üstad, suriye gibi ciddi bir petrol/gaz rezervi olmayan ama hatların geçiş yolu olabilme özelliğine sahip bir toprak parçası üzerinde bu kadar vaveyla kopartılması açısından, anlatılan bu teori bana mantıksız gelmedi, o yüzden 'denilen o ki' diye aktardım.. gaz/petrol kaynağı ortadoğu'da, talebi avrupa'da, özellikle doğalgaz boru hattıyla aktarılmak durumunda, güzergah diye bi mevzuu var.. şahsi fikrime göre, esaslı sebeplerden biri de israil'in güvenliğidir- suriye arap dünyasının silahşörü olarak bilinir, bu rejimin yıkılması israil için iyidir çünkü hizbullan ve iran gibi israil'in belası olanlarla da aynı cephededir vs..
sn bosforusun alıntıladığı yazıya büyük ölçüde katılıyorum, bahsedilen aileler- yani fed-merkezli bankacılık sistemi üzerinden günümüz dünyasını ekonomik/siyasi olarak kontrol altında tutmakta olan güç sahipleri- bizim elemanın ismini çizdiler, devirmek için defalarca teşebbüste bulundular (oysa ilk 7 yılında destek atmışlardı- ordudaki avrasyacıları elimine etmek veya ordunun elinde tuttuğu siyasi inisiyatifi kırmak için).. ama olmadı, devrilmedi eleman, bileği bükülmedi.. şimdi bir mutabakat ihtimali var, uzlaşma sağlanırsa ekonomik görünüm tam terse döner
2013 fed kaynaklı EM paralarına saldırı hareketinde TL ortalama bir değer kaybetti- 2015 sonrası negatif ayrıştı, ilk sebep merkez bankası bağımsızlığı/ faiz söylemleriydi- reis ne zaman ağzını açsa kuru yukarı sürüyordu piyasa.. ikinci dinamik anayasa değişikliği idi ve asıl ayrışma onunla ilgili oldu.. ekim'de bahçeli ref. için açık çek verdi ve kur 2.90' ları yukarı geçerek
yürümeye başladı (15/07 darbede bile yukarı gitmemişti) bu anayasa değişikliğinden hiç bi zaman hoşlanmadı piyasa- adı geçtiğinde de, meclise geldiğinde de, halk oylamasına giden süreçte de).. böyle bi dinamik realize olduğu vakit (ister evet/ ister hayır) trend normalde terse döner.. hep böyle olmuştur, piyasaların işleme mantığı böyledir..
tabii, gönül ister ki, dolarcı arkadaşlar açısından kur hep yukarı devam etsin- en kısa zamanda 4.50 olsun, seneye 6.69 olsun, 7.00 olduğunda powerpc dolarlarından birazını bozsun (TL faizi de en az %20- 25 verirlerse) ekonomiye kazandırsın- o sayede yüksek teknolojiye/ inovasyona yatırım yapabilsin türk ekonomisi, ihracatçı bayram etsin![]()
Yer İmleri