Kafalar baya karışık gördüğüm kadarıyla. Neyin ne olduğunu tam anlamadan girmişsiniz işin içine.
Burada baya bir eksiklik var. 10bin dolar 12bin dolara dönüştüyse, satmadığınız sürece vergi falan çıkmaz. 12bin dolarlık hissenin tamamını ya da bir kısmını satarsanız, sattığınız kısmın TL değeri ile, o hisse veya hisselerin hisseyi(leri) aldığınız tarihteki TL değeri arasındaki fark kadar gelir etmiş olursunuz ve bunu o mali yıl içinde bildirip vergisini ödemeniz gerekir.
Örnek:
Sene 2018. 10 lot AAPL aldım. fiyat 50 dolar. Dolar/TL 3 lira. 10 adet AAPL 500 dolar, o da 1500 TL yaptı.
Sene 2021. 10 lot AAPL'dan 2 tanesini sattım. Dolar/TL 10 lira. AAPL 150 dolar. 2 Adet AAPL, 300dolar, 3000 TL.
2 adet AAPL 2018'de 300tl idi. Şimdi 3000tl. 2700TL kar var. Toplam geliriniz hangi vergi dilimine giriyorsa bu 2700 o vergi dilimi üzerinden vergilendirilir.
https://isbasi.com/blog/vergi-dilimi...sil-hesaplanir
Atıyorum toplam geliriniz 24bin TL veya altında idiyse (bu sayı önümüzdeki sene güncellenecek) 15% gelir vergisi ödenemeniz gerekir.
Yani 2700 TL'nin 405'i vergiye gider. Durum kabaca bu.
Hisse düşerken dolar çıkarsa yine TL üzerinden kazanç oluşacağı için yine vergi çıkar. Yalnız dikkat, satış olmazsa vergi çıkmıyor.
Temettü ise çok başka konu... Bu başlığı okuduysanız hepsinin cevabı onlarca kez verildi.
Bunları bu kadar kafaya takan birisine göre değil bu tarz yatırımlar. Yeri gelir 50% düşen hisse de görebilirsiniz. Böyle bir durumda çok canınız sıkılacakmış gibi duruyor. Bunlara göğüs geremeyecekseniz hiç başlamayın.
ytd, rakamlar sanaldır, bilgilerde de yanlışlıklar olabilir, yanlış varsa sorumluluk almam.