Uzun vadede ciddi kazanc cikar kurun da artisi ile.
Acitmasin sonra karin yarisini birakmak? :)
Syg,
Printable View
Varlık barışı kapsamında vergi kolaylığından faydalanabileceginiz yatırımlarımız, yurtdışında olup devletin haberdar olmadığı yatırımlar. Isyatirim ve Türkiye'de kurulu yatırım aracı kurumları ve bankalar devlet kurumlarını üzerinizdeki (yurtiçi ve yurtdışı) yatırımlara dair bilgilendirir..
Saygılarımla
Ben daha 30 yaşındayım ve son 10 seneden hiç memnun değilim üniversitede borsa ve finans okudum 2010 'da başladım borsaya herşey güzeldi taki gezi olaylarına kadar ve bardağı taşıran son damla usdtry'nin ağustostaki hareketiyle oldu
Ozaman anladım ki dediginiz gibi tl bir ilüzyon ben gelecek 10 senemin boşa geçmesini istemiyorum
Allah herkese hayırlısını nasip etsin .
Şimdi diyelim hem ticari hem bireysel hesabın var. Bireyselden tr deki bir aracı kurum ile yurtdışı işlemi yapıyorsun. Gib deki 7186 kanunun 2. Bölümünde bunları defter kayıtlarına isletirsen yüzde 1 vergi verirsin, Beyan tarihindeki döviz ve kagidin alış değeri kayıt altına alınır demiş.
Türkiye'de Bulunan Varlıkların Beyanı ve Verginin Ödenmesi
Türkiye'de bulunan varlıkların beyanı
MADDE 6- (1) Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve
Türkiye'de bulunan, ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan; para, altın, döviz, menkul
kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31/12/2019 tarihine (bu tarih dahil)
kadar Ek-3’te yer alan beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi
dairelerine doğrudan beyan edilebileceği gibi 340 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel
Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda elektronik ortamda da beyan
edilebilecektir.
(2) Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vermek
zorunda olan mükellefler, Ek-3’te yer alan beyannamelerini de 340 ve 346 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda elektronik ortamda
vermek zorundadırlar.
(3) Geçici 90 ıncı madde kapsamında beyan edilen taşınmazların ayni sermaye olarak
konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının beyan
tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın beyan tarihini izleyen onuncu ayın
sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, bu madde hükümlerinden
faydalanılabilir.
Verginin ödenmesi
MADDE 7- (1) Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden vergi
dairelerince %1 oranında vergi tarh edilecektir. Bu şekilde hesaplanan vergi, tarhiyatın
yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecekti
Kral bu vergi olayı çözülmeden şöyle bir sorun olacaktır. Örnek: 100 dolarin var dolar 5 TL senaryo 1: doları yastık altı yaptın dolar 6 TL oldu sattin. 100 TL net kaldı.
Senaryo 2: 100 dolar ile 100tane a kağıdı aldın. Kağıt 110 oldu dolar da 6 sattin. 160 kazandın. Vergisi yaklaşık 50 olur. Sana 110 kaldı.
Senaryo 3:kağıt hiç artmadı dolar 6 oldu. Bu sefer 100 kazandin. Vergisi 35 TL sana 65 kalıyor. Dudu abi bunu demek istemiş olabilir. Burda vergi sisteminde bir sorun var sanki. Ben 10 dolar kazandiysam 10 doların güncel kur üzerinden vergisini vermeliyim diye düşünüyorum. + Kur farkı değil.
ihtiyarlıkta nedir? sayın dudu, son 10 seneden memnun değilim, senin de memnun olduğunu sanmıyorum. dolar son 5 senedir çok arttığından paramız eridi. o nedenle sen de ben de yurt dışı yatırım( hisse) araştırmasını yapmadık mı? ama çifte vergilendirme elimizi kolumuzu bağlamakta.
Yanlış anlaşılmasın ben portfoyun bir kısmının yurtdışı ayağının da olması gerektiğine inanıyorum. Uzun donem Sp500 ve dolar bazlı bist30 grafiğine bakıp bunu soylemeyeni döverler zaten. Sadece işin vergi boyutunu atlamamak gerek. Vergi vermemek için iyi bir getiriden mahrum kalmak anlamlı değil. Ancak zamanlama ve miktar konusunda işin vergi boyutunu da düşünerek kadar verilmeli.
Türkiye'deki hisse senedi yatırımının vergi kolayliklari (alım satım kazancindan vergi alınmaması, temettunun beyan sınırının üstündeki yarısının vergiden muaf olması vb ) sonsuza kadar sürecek gibi düşünmek de doğru olmayabilir..
Saygılarımla
Teşekkür ederim :)
Her nekadar bildiğimi yapsamda büyüklerime danışmayı severim .
Aslında en güzeli parayı yemek bist kazandırmıyor bekle allah bekle abd de ati alan üsküdari geçmiş çakarlarsa fena olcak
Bu devirde en kötüsü paran mı var derdin var :):) paraya para kazandiramamak kötü birikim yapıyorsun harcamıyorsun elde var sıfır
Bu saatten sonra sade ve sadece döviz getirili yatırım araçlarına bakarim
Sefim ben de memnun degildim dedigin gibi ama ne yapalim elimizdeki ile mutlu olma karari aldim, son 3 senede cok ciddi bir portfoy duzenlemesi ve temizligi yaparak portfoyu yaklasik 1 yil once son sekline getirdim.
Artik tupra froto ve hekts ile yola devam ederim.
Belki yapabilirsem bir de eregl katarim bunlara ve ondan sonra sadece kendi icinde dengeyi saglamaya calisirim. Onu da birinden cuzi miktarda satip digerine ekleyerek ve temettulerle yeni alim yaparak.
Yas ilerledikce insan oraya buraya heves etmiyor, onu da alayim sunu da alayim demiyor, sade ve basitlik ariyor hem ozel hayatinda hem de yatirimlarinda..
Nihai portfoy oyle bir sekil almali ki hic bu isten anlamayan, tecrubesi olmayan birisi bile sadece temettuleri ile ayni hisselerden yeni alim yaparak yola devam edebilmeli...
Syg,
Türkiye borsasının kıymetini bilelim.
Sağolsun son 10 yılda güzel kazandırdı. Hala da hisse bazlı kazandırmaya devam ediyor.
İş-Koç-Oyak grubu dışına pek çıkmamak gerek.
Yurtdışı için al-tut stratejisi uyguluyorum. İşlem komisyonu & Temettü vergileri vs. derken ciddi maliyetler var.
Vergi düzenlenmesi değişene kadar yurtdışı portföyde yasal limitler dışına çıkmayacağım.
--herkese iyi bayramlar dilerim--
Dudu hocam,daha önce soda alabileceğinizden de bahsetmiştiniz.Fikrinizde değişiklik mi oldu?
İyi bayramlar.saygılar
hay bee , fena kizardik gecen , nesye yesillendi biraz
boing olaylarindan sonra Airbusa ciddi bir artis gelri dedim ama pek oyle yukselmedi
son zamanlarda takibimde olan (almadim ama tekipteydim) ve ucan sirketler
Starbucks (ocakta takiba aldim %50 uctu)
General mills (ocakta takiba aldim %30 uctu)
Nestle (ocakta takiba aldim %28 uctu)
McDonalts (ocakta takiba aldim %22 uctu)
Pepsi
Walt disney
Linde
Abbott
ve Dusenler
Diemler -Merceded- (Nisanda takiba aldim %26 dustu)
Abbvie (ocakta takibe aldim 22 Dustu )
Pfizer (ocakta takibe aldim %19 dustu )
3M (ocakta takibe aldim 19 Dustu )
dun acayip yukseldi her seyi sattim nakitteyim bekliyorum,
insallah en yakin zamanda su bahsi gecen depresyon gelirde fiyatlar dip yapar bende yeni alimlara gecerim
Tarihin en uzun rallisi hala devam ediyor,
dusecek diyenlere inat dahada yukseliyor, ve bu gunde yukselise devam etti endeksler
sattik portfoyu, elimde canliyla beklemedeyim, sozde Temettu yatirimcisiyiz , ama kara dayanamadim
Saxo Bank'ın altyapısıyla çalışan program yenilenmiş.
bu platformu kullanan yerli aracı kurumlarda değiştirmiş. (İş-Garanti-YKB-QNB Finans)
Ürün Arama kısmında ETF ve Fonlar yok. SPK tebliği gereğince kaldırılmış. Ama telefonla temsilci aracılığı ile yapılabiliyormuş.
---
Saxo Bank'ın kendi sitesinden indirip, kullanıcı adı ve şifreyle de giriş yapılabiliyor.
https://www.home.saxo/platforms/saxotraderpro
https://www.youtube.com/watch?v=Gk2XrtChttA
"Tüm dünya borsalarındaki hisse senetleri için 2.çeyrekte toplam 514 milyar dolar temettü ödendi. Dünyanın ekonomik büyüklüğünün 84 trilyon dolar olduğu 2018'de ise dünyada toplam 1.4 trilyon dolar temettü ödenmişti. Küresel GSMH'nin %1.67 kadarı..."
https://resmim.net/f/Jkk7CW.jfif
https://resmim.net/f/7UBF6u.jfif
Vanguard'ı uzaktan sevmek aşkların en güzeli :)
Portföy yöneticisinin ismi bile klas "Rich Powers"
https://www.youtube.com/watch?v=8fDkHDTy1vw
@ Dudu
Aşağıda bulunan sorularımı daha evvelden yanıtladıysanız affınıza sığınıyorum
ve eski gönderinizin linkini istiyorum.
Yurtdışında yatırım imkanları daha kolay olsaydı eğer,
hangi yatırım aracını tercih ederdiniz?
-şirket hisseleri
-işletim maliyeti düşük endeks fonu
-göz ardı etmiş olduğum bir yatırım aracı
Vanguard'ın hangi etf'ini tercih ederdiniz?
Trade Shark'ın bloğunda yedi farklı Vanguard etf'i paylaşmıştı.
https://dividendexpert.blogspot.com/...rm-fonlar.html
VGT gibi spesifik branş etf'i mi, yoksa daha geniş bir piyasayı endeksleyen VTI ve VOO gibi mi olurdu?
Etf yatırımında dolar bazında doksan yıl geriye dönük bakıldığında(S&P500), yıllık~%7 net getir yeterli olurmuydu?
'Açılışı' yaptıktan sonra adımlarınız/düşünceleriniz hangi yönlere doğru giderdi?
Sizi tecrübeli bir 'satranç ustası' olarak görüyorum.
Ben şu anda düşünce olarak bir yanda VOO (üç aydan üç aya düşük temettü ödemeli),
diğer yanda J.P. MORGAN $ EMERGING MARKETS BOND (aylık yüksek temettü ödemeli)
temettüsü yüksek AT&T, REIT'ler ve enerji sağlayıcıları (hepsi üç aydan üç aya yüksek temettü ödemeli) arasında kaldım.
Sadece VT yeter.
Bu da Vanguard’ın düşüncesi.
https://www.investmentwatchblog.com/...word-vt-vtwax/
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
selamlar,
Arjantin borsasinda işlem gören, dolar bazlı çalışan, finansal durumu sağlam şirket arayan oldu mu aramızda?
Saygılarımla
Blackrock ETF'inin portföyü araştırmaya değer olabilir mi?
https://www.morningstar.com/etfs/bats/agt/portfolio
Son 1 sene içindeki getirileri pozitif ya da az negatif olan şirketler arasında ihracatçılar ve madenciler olabilir.
Etf'in takip ettiği index tüm dünya olduğu göz önüne alınırsa performansının altında kalması normal bence.
Evet bugünden itibaren büyük ihtimal Yabancı borsa hesabımı boşaltıcağım.
QNB Finan invest aylık minimum 5 euro'luk (5,52 usd) takas saklama ücretini yansıtacağını söyledi. Küçük portfoyler için minimum tutar varmış.
Yıllık 66 dolar 24 cent ediyor. Ne yazıkki aldığım temettülerin bir kısmını buraya bırakmış olacağımdan yatırım açısından Eurobond'u tercih edeceğim. En azından vergi ve abuk sabuk saklama ücreti yok.
Gelecekte blockchain teknolojisiyle aracısız yabancı borsalara tekrar yatırım yapma dileğiyle.