Originally Posted by
Finans2023
Trump seçildikten sonra ülke adeta makas değiştirdi. birer ikişer belediye başkanları tutuklandı. kayyumlar atandı. ikinci çözüm süreci sözleri havada dolaşmaya başladı. mhp'den birden bire öcalan çıkışı geldi. tüsiad üzerinden patronlar dünyasına, menajerler üzerinden medya dünyasına gözdağı verildi.
güneyimizde suriye'yi ver kuzeyimizdeki ukrayna'yı al anlaşması gibi bir şey oldu. orta doğu'da bir yandan filistin ve suriye paylaşılırken bir yandan da yemen ve iran'a gözler çevrildi. türkiye bu üçgenin ortasında.
hem the economist hem de le point yeni dünya düzeni başlığıyla otoriter liderler kapağı yapıp trump, putin ve erdoğan'ı kapağa koydu. abd nato'yu fiilen çökertince avrupa ordusu planları başladı. ab ülkeleri savunma harcalamalarını artırmaya karar verdi. bölgenin en büyük ordularından biri türkiye'de olunca varlığımız hatırlandı. birden sıcak mesajlar yağmaya başladı. aynı anda hem abd'yle hem ab'yle flörtleşmeye başladık.
haliyle insan birden bire değişen rüzgarın bizi nereye sürüklemekte olduğunu merak ediyor. bugün ankara'da sabah rüzgarın etkisiyle göt kesen soğukları vardı. iki gün önce 22 derecelik bahar havası yaşanırken bir anda -4 dereceye döndü. ülkede gündem de aynı şekilde değişti. ekrem imamoğlu rüzgarı arkasına almış ülke çapında miting yaparken 24 saat içinde diploması iptal edildi ve gözaltına alındı. peşi sıra yüzden fazla insan daha gözaltına alındı ki bir kısmı gazeteci.
akp peş peşe hiç olmadığı kadar cüretli ve geri dönülmez adımlar atıyor. bunlar akp içindeki mücadeleyi kazanmaya çalışan bir kliğin dahiyane fikri mi, yoksa ciddi ciddi gemileri mi yaktılar bilmiyorum ama böyle asarım keserim, herkes put gibi duracak, ben ne dersem herkes onu yapacak ve düşünecek tarzında bir yönetim için her şeyden önce zengin yeraltı kaynakları lazım. rusya, iran, eskiden ırak, suriye, türkmenistan vs. öyle ayakta duruyor. oligarşi ve paylaşım ekonomisi yaratıp halkı baskı altına alabiliyorlar.
öyle ya da böyle yüz yıllık bir cumhuriyet ve kör topal da olsa yetmiş yıllık bir demokrasi geçmişi olan bir ülkede, hele de bu ekonomik koşullarda o derece baskıcı bir rejim nasıl yaşar bilemedim. iktidarı kaybetme ihtimalini görüp panikle sağa sola saldırmaya başlamadılarsa, tüm bu işlerin arkasında güvendikleri bir şey olmalı. abd ve avrupa ülkelerinden alınan güvenceler mi var? suriye'deki enerji kaynaklarının kontrolünü ele almak gibi başka anlaşmalar mı var bilemiyorum ama ülkeyi tam anlamıyla enkaza çevirecek işler yapmaya başlamalarının bir nedeni olsa gerek. çıkar kokusu yakında.