Hasan hocam Şirketin stok eritmesini bekliyorduk, bir kısmı gerçekten yanarak erimiş oldu bu bilançoya olumlu yansır diye düşünüyorum…sizin görüşünüz nedir? Teşekkürler
Printable View
Yangın paketleme bölümünde çıkmış orada paketlenen ürünlerin yandığını kabul edebiliriz ama stok depolarının yandığını düşünmek için bir sebep yok. Paketleme bölümünde veya başka alanlarda yanan ürünlerin tümünün sigorta kapsamında tazmin edileceği belli, yani ben yangınla stok arasında bir bağlantı kurmuyorum,
Şirket son birkaç çeyrekte stokları eritiyor, bir anda bitmesini beklememek lazım, aşama aşama makul bir seviyeye düşecek ki zaten şirket sıfır stokla çalışamaz, belli bir stok miktarını koruyacaklardır, hatta şirket stokları yurtdışında tutmak için bir çalışma yapıyor diye patronun bir açıklaması olmuştu. Doğan holding 14 Aralık'ta yatırımcı bilgilendirme toplantısı yapmıştı, o toplantıda yapılan sunumda Karel in 2023 yılı içerisinde 30 milyon dolar civarında stok azalttığı gibi bir bilgi vardı. stokların azalması ile ilgili net verileri yıllık bilançoda göreceğiz,
hasan hocam bu karel bize ne zaman para kazandırabilir...bu sene bir atılım yapabilir mi...teknoloji şirketleri genel olarak iyi ...karel bir türlü beklenen performansı yapamıyor...bu hissenin çoktan 20 tl li rakamlardan işlem görüyor olması gerekti 2023 yılı yerinde saydı hisse....bedelli yapıp yatırım yapıp yerinde sayan hisseyi de ilk kez gördüm...
Kap haberinden: Fabrikamız ve stoklarımız sigorta kapsamında olup….kelimesi stoklarında yangından etkilendiği intibası bende uyandırdı…Şirket zaten bu yıl modernizasyon yatırımı yapacaktı ve stok azaltımı hedefi vardı. Teçhizat ve stok yandıysa bu her türlü karel için krizi fırsata çevirme durumu olacaktır.
Allahtan kısa zamanda söndürdüler yangını ya tamamen yansaydı fabrika ne olurdu....Burada bir ihmal var çalışanlardan kaynaklı hesabı sorulmalı....
Sayın Wiper, kesin bir şeyler söylemek doğru olmaz ama şirketin yakın dönemde daha başarılı profesyoneller tarafından doğru istikamette yönlendirildiğini düşünüyorum. İhracat artışı için yapılan çalışmalar, düşük kar marjı olan Telekom ihalesine teklif verilmemesi, verimliliği artıracak modernizasyonlar, borç yapısını düzeltecek ve azaltacak adımlar vb. birçok doğru adım atılıyor. Bunlar belki biraz zaman alabilir ama sonuçları şirket için güzel olacak. Şirketin yatırımcı ilişkileri bölümüne farklı zamanlarda sorulan sorularda milli 5G altyapı kurulumuyla ilgili gelişmelerin ve bu altyapı çalışmaları kapsamında milli 5G baz istasyonu kullanımı ile ilgili konuların yakından takip edildiği şirket tarafından ifade edilmişti. Bu yıl içinde bence 5G frekans ihalesi yapılacaktır bence. Bu konuda çok büyük hikaye çıkacak Karel için.
Atılan adımların sonucunda bu yıl içinde Karel in yüksek borç ve yüksek finansman gideri sarmalından kurtulacağını düşünüyorum, 2023 yıllık bilançosunda rekor bir ciro, rekor bir esas faaliyet karı ve düşük te olsa net kar görüleceğini düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz yıl içinde çok daha yüksek kar rakamları olacaktır. Şirketin bu yıldan itibaren uzun zamandır beklediğimiz ivmeyi yakalayacağını düşünüyorum. En çok ihtiyacımız olan şey sabır.
yangından dolayı üretim satış nasıl etkilenecek etkilenecek mi oluşan maddi hasarın giderilmesi ne kadar zaman sürecek... olayın boyutu nedir...daha detaylı bir açıklama olsa iyi olur biz yatırımcılar için.. eli ayağı karışacak panik yapacak yatırımcı çoktur hissede baskı oluşmaması için detay şart...
sayın wiper üretim illaki duracaktır üretim bandına bir şey olmamış ama paketleme bölümü büyük derecede zarar görmüş bu alanı tekrar falliyete sokmak zaman alacaktır buda satışa nasıl bir etki eder onu tartışmak lazım eğer tahtacı baskılamak istiyorsa eğer işine gelmştir bu yangın panik yapanların malını toplar alttan zaten bir senedir kimse bir kuruş para kazanamadı zararına verirler artık
Şirket yönetimi bu konuda da bir açıklama yapar, henüz sigorta için hasar tespiti aşamasında olduğu için tespit yapamıyorlar belki de, üretimde aksama olacak mı, ne kadar olacak o zaman beli olur. Neyse ki tahtada fazla bir panik yaşanmadı veya sahip çıkıldı.
İyi hafta olması dileğiyle.
bawer hocam şu an için çok erken hasar tespit çalışmları için hasar belli olacak sigorta devreye girecek falan derken bu iş oprerasyon kısmı uzar bu süreç karele nasıl yansır ona bakmak lazım karelin zaten bu fabrikayı modernizasyon planları vardı bu yangınla öne çekilebilirmi gibi bir an önce yol haritasını açıklması lazım diyeceğim ama karelin bilgilendirme gibi bir huyu yok
Bu yanfinin 2023 bilancosina etkisi olmayacaktir.2024 1.C te sinirli olumsuz bir etkisi olur, sigorta tazminatini o donem icinde alirlar ise cok az olur.
Evet, detaylı bir açıklama gerekiyor, üretim bölümünde sorun yoksa çabuk toparlar, zararın sigorta tarafından karşılanması da bir süreç, belki de bu sebeple fabrikadaki modernizasyon da hızlanır.
Tam da bedelli işi bitmişken, endekse de düzelmişken başımıza gelen olaya bakın, epeydir sıkıntı vardı tahtada zaten.
Beş ana iş kolumuzdan, toplam cironun yüzde 25’ini teşkil eden Elektronik Kart ve Otomotiv iş kollarımıza ait üretime 14.01.2024’te yaşanan yangın nedeniyle ara verilmiştir.
Yangın sonrası temizlik ve bakım çalışmalarına 16.01.2024’ten itibaren başlanılacak olup sigorta ve ekspertiz çalışmalarına başlanmıştır. Üretimine ara verilen müşterilerimize ait mevcut siparişler için görüşmeler devam etmekte olup, bu bölümlerle ilgili gelişmeler kamuoyuyla paylaşılmaya devam edilecektir.
Fabrikanı dörtte biri yanmış oluyor galiba
Olay pazar günü oluyor, hisseyi yakından takip edenler, şirkete yakın kişiler durumun ciddiyetini bizden iyi biliyorlardı, bugün sert satış olmaması, yarın ciddi satışın gelmeyeceğini anlamına gelir diye düşünüyorum.
Böyle bir habere karşın 1.5 milyon para çıkışı var, yarın açılışta belli olur yönü, temennim piyasa giderken bugün düşmesiyle şu mevzuyu fiyatlamış olur inşallah, yarın da olumlu bir kap gelse, umutlar yeşerir,
32.000m2 kapalı alana ve gelişmiş teknolojiye sahip üretim tesisleri, 1800+ üretim çalışanı ve 15 milyonun üzerinde elektronik kart üretim kapasitesi ile Karel, Türkiyenin en büyük elektronik üretim merkezlerinden birine sahiptir.
Karel üretim tesislerinde farklı iş kolları için farklı üretim özelliklerine sahip ve her biri ayrı fabrika büyüklüğünde 5 üretim holü bulunuyor. Bu üretim hollerinde farklı kompleksiteye ve farklı hacimlere sahip 2500+ çeşit ürün üretiliyor.Üretim tesisinde 23+ SMD, 6+ Axial, 3+ Radial üretim hattı, 5+ lazer markalama makinesi, ultrasonik yıkama makinaları, tam otomatik ve yarı otomatik üretim hatları, dalga lehim makineleri, son teknoloji test cihazları (ICT, AOI, X-Ray, Titreşim, Sızdırmazlık, Sıcaklık, Nem) yer alıyor.
Bu kadar devasa bir fabrikada üretimin tümden durması pek olağan olmasa gerek, açıklama yine detaylı değil.
Çok önemli markalara kart tedarik ediyor, çok seri bir şekilde üretime geçmesi lazım.
Karelin üretiminin %25'i durmuş. Ne zaman geri faaliyete başlar takip edeceğiz.
Eğer eski teçhizatlar yandıysa, modernizasyon yatırımı için uygun bir alan oluştu.
Stokların ne kadarlık kısmının da yandığını bilmiyoruz, ama azaltılması isteniyordu. Sigortadan gelen parayla bir nevi ücreti mukabilinde azaltılmış olacak.
Şirket tam işleri yoluna koyacak derken yeni bir mücadele sekmesi açıldı, sonu umarım güzel bağlanacak ama buradan bu durumdaki şirket de kimseye al denmez. Zaten riskli bir yatırımdı, risk iyice artmış oldu.
yatırımcısını ve şirketi korumak için hasar tespit durum raporu süresince tahtasını işleme kapatılmasını isteyebilirdi durum tespitinden sonra kap atar herşeyi açıklılığya bildirirdi durumu öğrenenler ister satar ister devam ederid bunu bile yapmadılar üstüne üstlük üretimi durdurduk diye kap gönderip iyice paniğe sevk ettiler yatırımcıyı
Eğer hasar sadece paketleme biriminde ise hızlı bir şekilde geri dönüş olur. Aradaki boşluğu kapatmak için tedarik yoluna da gidilebilir. Birim faaliyete geçen kadar.
Faaliyetin durması sadece paketleme bölümünden olması en iyi senaryo gibi duruyor. Kısa sürede telafi edilir.
Eğer üretim hatlarında var ise, makina tedariki ve faaliyete geçirmek bayaa zaman alır. Buda kötü senaryo olur. İlk altı ayı değil bütün yılı etkiler.
Hissedeki hareket kötü senaryo gerçekleşmiş gibi durmuyor. Ekspertiz raporu çıkınca herşey belli olur. Onu da KAP a bildirrirler herhalde.
Durum netleşinceye kadar hissede sıkıntı devam edecek gibi, bu dönemde kemik yatırımcı hariç pek ilgilenen de olmaz, kendi yağımızla kavrulacağız yani.
Normalleşmeye başlarsa hisse çok hızlı toparlayabilir, tabi ki öncelikle yönetimin yatırımcıları rahatlatacak bir açıklama yapması lazım.
Haklısınız. Görüntüleri seyrettim. İki katlı bir bina. Üst katta çıkmışa benziyor yangın. Ama binayı bayaa bir etkilemiş.
2013 yılıydı Yalova'daki Aksa fabrikası yanmıştı ama ne yangın, yanlış hatırlamıyorsam o zamanki yönetim hissenin düşmesini engellemişti, bizimki ise fazla detayını bilmezsek de çok da büyük bir yangına benzemiyor ama bizim şirketin parası yok ki hisseye destek atsın. Sigortadan parayı alınca üretime geçmesi için hızlandırmalı, hatta ve hatta hiç sigortayı bekelemeden başlamalı yoksa pazar kaybeder.
maviera hocam şirket sahip çıksa tahtasına yada yatırımcısa üretimi neden durdurduğunu açıklar insanları paniğe sevk etmez neden durdu üretim açıklaması lazımdı yada neden bir kısmını durdurdu yangın nereleri vurdu ama yok e ufak bir açıklama sigorta detayları nedir neleri karşılıyor falan en azından insanlar bu süreci panikle değil daha sukunetle karşılayabilirdi
Koskoca şirket risk analizi yok...şirket acemilerin elinde izlenimi var..doğan holding bu şirkete hiçbirşey katmadı yada biz göremiyoruz şirket kapalı kutu....büyük olmak kapalı kutu olmaktan geçmiyor ama bu yolu tercih ediyorlar ısrar ediyorlar...yatırımcı 1 yıl içinde 2 kez bedelli parası verdi ama yatırımcıyı hala kayla alan yok....bende o zaman derim ki beter olun zaten para kazanamıyoruz değişen birşey olmuyor..
tesisin ne zaman devreye gireceği konusunda yönetim açıklama yapmalı...1 hafta mı 1 ay mı ne kadar zaman sürecek az çok bellidir bu iş..
hasan bey bu tesisin onarımı ne kadar zaman sürer bilgin var mı..