https://www.amerikaninsesi.com/a/abd...r/5871373.html
Printable View
Bilgisayar iyi olsa yuji dostumuzun tablolarından her fonu açacam.
Beğendiklerimi de yazacam.
Ama iki sekme açınca donuyor makina.
Türkiye'de maalesef değişmeyen zihniyet.
Rügülatör ceza yazar tedbir getirir paya.
Yatırım: ''Allah belanızı versin kağıtta tık yok düşüyor üstüne üstelik.''
Regülatör hareketlere ceza yazmaz:
Yatırımcı:''Oooo allah belanızı versin kağıt 60 tl den 20 tl oldu nerde bu spk...''
İşin özü bu tür zihniyetteki çomar sürekli kendisine amme hizmeti yapılacağını düşünüyor.Kaybedeceksin öyle deli kaybedeceksin ki aklın fırıl fırıl gidip gelecek.
Kazanacaksın tırnaklarınla kazıya kazıya...
İnterneti kullanacaksın,elektronik platformu kullanamayan hala on binlerce yatırımcı var genci,yaşlısı,kadını,erkeğ,...
Bunları yapamıyorsan para nerde dağda dağ nerde öptüler...
Regülatörlere kızgınım. Adamın 50 milyonu varsa senedi aldıysa ve tedavüldeki pay sayısından kaynaklı tahta sığlaşıp kağıt 20 den 60'a geldiyse elbette bu yatırımcı satış yapıp kar edecek.Spekülasyon bir suç değil yatırım düşüncesidir.
Tüm regülatörler sanki herkesin bin tl 100 bin tl parası olması gerekiyormuş gibi izlenim sunuyorlar.
Tefasda işlem gören kaç tane fon var?
Aaa pardon almanya ve abd bizi kıskanıyordu değil mi?
Sektörde ki eleman saat 08:30'da işe başlayıp akşam 18:30'da çıkıyor günde 10 haftada 45 saat kanunun azami sınır noktası.
Kimse sektörde çalışanı düşünüyor mu? Yok.
Yatırımcı nitelikli hizmet beklemiyor ki..Onlar kaybetmekle meşgul.
saygılar,
Ya abiler şimdi benim yaşım 26 bu bes olaylarına girmek mantıklı mı 56 yaş olayını duyunca vazgeçtim ama erken olaylarda da devlet destek oranları varmış. Şimdi açsam mantıklı mı bir de erken çıkarsam sadece devlet desteğini geçtim anaparamı alır mıyım kesinti olur mu?
sn HRS, kesinlikle tavsiye ederim. Kafanızda soru işareti varsa aylık 100-150 tl gibi düşük miktarlarla başlayın. Zamanla sistemi tanıdıkça katkı paylarını arttırabilirsiniz ileride.
56 yaşına kadar önünüzde 30 yıl var, varlık dağılımı bu konuda önemli oluyor. Önünüzde uzun yıllar olduğu için, riskli varlık oranınızın başta fazla olması, emekliliğe yaklaştıkça azaltılmasını tavsiye ederim. Örneğin 100- yaşınız, 100-26 : %74 hisse yoğun fonu, %26 sabit getiri(döviz fonu, altın fonu vs) gibi.
Sistemden ilk 3 yıl çıkıldığında kesintiler fazla olabiliyor. Ayrıca 56 yaşından önce ayrılma halinde devlet katkısında senelere göre değişik kesintiler oluyor.
Aşağıdaki sitede güzel özet bir yazı var, göz atmanızda fayda var;
https://iyigelir.net/bireysel-emeklilik-nedir-2/
Saygılar.
Tamamdır çok teşekkürler ya fonlarla aram iyi uzun zaman tutacağım öyle az az kumbara birikimi olsun hem devlet desteği olması hem de içinde fonlar olması nedeniyle ilgimi çekti. Peki örnek 100 tl ile başlayıp hoşuma giderse yatırma oranımı artırabilirim söylediğinizden bunu çıkardım ve her bilgi için tekrardan çok teşekkür ederim
Edit: Bir de ya bes firmaları fark eder mi, fark ederse önerebileceğiniz banka besi var mı?
Bu link için şahsen çok teşekkür ederim. Buradaki yatırımcı sayısı, o gün gelen yeni yatırımcı sayısı mı? Bir de sanırım bugüne ait veriler yok burada değil mi, sadece bir gün öncesine ait olanları bulabiliyoruz? 2021-05-04 ile 2021-05-07 aralığını denedim 2021-05-06 için sonuç getirmedi.
Ben teşekkür ederim. Şuan emeklilik şirketi önerebilecek durumda değilim. Ben katılım esaslı fonlara yatırım yaptığım için, mevcut Bes'im katılım emeklilik firmasında.
Çalıştığınız mevcut bir banka varsa, bir görüşürsünüz. Bazı şirketler kampanya yapabiliyor, giriş aidatı almıyor vs gibi.
Forumun Bes sayfasındaki arkadaşlar da, kafanıza takılanlara yardımcı olacaktır;
https://www.hisse.net/topluluk/forumdisplay.php?f=102
EnAG gibi araştırma kurumlarının alternatif tüfe verileri yaygınlaştıkça, tüik hesaplamalarının gerçekliği daha sorgulanır olacaktır. Ortada bir reel faiz yok, bunu umarım youtube'da, tvlerde konuşan ekonomistler de söyler artık.
Zaten mudinin çoğuna kamu bankalarında teklif edilen 17'leri geçmiyor. Ancak çok ekstrem küçük bankalarda bu orana yakın mevduat var.
Gel gör ki resmi rakamlarda dahi gümbür gümbür gelen bir maliyet üfe enflasyonu var.
Reel faiz olmadıkça , dolarizasyon sürecek. Kısa dönemli geri çekilmeler ancak fırsat olacak.
Bu tür gelişen ve 400 küsür risk primli ülkede, büyümeden biraz feragat edip reel faiz vereceksin. Aksi halde maalesef bu sarmal devam edecek.
11 Mayıs öğleden önce döviz bazlı fon için, örneğin TGE gibi, alış emri girsem 17 Mayıs'ta hesaba geçmiş olur mu? ayrıca 18 Mayıs'taki artış değeri, 17 Mayıs seans sonu ile 11 Mayıs seans sonu arasındaki farka mı eşit olur?
Eskiden ilgilenmiş biri olarak söyleyim, emeklilik fonların performansı rezalet idi.Devlet katkısı uzun vadede, birikim büyüdükçe fonun kötü getirilerini karşılamıyordu.İstediğin fonu hala alamıyorsun sanırım.Fiba'nın çok değişik kurumlara yönettirdiği fonları epeyce çeşitli.Mesela TCD dengi bir fon var.OPH dengi BBH,OPB dengi FIR fonları var.Yapı kredinin de fon sepeti var galiba.Detaylı incelemedim ama en iyi şirket Fiba gibi.Çok değişik PYŞlere portföy verdiği için.
Öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.
Ya şimdi allianzı düşünüyordum ykb ile şimdi girmemek mi lazım benim üç planım var birisi sp500 endeksine aylık bir miktar yatırım yapmak, bese girmek işte ve klasik tuttuğum fonlarıma aylık yatırım yapmak yani uzun 10-15 yıllık en az bir süreç içinde getiri hedefliyorum tabii ki dolar enflasyonuna karşı şu an yok denilse bile dolarda bile enflasyon 3-5 arası reelde buna karşı paramı koruyup birikim yapmak istiyorum uzun vadeli sepetimde girmesem mi o zaman bese kararsız kaldım yani 10 yıl sonunda dolar bazlı bana bir katkısı olmaz mı?
Sayın HRS; BES fonlarının performansının kotu oldugunu dusunuyorum. Soyle bir arastırma yapmanı oneririm. BES fonlarının hisse yogun fonları ne getirmiş, serbest fonların hisse yogun fonları ne getirmiş ?. Veya BES altın fonlarını, euorbound fonlarını hepsini karsılastır sonra kararını ver. Devlet katkısını devlet kendi fonlarında degerlendiriyor. Gecen sene ortalama yuzde 10 larda getirmiş midir bilemem. O paranın enflasyona karsı eriyecegi kanısındayım. Bunlar sadece benim fikirlerim. Belki dogru degildir her seyi arastırmalısın.
Tavsiye değil, fikir vermesi açısından örnek bir olgu sunacağım bes hakkında;
2008 yılında başladığım bes yatırımına 2018 yılında yeteri kadar kazandirmadigini ve devlet katkısınin zamanla erdiğini gördüm. Her ay çeyrek altın alsaydim mantığıyla bir hesap yaptım ve çeyrek toplamanın daha mantıklı olduğunu gördüm. Bes den çıkarak fiziki altın aldım , şimdilik altının bu kadar baskilanmasina rağmen memnunum
Reklam olmasın, benim bes portföyümdeki fonların 1 yıllık getirileri;
Keh hisse fonu : % + 105.98
Kef altın fonu: % + 22.71
Kes döviz fonu: % + 24.99
Kea devlet katkısı fonu: % + 18.23
Ben bes fonlarımın performansından şahsen memnunum. Keh fonu Qinvest yönetiyor. Kef'i kt pörtföy, kes ve kea'yı albaraka portföy.
%25 Devlet katkısı fonu getirisi de %18 fena değil.
Ilk 5 yil yönetim gider kesintisi olabiliyor, 5. Yıldan sonra iade geliyor. Giriş aidati ertelenebiliyor, sistemde 5 yıl çıkılmaz ise bu ertelenen aidat alınmıyor. 56 yaşına kadar beklenirse, stopaj avantajı, devlet katkısı % 100ünün hakedilmesi vs gibi durumlar var.
Fon dağılımı ve şirket seçimi önemli, bazı emeklilik şirketleri, fonları farklı portföy yönetim şirketlerine yönettiriyor. Tefas fonlarındaki gibi bu durum iyi incelenmeli.
Yakinda Befas sistemi de devreye girecek, Bes yatırımcıları kendi şirketleri dışındaki fonları da alabilecek.
Yarım günlerde bazı bankalar 10 yada 10.30'a kadar verilen emirleri öğleden önce verilmiş sayıyorlar. 10.30 sonrası öğleden sonra verilmiş gibi işlem görüyor.
10.30'a kadar verirseniz.12 Mayıs kapanış fiyatıyla 17 Mayıs öğleden sonra girer hesaba.
Ama döviz fonlarında MB yarım günde kur açıklamayacağından, fonun değeri bir gün önceki MB kuruna göre hesaplanacak.
Cok basarılı BES fonu yoneticileriniz varmıs syn tradestop. Yeni girecekler, hatta degistirmek isteyenler icin bile guzel bir secenek.
Katılım emeklilikte açarsanız, befas sistemi geldiğinde sadece farklı şirketlerin katılım esaslı fonlarına yatırıma izin verebilir. Katılım fonları dışında kalan fonlara yatırım yapamayabilirsiniz. Hatırlatmak istedim.
Kuveyttürkün yatırım hesaplarından tefas fonlarını almak istediğinizde, böyle bir kısıtlama var, muhtemelen emeklilik şirketinde de böyle bir düzenleme olabilir.
Saygılar.
Merhaba, OKS de BEFAS'a dahil olmus mu?
Bu arada Bayram dönemi boyunca yabancı fonların satışı yapılabiliyor mu? Biz tatildeyken yabancı fonlar düşüş bölgesine girer ise satış yapamadan seyredip Bayram sonrasını beklemek zorunda mı kalırız?
Konu dışı
Türkiyeden nakit olarak para çıkarmağa sınır varmı? Döviz
dün stopaj kesintisi yapıldı. geri iade ne zaman yapılır.
Yüksek yüksek vergi dilimlerine girenler boşversin bes'i. Direkt vergi avantajlı poliçeleri araştırsın.
Yabanci fonlar suan dezavantajli gibi gorunsede varlik barisinda isler degisebilir.Ki ben 5 yil icerisinde olacagini dusunuyorum.
M2003J15SC cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Saat 11,50 civarı bir miktar GMR alım talimatı verecektim ama Gedik Portföy İşcep listesinde yok, Tefasa girdim, fon karşılaştırma bölümünde kurucu kısmında da G harfinde Garanti Portföy ve Global P. görünüyor yalnızca.
Fon karşılaştırmada "Kurucu" kısmını boş bırakıp "Şemsiye Fon Türü" kısmında Hisse senedini seçince ise listede GMR çıkıyor.
Gedik Portföy niye tefasta kurucu olarak listede ve İşcepte görünmüyor, bir fikri olan var mı acaba? Alım yapamıyoruz bu yüzden...
Mark Twain şöyle der: "3 çeşit yalan vardır; Yalan, kuyruklu yalan ve İSTATİSTİK"
Yandaş birisi isterse istatistik bilimiyle(!) enflasyonu mevcut durumdan daha düşük gösterebilir ya da azılı muhalif birisi de aksine olması gerenden daha yüksek gösterebilir. İstatistik yalan söyleme ve kitleleri manipüle etme konusunda oldukça uygun bir yöntemdir.
Ne Tüik ne de ENAG..
Özellikle de bizim ülke gibi tek adam rejimlerinin olduğu ülkelerde acilen yurtdışı kaynaklı ve sermayenin de desteklediği Tarafsız ve objektif enflasyon ölçüm kurumlarına ihtiyaç var. Bu iş ne devlet kurumlarına ne de muhalif ekonomist gazetecilere bırakılmayacak kadar önemli bir bilimdir.