hocam sen de iyice alemsin.
bahsettiğin para 2024 ortalamasını alacak olursak 2 bin dolar veya max 3 personel maliyeti.
kadıköy de ortalama kafede 10 kişi çalışıyor.
bunun fabrikatörü var esnafı var hatta yabancısı var.
Printable View
buradakilerin çoluk çocukları torun tombalakları heralde anasının karnından 1 2 tanede tapuyla doğuyor.
sanıyorlarki enflasyon bizi dürtmeyecek.
heeee bekle bekle..
:kahkah::kahkah:
köşemde meze hazırlıyorum. :drunk::drunk:
Ticari gayrimenkullerde satılıklar artmaya başladı. Bu durumu esnaf kepenk kapatıyor olarak mı yoksa mal sahipleri dükkan kiracılarından istediklerini alamadıkları için satmaya çalışmaları olarak mı yorumlamalı ?
Yeni VGM'nün emri ile vakıf müdürlükleri kendi kiracıları için özel gayrımenkul değerlendirme firmalarından aldıkları raporlara göre kiraları tokmaklamışlar...
Ama gerek 2022 gerekse 2023 yılları için mülk sahiplerine % 25 kanuni zorunluluk getirmişti...
Yani bu vatandaşlar bu ülkenin evladı değil mi ?
Reis olaya el koyar mı ?
bir orta yol bulunmalı...
özel mülk sahiplerine de yeni oluşan piyasa fiyatlarına göre kiralarda güncelleme imkanı verilmeli...
Geçen senede ,kasnuna rağmen vakıflar idaresi kiralara % 100 zam yapmıştı..
...........
Kapalıçarşı'dan Mısır Çarşısı'na... Devlete kira vurgunu
https://pbs.twimg.com/media/GALVI5hX...jpg&name=small
Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı gibi İstanbulun en işlek bölgelerinde vakıflara ait yerlerde dükkan, işyeri işleten; Hatay'da dubleks villada oturan kiracıların ödedikleri kira bedellerine Odatv ulaştı.
Hatayda villa, İstanbulun en popüler ve tarihi yerlerinde dükkan Vakıflara ait konutlar, işyeri ve dükkanların mevcut kira bedelleri ile olması gereken kira bedelleri arasındaki farka Odatv ulaştı.
Hatay Arsuzda vakıflara ait denize yakın dubleks villalarda oturanlar 4 bin 250 lira ila 4 bin 350 lira arasında değişen fiyatlarda kira öderken, belirlenen yeni kira bedeli ise 30 bin lira.
Yıllık olarak hesaplandığında, bir kişi, bir yıl boyunca dubleks bir villada 51 bin liraya oturuyor. Yeni kirada ise aynı villaya yılık 360 bin lira ödeyecek.
KAPALIÇARŞI VE MISIR ÇARŞISINDA UYGUN FİYATA KİRALAR
Keza İstanbulun en meşhur yerlerinden Kapalıçarşıda vakıflara ait bir dükkanın kirası 6 bin lira. Belirlenen yeni kira ise 16 bin 500 lira.
Şehrin bir başka tarihi çarşısı Mısır Çarşısında bir kuyumcu 59 bin lira kira ödüyor. Yeni kirası ise 169 bin lira. Aynı çarşıda, vakıflara ait başka bir yerin kirası 65 bin lira, belirlenen kira 202 bin lira.
Anadolu Yakasının en popüler caddesi Kadıköydeki Bağdat Caddesinde hizmet veren bir zincir marketin ödediği kira 295 bin lira iken belirlenen kira bedeli 990 bin lira.
TURİSTİK BÖLGELERDE DE BENZER DURUM SÖZ KONUSU
Şehrin turistik bölgeleri Beyazıt ve Süleymaniyede de benzer durumlar söz konusu:
Süleymaniyede bir dükkanın mevcut kirası ve yeni kirası şöyle: 4 bin 800 liraya 25 bin lira. Beyazıtta ise 8 bin 200 liraya 20 bin lira.
Sarıyerde vakıflara ait bir binadaki iş yeri merkezinin kirası 118 bin lira kira. Belirlenen kira ise 250 bin lira.
ANKARA'DA DA AYNI DURUM
Bahçelievlerdeki sanayi sitesinde vakıflara ait dükkanda hizmet veren ve 13 bin lira kira ödeyen bir oto bakım servisi için belirlenen bedel 33 bin 500 lira.
Üsküdarda vakıflara ait bir işyerinin kirası 46 bin lira. Belirlenen kira 150 bin lira.
Ankarada da benzer durum söz konusu. Bir daire 6 bin 200 lira kira öderken belirlenen kira ise 25 bin lira.
Belirlenen kira bedellerini kabul etmeyen şahıs ve işletmelerin, yerlerinden çıkarılacağı ise bize ulaşan bir başka bilgi.
OĞUZ OK
Odatv.com
https://www.odatv4.com/guncel/kapali...asti-120014016
.......................
Benim bildiğim Mısır çarşısı olduğu gibi vakıfların ,ama K.çarşıdaki mülkler 6-7 eylül haidisesinden sonra buradan giden Rum ve Ermeniler ait mülkler. Zaten bu mülkler özel kanun ile vakıflara devredilmişti...Galiba özellikle Mısır Çarşısı bu işe çok kızacak çünkü mülkler korkunç hava parası ile el değiştiriyor.(du)...
VGM ya kabul et yada si..tir git demiş...
Devlet bunu yapar mı ?
Yakınımın bir kiracısı ev aldı çıktı haziranda. 12 bine kiraya verdi. Bakmaya gelenler 12 bine kira mı olur vs. bir ton zırvalamışlar acitasyon yapmislar. O çocuk da benim gibi geçen yıl diğer evlerinden 1500tl kira alıyordu. Ort. Dolar kurundan 80 dolar falan. Vgm %500 zam yapınca kader planı. Ev sahabı serbest piyasaya serbest teklif yapınca insafsız!!
Maalesef bu ülkede kim kimi koparabilirse. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.
Koca koca adamlar bin tl fazla kira için kanlı bıçaklı oluyor. Büyükşehirler erdem bırakmadı insanlarda. Kaçan kurtuluyor.
Sizi anlayamadım.
Eskiden büyükşehirlerde erdem vardı...
Ne zaman ekmek parası için aşırı göç aldı yurtiçi ve son senelerde yurtdışından...
O zaman bozuldu büyükşehirler...
Ekmek kavgası çok büyük... Herkes kısa yoldan bi yerlere çöküp servet sahibi olma peşinde...
CPH1941 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok doğru. Anadoludaki her köyden hatta her aileden şehirlerde çalışan- çalışmış fertler var. Kışları köylerden yaşlılar, şehirdeki çocuklarının yanına giderek kaloriferli dairelerde rahat etme çabasında. Haliyle etkileşim çok fazla. Köyünde kapısına gelen veya köy meydanında gördüğü yabancıya ekmek, yemek, su veren ve karşılık beklemeyen bu insanlar şehirde kendilerine selam bile verilmediğini yaşayarak öğrendiler. Şimdi artık köylere gezmeye gidenlere de şehirdeki gibi davranılıyor. Etki- tepki.
Köylerin girişine kamera konuldu. Ulaşım arttı ve motorize toplum olduğundan adamların ahırından hayvanları kolayca çalınır oldu. Herkesin altında birer araba köy köy dolaşarak keşif yapıyor ve gözüne kestirdiği evleri soyuyor hatta tarladaki ürünü kaldırıyor. Jandarma olaydan sonra kameralardan hırsız peşine düşüyor. Köylü zorunlu olarak yabancıyı sevmiyor, çok da haklı.
makulyatırımcıya karşı olarak yazmadım..
çöken ahlakın... yakın gelecekte neler yapacağını ev sahiplerinide vuracağına dair bir yazı sadece.
bilmem nerede dayın yoksa.
enflasyon özleikle hiper enflasyonda kazanan kesim olamaz. anasının karnından direk tapuyla doğmuyorsa çoluk çocuğunuz torunlarınız.
aha yeriniz sülalecek orası... kil çadir.
:drunk::drunk:
bir daireden iki daire çıkaramıyorsan.. sonuç kaçınılmaz.
Konut ilanlarına tek fiyat düzenlemesi geliyor. Aynı daire için farklı emlakçılar uyduruk, aldatıcı fiyatlar giremeyecek.
https://www.bloomberght.com/konut-il...lemesi-2343199
Ben zaman zaman emlakçılarla ilgili yaptığım şikayetleri buraya yazarak aynı hatalı işleri gören herkesin şikayet etmesini istemiştim. Bazı gecekonducular dalga geçmişti. Barınma krizi burada yazıldığının çok çok üzerinde olup artık kitlelerin sesi sokakları aşmıştır. İktidar bu sese kulak tıkayamaz. Şikayet ettiğim 14 emlakçının 9 tanesine ceza kesildi. Adamların öyle canı yanmış ki, beni arayarak tehdit ediyorlar. Şimdi 3 tanesi de silahlı tehditten yargılanıyor.
Yani fertler olarak nemelazımcı olmamak lazım. Sonuçta toplum bireylerden oluşuyor. Bizim hak ve menfaatlerimizi başkaları korumayacağına göre mevcut kanunların elverdiği ölçüde kendimiz mücadele edeceğiz.
vakti müsait olan, merak eden aşağıdaki linkleri açarak aynı dairenin 3 farklı emlakçı tarafından nasıl pazarlandığını incelesin. Bu duruma sessiz kalana yazıklar olsun.
Yerinde , camında sahibinden satılık afişi olan daireyi gezdim ve hayret ettim. Daire asıl merkezi ısınmalı. tam 16 yaşında. halen asansörü çalışmıyor.İçinde mal sahibi oturuyor. İskanı 5 yıl önce alınmış. gerisi yalan.
1. ilan = https://www.sahibinden.com/ilan/emla...26640347/detay
2. ilan = https://www.sahibinden.com/ilan/emla...18184085/detay
3. ilan = https://www.sahibinden.com/ilan/emla...88186985/detay
Gariplikler hiç bitmiyor ülkede. ABD gibi bazı ülkelerde valiler bile seçimle işbaşına geliyor diyenlere tek diyeceğim '' İYİ ki BİZDE MERKEZİ ATAMA ile geliyorlar '' Belediye başkanlarının oy için yaptıklarını biliyoruz. Vali, kaymakam, hakim- savcı, polis, jandarma vb. memurlar -devlet memuru- olarak atamayla geliyorlar. Kimseye oy borçları yok !
Buna rağmen TEK parti iktidarlarının gücü arttıkça memurlar üzerindeki yaptırımı da artacağından yerel de bazı partililere göz yummalar olabilir. Nitekim , ilçelerde olan usulsüzlükleri muhalefet dillendirmezse, peşine düşmezse memurlar durup dururken işlem yapmazlar. Sık sık tayin korkusu yaşarlar. Şimdi bu emlak ilanlarını denetleme ve işlem yapma yetkisini Ticaret il müdürlüklerine vereceklermiş. İl müdürleri yerine bence direkt polis müdürlüklerine veya savcılıklara ( mahkemesiz ) delil olduğu anda ceza yetkisi verilmeli.
Arkadaşlar ilk evini alacaklar için ve 1 milyona kadar değeri olanlarda kredi oranı %90 mı? Bu oranları güncel nereden bulabilirim? BDDK sitesi dahil nette taradım ama açıklamaların güncel olup olmadığını teyit edemiyorum.
İpotekli konut satışları hızla düşerken toplamda konut satışları aynı hızla düşmemekte. Bu durum çoğunlukla zenginlerin ellerindeki konut sayısını artırdıklarını göstermekte.
https://twitter.com/senolbabuscu/sta...28621744783471
Bir akrabamin kiracisi cikmis, dedim gozun aydin.
simdi soruyor bana satayim mi yoksa guncel rayicten kiraya mi verelim.(malum kiralar fena degil)
benim dusuncem; m.simsek ve hafize kovulmazsa enflasyon dalgasinin sonlarin geldik, faizler de uzun sure yuksek gidecek gibi.
sat bi sure mevduatta kal derdim ama yine de net konusmak zor.
Şu ortamda ev satmak hiç kolay değil. Öncelikle sarı sitede herkes evinin eşdeğeri evlerin fiyatlarının nerelere geldiğini gördü bi kere ve buna gönülden inandı, ne kadar varlıklı bir adam oldum diye kendi kendine böbürlendi. Hatta bu refah etkisi ile gitti araba, eşya, elektronik vs bi sürü alışveriş yaptı. Şimdi adam evinin 5 milyonluk olduğuna inanan adama, o gördüğün rakamlar rüya idi aslında öyle bir fiyat hiç olmadı desen asla sana inanmak istemez, ilana 4 milyon yazmaya eli gitmez, benim evden daha kötülere 5,5 milyon istiyorlar, benim ev havada karada 5 milyon eder diyecek.
Ha nasıl olacak o zaman? İlana 5 milyon yazacak, satamayacak, 1 yıl boyunca bekleyecek enflasyona karşı para eriyecek ve pazarlıkla 4,9 milyona satabilecek.
Yav arkadas, piyasayi biz de goruyoruz da nedir bu emlak dusmanligi. Kucukken bazilarinin ev sahibi travmasi olustu herhalde tek dertleri evlerin o fiyatlar etmedigi emlakta balon oldugu ev sahiplerinin elinde patlayacagi argumani. Bi salin arkadas.
adam satamasa da kiraya verir devam eder, krediler acilinca yine satar. Sizin gibi tipler o zaman gelip yine ayni seyleri sayiklamaya devam eder muhtemelen.
Enflasyon dalgasının sonuna geldik diyebilmek için maaş artışlarının sınırlanması lazım. Ocakta ücretlere gelecek yüzde 50 zam varken enflasyon durmaz. O artışı işçi ve memurların konforuna bırakmazlar. Tuik rakamlarında ayarlamalar olmazsa enflasyon artışı bence gelecek yıl daha da yükselerek devam edecektir. Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben konut konusunda görüşlerimi sağlam argümanlarla, verilerle destekleyerek yazıyorum. Karşı argüman geliştiremeyen ezikler de olayı kişiselleştirip şahsıma hakaret etmeye başlıyor. Ee ben napiiim? senin seviyene inip karşı hakarete mi gireyim, küfür mü edeyim?. Daha önce de deneyenler oldu, o topa girmedim hiç. Eğer bir konuda fikrin yoksa fazla zorlama kendini.
Seçkin Kurt
@hendrix7891
ilan sahibi seçimden önce 10milyonTL istiyor hatta yüz yüze görüştüğümde 500bin$ istemiş bence hemen alın seneye iki katına çıkacak demisti
An itibariyle ilan satış fiyatı 232.750$
Ederi 70bin$
Ki yüksek faiz dönemi eder fiyatı o bile olmayabilir
4 sene önce o fiyattan almışlar
https://twitter.com/hendrix7891/stat...D&refsrc=email
deprem yine kendini hatırlattı marmara bölgesinde...
Kağıthane de depremi hissedilmedi
Tekrar tekrar yazmışımdır "hep istanbul üzerinden algı operasyonu yapılıyor. aynı deprem riski ve aynı çürük binalar bursada da olduğu halde kimse bursadan bahsetmiyor" diye.
Alın işte bakın bursada deprem oldu.
Bir Allahın kulu (özellikle satılık prof müsvetteleri) bursadaki aşırı yoğunluktan ve çürük yapı stoğundan bahsetmiş miydi?
Hani çok biliyorlar ya.
Hani insanların iyiliğini düşünüyorlar falan.
1- Balon tanımı dot.com ve ipotek krizleri ile dilimize yerleşti. o krizlerin dinamiklerini uzun uzun anlatmaya gerek yok, o krizi yaratacak derin piyasalara da, kredi piyasalarına da sahip değiliz. o yüzden öyle geniş çaplı bir balon oluşması imkansız.
2- asgari ücret ve maaş artışlarının bir maliyet kalemi olduğu kesin fakat enflasyon salt ücretlerin artışlarından mı ibaret? Bununla ilgili yurtdışı yayınlarda oldukça ilginç makaleler var. demirbaş'ın başını çektiği işveren yanlısı bir grubun her görüşme öncesinde sürekli işsizlik artacak , ekmek 80 lira olacak şeklinde feveranlarını ücretler arttığı halde işsizlik rakamlarının nispeten azalması karşılıyor. ayrıca ücret artışları geçmiş 12 ay ortalamasına göre yapılıyor. avrupa bölgesinin en düşük ücretini verip , buna rağmen bölgenin en yüksek enflasyonuna sahip olmanın ücretlerle çok bir ilgisi olmasa gerek.
3- Emlak fiyatlarının artışının tek sebebi - bazı arkadaşlar kabul etse de etmese de - Cumhurbaşkanı'nın piyasa saldığı ucuz kredilerdir. Anadolu'nun herhangi bir yerinde çorak toprağı, arazisi olan emlak sahipleri şehirde karı-koca çalışan ailelere göre servet sahibi oldular. Bu servetin de karşılığını seçimlerde verdiler. Burada kira kısıtlaması için Başkan'a kızanlar acaba zararına verilen krediler olmasaydı emlak değerlerini gerçekten bugünkü değerlerine geleceklerini tahmin ediyorlar mıydı ?
4- Faiz kolay ivmelenmeyen ama o noktaya geldi mi piyasayı bulandıran eden bir faktör. Bugün İstanbul için emlak amortisman oranı 19 yıl, mevduat faizleri ise sıradan bir vatandaş için 47%. Bu, halen reel olarak -15% civarlarında. 2019'un başlarında amortisman 17 yıl, mevduat faizleri ise 9-10 aralığındaydı.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d0d9345681.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
Birkaç kez Celal Şengör Bursa ovasındaki yerleşimden çok korktuğunu söylemişti.
Bursa, Kocaeli ve Sakarya'nın deprem riski İstanbuldan daha fazla. Nüfusları İstanbul'a oranla az olduğu için o kadar konuşulmuyor.
Aslında İstanbul'un konuşulması dikkat çekme amaçlı birkaç şehir haricinde tüm Türkiye 1.derece deprem bölgesi diyebiliriz. Yani her şehirde 7 ve üstü deprem riski var, nerdeyse tüm şehir merkezlerinin altından enaz 1 fay hattı geçiyor.
Boşuna yazmıyoruz 99 öncesi tüm binaların sorgusuz sualsiz devlet tarafından yıkılması lazım. Ciddi depremde hiçbiri ayakta kalamaz.
Türkiye'de ki tüm evlerin araç muayenesi gibi belli aralıklarla deprem testine girmesi lazım. Testi geçemeyen tüm evlerin acilen yıkılması lazım.
Depremin şakası yok. Zamanında sert önlem alınmazsa Marmara bölgesinde milyonlarca insan ölecek.
Maalesef henüz elle tutulur hiçbir şey yapılmıyor.
Halk çok unutkan ve cahil. Depremin ne olduğunu ve nasıl mücadele edilmesi gerektiği hakkında hiçbir fikirleri yok.
Herkes çürük evlerin içinde yaşayıp miras kavgası peşinde. Kavga ettikleri şeyin mezar kavgası olduğunun farkında değiller.
Yeni yapılan evlerde bile dekoratif kaygılar, güvenlik kaygılarının önünde.
Müşteri güvenlik talep etmez dekorasyon talep ederse, müteahhitte dekorasyonu basar geçer.
Her şeyden önce mülteciler dahil tüm nüfusa her sene zorunlu deprem eğitimi şart. En azından az biraz aydınlanma olur. Şuan kör karanlık içindeyiz.
Hollanda'da ev kiralarına fiyat sınırlaması geliyor. Bu yıl kabul edilmesi beklenen yasaya göre orta sınıf için konutlar için en yüksek kira fiyatı 1123 euro olarak belirlendi. Kira artışı enflasyona göre değil maaş artışına göre belirlenecek.
şimdi istanbulda bazı bölgeler hollandayı geçti mi?
1.123 euro 35,000 tl yapar.....
adamların kişi başı gelirir 60,000 dolar
bizim kişi başı gelirimiz 10,000 dolar...
6 kat daha fakiriz... :)
Son günlerde yine memura emekliye %50 zam verilirse enflasyon artar diyen sermaye yanlıları çoğaldı. Sanki şu anki yüksek enflasyon memur ve emeklilere verilen zamlardan dolayı oldu. Halbuki önce zam yapılıyor, enflasyon yükseliyor, 6 ay sonra enflasyonla eriyen maaşları kısmen telafi ediyorlar, gerçek enflasyona göre bile zam yapmıyorlar. Tabii bunu bilmediklerinden değil, işlerine öyle geldiği için öyle konuşuyorlar.
Benim asıl kızdığım ücretli kesimin de buna inanması ve bunların dediğini tekrarlaması.
Bu tipler bu forumda da çok. Onlar da yılbaşında memura, asgari ücrete zam yapılacak, ev fiyatları ve kiraları fırlayacak diyor. Sanki şimdiye kadar kiralar asgari ücrete göre artırıldı. Kiralar asgari ücrete göre katlamalı artarken biz bu kiralar bu ücret seviyesine göre fahiş derken, parası yetmiyorsa oturmasın diyorlardı. Konuta değil ama bu zihniyete düşmanım.
Siz evimi satamiyorum diyenlere inanmayin. Bir urun gercek fiyatina gelince kesinlikle satar
Ama gercek fiyati ogrenmesi icin fiyati alici bulana kadar indirmesi gerekir ama kimse indirmekte istemiyor
Nakit ihtiyaci olanlar fiyati dusurmek zorunda iste o zaman evin gercek fiyatini ogrenirsiniz.
Su anda alim satimlar durdu cunku saticilarin %99 u tok satici ve gercekci olmayan fiyatlar istiyorlar. Yani gercek satici degiller.
Tuike göre bu ay konut endeksindeki artış %11 hani düşecekti
Tuik bile düşürememiş
Hocam hesabını yaptım burada inşaat maliyeti 50 bin dolar olan daireler 150 dolardan kirada. Yapmayın etmeyin. Demir çimento beton fiyatları reis olmasa sıfırlanacak mıydı? Vergisini düşünce inşaa maliyetini 30 yılda çıkartamıyor daireler. Arsa evet değerlendi belki doların enflasyonundan fazla da değerlendi. Ama arsayı satamıyorum ki. Rayiç değer seçimden önce 100k dolar civarı olmuştu ama İçinde 3500e kiracı oturan daireyi kim 100 bin dolara alır?
Bir de dairesine 500 bin$ isteyen ev sahibi olur mu olur. Ama imkanı yok satamaz. Mantıklı teklifler üzerinden konuşun piyasayı. Hayalperestler çok.
Video : https://twitter.com/i/status/1731598527589957728
İstanbulda bir yeni inşaa edilmekte olan site de kaçar katlı bu apartmanlar...
sahi bu belediye meclisinden nasıl geçirmişer
Reis demiyor muydu YATAY mimari...
Bunlar resmen EVEREST MİMARİSİ....