliyetinde bulunması imkansızdır" diyerek kestirip atıyorsunuz.
o zaman size soruyorum;
Vakkonuun açıklammış bilançosunda,kalemlerde oynama yaparak,şirket karını az gösterdiği gerekçesiyle Hamza İl adındaki vatandaş,direkt savcılığa başvurarak şirketi şikayet etti. SPK dan izin alınacak diye bir saçmalık olsa mahkeme bunu kabul eder miydi?Peki SPK dan izin alınacak gibi bir saçmalık varsa,şirket de halka açık değilse izni kimden alacak? Yakuplu mahalle muhtarından mı? Sonuçta ne oldu bilir misiniz? mahkeme Hamza İl adlı vatandaşı haklı bularak şirkete yüklü bir ceza yağdırdı ve şirket düzeltilmiş bilançosunu eşek gibi yeniden yaparak gönderdi ve kar epeyce arttı.
Herşey şeffafmış baksen,900 milyona yakın epiaşa ödenen para neyin nesi peki.demek epiaşa elektrik satıyor ve üstüne para veriyor öyle mi? üretim belli satış fiyatı belli derken ne kadar saçmaladığınızı burada herkes eminim gülerek okuyordur.madem fiyat belli o zaman 1. çeyrekte net kAR %45,2. çeyrekte %43, 3. çeyrekte %58 iken neden 4.çeyrekte %5.7 oluyor. üstelik son çeyrekte elektrik fiyatına %38 zam yapılmasına rağmen.epiaşa 3 çeyrekte hiç ödeme yapılmamışken son çeyrekte 900 milyona yakın para ödemesi cezaya mahsuben değilse nedir peki? Bunu şirkete sordum kıvırdı bir cevap veremedi o zaman sen herşeyi bildiğine göre açıkla da öğrenelim.
Ya da bu kadar kamuoyu şirketin bilançosunun saçmalıklarını dile getirirken,senin şirketi savunmanın tek nedeni olabilir.Demek sana avukatlık görevi verdiler.Boş boş konuşup da rezil etme kendini ayıptır
https://twitter.com/avmustafakara0/s...843974186?s=20
Bu arkadaş da avukat mahkeme ye vermş dilekçesini de yayınlamış
vay arkadaş, bu nedir yaw....
bi şeyler acıklayın, bi şey yapın....
7,10 dan girdim. Girer girmez hoşgeldin dedi spek. Daha nereye düşürecen çok merak ediyorum.
--ben bu şirketi 2014 yılından beri takip ediyorum....hemen hemen her bilançosunu, faaliyet raporlarını dip notlarına kadar okudum...hem de derinlemesine en ince noktalarına kadar...geriye dönük bakarsanız, benden daha fazla eleştiren de yoktur...
--sorduğun sorulara sen sormadan cevap vermişim...ya okumuyorsun ya da anlaman yetersiz...
**ben şirketin avukatlığını yapmıyorum...
** siz c. savcısına şikayet ettiğinizde muhtemel olabilecekleri söyledim...ben savcı olsam, böyle bir şikayet geldiğinde SPK dan görüş isterim...SPK nın bu konuyu derinlemesine araştırması gerekir...oradan gelecek sonuca göre, tatmin edici değil ise-- yeniden değerlendiririm...
Ben de avukatım daha kapsamlı ve teknik konuları içeren dilekçe ekinde savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Bu arada altın madeni ile alakalı arama ruhsatının haberi her an düşebilir.(rüyamda gördüm ve rüyalarım hep çıkar) üretim de 4 nisanda başlıyor.malınıza sahip çıkın arkadaşlar. Yabancıların her seçim öncesi borsamızda oynadıkları oyun sahnelenmektedir. Zaten düşük olan fiyatlar daha da baskılanarak seçim sonrasında 3-4 katına çıkarılıp satma oyunlarıdır bu yaşananlar. biz bu abidik kubidik oyunları çok gördük. benim bu hissede beklentim en az 30 tl dir.
iyi ki sen mahkemede hakim değildin yanmıştık valla. zaten senin gibi bazı hakimlerin kafaları aynı olduğundan bu memlekette hukuk kağnı hızında ilerlemektedir. sen hangi hakla benim iddialarımı spk dan izin almadığım gerekçesiyle kabul etmeyeceksin? Varsalım hissem halka açık değil o zaman ne diyeceksin? Git çemişkezek garipler mahalle muhtarından belge mi getir diyeceksin? Hukukta bu çifte standardı hangi akılla burada jkalkmış öngörü olarak ortaya atıyorsun. sen sen ol çekil köşene dip not oku ya da hukuki teorileri araştır yaşın genç bak ben 67 yaşındayım ve 32 yıllık borsacıyım. borsanın ilk yıllarından beri buradayım. Anlamadığın konularda ahkam kesip milletin kafasını bulandırma. en azından git hukuk adamlarından bilgi al.şirketin avukatı değilim diyorsun ama şirket avukatları şirketi savunma anlamında eline su dökemezler. sorduğum soruların hiçbirine cevap vermediğin halde cevap vermişim diyorsun ve okuduğumu anlamamakla suçluyorsun beni. o zaman anlayacağım dile konuş da anlayalım. son çeyrekte elektriğe devlet %40 zam yapmış yani bunlardan aldıkları elektriği %40 daha pahalı almasına rağmen,net kar marjının %70 den fazla olması gerekirken % 5 e inmesinin gerekçesini anlat da dinlesin herkes bay bilen.şirket bu sorularıma cevap vermek adına beni aradı telefondan ama işin içinden o da çıkamadı çünkü saçmaladığını anladı ve konu hakkında daha fazla bilgi alacak ve bana dönecek bakalım ne yumurtlayacak çok merak ediyorum doğrusu.
Bu arada ben spk dan izin almadan sikayet dilekçemi savcılığa verdim. kimse de benden spk izin belgesi istemedi.noktaaaaaaaaaaaa
3.545-2.055=1.490
1.490x5.482.129=816.872 üretiminin tümü satıldığı varsayılarak 4. çeyrekte epiaşa ödenecek destekleme bedeli
epiaşa ödenecek destekelme bedeli 2 ve 3. çeyrekte ödenmediği ya da az ödendiği için istenen meblağ (sanırım 1. milyar) ödenmiş değil...
destekleme bedeli (PTF ile AUF farkı)x satılan elektrik.... 4 çeyrekte ödendiği için satışların maliyeti önceki döneme göre belirgin artmış...sorun 4. çeyrekte değil...2 ve 3. çeyrekte; yani 2. ve 3. çeyrekte karlar olması gerekenden yüksek...
ODAŞ ın karının 4. çeyrekte neden güdük geldiği yukarıdaki tabloda gayet net ...çünkü özbekistan daki üretim-satış-ciro çok düşmüş+eğiaşa ödenen destekleme bedeli+diğer artan üretim maliyetleri...
bilanço okumayı bilen-giderler kalemini önceki dönem ile karşılaştıran biri- için sürpriz yok...
burada karı gizlemeyezsiniz...bazı kalemleri ödemeyerek artırabilirsiniz... ama azaltamazsınız...
kaldı ki şirket sahipleri karı yüksek göstermeyi sizlerden çok çok daha fazla istiyor....
II. SORUŞTURMA USULÜ VE YAPTIRIM
Piyasa dolandırıcılığı suçuna ilişkin soruşturma yapılması, Kurul
tarafından Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulmasına bağlı tutulmuştur. Kurul tarafından yazılı başvurunun yapılması,
muhakeme şartı niteliğindedir (SerPK m.115/1). Burada söz konusu
muhakeme şartının, şikâyet, izin ve talep şartlarından farklı, özel bir
muhakeme şartı niteliğini haiz olduğu öğretide ifade edilmiştir.78
http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2022-159-2039
Avukat ama dilekçe konusu şikayetin hukuki işleme konu edilebilmesi için öncelikle şirket ile EPİAŞ arasındaki uyuşmazlığın hukuki olarak kesin sonuca bağlanmasını beklemek zorundaç
Yani şikayeti alan savcı yukarıda bahsettiğim anlaşmaslığın hukuki olarak sonuçlanmasını beklemek zorunda. Şirket haklı çıkarsa bu dilekçe konusuz kalır ve işlemden kalkar. ODAŞ haksız çıkar ise de konu işleme alınır.
Benim konu ile ilgili görüşüm şöyle;
Son çeyrek karı düşük geldi çünkü son çeyrekte 700 milyon civarı extra bir gider yazılmış.
Finansal dip notlarda bulabilirsiniz?
2022/12 Aylık TEİAŞ/EPİAŞ Diğer giderler 890.719.398
2022/9 Aylık TEİAŞ/EPİAŞ Diğer giderler 125.745.199
Anladığım kadarı ile son çeyrek kar marjının düşmesine sebep bu giderdeki artış olmuş. Normalde bu 12 aya yayılmış olması lazımdı. Yani 4. çeyrek karı 700 milyon daha yüksek olabilirdi. 4. Çeyrek 500 milyon olan Brüt kar 1,2 milyar olabilirdi.
EPİAŞ mı haklı Şirket mi haklı konusuna gelir isek.
Nedense bana şirket hukuki olarak haklı gibi. EPİAS 30 eylülde bir düzenleme yapıp geriye dönük 1 ocaktan itibaren uygulanmasını istiyor.
Bu hukukun temel prensiplerine aykırı bir durumdur ve eğer böyle ise kesinlikle mahkemeden döner.
Şirketin iddiası uygulamalarının EPİAŞ ın düzenlemelerine uygun olduğu yönünde.
Peki haklı mı?
Haklı gibi, EPİAŞ neden 30 eylülde yeni bir düzenleme yaparak NEDEN metni değiştirme gereği duydu o zaman.
Bu konu hisse fiyatına olumsuz yansıdı zaten. Artık bundan sonra şirketin 3 aylık bilançosuna odaklanmak lazım.
Düşen kömür fiyatları, ve bu extra gider kalemi olmayacak.
Ben de ODAŞ hissesi yok ancak almayı düşünüyorum.
NOT: Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Sonuçta konunun uzmanı da değiliz. Sadece okuduklarımızdan anlayabildiğimiz kadarını yorumlamaya çalışıyoruz
Buradan 2023/3 aylık için çıkarım yaparsak bu kalem gideri bu kadar olmayacak.
malesef patronlar; canı istediğinde, okus pokus yaparak karı düşük gösterebiliyor....bunu çok kolay yapabiliyor hatta....
....
cante bedelsiz yapacakmış diyorlar....
15 kademe neden çıktın, neden düştün....
olur mu gardaş patronlar yapmaz öyle şey olur mu? Bunlar şeffafmış..öyle şey yapmazlar.üstelikl bunlar karın yüksek gösterilmesini istermiş.ben demiyorum yukarda oku da bak adamın biri öyle diyor.
ben de yuttum. karı düşürmek için her türlü fırıldağı çeviren kim bunlar...cantenin halka arzında yatırımcıya tek hisse vermeyen kim bunar... gerçek hisse değeri en az 300 lira olan hisseyi 3.90 dan halka arz eden kim. bunlar... cante hissesi 140 olmasına rağmen hisseleri satmayan kim? onlar da bunlar? Peki 165 milyon odaş hissesini satacağım deuip te 12.50 olmasına rağmen satmayan kim? onlar da bunlar....
Anlayacağınız 66 yaşıma geldim bunlar kadar ş.r.e.f yoksunu at hırsızı patron görmedim. Genel kurul kararı neden almıyorlar sizce? Çünkü hakaretin en alasını yiyeceklerini bildiklerinden uzatıyorlar işi.
Tüm dertleri bu hisseyi tamamen toplamak... sonra da 60 lı fiyatlara götürmek... burada ne kadar baskılayıp,karı düşükgösterp hisseden yatırımcıuyı soğutmak,tv ekranına çıkıp 7 liralık hisse için pahalı diyen karakter yoksunu aşağılıklar milleti canından bezdirmek dertleri. ama daha bilmedikleri bişey var ki o da ben ve grubum ve çevrem ne kadar inat olduğumuzu bilmiyorlar. Servet GYO hissesinde de bu tip abidik gubidik ayak oyunlarına rağmen patron avni çelik'e bir mail atmıştım.Sayın patron hisseyi ben 3 liradan aldım hem de epeyce dedim. hisseyi 12 ye götürüp 7 ye indirip,hergün baskılayıp,2 ileri 1 geri habire devre kesmek de neyin nesi dedim.? Bak patron dedim bu hisseyi sana 50 liradan 1 kuruş aşağı verirsem ********im dedim. hisse 7 ayda 7 den 140 a gitti gene vermedim. baktım gene baskılama devam ediyor 104 ortalamayla verdim.50 dedim 104 e gömdüm.
şimdi odaşın patronuna da aynı şeyi yazdım. ilk hedefim 30 idi 30 olunca verecektik. ama bu tip g.t numaraları olunca 50 den bir kuruş aşağı bizden 1 lot alamazsın dedim. ben ve çevremde 87 milyon lot mal var bilesin patron dedim. inatta elime kimse su dökemez. parsan hissesinde 12 yıl bekleyip 2.5 den aldığım hisseyi spekülatör onur Takma'a 80 den basmam başka bir zevk.(2012 de aldım 2023 de sattım.)
Benim ve grubumun işi bu.....
gerçek hisse değeri en az 300 lira olan hisseyi 3.90 dan halka arz eden kim. bunlar...
ya sayı saymayı bilmiyor ya da hiç dayak yememiş...
çan-2 termik santrali 20 gündür santral arızası nedeniyle çalışmıyor... 20 gündür giderilmediğine göre çok ciddi bir arızı olması lazım.. mart bu şekilde bitecek gibi...
ocaktan beri üretim 365.000MWh..
4. çeyrekte üretim 548.000MWh....aradaki fark 183 MWh.
4. çeyrekte elektriğin PTF ı 3540 iken 2023 ilk çeyrekte 10 gün kala 2858 e düşmüş....
cante 4. çeyrekte 2.595.255 milyon TL ciro yapmış...
..hem elektrik fiyatı ciddi düşmüş hem de üretim...
--2.5 milyarlık ciro, 4. çeyrekte 1.35 milyara düşebilir.
https://i.hizliresim.com/oln88dv.png
--biri yalan söylüyor, ya twiterde yazan ya da soruya cevap veren...
--ulaşılabilir bilgiler için neden soru sorarlar onu da anlamak zor....
arkadaşlar bu adam tetikçi...buna adam da demek günahtır. üretim 4 nisanda başlayacak kapsamlı bakım nedeniyle ara verilmiş. kaldı ki 1 aylık üretim bunun kar rakamını en fazla 150 milyon etkiler. elektrik fiyatının düştüğünden bahsediyor. yalan diyenin Allah belasını versin hem de bin defa. son çeyrekten fazla fiyata satılıyor. o dönem fiyatlarına kur farkı enflasyon farkı da ekleniyor. düşen fiyat bizi etkilemez spota vereni etkiler.ilk çeyrekte özbekistan tam kapasite çalışıyor. geçen yılın üzerinde bir kar gelince bu tetikçi ne diyecek bakalım.
burada her kim art niyetli yazı yazıyorsa bu mubarek günde Allah bin defa belasını versin.ben bu tipleri çok gördüm.eğer adamsan gel bir yerde bu konuyu tartışalım da rakamları gözünün bebeğine sokayım.
saçlarını taramaya devam ediyor....
endeks gidiyor....