Son düzenlemeden kendi anladığım kadarıyla fonların stopaj durumu için bir tablo oluşturdum (Kesin bilgi değildir. Hata görürseniz bildiriniz)
https://docs.google.com/spreadsheets..._Cf_R9vz0erXSU
Printable View
Son düzenlemeden kendi anladığım kadarıyla fonların stopaj durumu için bir tablo oluşturdum (Kesin bilgi değildir. Hata görürseniz bildiriniz)
https://docs.google.com/spreadsheets..._Cf_R9vz0erXSU
Elinize sağlık.
Benim aklımda bir tek şüpheli fon grubu kaldı açıkçası artık.
Genelde döviz bazlı içeriği olan, yabancı hisse ya da yabancı etf taşıyan ama kategorisi '' fon sepeti şemsiye fonu '' olan fonlar. ( gbc, tff vb. gibi )
Tamam kararnamenin ruhuna göre, döviz bazlı enstrüman taşımaları dolayısıyla, muaf olmamaları daha normali geliyor ancak, fon sepeti fonlarının bazısının sıfır stopaj , bazısının 10% stopaj olması da bir vergi düzenlemesinin yapısına aykırı gibi geliyor. Çünkü bu tür düzenlemelerde amaç ya da ruh değil , net söylem gereklidir bildiğim kadarı ile hukuken.
Sonuçta yabancı ürün taşımıyor gibi görünen sıfır stopajlı olduğu düşünülen diğer fon sepeti fonlarının içinde de, içinde yabancı ürünler taşıyan başka fonlar var.
Bakalım, zamanla anlaşılır.
Eğer mevzu düzenlemenin ruhu ise, izahnamelerine göre para piyasası fonları (ppf)'lerin bir çoğu %20'ye kadar yabancı borçlanma araçları alabiliyor. Pratikte çoğu bunu kullanmıyor ama teoride kullanabilir.
Ne olacak alınca ? Gel stopaj alayım mı diyecek, izin verdim ama alma mı diyecek. vs vs
Açıkçası ben aşağıdaki metni dikkate aldım. Garanti bankasının müşterilerine yapmış olduğu bilgilendirme bu.
GBC ve TFF için "Fon Ünvan Tipi" yabancı olduğu için stopaja tabidir dedim
Pazartesi günü bikaç fon için ilgili kurumu arayıp bilgi almayı düşünüyorum
"Degerli musterimiz, 23 Aralik 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan 3321 sayili karar ile, 23.12.2020-31.03.2021 tarihlerinde satin alinan (degisken, karma, eurobond, dis borclanma, yabanci, serbest fonlar ile unvaninda 'doviz' ifadesi gecen yatirim fonlari haric) yatirim fonlarindan elde edilen gelir ve kazanclara %0 stopaj uygulanacaktir. Gerekli sistemsel altyapi tamamlanana kadar bu tarihler arasinda alinan ilgili fonlarin satis islemlerinden dogan stopajlar gun sonunda musteri hesabina iade edilecektir. "
Hisse senedi fonlarının yönetim ücret tablosu. Twitter da dolaşırken gördüm. Umarım faydalı olur. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...9ef670c145.jpg
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Üstadlar elimde altın fonu var sanırım eylül ekim gibi almışım çünkü yüzde 5 eksi durumda.Yarın satsam stopaj iadesi alabilir miyim, ya da marta kadar altın yükselirse stopaj kesilir mi?Kafam karıştı.
ALE-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yanıtınız için teşekkürler Sn. admustafa.
Yakın zamanda üye oldum ancak forumu uzun zamandır takip ediyorum, oldukça değerli katılımcılar ve karar almaya yön verecek ciddi girdileri olan katılımcılar var. Yatırımlarımı bir sepet yaparak değerlendiriyorum ancak bazen dönüm noktaları geliyor ve kararın somut parameterlere dayanması gerekiyor lakin kolay kazanmıyoruz.
Bu noktada yanlızca benim değil, birçok arkadaşın düşündüğünü bildiğim bu sorumu detaylandırarak, sizlere danışma istiyorum.
BES'ten emekli olmayı bekle konusunda şüphelerime var.
Çıkıp, buradaki birikimimi yatırım fonlarına transfer etmeyi değerlendiriyorum.
Önümüzdeki ay ayrılacağımı düşünerek bir hesap yaptım.
Şu anda benden BES'teki fon yönetim kesintisi devlet katkısından gelen miktarın 8 ayını alıp götürdüğünü farkettim.
(devlet katkısının %60'ını hak etmiş durumdayım).
Şimdi yol ayrımında karşıma çıkan soru şu:
Bu kesintiden sonra kalan 4 aylık devlet katkısı miktarı, piyasadaki altın yatırım fonuna geçmemiz durumunda (örneğin; 10 yıl boyunca da fonu bozdurmadan her ay katkı yaparak yatırıma devam ettiğimiz varsayımı ile) elde edeceğimiz stopaj avantajının (altın fonu %0 oldu malum) üzerinde mi yoksa altında mı olur?
Fikirleriniz alabilir miyim ?