Fesh olmaz inşallah.Çünkü bize gelene kadar öncelikli olan gruplar var.İşçiler,şirketten alacaklı olan kişiler ,şirketler bizden öncelikli
Printable View
Otomotiv sektöründe ciddi bir dönüşümün içindeyiz. Avrupalı üreticiler ciddi bir stratejik hata yaparak emisyon regülasyonlarını ve hedeflerini sektörün durumunu tam anlamadan hızlı bir şekilde değiştirmeye çalıştılar ve çinli üreticilerin (+Tesla) önünü açtılar. Mevcut şartlarda elektrikli binek araçlarda avrupalı üreticilerin Çin araçları ve Tesla ile maliyet ve karlılık açısından rekabet etmeleri çok zor. Çindeki üreticilerin de bir kısmı belki silinecek ancak unutmamak gerekir ki Çin de sektör devlet tarafından da kontrol ediliyor ve sübvanse ediliyor dolayısı ile oradaki üreticiler zarar etse ve hatta iflas durumuna gelse bile devlet sektörün tamamına etki etmesine izin vermeden gerekirse şirketleri merge ederek durumu devam ettirir. Şu anda ticari araç harici segmentlerde Çin hakimiyeti kurulmaya başladı ve bu şekilde de devam edecek. Çinli üreticilerin dikey entegrasyon becerisi (BYD) ve scale ekonomi avantajı da düşünüldüğünde bu süreç belki çok hızlı olmayacak ancak şu anda görünen bunun kaçınılmaz olduğu yönünde.
Bunun üzerine otomotivde global yaşanan sıkıntılar (enflasyon, resesyon vs.) ek olarak geliyor ve 2025 te de (en azından 1Ç itibarı ile) böyle devam edecek gibi görünüyor.
DOAS ın TR özelindeki avantajı güçlü marka algısı ve tüketici alışkanlığı. Ancak bunun değişmesi çok zor değil dolayısı ile temkinli olmakta fayda var.
Taşımaya devam ediyorum ancak ekleme yapmak için 3Ç sonuçlarını mutlaka görmek gerektiğini düşünüyorum.
Avrupa ekonomisinin bel kemiğini otomobil endüstrisi oluşturuyor.
Lafa geldim mi serbest piyasa, rekabette eşitlik diye atıp, tutarak mangalda kül bırakmazlar ama iş ceplerine dokunmaya başlayınca kimsenin gözünün yaşına bakmazlar.
Avrupa otomobil fabrikalarının dara girmesi demek, Avrupa'nın dara düşmesi demek.
Avrupa demek, Almanya demek
Almanya demek Audi, BMW, Mercedes, VW, Opel vs demek onun için tüm para mı DOAS a yatırdım şimdi bunun başına bir şey gelir mi diye pim piriklenmenin, uykusuz gecelerin anlamı yok.
Merhabalar Sayın Memix;
Teveccühünüz, teşekkür ederim.
Kazançlı olmanıza sevindim.
1) Temettülerle almış olduğum altın daha karlı oldu ise altın yatırımına devam ederdim. Portföy çeşitlendirme adına da güzel olabilir. Altın yerine hisse alsaydınız karlı olacak idiyseniz hisse alınır. Bunu öngörmek çok zor. Temettü geliri ile 298 TL'den geri alım yapmıştım, benim için düşen piyasada kazançlı olmadı :)
2) Borsadan çıkma durumunda sol 6 ayın ortalama fiyatı gibi bir değer hesaplanıyor sanırım.
3) Enflasyon muhasebesi finansalları çok değiştirdi, karıştırdı. Bu nedenle bir öngörüde bulunmak çok zor, bir öngürüm yok maalesef.
Teşekkürler Sayın Ereğlili. Aslında şeytan dürtmüyor değil. Elimdeki tüm altını bozdur bas doaşa diye. Ama borsaya yıllarını vermiş biri olarak elimde fiziki somut bir değer olsun diye kıpırdamıyorum.
Nedenini anlamayacak bir durum yok. Açıkladığı tablolar rezalet, en düşük beklentilerin bile altında. 2.2 milyar net kâr beklenirken 280 milyon kâr açıklıyor. Keza, ciro, FAVÖK hepsi beklenti altı. Zaten uzun zamandır sürünüyor, teknik olarak pek düşecek yeri kalmadı gibi görünebilir ancak bu tablolardan sonra önce 196-198, ardından 178 rakamını görebileceğini düşünüyorum. Bu ekonomik koşullarda hele de şirket böyle berbat rakamlar açıklamışken alım yapmak intiharla eşdeğerdir bana göre. Parayı ppfye koyarım kafam rahat olur.
Yazdıklarım deli zırvası olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Herkes kendi kararını kendisi versin.