ikisinin de getirisi hemen hemen aynıdır (%7.7-7.8), istediğinizi seçin anlamlı bir fark yok. yine de içiniz rahat değilse yarısını birinden yarısını birinden alın seçmek zorunda değilsiniz.
Printable View
Benzer ama daha detaylı bir hesabı bu başlıkta eskiden yapmıştım, eurobond getirinizden dolar için yıllık %2 abd enflasyon bedeli düşerseniz daha doğru olur, uzun vadeden bahsediyoruz, doların da alım gücü düşüyor. şimdi yatıracağınız 100 bin doları yirmi yıl sonra 100 bin dolar olarak alırsanız o doların değeri bugünün 60 bin doları gibi olur, yani anaparaya eklemek üzere kuponlardan ayırmalısınız, ya da kuponu düşük anapara ödemesi yüksek bir eurobond seçmelisiniz.
Bunun dışında hesabınız doğrudur, ben de zamanında konut hesabını bozup ev almaktan vazgeçip yatırımımı eurobonda yaptım.
Sn erinc,
Hiç getiri, yield, korelasyon gibi karışık anlamadığım konulara girmemiştim. Temelde merak ettiğim borçlanma aracının piyasa fiyatının düşmesi durumunda piyasa faiz oranı düşer mi yükselir mi şeklindeydi. Neyse.
Anladığım kadarıyla faiz, Eurobond'un fiyatı ile hesap ediliyor.
Yani mesela US900123BJ84 kodlu fonun asıl kupon faizi yılda %6. Ancak iskontolu satıldığı için % 7,61 gibi hesaplanıyor.
Sıkıntı şu, mesela ben iki kira alıyorum 2000 TL aylık toplamda yıllık 24 bin, 49k-24k = 25k ancak yıllık alabileceğim Eurobond faizi
şimdiki kur ile ancak 3500 $ eder. Bu da maksimum 60 Eurobond alabiliyorum anlamına geliyor. Onun harici vergiye tabii. Ee o zaman vatandaş bunu nasıl alsın, yarın $ daha da artarsa direkt vergi gelecek. Zamanından önce satarsan yine vergi ödeyeceksin. Demek ki bunu yerli için çıkarmıyorlar buradan bunu anlıyoruz. :kahkah:
Kira icin zaten beyanname veriyorsaniz eurobond gelirinizi de herhangi bir sinira bakmadan ekleyeceksiniz, ayni sekilde temettu gelirini de offshore faizini de..
Sonra indirimleri duseceksiniz, varsa tabii egitim saglik bagis gibi.
En sonra cikan vergiden, varsa bu gelirlere kaynaginda uygulanmis stopaj, onlari da mahsup edip kalani odeyeceksiniz veya iade cikiyorsa da talep edeceksiniz..
Syg,