Originally Posted by
Onurgrsn
Detaylı bir temel analiz yapıp şirket finansallarını anlamaya çalışan herkesin atladığı nokta şu; şirketin gerçekten nasıl para kazandığını bilmiyorsunuz/anlamıyorsunuz. Şirketin yüksek kar etmesi gereken dönemlerde, düşük kar ettiğini görüyoruz. Enflasyon muhasebesinden arındırılmış karlar bile beklenenin çok çok altında. Şirketin gemi kiraladığını var sayıyoruz fakat karlar ne gemi kiralamasına ne baltık dry'a ne navlun fiyatlarına ne gemi fiyatlarına paralellik göstermiyor. Bunun ise sebebi gayet açık, şirket yönetimi şeffaf değil, dahası güvenilir değil.
Lütfen bu şirketi alacak arkadaşlar bunu düşünsün. Temel açıdan şirketin ucuz gözüktüğünü hatta neredeyse bedava olduğunu herkes anlayabilir. Hatta bunu anlamak için detaylı bir analize bile gerek yok. Bistte açık ara en ucuz gözüken değer şirketi bu ve bu değer açığa çıkartılabilirse şirketin x3 x4 yapacağı belli bu konuda haklısınız. Fakat bunu gerçekten bir tek siz mi gördünüz? Bir şeyler yanlış değilse bu şirket neden bu fiyatta?
Haksız olduğunuz konu ise şu; gözüken değer ile gerçekte olan değer aynı mı? Gemi fiyatları üzerinden bir değer hesabı yapabilirsiniz ve direkt defter değerine indirgeyebilirsiniz, fakat şirket yönetiminin her sene gemi alım satımlarında şaibeli işlem yapıp yapmadığını, bu şekilde şirketin içindeki intrinsic value'yu yavaş yavaş yemediğine emin olamazsınız. Dahası gemilerin kaçtan, kime, ne kadar süreyle, hangi fiyattan, hangi şartlarda kiralandığını bile bilmiyorsunuz. Şirketin bu konularda bile niyetinin iyi olduğuna emin olamazsanız şirketin içsel değerinin önemi nedir?
Hisseyi almış veya alacak arkadaşların, veyahutta bir gün içsel değerine ulaşacak ve x10 yapcak diyen arkadaşların şunu düşünmesini rica ediyorum; henüz şirket yönetimine güvenemediğiniz, içsel değerini gerçekten doğrulayamadığınız bir şirkete nasıl navlun fiyatı, gemi tonajı ve kuru yük endeksi rotalarındaki ortalama kira bedeli üzerinden fiyat biçebiliyorsunuz? Gerçekten herkesin tek bakışta görebileceği kadar bir ucuzluk varsa bu ucuzluğun sebebini araştırmadan temel analize balıklama dalmak büyük hata. Ucuzluğun sebebi güvensizlik ve şeffaflık eksikliği. Ben ise uzun bir süreden sonra bu ucuzluğun sebebini zor yoldan anlamak zorunda kaldım.