Afferin
Tam 10 yildir bu forumda bunu yaziyorum kimse inanmiyor
Dolar pul olmus gitmis bitmis olmus
Ben dolar kazaniyorum her TR ye geldigimde ayni hizmet ve mal icin daha fazla dolar harciyorum
Printable View
adama sorarlar
madem bu kadar universite arastirma patent buluslar yaygara var ama sonucta neden son 16 yildir her sene dis borcu rekor ustune rekor kiriyor? Hem dolar rakam olarak rekor kiriyor hemde borcun GDP ye orani her sene rekor ustune rekor kiriyor.
Borc sarmali icinde olan bir ulke istedigi kadar bulus yapsin 100 tane google 500 tane facebook cikarsanda batarsin. Sarmal bu girdap gibi bir sey.
Dusun bak her sene 16 sene boyunca
Bir ulkede gidisat daha kotu olabilirmi?
Su anda debt/GDP orani %105 lerde ve tabi gelecek sene belki %106-107 sonra %110
Sonra Trump denen son derece cahil ve ici bos adam geldi 2 trilyon dolar altyapiya harcayacagim dedi
Paranmi varki harciyorsun gerizekali?
Boyle sorunca para basariz demedi ama biz biliyoruz para basacaklar
ve hala amerikanin universitelerinin isimlerini sayanlar var. Okuyun biraz. O universitelerin %99 u supruntu.
Mesela benim gittigim okul hala siralamada 30. gozukuyor. Ama rusvetle giren Turkler vardi. Artik 50. okulu dusunemiyorum.
Batakligin icinde yasayan benim.Evet ABD hala Turkiyeden cok ileride daha refah ama her gecen yil daha kotuye gidiyor. Sistemin yanlis oldugunu kabul etmeyip habire para basip borclarin faizlerini oduyorlar
Bakin borclarin faizi BUTCEYI gecmis bu sene.
Amerika dolarin 3. dunya ulkelerindeki subliminal mesajlarin 50 yilda yarattigi gucle ayakta.
Bir baska degisle dolar rezerv para olmasa su anda Atlantigin kuzey batisinda baska bir ulke veya ulkeler vardi.
http://i.hizliresim.com/qbAB8d.png
alakasiz bir konuya deginicem
bilmiyorum aranizda hic amerikan arabasi kullanan oldumu?
sakin ne yanindan gecin nede surun. Her cesidini cinsini denedim. bu kadar kalas bu kadar dengesiz araba baska yerde uretilmiyordur heralde. Dunyanin en kalitesiz bicimsiz arabalarini amerikalilar uretiyor
Ha SUV de iyiler. Oda anladiklarindan degil.
2. dunya savasinda Eisenhower GM ve o zamanki baska sirketlere diyorki size istediginiz kadar hibe para bana Humvee yapacaksiniz
Adamlar devletin parasiyla olcusuz dengesiz verimlilik takmadan devasa jeep platformlarini yapiyorlar. 2. dunya savasini ABD kazaniyor ama hukumet verin o platformlari bana geri demiyor
ve boylece Amerikan sirketleri jeep piyasasinda dunya lideri oluyor. Oluyor da ne oluyor su anda Tesla haric ki o cok absurd bir olaydir ayrica tartisilmasi gerekir hicbir amerikan sirketi ne jeep piyasasinda ne araba piyasasinda liderligi yada kalite ustunlugu yok
24 yildir amerikadayim fazla abartmadan soyluyorum hic amerikan mali kullanmadim olsada evime sokmam. Bedava verseler almam. Bir sey amerikada uretilmisse kesin dandiktir ya sorun cikarir ya design da bir sorun vardir yada cok verimsizdir.
Omrunde yapabileceklerin icin para harcamalisin, orada yaz olmasini gorebilmek icin senin omrun yetebilir mi dostum..
Kemal sunal in bir filmi vardi, mesela dedik ayarinda yaziyor isen kabul edebiliriz. Ancak ay yada mars gibi istersen ufkunu biraz daha genis tut, yada ab nin goktasinda bi arazi olabilir, saygilar..
Gercekten Sterlin benimde dikkatimi olumlu yonde cok cekiyor....Ustelik Dolar karisisnda tarihi diplerde ve teknik olarak grafige baktigimizda GRPUSD bana gore yukari donus hazirliklari yapiyor....AB'den cikmasi Ingiltere'yi sanildiginin tersine guclendirecektir..
GRPUSD
http://i.hizliresim.com/7qBvn5.jpg
Buda EURUSD ...Bence bu parite de yukari donmeye yakin bir evrededir...
http://i.hizliresim.com/vba4vz.jpg
Ben bir doviz yatirimcisi olsaydim poltfoyumu sepet yapardim ve az cok su sekilde oranlardim...
%50 GRP
%30 EUR
%20 USD
Hangi pariteye baksaniz son 10 yildir dolar karsisinda deger kaybediyor ve tarihi dip seviyelerinde toparlanmaya calisiyor...Ustelik dolar bu tarihi degerlenmeyi tarihinde karsiliksiz ve kontrolsuz en cok basilan yillarda yapiyor....Bir sey dogasina ve mantik yasasina karsi ters gidiyor ama bakalim daha ne kadar devam edebilir....
Bana gore bunca devasa parasal genislemeye ragmen Dolari bu kadar guclu tutan yegane sebeb Amerikanin kesinlikle ekonomik gucu degil Askeri gucudur....Sadece askeri guc ile ABD bu dolari oyununu daha ne kadar surdurebilir hep birlikte gorecegiz..
YTD..
:)
Doları, elindeki üç beş kuruşu kaybetmemek için son liman olarak görenlere bu takılma ve yanlışlık hep yapılıyor.
Oysa bu konuda sayısız çıklama yaptık.
Dolarda kur artışıyla para kazanılmaz.
Çünkü malesef bu ülkede temel değer dolar...:)
Doları olmayan elindekilerin değeri dolar bazında düştüğünden kaybetmekte.
Dolarda kazanç, benim bu başlığa alternatif olarak açtığım "dolar kuru bu, iner de çıkar da" temelinde al-sat yaparak gerçekleşebilir.
Eğer hesap dönemi sonunda elinizde daha fazla dolar varsa kazançlısınızdır...
ben ülkemin rasyonel insanlar tarafından yönetilmesini isterim, kendi gücünü ve potansiyelini bilerek gelecekte dunya sahnesinde istediğini yaptırabilir pozisyonda olması için çalışmasının, terlemesinin ve akıllı olmasının gerekliliğine inanırım.
ancak ....
ülkede kaba kuvvet ve bağırmayla istedikleri gibi at oynatabilleceğini zanneden mevcut zihniyet dünyanın kuvvetli ülkeleriyle aynı tarzda ilişki kuramadıkları için, sürekli yenildikleri için bu hezimetleri unutturabilecek kavramlar icat ediyorlar: üst akıl, karanlık mahfiller, şer odakları...gibi kavramlar.
oysa yapılması gereken rasyonel aklın hakim kılınması ve din merkezli yapılanmalardan uzak durulması değilmidir ?evet, ancak bu reçeteyi istemiyor ülkedeki bazı odaklar.
o yuzden teflon tava gibi hiç bir sorumluluk üstlenmeden başkalarını suçluyorlar. dost/düşman kavramları tarhin başlangıcından beri var. buna uygun biçimde bunu realite kabul ederek ve zırt pırt ağlamadan hareket etmeleri gerekirken tam tersini yapıyor ve durmadan aglıyorlar.
elbette işin sosuda şu: "abd doları güçlü çünkü ordusu güçlü" yada "abd deki üniversitelerin %99 u süprüntü" tarzı temelsiz/manasız/ezber çıkarımlar sunmaktan başka bir şeyde yapamıyorlar.
işin doğrusu şu: abd deki universitelerin önemli bir bölümü zaten dunyanın en iyileri içinde. ayrıca abd dolarının güçlü olması bir çok alanda üstünlüğün sonucudur, sadece ordunun güçlü olmasına bağlanamaz, hatta denilebilir ki ordusunun güçlü olmasının en önemli nedeni de aslında ülkedeki rasyonel sistem ve bilimde tartışmasız birinciliğidir. dolayısıyla ordusunun veya doların gücü bir sonuçtur, diğer alanlardaki (ekonomik sistemi, seküler yapısı, rasyonel akıl, bilim/teknoloji, universiteler vb) tartışmasız üstünlüğünün bir sonucu..