M2 si 2500 $ dan gitmiş. Vayy be bir zamanlar 15000$ a ulaşmıştı. Nerde o eski güzel günler.
Mi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
M2 si 2500 $ dan gitmiş. Vayy be bir zamanlar 15000$ a ulaşmıştı. Nerde o eski güzel günler.
Mi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ICBC bank kap'a haber düşmüş:
https://www.kap.org.tr/Bildirim/797657
07.11.2019
ve 08.11.2019 tarihlerinde bazı internet siteleri ve basın-yayın organlarında
çıkan "ICBC Bank İstanbul Tower'ı satın aldı" şeklindeki haberler gerçeği
yansıtmamaktadır.
Kimseye bir cevap olarak veya itiraz olarak yazmadığımı peşinen söyleyeyim ;
Şu anda elinde arsa veya daire alabilecek kadar nakitim olsa, hepsiyle sterlin yada kanada doları alırım. Bankadan konut kredisi ile markalı bir daire alırım. Bu daireyi en az 2000 tl. ye kiraya veririm. En geç bir yıl sonra kredi faizleri yarıdan fazla artacaktır. Banka mevduat faizleri artacaktır. Döviz zaten gidecektir. Bilinmeyen ve ürküten tek konu emlak değerlenir mi- daha aşağı düşer mi konusu ki, bu nüfus hareketleri ile ( Suriyeli, afrikalı, ıraklı, iranlı akını devam edecektir ) konut üretimi de çok düşük gittiğinden fiyatlar yükselecektir.
Elbette bu sadece beni bağlayan şahsi fikrimdir. Piyasayı gözlemdiğimde bu sonuca ulaştım.
Yanlış anlama lütfen..iddialı beklentiler, detayları tartışılabilir.
Ama önce şunu sormak isterim. Geçmişte bu tür öngörüler ile ne kadar kazandın..mesela şu an aylık gelirim 100x tl, geçmişte iyi tasarruf edip, karlı yatırımlar yaptım...ve şu anki mal varlığım menkul+gayrimenkul 10.000x TL diyebiliyor musun? (10-15 senelik çalışma hayatın vardır diye düşünüyorum)
Şahsen bu kadar detay konularda, bu kadar iddialı öngörülerde bulunmak güçlü bir geçmiş başarı hikayesi gerektirir görüsündeyim.
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde, kiracılarıyla tartışan Y.Ç. ve eşi G.Ç. bıçaklanarak yaralanırken, 12 yaşındaki çocukları S.Ç. ise darbedildi. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/ki...asadi-41370920
metrekare hesabı öyle değil, yani inşaat metrekaresi üzerinden yapılmaz- Gross Leasable Area üzerinden yapılır.. 205 için toplam GLA 130 bin m2 (bunun kabaca 90 bini kule katları, 40 bini yatay platform).. yataydaki kısım min %25 iskonto ile hesaplanmalı, sonuçta 4.600 usd/m2 gibi bir fiyat çıkıyor
bu pazarlığı bir seneden fazladır yakından takip ediyorum, 2019 başlarında imza atılmak üzereydi ama çin devleti engel oldu- çin şirketlerinin yurtdışında gayrimenkul yatırımı yapmaması şeklinde (TR'yi tek başına hedef alan bi karar değil, tüm dünya için geçerli olmak üzere).. bi kaç hafta evvel bu resmi engel kaldırıldı ve yarıda kalmış pazarlıklar tekrar masaya geldi.. yeşil gyo ilk açıklaması sürpriz değildi, ama son imza atılmadan bu tip işlemler açıklanamaz (muhtemelen borsa tahtasını manipüle etmek içindir).. umarım satılır, konuşulan 4.600 usd/m2 şu an için çok çok iyi bi fiyat- bu kadar büyük bi m2 olduğunu düşünürsek, all-times-high bi rakam tek işlemde nominal değer olarak
kanyon'un yanındaki telra binası 9 bin, QNB Finansbank binası (kristal kule) 7 bin usd/m2 ile satılmıştı, 2014 öncesi en iyi piyasalarda.. o yüzden eski rayiç 15 bin diye bi şey yok, küçük m2 perakende işlerde belki tek tük >15 bin usd işlem geçmiş olabilir, lakin rayiç en iyi 10 bin gördü diyebiliriz ortalama olarak.. cadde'nin ücra köşesinde safir 6-7 bin euro ile başlamıştı ve iyi gidiyordu, mal sahibi fiyatı 9-10 bine sürmek istedi (yanlış hareket: at beslenirken- kız istenirken ..) fiyat yükselince satamadı, sonra piyasa bozuldu, talep kalmadı zaten.. 205, merkezi iş aksı olan büyükdere caddesi'nin en merkezi yeri, ofis piyasasısı adına en birincil gösterge- 205 satışı (gerçekleşirse) piyasanın rayicini belirleyici işlem olacak.. (özet olarak: dolar bazında zirvenin %50- %55 altına dibi işaretlemiş olacak),
avm piyasası daha farklı.. ofislerde 15-18 yıl kabul edilen kira/amortisman süresi dükkanlarda 11-12 yıl kabul edilirdi (2018-öncesi faizlerde).. mesela m.gülay (citi'es sahibi) ümraniye- meydan avm'yi 11,5 yıllık kira çarpanıyla satın almak için 230 milyon dolar ödemişti 6 sene evvel
daha kötü piyasalarda daha düşük çarpan olur, mesela ticarilerde <10 yıl çarpan iyi fiyattır kiracılı dükkanda.. ofis piyasası biraz daha güvenlidir <13- 14 yıl çarpan ofiste.. uzun vadede güvenilir kira getirisine sahip a+ segment yani iyi kiracılı yerlerde.. tabii, ev daha farklı.. doğal bi talebi vardır konut segmentinde, nüfus artışı vardır- göç vardır- evlenen/ boşanan vardır, ve herkes akşam gidecek, bir çatının altına kafasını sokmak durumundadır: doğal talep.. o yüzden konut çarpanı daha yüksektir, şu an <20 yıl çarpanı fırsattır (bence, ytd)
konutun doğal bi talep bazı vardır ama ofiste/dükkanda bu yoktur- bu segmentlerde ekonomik istikrar algısı dominant faktördür.. bi iş kurucam, para yapıcam, arada kirayı ödücem.. dükkan açtın, döner ekmek satıyon 20 m2 alanda, lakin yanlış yerde açmışsın, hiç satış yok-- dükkanı kapatır gider 3-6 ay içinde.. benzer ofis kiracısının kapatması diyelim 6-12 ay sürer, sonunda tahliye eder ve 2 aylık kira borcu bırakır tipik olarak.. biraz daha yüksek çarpanı olması normal ofis/ticari
90'larda çarpanlar 10 yıla gelmiş- altını görmüştü, evet.. %70 enflasyona mukabil faiz %120 yazıyordu, gayrimenkul fiyatları enflasyona yakın gidiyordu ama biraz altında %50- 60 gibi.. reel faiz çok cazipti, ev satıp/ parayı faize koyan 3 sene sonra aynı evden 2 tane alabiliyordu.. fiyatlar satış baskısı altındaydı, yine de enf.hedge idi.. o zamanlardan, o reel faizden kalma bi fiyatlama 10 yıl efsanesi, o şartlar referans olamaz artık.. (10 yıl süreyle %70 enflasyon istikrarlı trend.. arada '94 & '01 gibi dip çalışmaları vs dünya ekonomi tarihi case study olarak unik, bir sefere mahsus
sonradankeri, bütün dünyada enflasyon düştü, küreselleşmeyle beraber her yerde enf. tek haneye indi (en son TR'de düştü, TR son demine kadar enflasyon için direndi, artık başka kimse kalmadı- sen de gel dendi TR ekonomisine ve enflasyon tek haneye düştüğünde yıl 2004 idi- nerdeyse 40 senedir süren çift hane kronik enflasyon düşmüştü tek haneye).. esasen ortada ne merkez bankasının, ne akp hükümetinin, ne imf/derviş programının, ne serdengeçti'nin özel bi başarısı vardır.. bütün dünyada enflasyon düşmüştür- internet- cep telefonu vs yükselen e-verimlilik, düşen gümrükler, ucuz çin malları vs bütün dünyada enflasyon tek haneye düşer (brezilya- rusya vd bütün EM dahil).. anca bundan sonra TR'de de tek haneye düşer enflasyon
- ulan bu saçmalığı daha ne kadar sürdürücen? diye soran dış unsurlar zoruyla falan gibi :)
2007-2008 dönemine kadar tek hane devam etti, amma velakin kiralar %20 üstü gidiyor, katılık gösteriyordu, bir türlü kira artışı hızı dizgilenemedi 4 sene falan, ev sahipleri ancak küresel kriz vuku bulunca biraz esneklik gösterdi, sonra artışlar enflasyona endekslendi, %6-7 bandına oturdu.. son kur/faiz volatilitesi esnasında %10 üstüne çıkmadı (tuik verisi).. 10 yıldan fazladır %7-10 bandında istikrar kazandı 'gerçek kira artış oranı'
.
Finans Merkezi hızlanır artık.
O civarlarda ev alanlar zengin olurlar bakarsınız.
https://www.haberturk.com/son-dakika...539475-ekonomi
2300₺ içinde kiracı olan eşyalı daire 380000 ₺ ‘ye satılık. 2+1 90 m2 Kira çarpanı olarak alınır mı sizce? Ev son katta. Antalya merkezde.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Verdiğiniz örnekte Kira çarpanı 165 seviyesinde çıkıyor. Alınır mı sorusuna ise ne gerek var şeklinde cevap verebilirim...
feyk kiracı özellikle satılık dükkanlarda yaygındır, yüksek fiyattan kiralık gösterilir ama satıldıktan 2 ay sonra kiracı çıkar gider, sonra gerçek rayicin yarısı kadar olduğunu anlamış olur alıcı.. mesela iyi bi restoran gibidir, fiyatları ucuz- servisi iyidir, dolup taşmaktadır, bu adamın kirayı ödememe ihtimali yok dersin, fiyat/kira çarpanı çok caziptir.. lakin bütün hepsi satış için kurulmuş bir tiyatro sahnesi olabilir
kiracı olmasa ben burayı kaça kiraya verebilirim (ne kadar zamanda kiraya verilir) iyi araştırmak gerekir.. çevrede emsal rayiçleri ve boşluk oranlarını araştırmak lazım
Vay anasını şeytanın aklına gelmez yada bu işin profesyonelleri biliyordur...Ne dalavereler var bu sektörde de...
Ooo, bu en bilindik yöntem.
Bunun ev kiracı versiyonu da şudur...mesela evini saracaksın...çevrede rayiç 2000 tl...senin evin daha bakımlı, cephesi vs daha iyi bir ev ya...evimi satacam ama, bana 1 yıl müsade edeceksin...Yalnız 2500 verebilirim, üstü beni aşar, evi boşaltmam gerekir dersin...adam da evi ucuza alıyoruz sanır, 2 ay kalırsın...işlerim bozuldu der çıkar gidersin.
Küçük bşr dükkan deneyimim olmuştu...çarpanı 100 filandı..bin pişman oldum...hele bizim gibi hayatın çok içinde olmayan beyaz yakalılar İçin kiralık dükkan, ev vs hiç önermem...kiracıyla uğraşmak İçin piyasanın içinde olmak lazım...öyle masa başı, bilgşsayar vs işlerle uğraşıp kira toplamak ters işler.
Malın ederini bilmek ayrı bir meziyet zaten. Bunu yapamıyorsan ya bir profesyonele danışacan yada zararı göze alacaksın.
Aslında emlakçıya ihtiyacı olan satıcıdan çok alıcı, doğru fiyata ona ev bulması gerekende emlakçı
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
bu durum iki taraf içinde geçerli. mal sahibi/kiracı yönü ile yani.
kira işlerinde kesinlikle garantili işlemler yapmak lazım özelikle bu evirde ortalık dolandırıcı dolu.
açıkcası kirada kalsam durumum varsa 2 senelik kirayı peşin öderim kafam rahat olur. sonra ev sahibi almanyadan oğlum gelecek evi boşaltın gibi bahanelerle çıkmak durumunda kalmazsınız.
yine bu yöntemle madem evini satıyor çarpan iyi içndeki kiracı 1 senelik peşin kirayı ev fiyatından düşülebilir. tapuya şerh konabilir.
son haftalarda sahibinden sitesindeki vitrin ilanlarında haddinden fazla satılık yazlık ( özelikle bodrum ) ilanları dolu.
normalde kriz olur bir sene sürer sonra millet tasarruf eder toparlanırdık yaklaşık 3 senedir kirzdeyiz diğer krizlerden farklı olarak toparlanamıyoruz çünkü kimse tasarruf edemiyor işsizlik en tepelerde. millet kazandığını ancak yiyebiliyor.
klasik söylem. çıkaracağı varsa bu böyle oluyor :):)
belki evi satacak bilemezsin.
daha geçen günlerde bir arkadaşımın evi kirada idi. yaşlı babası var artık bunamış evde geline sulanmaya başlamış falan filen. yaşı 90 birşey yapacağından değil yani :) ama kafa gidik. neyse alın birazda siz bakın diye babasını diğer kardeşinin oturduğu ile bırakıp gelmişler hali ile ev ihtiyacı oldu arkadaşımda kiracısını çıkarmak zorunda kaldı hemde 3 günde.
almanyadan oğlu gelmedi ama babası geldi :he:
Alım gücü yokki...
Adamlar alırken % 22.58 alıyorlar (yeniden değerleme oranı) ve zam yaparken doğalgaza, elektriğe, tüm ev ihtiyaçlarına...
Verirken (maaş zamları, vergi dilimlerinin tutarlarının artması) TÜİK enflasyon oranında % 8-9-10-12 her neyse...
Hep daha önceki birikmiş cepten yemeye yada kısarak yemeye yada daha ucuza, kalitesize, sahteye kaçmaya çalışıyor insanlar artık...
Gezmeyi, tozmayı bıraktık artık...Haftaya okulların ara tatilinde bile normal ekstra tatile gideceğimize Eskişehire akraba yanına gidiyoruz bari konaklama bedeli olmasın diye :he:
Buna transaction cost deniyor...yani ev almak-satmak, kiralamak vs hepsi zor süreçler..en son 15 yol önce ev alınca taşındım...sırf taşınmak bile 10-15 binlik stres maliyeti demek bence ( diğer maliyetler hariç)...öyle aileler var ki taşınmayı hobi edinmişler...evli, iki çocuklu biri olarak sırf taşınma olayım yok diye ev sahibi olduğuma şükrediyorum..
Valla benim gibiler için kiracı olmak çok zordur..çok rahat olman lazım...zaten değişikliği sevmem...3-5 senede bir ya artış oranı, ya ben oturacağım vs taşınmak zorunda kalırdım.
Allah iyi bir kiracı nasip etti...10 yıldır oturuyor..o da benim gibi herhalde...bu yıl %11 zam yaptım...zam yok, yoksa çakıyorum deseydi, tamam derdim herhalde...şimdi yeni kiracı İçin ilan ver, görüş, hırlı mıdır hırsız mıdır...zaten kriz ortamı...üf, tam sıkıntı.
Ben de evlendikten beri kiracıyım ama biraz kendi tercihim biraz da bu fiyatlardan ev almak işime gelmiyor...
İlk evim Erenköy İnönü Cad.deydi...2001 den 2012 ye kadar oturdum...Sonra ev sahibi evi satacağım dedi (ki sattı) ben de istemiye istemiye çıkmak zorunda kaldım...Yoksa memnundum evimden ve semtimden...
2012 den beri de Ümraniyeye bağlı Soyak Yenişehir Şelale Evlerindeyim...İşime çok yakın diye ve de site olarak tam aradığım özellikte (çocuk 5 yaşındaydı taşındığımda) olduğundan taşındım buraya...Çocuğun okulu da yakındı (ilkokulda 200 mt idi) hala da yakın sayılır (2-3 km)...Yine memnunum evimden...Ve evsahibim de çok anlayışlı...Anlaşıyoruz bi şekilde...Çık evi satacam demediği müddetçe çıkmam...
Çok değişikliği sevmem ben de ehlikeyf biriyim...Ama kiracılığın tek kötü yönü hep diken üstünde oturmak ya birgün çıkmak zorunda kalırsan diye...Umarım olmaz anlaşıp gideriz...
F-35 Programı Direktörü Fick:
"Biz bir yıldır sessiz ama bilinçli bir biçimde tüm parçalar için alternatif üreticiler bulmak üzere harekete geçmiştik.
Türkiyenin ürettiği parçaları temin edeceğimiz alternatif üreticiler bulundu."
Bu programdan bile atıyor adamlar bizi...
asla çıkmak zorunda değil, bütün yasalar kiracıdan yanadır.. mal sahibinin en haklı durumunda bile minimum bi yıl sürer kiracıyı çıkartmak.. kiralar ödenmiyorsa yada kendi oturacağı ilk evini satın almış bi mal sahibi olsan bile çıkartamazsın kiracıyı.. almayadan gelen oğul, çorumdan gelen baba falan, bunlar gerekçe bile değil günümüzde..
buna mukabil kiracı çıkmak istiyorsa, bunu engelleyecek hiç bi sözleşme hiç bi yazılı taahhüdün hükmü yok.. mesela 5 senelik sözleşme yaptın, erken çıkarsan şu kadar tazminat ödersin diye sözleşme yapmış olsan bile, kiracı çıkmak istediği zaman çıkar ve herhangi bi tazminat ödemez.. sadece 'yeni kiracı bulma makul süresi' diye bi süre vardır (2 ay yada en fazla 3 ay) çıkma bildirimi yaptığı andan itibaren sadece bu 2 aylık kirayı alma hakkı vardır mal sahibinin- yargıtay içtihatları bu şekilde