Borsada yabancı fon girişi ile ilgili duyumlar veya havadisler önceden aracı kurumlara yansıyor Ky yansımıyor deniliyor bu doğru mudur
Printable View
Borsada yabancı fon girişi ile ilgili duyumlar veya havadisler önceden aracı kurumlara yansıyor Ky yansımıyor deniliyor bu doğru mudur
Çok manidar okuyunca buraya taşıyayım tecrübeli dostlarla fikir alışverişi yaparız
Hayat'ta en pahalı şey tecrübedir.
Çünkü kazanmak için önce
Kaybetmek gerekir.
Bu konuda yeterli bir bilgiye sahip değilim.
Ama bana sorarsan muhtemelen öyledir diye düşünüyorum.
Sayın nosfeçağrı
Öncelikle biline ki 6 ocak da sattığım hisselerimden sonra halen BİSTte anlamlı bir pozisyonum yok.
Bu sebeple ne kadar objektif olmaya çalışsam da görüşlerim subjektif olabilir.
Yine biline ki ben bilanço okumaktan anlamam hayatımda hiç bilanço okumadım.
Ve teknik analizden de anlamam.
BENCE
YUKARIDAKİ 10. MADDEDEN DEVAMLA
Seçim ve seçim sonrası için genel görünüm.
1- Maraş 6 Şubat 2023 depreminin, 17 Ağustos Gölcük depreminden bir kaç kat fazla yıkıma sebep olduğu bir gerçek.
Bunun bedeli birileri tarafından ödenecek. Yükün büyük kısmı kamu tarafından finanse edilecekse
bu enflasyon = devalüasyon demek, ve kamu bu yükü tek başına karşılayamaz.
AMA HİÇ BİR PİYASA YORUMCUSU BU BEDELDEN BAHSETMİYOR.
2-Bu yükün bir kısmı hatta ciddi bir kısmı vatandaşın ve şirketlerin ,büyük şirketlerin üzerine kalacağı bir gerçek. Hem 1999 depreminde hem de 1994 ve 2001 krizlerinde böyle oldu. Seçim öncesi hiçbir siyasetçi dillendirmese de bu ödenecek olan büyük bir fatura ve ciddi bir kısmı borsadaki şirketlerden çıkacak.
Bu fatura seçim öncesi lütfen çıkarılan yalnızca teşviklerin bir kısmını kesen ek vergi paketi ile kalmaz,kalamaz.
Geçen yıl edilen yüksek karlara rağmen temettülerin, aracı kurum analistlerinin ve borsa oyuncularının beklentilerinin çok altında kalmasının en önemli sebebi bu.
3- iktidar değişirse benim tahminim bugünkü aşırı negatif faiz sayesinde yaşıyor görünen çok sayıdaki zombi şirket ortadan çekilecek ve bunların diğer sağlıklı şirketlere ve bankacılık sektörüne verecekleri zarar çok küçük olmayacak.
4-Bankaların sermayeleri çok küçük hale geldi. Bu sermaye miktarı ile reel sektörü destekleyemezler. Gelecek olan yeni devalüasyondan sonra herkesin çok ucuz dediği bankacılık sektöründe sermaye artırımlarının gelmesini umuyorum. Buna zorunlu olarak alınan kabaca % 10 faizli uzun vadeli tahvilleri de ekleyin. Yani bankacılık sektörü iktidar değişse de kısa vade de çok uçup kaçmayacaktır.
5- Rusya , Suudi ittifakı petrol fiyatlarını yukarıda tutabilmek için çok agresif davranıyor.. Bu ittifak petrol fiyat artışı ile dünya enflasyonunu körüklüyor. Bu durum bu topikte hiç konuşulmasa da FED faizinin daha yüksekte dengelenmesine sebep olacak. Bu bizim faizlerin otomatik olarak daha yüksekte dengelenmesi demek. Bu petrol fiyatı bizim ülkemizde de ekstra enflasyon demek bu da bizde de daha sıkı para politikası daha yüksek faiz daha çok risksiz getiri demek.
6 Petrol fiyatının manüplatif yüksekliği Avrupa da da enflasyonu yukarı iter. Ve Avrupa enflasyon mu durgunluk mu ikileminde durgunluğu seçerse ki 'seçer' , bu durumda devalüasyona rağmen ihracatçı firmalar zannedildiği kadar iyi performans gösteremez.
7-Seçim sonrası ortaya bedava para saçılmasından vazgeçilip, bir de faizler artınca zaten enflasyondan dolayı öne çekilmiş olan ve ihtiyaç olmadan da yarın fiyatı daha yüksek olacak diye alınanların da etkisiyle talep kesilecektir. Bu enflasyonla mücadele için gerekli ama şirketler için kötü. Çünkü bu yıl hem enflasyonun yarattığı hayali karlar yok hem de hem yurtiçi hem de yurtdışında resesyon riski artmış durumda..
8-Borsadaki olağan dışı alım miktarının (varlık fonu alımları, kamu şirketlerinin alımları, borsaya destek amaçlı iktidara yakın şirketlerin patron alımları ) ne kadar olduğunu en azından ben bilmiyorum. Ama kurallar gereği bu alımların bir süre sonra piyasaya satılacağını satılmak zorunda olduğunu biliyorum. Sayılı gün çabuk geçer bu piyasaya ekstra arz demek.
9- Seçimden sonra muhalefet kazansa da borsaya koşa koşa yabancı uzun vadeli yatırımcı gelmeyecek ,gelemeyecek. O fonların olduğu ülkeler, ben yaptım oldu ülkeleri değil., muz cumhuriyeti değil
.Belli kuralları var. O uzun vadeli fonlar ülke rating notu ile bağlı ve bizim ülkemiz yatırım yapılabilir kategorinin BEŞ basamak altında.
BENCE
geçen yıl oluşan ralli emanet para kamu desteği arkası sağlam manüplatörlerle erkene çekilmiş bir ralli idi. Aslında şimdi seçim öncesi olması gereken ralli enflasyon ve devalüasyon kullanılarak öne çekildi geçen yıl yaşandı bitti.
SONUÇ
Yukarıda yorumu yazıp foruma koymak için sonunu nasıl bağlayacağımı düşünürken, sayın 507 nin twitter da Aracı kurumların BİST100 hedef ortalama beklentisinin 6.539 ve Mevcut endeks seviyesine göre %28 iskontolu olduğunu okudum.
Böylece benim sonuç bölümü ve beklentimi yazma derdim ve sorumluluğum bitti.
NOT; Ben devalüasyon beklentimden dolayı bu ortalama beklentiden daha yüksek endeks değeri beklerim. Ama endeksin dolar bazlı bir yere gitmesini beklemem.
Güncelleme için teşekkürler, yararlı bir paylaşım.
Baskılandığı iddia edilen dolar, enflasyon-kur makası, dolar bazında asgari ücretin geldiği seviye ve cari açık nedeniyle seçim sonrası genelin kurda artış beklentisi tersi duruma göre daha yüksek... Siz de devalüasyondan bahsetmişşiniz.
Ancak zaten pul haline gelmiş/getirilmiş olan paramızın daha da değersiz hale gelmesi enflasyonist spiralin devam etmesi demek... KKM üzerinden kamuya yine yük binmesi demek...
Düşüş ihtimali yukarıda saydığım etkenler nedeniyle son derece düşük ama bence ekonomide dengeli bir iniş hedefleniyorsa kurdaki olası bir depreciation'ın da sınırlı olması gerek... Mevcut seviyelerin korunması makul bir hedef olacaktır.
Spiralin kırılması için talebin kırılması ve kurun dengede tutulmasından başka seçenek yok...
Diğer yandan olaya belki biraz duygusal perspektiften bakınca da elin adamı ülkeme gelip bedavaya mal, mülk edinip, tatil yaparken kendi vatandaşımın ülke dışında bir pet şişe su alırken düşünmesi açısından baktığımda da TL nin bu mahvedilmiş halinin bir noktada dengelenmesi gerektiğini ister istemez düşünmüyor değilim...
Sebep olanlar utansın... Resmen öyle bir hale getirelim ki biz gidersek gelen de düzeltemesine oynandı...
Başa dönersek asıl soru, devalüasyonsuz, yeni bir spiral yaratmadan, kamuya KKM üzerinden ek yük bindirmeden bir dengelenme olabilir mi?
Ne yaparsak yapalım suyuniçinden bir türlü kurtulamıyoruz, o yüzden bu fırsatı değerlendirip zevk almaya çalışalım, fırsat bu fırsat... kaçmaz bu fırsat
Ben daha önce böyle soygun şekli görmedim, nasıl bir algoritma yada robotlar varsa piyasada kazanmak çok ama çok zor değil artık imkansız ötesi.
Bir hafta on gün önce endekis 4900 lü seviyelerinde iken sepet yabtım şuan endekis 5000 seviyesi üstünde ama benim portföydeki hisseler pörtlemiş vaziyette can çekişiyor. Enteresan bişii
kulakları çınlasın memedabiye hep aşağıdaki cümleyi söylerdim başıma geldi :)
Senin hisse yükselmeyebilür ama endekis mecbur yükselir