Son çeyrekte ciro ve karlılığı olumlu etkileyecek gözden kaçırdığınız en önemli unsurlardan biri okul kantinleri benim gözlemlediğim genellikle PINAR ürünleri satılması Benim kar tahminim 55 civarı olacağı
Printable View
Son çeyrekte ciro ve karlılığı olumlu etkileyecek gözden kaçırdığınız en önemli unsurlardan biri okul kantinleri benim gözlemlediğim genellikle PINAR ürünleri satılması Benim kar tahminim 55 civarı olacağı
gıda denetimi attıkça pınara rağbet artar
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
fiyat artışında ciro
Artıyor.
Tonaj satışta düşüyor.
sağlıklı değil.
milet sıra bekliyor.
sosis ve suçukta
salamda sıra var.
y.t.d ironi bu yazı
bu benim yorumum kimseyi bağlamaz
SM-J700F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Marketlerde kuyruk var
ilah pınarın sosisi
sucuğu ve salamı için
millet bir birini eziyor
kuyrukta
y.t.d ironi bu yazı
https://www.besasekmek.com.tr/urun-l...e-sut-urunleri
Terzico kardeş bu yazınızı da saklayalım mı ? İleride lazım olur mu ? Yine döktürmüşsün , teknik , temel , grafik , derin analizler gırla gidiyor maşallah yazılarında.
Ama yazıların o kadar derin ki bizim gibi sade vatandaş anlamıyor bunları. Muhtemelen Mustaf Topaloğlu anlar bir de onu demeseydin onunla kafalarınız uyuşur gibi geliyor bana.
Marketlerde kuyruk yok doğru ama ölen biten de yok. Hiç mi gelir tablosuna bakmıyorsun . Pınar sütün satışları %20 arttı , Petun %10. PETUN'un satışlarındaki artış çok iyi değil ama öldük bittik seviyesi de değil yani. Hele ki 5 liralık fiyata gelecek kadar hiç değil.
Pınar süt ise zaten satışaları enflasyon üstünde artmış. Yani kapasite ve tonaj artışı da olması lazım az da olsa. Yani senin sorunun ne bu durumda.
Herkese merhaba.Uzun zamandır takip ediyorum forumu.Kısmet bu güneymiş.
Yaklaşık 30 yıldır hisse senedi viop forward işlemleri yapan yeri geldi mi saatlik yeri geldi mi en az 1-2 yıl hisse senedi elde tutarak yatırım yapan biriyim.
Son 6-7 aydır petun alıyorum.
Bu kağıdı özellikle her yıl düzenli temettü vermesinden ve de özellikle yaşar holdingin borçlu olmasından dolayı seçtim.
Hissenin değerinin bulunduğu nokta herhalde 6-7 yıl önceki değerlerinde.
Sizlerle uzun vadeli düşünen bir yatırımcı olarak bakış açımı paylaşmak isterim.
Ayda 1.800-2.200 TL kira getiren 2 daireniz olduğunu düşünün.yani yılda 48.000 TL kira geliriniz olsun.Bunun 8 bin TL si gelir vergisine yatırım aidatına ve emlak vergisine gider.
Net 40.000 TL kira geliri= 2 adet daireden.
Bu arada kiracı ödemedi kaçtı daire boş kaldıları hiç hesaba katmıyorum.
Geçen yılki gibi 41 kuruş ödese 100.000 lot mal yeterli.
Yani kabaca 500.000 TL.
2 daire en az 800-900 bin TL ile bu getiriyi yaparken şu anda petun bedava bence.
Holding’in borcu var evet doğuş holdingin de borcu vardı ne yapıyor şimdi ne var ne yok satıp borç ödüyor.
Telekomun borcu ödenemedi telekom mu battı ?Bankalara geçti değerini bulunca satacaklar.
Benim naçizhane tavsiyem nasıl yatırım için bir ev arsa aldıktan sonra her gün her saat evin değeri ne oldu bakmıyorsak bu kağıda da uzuk vade bakabilecekler yatırım yapsın.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Saygılarımla
Ben de aynı mantıkta bakıyorum.
Şu anda tam alınıp kenara atılacak bir hisse. Hiç yükselmese bile , mevcut bilançoyu sürdürebilse her yıl en az %15 temettü verimi olur bu fiyatla.
Fiyatın da burada kalması imkansız. Holdingin borç meselesi çözülürse şu anki rasyo ve mali tablolarla bile en az 7-8 lira olması lazım piyasa çok kötü olduğundan. Piyasa düzelse zaten 12-13 lira olması lazım.
Ben son çeyreğin ilk 3 çeyreğe göre daha iyi geleceğini düşünüyorum.Benim yaptığım işte öyle oldu belki de bundandır...
3.çeyrekte geçen senenin altındaydı kar rakkamı ama son çeyrek sürpriz yaparsa şaşırmam.50-60 mio TL bandında beklentim.
Piyasada bu kadar batan konkordato ilan eden varken PETUN tarih yazıyor bence kimse farkında değil.
Herkese bol kazançlar dilerim.
Şahsi görüşümdür Yatırım tavsiyesi değildir.
Emirhan 06
Yaşarlar Konkardoda
ilan edebilirlermi ?
çünkü gıda sektöründe
bu Konkardoda çok var .
yaşarların borcu da çok.
Konkardoda ilan edebilirlermi ?
Yaşarlar için daha iyi olmaz mı?.
Emirhan sen iyi bilirsin
y.t.d ironi bu yazı
bu benim yorumum kimseyi bağlamaz.
Bende toplamaya başladım tepkisiz kalınca dikkatimi çekti 2500 lot ile katıldım duruma göre 25000 lota kadar tamamlayabilirim Hayırlısı olsun
Terzico kardeş sana buradan hiç demediysem en az 10 kere söylemişimdir ben Yaşar Holdingi , holdingin halka açık diğer şirketlerini ( süt , su , dyo , viking ,Ayces ves.. ) Petundan ayrı tutuyorum.
Onlar bir tarafa petun bir tarafa. Tabii ki ana şirketin yada grup şirketlerinin zora girmesi ve sanmam ama konkardato ilan etmesi dolaylı olarak petunu ve onun hisse değerini etkiler. Zaten konkordato türkiyede iflas gibi algılanıyor ama öyle değil.
Konkordato , kısa vadeli borçlarınızı çeviremez hale gelip nakit sıkışıklığından dolayı temerrüde girmeniz , ve alacaklılar bı kısa vadeli nakit sıkışıklığından kaynaklanan borcu ödeyememe durumu için şirkete haciz göndermesin diye alınan bir tedbir.
Çünkü bu kısa vade sıkışıklık nedeniyle eğer şirketin araç ve ekipmanlarına haciz gelirse , şirket hakikaten iş yapamaz hale gelir ve gerçekten batar.
Şirket tamamen batmasın diye 3-6 ay gibi bir süre tanınır şirkete , bu süre zarfında haciz gelmez , işine devam eder , nakit sıkışıklığını aşar ve borçlarını öder.
Yani bu açıklamayı genel bilgi olsun diye söyledim yoksa Yaşardan böyle birşey beklemiyorum. Yani aşar bunu.
Ama PETUN'dan hiç beklemiyorum çünkü Petunun finansal borcu yok , Ticari - borç alacak durumu da gayet dengeli. Dolayısıyla Petun kendi faaliyetlerinden dolayı Konkordato ilan etmez.
Yaşar böyle birşey yapar mı sanmam , zaten daha tahvil anapara ödemesine 14-15 ay var. Kaldı ki o dönem de en kötü yeni ihraç yapar borcu çevirir .
Grup şirketleri içinde Viking ve DYO'nun borcu çok ve konkordato ilan etmeye en yakın 2 şirketi , ama ben buna izin verileceğini sanmam yoksa diğer şirketlerin değerleri de bundan etkilenir.
Heee sana belli ki içeriden bilgi verenler var. Çünkü bazı konularda çok emin konuşuyorsun. Sanki içeriden bilgi almış gibisin.
Dünyanın binbir türlü hali var. Hiçbirşeye kesin olmaz demeyecek kadar tecrübem var. Ama zor olduğunu söylüyorum bu ihtimalin.
Bu arada bugün sadece 4-5 kademede 350 bin lot işlem yapıp günü ekside ve gün içi en düşük değerde kapamasını beğenmedim.
Sütte de aynı iş var. Bence sütün kötü bilanço açıklıyacak olması petunu da kötü etkiliyor. Ama bugün bu sevitede 350 bin lot işlem yapıp eksi kapatması hoşuma gitmedi. Sanki 4.70'lere kadar geri çekilmeyi yapacak sanırım.
Emirhan06 kardeş
Ben şunu anlamıyorum.
gemi batarsa hepsi batar.
petun yanlız kurtulmazki
Burda batarsa hepsi batar.
Dur petun nu kurtaralım
diye birşey yok .
Benim Tecürubulerimde
batınca hepsi batıyor.
Eges gurubu
Nergis gurubu
medya holding
batınca hepsi batıyor.
yok öyle birşey bunun
borcu az bunun borcu çok
diye .
zaten hemen etkiliyor bir birini.
hemen petuna borç kaydırıyirolar filan
neyse sen daha iyi biyorsun.
fakat işler kötü çok
kötü bence
y.t.d ironi bu yazı
Bence Alım için Acele
etmeyin .
kaçan birşey yok.
kimsede para yok
Emin ol herkes borclu
k/y cı diye birşey yok.
bide Faizler çok yuksek .
benim yanımda insanlara
borsa di yorum bana diyorlar kafayı mı yedik.
Faizler yüksek risk yok.
borsacı lar bitti
Y.t.d ironi bu yazı
Lise bebesi gelmiş hayat tecrübesi anlatıyor ya , yerler senin konkordatonu.
Şimdi trol ajansına git abi petun u bu tür hisselerle karşılaştırınca kimse inanmıyor başka bir yöntem söyleyin bana de .
koçum az çalış la ödevine, bak atacaklar seni, trolluk işi de bitecek .
Ytd
Önce şunu düzelteyim Terzico kardeş. Eges grubu diye bir grup yok. EGS Holding idi o. Bankası vardı , gayrimenkul şirketi vardı ves... Bir de ayrıca EGE Bank vardı bizim merhum Süleyman Demirelin yeğeninin.
Madem bu örneklerden başladın buradan yürüyelim. EGS Bank ve Ege bank , 2001 krizinde aşırı risk aldıklarından çok ters pozisyonda yakalandılar ve bu zararı karşılayacak öz sermayeleri olmadığından battılar.
Aynı krizde Yaşarbank da etkilendi , İhlas finans da etkilendi , ama Yaşar ve İhlasın öz sermayeleri kuvvetli olduğundan bir şekilde ayakta kalabildiler ama hala daha o dönemim sıkıntısını çekiyorlar. Yaşarın 250 milyon USD borcu da bu bankanın borcu zaten. Öde öde bitiremediler.
Yaşar ve İhlas örneğinden de anlaşılacağı gibi öyle biri battı mı hepsi batmıyormuş demek ki senin dediğin gibi. Bunlar apayrı kurumsal kişilikler. Psikolojik olarak etkilenirler doğru ama batmaları farklı konu.
Kaldı ki tekrar ediyorum , nakit sıkışıklığı nedeniyle ödeme zorluğuna girmek ayrı şey , batmak ayrı şey. Batmak için öz sermayenizi yiyip eksiye dümeniz lazım. Bugün bile borsada sana bir sürü şirket sayayım öz sermayesi , sermayesinin altına düşmüş olan. Bunlar bile hala daha batmadı , özsermayesi , sermayesinin 12-13 katı olan Petun ile süt mü batacak.
Daha geçen gün hesabını yaptık buradan. DYO'nun İzmirdeki eski fabrika binasının mülkiyeti holdinge aitmiş ve ölüsü 100 milyon USD ediyor. Ve şu anda emlak piyasası kötü ama bu tür büyük arsalar hala daha değerinde satılır. Kaldı ki belki bundan da fazla yapar değeri.
Yani o arazi ,Yaşar Holdingin elinde olan onlarca iştirak ve gayrimenkulden sadece biri. Satar bunu öder bu meşhur tahvil borcunu. Bunu 1000 kere yazdık neden hala daha borçları çok bilmem ne , ödeyemezler batacaklar diyip duruyorsun anlamıyorum.
Adamların mal varlığı belki 2 milyar USD eder , 250 milyon USD yüzünden mi batacaklar.
Tamam kısa vadede nakit sıkışıklığı yaşayabilirler, tamam rekabet çok , kar marjı düşüyor , net kar düşüyor hatta süt bile bu sene zarar yazabilir , bunların hepsine eyvallah ama batmazlar kardeşim , batmazlar bunu çok düşünme.
Hele hele PETUN bu süreç bitsin o zaman gör bakalım PETUN nerelere gider. Şu an Yaşar holdingde PETUN hariç kağıt almam. Süt seneler sonra ilk kez zararla kapatabilir bu seneyi , yada cuzi bir kar yazabilir. O yüzden sütün daha 5-5,50 arasına geleceğini düşünüyorum. PETUN da zaten sanırım bundan dolayı devamlı satış yiyor. Süt ile paralel hareket ettiğinden. Ama zamanla ayrışacaktır.
Şüpheci Kimse: Yaşar Holding ve İştirakleri Üzerine Eurobond Senaryoları - 2 (link: https://suphecikimse.blogspot.com/20....html?spref=tw) suphecikimse.blogspot.com/2019/01/yasar-… #PETUN #PNSUT #DYOBY #AYCES #PINSU
ÖS 8:04 · 11 Oca 2019 · Twitter Web Client
1
*
Retweet
12
*
Eges gurubu var
Egese holding
Eges dış ticaret
÷Egesgyo
vardı
kuran da hasan adında
bir adam
Egs bank dan hariç
bu gurup
Egs banka la ilgisi yok
Şüpheci Kimse: Yaşar Holding ve İştirakleri Üzerine Eurobond Senaryoları - 2 (link: https://suphecikimse.blogspot....ira....html?spref=tw ) suphecikimse.blogspot.com/2019/01/yasar-… #PETUN #PNSUT #DYOBY #AYCES #PINSU
ÖS 8:04 · 11 Oca 2019 · Twitter Web Client
şüpheci güzel Analiz yapmış
Y.t.d
Şüpheci kimse rumuzlu arkadaşımız benim de çok beğendiğim , takdir ettiğim çok mantıklı ve detaylı güzel analiz yapabilen bir arkadaşımız. Bence sen de ondan çok şey öğrenebilirsin Terzico kardeş. En azından , rakam , analiz , bilgi , belge vesaire ile konuşmanın ne kadar etkili olduğunu öğrenebilirsin ve böylece aylardır copy-paste yöntemiyle yazdığın yazıların dışına çıkabilirsin belki.
Şüpheci kimse rumuzlu arkadaşın yazdıklarına gelince. Noktasına virgülüne kadar katılıyorum. Sen bu yazıyı buraya koymuşsun ama bu yazı senin tezlerini değil bizim tezlerimizi destekliyor.
Yani bu 250 milyon USD tahvilin geri ödenmesi , bunun faizi holdingi zorluyor bunu biz de söylüyoruz , şüpheci kimse de söylüyor. Bunu ödemek için birşeyler satmalı diyor bunu bizde diyoruz. Hatta satılacaklardan bir tanesi olarak DYO eski fabrika arazisini örnek göstermiş , bunu biz de söyledik. Hatta daha bir önceki yazımda bahsettim.
Ben holdingin ana iştirak konusu olan gıda ve boyadan çıkacağını sanmam. Buradan çıkmak yerine holdinge ortak almayı tercih eder.
Ama Viking kağıdı satabileceğini düşünüyorum. Hatta bu konuda 6-7 sene önce falan bir girişim de yaptılar ama olmadı o dönem. Şimdi olabilir. Yani DYO eski fabrika arazisi + Viking kağıdın satışı bu borcun en az %70'ni öder. Geriye de kalsa kalsa en fazla 60-70 milyon USD borç kalır ki bunu çevirmesi veya tekrar tahvil ihraç etmesi çocuk oyunu gibi olur Yaşar Holding için.
Yani söyleyeceğim odur ki Terzico kardeş , Şüpheci kimsenin yazdıklarından sana ekmek çıkmaz. Onun dedikleri bizim tezlerimiz zaten seninkiler değil. Yazısının hiçbir yerinde Yaşar batar demiyor , sadece bu işten nasıl kurtulabilir onun yolunu gösteriyor. Bu borcu bu faizle çevirmesi kolay değil , çok faiz öder , o yüzden birşeyler satıp bu borçtan kurtulmalı diyor özetle. E biz de bunu diyoruz aylardır.
Terzico kardeş , Türkçenin çok iyi olmadığını biliyoruz ve hatta ana dilin türkçe de değil onu da biliyoruz ama bu kadar cahillik yapma be arkadaş.
EGES grubu değil o EGS Holding , EGS Bank , EGS Dış ticaret , EGS gayrimenkul. EGS , Ege giyim sanayicilerinin kısaltılmış hali.
Hatta bir dönem almışlığım satmışlığım var o hisseleri 15-20 sene önce.
EGES grubu değil , EgesE Holding de değil , EGS Holding :)
Emirhan06 tamam
sen doğru söylüyorsun
hata benim elimde vardı.
battı.
bazen biraz düşün neler
neler batmış .
hayret ediyorsun.
burda yazsan bitmez
Y.t.d ironi bu yazı
Araştır Egese bank başka
Eges holding başka şirketler
Aynı değil
seninle istediğin idaya varım
Demirel in yeğenin tek bankası
vardı.
Eges gurubu başka bir şirket
hasan adında biri kurmuş sor
gogul amcaya
y.t.d ironi bu yazı
Adam nasıl risk analizi yapıyor ya . Emirhan06 da bir şey biliyormuş gibi konuşuyor arkadaş.
Gördün mü Emirhan06 analiz dediğin böyle yapılır, çok derin bi adam bu Terzico.
Ne diyor :
Zamanında bir şirket battıysa demek ki pınar da batar .
Oscarlık bir analiz.
Ytd
Ya arkadaş bir paylaşım önce haklısın diyorsun bir paylaşım sonra yok o değil iyi araştır onlar ayrı şirketler diyorsun.
Şimdi teker teker yazacağım belki o zaman anlarsın.
Demirelin yeğeninin bankası EGE Bank idi. Bunun EGS Bank ile veya EGS holding ile yada senin demenle Egese holding yada Eges grubu ile alaksı yok. EGE Bank başka şirket.
Ama EGS Holding , EGS Dış ticaret , EGS GYO , EGS Bank bunlar aynı grup ve senin Eges grup yada Egese Holding diye bahsetmeye çalıştığın bu.
Sayın Terziko güzel link paylaştınız.
Teşekkürler ederim.
Yanlız insan bir paylaşıldığını da okur.
Çok yazık.
Şüpheci kişi örneğinde bile pınar et 100 milyon USD diyor yani 500 trilyon. Peki dünkü piyasa değeri ne 200 trilyon. Yani 40 milyon USD.şuan ki piyasa değeri bilanço ve marka değeri ile örtüşüyor mu.
gelelim diğer tarafa. Banvit 2017 yılında %74 u 900 trilyona satılmıştı. Şirket borca batıkken.
Peki pınarın neyi borçlu. Holding. Peki borç ödenirken ne yapacak şirket ya yeniden borcu ertelenecek yada iştirak satacak.
İştirakleri neler (pınar süt, et, su, dyo, Viking halka açık olanlar).. başka neyi var marka değeri, başka gayrimenkul.
Şirketin riski azaltması için marka değeri olan ve alcisi her zaman olan iştiraklerinden bir veya birkaçını elden çıkarmalıki ileriki dönemlerde sıkışmaması için çok daha isabetli olacaktır.
Satılması muhtemel ve iyi fiyat alabileceği pınar et veya pınar su dur..her iki sektör karlıdır. Ve her daim alıcısı vardır. Erikli, sırma vs bakın kaça satıldı..piyasa algı işi.
Şirket İzmir'deki g.menkulu satsın hisseler uçar. Halbuki ne alaka dersiniz ancak bir yerde sorun varsa diğerlerinde olumsuz yönde etkiliyor...
Euro ve dolar bu kadar değerlendirilen Turk sirketleri çok daha ucuzlamıs durumda.
Ortaklık veya satın almalar için iyi zaman...
https://emlakkulisi.com/guncel/yasar...rojesi/1507179
20 dönüm arazi nereden bakılsa 200.000.000 tl yapar ki daha kim bilir kaç tane arazi var.
Bu arada eski bir haberdir
Ayrıca 2018 Türkiye nin en zenginler listesinde ( 750 milyon dolar ile 1 milyar dolar arası) değeri ile 75. Sırada yaşar holding bulunuyor.
Borç çevirilecek ama bunu nasıl yapacaklar bu planı paylaşması bile hisseye olumlu etki eder
06/2018 bilançosuna 15,669,333 TL Yatırım Amaçlı Gayrımenkul girişi olmuş Bu konuda bilgisi olan varmıdır?
Saygılar,başarılar
Yeniden Değerleme Oranı 2018 için % 23,73 Bilançoya bu yıl giren bu Yatırım Amaçlı Gayrımenkule uygulanır mı?
Saygılar, Başarılar
Olabilir uygulanabilir ama zaten PETUN'un sorunu bu değil ki ?
15 Milyonluk gayrimenkule %20 değerleme uygulansa öz sermaye 3 milyon artar. Zaten Özsermayesi 500 milyonun üstünde , 3 milyon daha artsa ne olur.
Sorun bunlar değil , sorun Holdingin borcuna kefil olması , kurun yukarı gitmesinden dolayı artan risk , holdingin borcu ödemek için henüz bir aksiyon açıklamamış olması ves..
Sorunu bu. Yoksa yeniden değerleme yapması yapmaması çok sorun değil.
Bir de PETUN özelinde satışların yeterince artmaması , tonaj ve pazar payı kaybı , gerileyen brüt ve net kar marjı vesaire. Bir de böyle bir sorun var ama bu sorun yukarıda saydığımın yanında devede kulak kalır. Zaten bu sorun kağıdı buraya kadar düşürmezdi.
Karlılık düşüyor ama bu kağıdın %60 oranında düşmesine sebep olacak kadar bir sorun değildi.
Asıl sorun Holdingin borç sorunu.
Güzel yorum yapmışsın
Zaten satışlar hızla düşüyor.
Tonaj Artmıyor düşüyor
Fiyatlar zam yaparak ciro
Artırıyor kısır bir döngü
Zaten Pınar lar Eski pinarlar
değil şimdi bir sürü rekabet
var bir sürü güzel markalar
var.
bunun için zor günler bunları bekliyor . gerçi patronlar ceplerini
doldurdular .
Adamların borç umrunda değil
selim yaşar evler şenlik.
yüzüne bak kısmetin kapansın
kızlarla arasında bir çekişme var.
yönetim çok kötü .
12 Aylık bilançolar çok kötü gelecek göreceksiniz .
birde çok borclu şirketler
çeviremeye bilir borcunu
iyi niyetli insanlar değıl.
bizim burda borsa olmaz
Y.t.d ironi bu yazı
Terzico kardeş , arkadaş bir soru sordu ona cevap yazdım sadece. Yoksa sakın seninle aynı çizgiye geldiğimi düşünme.
Sen benim yazdıklarımı beğenince kendimden şüphe ettim acaba yanlış birşey mi yazdım diye :)
Arkadaş o gayrimenkulün değerlemesi yapılırsa ne olur anlamında bir soru sormuş sadece ona cevap verdim. Ordan gelecek 3-5 milyon TL o da kaydi bir değer bizi kurtarmaz dert o değil dedim.
Yoksa kötü bir senerya çizmedim. Yani Viking , DYO , Su ve hatta bu sene için Süte istediğini de umrumda olmaz ama Petuna laf söyletmem.
PETUN bu borsanın en sağlam bilançosuna sahip 10 şirketinden biridir. Ve çok kötü bilançolar açıklayana kadar da öyle kalacak.
Faaliyetinden zarar etmez ama karlılık problemi var bu bir gerçek. Ama bu kadar karlılığa 4.90 fiyat hala daha beleş.
Bir de ben şundan kesin emin oldum senin Yaşarlarla kesin bir alıp veremediğin var. Ya senin ya bir yakınının. Sen sadece yatırımcı olarak burada yorum yapmıyorsun bu adamlarla bir davanız var sizin.
Devamlı selim yaşara , o aileye laf sokup duruyorsun. Bunların kuzenleri bu işi yapıyordu. Senin onunla bir bağlantın var bundan eminim ben.